Regeling vervallen per 11-11-2009

Algemene mandaatregeling gemeente Steenwijkerland (inclusief 5e wijziging)

Geldend van 29-04-2009 t/m 10-11-2009

Intitulé

Algemene mandaatregeling gemeente Steenwijkerland

Inleiding

Voor u ligt het geheel herziene algemene mandaatbesluit 2008. Dit besluit vervangt de algemene mandaatregeling die oorspronkelijk werd vastgesteld in 2001 en nadien herhaaldelijk werd gewijzigd. In deze uitgave is opgenomen het algemene mandaatbesluit 2008, het mandaatstatuut, het delegatiebesluit en de raamnotitie mandaat en delegatie.

Toelichting op de algehele herziening van het mandaatbesluit.

De eerste mandaatregeling dateert van 2001 en is sindsdien meermalen gewijzigd.

De laatste algehele herziening van het mandaatbesluit dateert van 1 maart 2005.

Sindsdien zijn zowel in de wetgeving als in de organisatie de nodige wijzigingen opgetreden. Vooral de in 2007 in gang gezette organisatieontwikkeling noodzaakt om de algemene mandaatregeling ingrijpend te actualiseren.

Het algemene mandaatbesluit 2008 is op 29 april 2008 door het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester vastgesteld.

In de bij het besluit behorende bijlage I zijn de gemandateerde bevoegdheden omschreven en is aangegeven aan welke functionaris het mandaat is verleend.

In de bij het besluit behorende bijlage II zijn de (ongewijzigde) instructies ter zake van de uitoefening van de gemandateerde bevoegdheden opgenomen (mandaatstatuut).

Voor de volledigheid is ook het delegatiebesluit van 23 januari 2001, waarbij met name genoemde bevoegdheden van de gemeenteraad aan het college van burgemeester en wethouders zijn overgedragen, opgenomen. Sedertdien zijn de meeste van deze wettelijke bevoegdheden geattribueerd aan het college. In de bijlage bij het delegatiebesluit resteren derhalve thans nog slechts enkele gedelegeerde bevoegdheden. Voorts is onder het kopje “delegatiebesluit” een recent – incidenteel- door de raad genomen delegatiebesluit opgenomen. Tenslotte bevat deze uitgave als achtergrondinformatie een redactioneel aangepaste raamnotitie waarin het wettelijk kader voor mandaat en delegatie is beschreven. Bij het mandaatbesluit is de uitoefening van een groot aantal bevoegdheden opgedragen aan: -individuele leden van het college (mandaat binnen het college o.g.v. art. 168 Gemeentewet). -andere niet aan het gemeentebestuur ondergeschikte functionarissen ( art. 10 : 4 Awb). -ambtenaren (art. 10 : 3 Awb). Op grond van het mandaatbesluit is het de gemandateerden toegestaan ondermandaat te verlenen. Uit een oogpunt van efficiënte uitoefening van de bevoegdheden is het in een groot aantal gevallen gewenst van de mogelijkheid tot ondermandaat aan ambtenaren gebruik te maken. In bijlage I van het mandaatbesluit zijn reeds de ondermandaten opgenomen zoals die door collegeleden, gemeentesecretaris en hoofden van afdelingen zullen worden genomen.

Tenslotte bevat deze uitgave als achtergrondinformatie een redactioneel aangepaste raamnotitie waarin het wettelijk kader voor mandaat en delegatie is beschreven.

Bij het mandaatbesluit is de uitoefening van een groot aantal bevoegdheden opgedragen aan:

  • -

    individuele leden van het college (mandaat binnen het college o.g.v. art. 168 Gemeentewet).

  • -

    andere niet aan het gemeentebestuur ondergeschikte functionarissen ( art. 10 : 4 Awb).

  • -

    ambtenaren (art. 10 : 3 Awb).

Op grond van het mandaatbesluit is het de gemandateerden toegestaan ondermandaat te verlenen.

Uit een oogpunt van efficiënte uitoefening van de bevoegdheden is het in een groot aantal gevallen gewenst van de mogelijkheid tot ondermandaat aan ambtenaren gebruik te maken.

In bijlage I van het mandaatbesluit zijn reeds de ondermandaten opgenomen zoals die door collegeleden, gemeentesecretaris en hoofden van afdelingen zullen worden genomen.

Aandachtspunten

Terugkoppelbepaling

De aandacht wordt hier nog eens gevestigd op artikel 5 van het mandaatstatuut. Daarin staat dat indien een krachtens mandaat te nemen besluit voorzienbaar belangrijke politieke, beleidsmatige of financiële consequenties heeft of zou kunnen hebben, de (onder) gemandateerde de onderhavige zaak voorlegt aan de ter zake verantwoordelijke mandaatgever. Dat wil niet per definitie zeggen dat de (onder) gemandateerde niet meer bevoegd is, maar deze moet de betreffende zaak aan het oordeel van de mandaatgever onderwerpen. Dit kan vervolgens betekenen, dat de mandaatgever de beslissing zelf wenst te nemen.

In het tweede lid van artikel 5 is een aantal voorbeelden gegeven van gevallen waarin een zaak aan de mandaatgever moet worden voorgelegd. De beoordeling omtrent het al dan niet terugkoppelen vereist van de (onder) gemandateerde het nodige inzicht en gevoel voor politiek – bestuurlijke verhoudingen.

Schrijfwijze/ondertekening

Uitgangspunt van de Algemene wet bestuursrecht ten aanzien van mandaat is: wie beslist, ondertekent.

Dus als “ik” ben gemandateerd , beslis “ik” en onderteken “ik”.

Naar buiten moet kenbaar zijn door wie het besluit is genomen. Het is dan ook gewenst de beslisbevoegdheid in het besluit/ de brief tot uitdrukking te brengen, d.m.v. het gebruik van de “ikvorm”. Hiermee wordt ook de individuele ambtelijke aanspreekbaarheid beter tot uitdrukking gebracht. Bovendien onderscheidt het zich daarmee van het beperktere ondertekeningsmandaat.

Een krachtens mandaat genomen besluit vermeldt namens welk bestuursorgaan het besluit is genomen (art. 10 : 10 Awb). Om dit tot uitdrukking te brengen moet worden ondertekend met:

“namens burgemeester en wethouders van Steenwijkerland” of “namens de burgemeester van Steenwijkerland”, gevolgd door functie aanduiding, handtekening en naam van de (onder) gemandateerde.

Tenslotte

Het algemene mandaatbesluit wordt periodiek geactualiseerd. Maar ook tussentijds worden voorstellen aan het college of de burgemeester gedaan om bepaalde bevoegdheden te mandateren. Met het oog op een adequaat beheer van het algemene mandaatbesluit, verzoek ik een ieder om de betreffende juridische medewerker van het team beleid en juridisch advies in een dergelijk geval in kennis te stellen van het voorstel/besluit. Bij de eerstvolgende algehele herziening van het mandaatbesluit kunnen de afzonderlijke mandaten worden opgenomen in deze uitgave.

Afdeling burger en bestuur

Harry Hiemstra

Algemeen mandaatbesluit

Besluit, regelende het verlenen van mandaat en ondermandaat met betrekking tot de uitoefening van bevoegdheden van het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester, vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders d.d. 29 april 2008, bekendgemaakt in het Gemeenteblad 2008, nr 6.

Nr.

Steenwijk, 29 april 2008

Onderwerp: mandaat en ondermandaat

Het college van burgemeester en wethouders van Steenwijkerland, onderscheidenlijk de burgemeester van Steenwijkerland, ieder voor zover het de uitoefening van zijn bevoegdheid betreft;

overwegende, dat het uit een oogpunt van doelmatigheid gewenst is de uitoefening van de hen toekomende bevoegdheden op te dragen aan een of meer leden van het college, de gemeentesecretaris dan wel aan hoofden van afdelingen en hen wordt toegestaan ondermandaat te verlenen;

dat het ten aanzien van een aantal in de bijlage van dit besluit nader omschreven bevoegdheden gewenst is mandaat te verlenen aan niet – ondergeschikten;

dat het voorts gewenst is instructies te geven ter zake van de uitoefening van de gemandateerde bevoegdheden;

gelet op de artikelen 10: 3, 10 : 4, 10 :5, 10 : 6 en 10 : 9 van de Algemene wet bestuursrecht en de artikelen 168 en 171 van de Gemeentewet;

b e s l u i t e n:

Enig artikel

  • a.

    de uitoefening van de bevoegdheden, zoals vermeld in de bij dit besluit behorende bijlage I, met inbegrip van de ondertekening van stukken, op te dragen aan de onderscheidenlijke leden van het college van burgemeester en wethouders, de gemeentesecretaris, de hoofden van de gemeentelijke afdelingen, alsmede aan in genoemd overzicht nader vermelde functionarissen;

  • b.

    de onderscheidenlijke leden van het college van burgemeester en wethouders, de gemeentesecretaris en de hoofden van de gemeentelijke afdelingen toe te staan ondermandaat te verlenen.

  • c.

    ten aanzien van de uitoefening van de (onder) gemandateerde bevoegdheden de in de bij dit besluit behorende bijlage II vermelde algemene instructies (mandaatstatuut) vast te stellen.

  • d.

    het mandaatbesluit van 27 februari 2001, laatstelijk gewijzigd 1 maart 2005, in te trekken.

  • e.

    te bepalen, dat dit besluit in werking treedt op de dag volgende op die waarop het is bekendgemaakt.

Ondertekening

Burgemeester en wethouders van Steenwijkerland

De burgemeester van Steenwijkerland

drs. H.H. Apotheker

de secretaris

drs. A.J. Peterson

de burgemeester

drs. H.H. Apotheker

Inhoud

·

Mandaatbesluit d.d. 29 april 2008

·

Bijlage I, behorende bij het mandaatbesluit d.d. 29 april 2008

-

mandaat portefeuillehouder

-

mandaat niet ondergeschikten

-

mandaat gemeentesecretaris en stafafdeling concernstaf

-

mandaat hoofd afdeling burger en bestuur

-

mandaat hoofd afdeling burger en bestuur

-

mandaat hoofd afdeling openbare werken

-

mandaat hoofd afdeling ruimtelijke en economische ontwikkeling

-

mandaat hoofd afdeling vergunningen, toezicht en handhaving

-

mandaat commandant brandweer

-

mandaat hoofd afdeling maatschappelijke ontwikkeling

·

Bijlage II, mandaatstatuut, houdende instructies ter zake van de uitoefening van gemandateerde bevoegdheden, met toelichting

·

Delegatiebesluit

delegatiebesluit 2001, d.d. 23 januari 2001, laatstelijk gewijzigd 27 mei 2003; bijlage bij dit besluit laatstelijk gewijzigd 1 april 2008.

delegatie bevoegdheid voordracht bestuurslid Stichting samenwerking blz. 49 voortgezet onderwijs d.d 4 maart 2008

·

Raamnotitie mandaat en delegatie

BIJLAGE 1 (inclusief 1e wijziging)

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

Portefeuillehouders

De bevoegdheid tot het kopen, ruilen, vervreemden of bezwaren (vestigen/opheffen van zakelijke rechten) van onroerende zaken, welke transacties voortvloeien uit een exploitatieopzet die ten tijde van het te nemen besluit niet langer dan vier jaar daarvoor is vastgesteld of afgesloten en voorzover kredietvotering heeft plaatsgevonden, alsmede transacties die rechtstreeks hieruit voortvloeien c.q. hiermee samenhangen

College

Mandaat portefeuillehouder (art. 168 Gemwet);

(met uitzondering van de bevoegdheid tot de verkoop van bouwgrond voor woningbouw en van openbare groenstroken en zogenaamde overhoeken die gemandateerd zijn aan het hoofd van de afdeling ruimtelijke en economische ontwikkeling (REO).

Beperking:

Vervreemding en bezwaren van onroerende zaken mag uitsluitend tegen de door het college vastgestelde algemene voorwaarden.

Opmerking:

De gemandateerde bevoegdheid tot verkoop c.a. omvat tevens de bevoegdheid tot het doen van aanbiedingen en de verlenging van opties.

De bevoegdheid tot de verkoop van grond welke transactie niet voortvloeit uit een exploitatieopzet die ten tijde van het besluit niet langer dan 4 jaar daarvoor is vastgesteld tegen marktconforme verkoopwaarde tot een maximum van € 22.700,--

College

Mandaat portefeuillehouder (art. 168 Gemwet);

Opmerking:

De bevoegdheid tot verkoop van huurwoningen

College

Mandaat portefeuillehouder (art. 168 Gem.wet)

Opmerking: de bevoegdheid tot verkoop omvat tevens het afwijzen van verzoeken tot verkoop

De bevoegdheid tot het beëindigen, de overdracht of de afkoop van erfpachtcontracten

College

Mandaat portefeuillehouder (art. 168 Gem.wet)

hoofd afdeling REO

Beperking: afkoop erfpachtrecht (bloot eigendom) kan alleen op grond van de door het college vastgestelde berekeningsmethodiek.

De bevoegdheid om een koopovereenkomst te ontbinden indien de aktepassering niet tijdig plaatsvindt

College

Mandaat

Portefeuillehouder

(art. 168 Gemwet)

hoofd afdeling REO

Opmerking:

Met in achtneming van het bepaalde in de betreffende algemene verkoopvoorwaarden.

De bevoegdheid om toestemming te verlenen (waaronder begrepen het daaraan verbinden van voorwaarden) voor het vervreemden, bezwaren, in appartementrechten splitsen, verhuren , verpachten of in gebruik geven (van een gedeelte) van de verkochte of in erfpacht uitgegeven onroerende zaak.

College

Mandaat

Portefeuillehouder

(art. 168 Gemwet)

hoofd afdeling REO

Opmerking:

Met in achtneming van het bepaalde in de betreffende algemene voorwaarden.

De bevoegdheid om nakoming van de koop- of erfpachtovereenkomst te vorderen en/of boetes op te leggen indien (een gedeelte van) de verkochte of in erfpacht uitgegeven onroerende zaak vervreemd, bezwaard, in appartementsrechten gesplitst, verhuurd, verpacht of in gebruik gegeven is zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de gemeente.

College

Mandaat

Portefeuillehouder

(art. 168 Gemwet)

Hoofd afdeling REO

Opmerking:

Met in achtneming van het bepaalde in de betreffende algemene voorwaarden.

De bevoegdheid om toestemming te verlenen (waaronder begrepen het daaraan verbinden van voorwaarden) voor het overdragen van rechten en plichten uit de overeenkomst en de eventueel daarmee samenhangende overeenkomsten aan derden.

College

Mandaat

Portefeuillehouder

(art. 168 Gemwet)

hoofd afdeling REO

Opmerking:

Met in achtneming van het bepaalde in de betreffende algemene voorwaarden.

De bevoegdheid om uitstel te verlenen van de bouwplicht, nakoming te vorderen van de bouwplicht en/of het eventueel opleggen van boetes wegens het niet of niet tijdig nakomen van de bouwplicht.

College

Mandaat

Portefeuillehouder

(art. 168 Gemwet)

hoofd REO

Opmerking:

Met in achtneming van het bepaalde in de betreffende algemene voorwaarden.

Het beslissen op aanvragen om vergunning op grond van artikel 2, eerste lid, van de Wet op de Dierenbescherming .

College

Mandaat

Portefeuillehouder

(art. 168 Gemwet)

Beschikken op verzoeken om subsidie uit de stelpost voor het ondersteunen van activiteiten op het gebied van sport, welzijn en cultuur.

College

Mandaat

Porteufeuillehouder

(art.168 Gemwet)

Beperking: Een verzoek kan worden ingewilligd tot een bedrag van € 2.300,-- en na overleg met de budgethouder.

De voegdheid tot het aankopen en ruilen van roerende zaken

College

Mandaat

Portefeuillehouder

(art.168 Gemwet)

Beperking: Een verzoek kan worden Ingewilligd tot een bedrag van € 2.500,-- en na overleg met de budgethouder

NIET ONDERGESCHIKTE FUNCTIONARISSEN

Compareren bij en medeondertekening notariële akten

Burg.

Mandaat aan de medewerkers van het notariskantoor

Kroek en Van Weert en Elan Notarissen en hun eventuele rechtsopvolger(s)

Opmerking:

Instemming gemandateerde vereist

De in Boek 5, titel 2 van het BW vermelde bevoegdheden met betrekking tot het in bewaring geven van gevonden dieren

Burg

Afdelingschef district Noord Regiopolitie IJsselland

Opmerking:

Instemming gemandateerde vereist.

De bevoegdheid tot het aanstellen van verkeersregelaars als bedoeld in artikel 56, eerste lid, onder b, BABW

Burg

Afdelingschef district Noord Regiopolitie IJsselland

Opmerking:

Instemming gemandateerde vereist.

De beslissing tot het afgeven van internationale rijbewijzen (artikel 117 Wegenverkeerswet 1994) aan ingezetenen van de gemeente

Steenwijkerland

Burg.

Mandaat

Hoofddirectie van de ANWB

Opmerking:

Instemming gemandateerde vereist

Verlenen ontheffing op basis artikel 149, lid 1, onderdeel d van de Wegenverkeerswet 1994, juncto artikel 87 van Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, voor zover nodig voor en direct samenhangende met de

uitvoering van bijzondere transporten

College

de directeur van de Dienst Wegverkeer

Opmerking:

Instemming gemandateerde vereist.

Voor het ondertekenen van het besluit tot het opleggen van een huisverbod

Burg.

Hulpofficier van justitie belast met de uitvoering van een huisverbod1

1Dit is een hulpofficier die is opgeleid om het risicotaxatie-instrument huiselijk geweld (RiHG) af te nemen en de daarin gestelde afwegingen te maken.

Aanstellen van verkeersregelaars als bedoeld in artikel 56, eerste lid onder b, van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW)

Burg.

Teamchef Steenwijkerland van de politie Regio IJsselland

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

Gemeentesecretaris

Stafafdeling concernstaf (CS)

Uitvoering van de volgende hoofdstukken van de CAR/UWO:

- hoofdstuk 1 (algemene bepalingen)

- hoofdstuk 2 (aanstelling en arbeidsovereenkomst)

- hoofdstuk 3 (salaris en vergoedingen)

College

Mandaat gemeentesecretaris

- hoofdstuk 4 (arbeidsduur en werktijden

College

Mandaat gemeentesecretaris

Elk afdelingshoofd

- hoofdstuk 4a (uitwisselen arbeidsvoorwaarden)

College

Mandaat gemeentesecretaris

- hoofdstuk 5 en 5a (seniorenmaatregelen en FPU)

- hoofdstuk 6 en 6a (vakantie, vakantietoelage , zwangerschaps- en bevallingsverlof en gemeentelijke levensloopregeling)

College

Mandaat gemeentesecretaris

Elk afdelingshoofd

- hoofdstuk 7 (aanspraken bij ongeschiktheid wegens ziekte of gebrek)

College

Mandaat gemeentesecretaris

- hoofdstuk 8 (ontslag)

College

Mandaat gemeentesecretaris

Van het mandaat voor de uitvoering van hoofdstuk 8 CAR/UWO zijn uitdrukkelijk uitgezonderd de bepalingen m.b.t.:

- ontslag wegens reorganisatie (art. 8.4 en 8.4.1)

- ontslag wegens onbekwaamheid en ongeschiktheid (art. 8.6)

- overige ontslaggronden (art. 8.7 t/m 8.9)

- ontslag als disciplinaire straf (art. 8.13)

- ontslag als ordemaatregel (art. 8.15.1 t/m 8.15.3)

- hoofdstuk 9, 9a, 9b, (uitkering functioneel leeftijdsontslag)

- hoofdstuk 10 (wachtgeld)

- hoofdstuk 10a (bovenwettelijke werkloosheidsuitkering

- hoofdstuk 11 (uitkeringsregeling ontslag)

- hoofdstuk 11a (suppletie)

- hoofdstuk 15 (overige rechten en verplichtingen)

College

Mandaat gemeentesecretaris

- hoofdstuk 16 (disciplinaire straffen)

College

Mandaat gemeentesecretaris

- hoofdstuk 17 (opleiding en ontwikkeling)

College

Mandaat gemeentesecretaris

Elk afdelingshoofd

- hoofdstuk 18 (verplaatsingskosten)

- hoofdstuk 19 (rechtspositieregeling vrijwilligers bij de gemeentelijke brandweer)

College

Mandaat gemeentesecretaris

- hoofdstuk 20 (vergoeding piket brandweer)

College

Mandaat gemeentesecretaris

Inhuren van tijdelijke arbeidskrachten

College

Mandaat gemeentesecretaris

Elk afdelingshoofd

De uitvoering van de volgende lokale uitvoeringsregelingen:

- Beschikbaarheiddiensten/consignatie regeling

- Bezoldigingsregeling

- Indelingsregeling functiehuis

College

Mandaat gemeentesecretaris

De uitvoering van de volgende lokale uitvoeringsregelingen:

- Kledingtoelage

- Regeling reis- en verblijfkosten

- Richtlijn faciliteiten opleiding en ontwikkeling

- Bijzondere gebeurtenissen

- Vakantie en verlof

- werktijdenregeling

College

Mandaat gemeentesecretaris

Elk afdelingshoofd

De uitvoering van de volgende lokale uitvoeringsregeling:

- spaarloonregeling

College

Mandaat

Gemeentesecretaris

Medewerker

salarisadmini-

stratie

Uitvoering van de Arbeidsomstandighedenwet

College

Mandaat

gemeentesecretaris

Elk afdelingshoofd

Het verstrekken van personeelsgegevens c.a. ten behoeve van statistieken, benchmark e.d. aan derden

College

Mandaat gemeentesecretaris

-Hoofd afdeling middelen

-P&O consulent

-medewerkers CS

Afhandelen van correspondentie m.b.t. de werving en selectie van personeel, waaronder afwijzen van spontane (open) sollicitaties (met uitzondering van het benoemen)

College

Mandaat gemeentesecretaris

P&O consulenten

Beperking: procedure rondom de functie van afdelingshoofd zijn van het ondermandaat uitgezonderd.

Plaatsing van stagiaires met bijbehorende vergoeding (binnen budget) en het aangaan van overeenkomsten m.b.t. werkervaringsplaatsen

College

Mandaat gemeentesecretaris

Elk afdelingshoofd

De bevoegdheid te besluiten rechtsgedingen, bezwaarprocedures of administratieve beroepsprocedures namens de gemeente of het gemeentebestuur te voeren, of handelingen ter voorbereiding daarop te verrichten, tenzij de raad, voor zover het de raad aangaat, in voorkomende gevallen anders beslist

College

Mandaat gemeentesecretaris

Opmerking: voorzover het de afdeling CS betreft

Beslissen op verzoeken om informatie op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur

College

Mandaat gemeentesecretaris

Medewerkers CS

Voorzover het de afdeling CS betreft

Het versturen van de kennisgeving van het niet in behandeling nemen van de klacht en de schriftelijke bevestiging afronding informele

Klachtbehandeling (art.9:8, derde lid, Awb en 8, vierde lid, klachtinstructie

College/burg.

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd

Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

HOOFD AFDELING BURGER EN

BESTUUR (BUBE)

Het verwerken van persoonsgegevens als bedoeld in de Wet bescherming persoonsgegevens.

College/

Burg

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

-teamleiders

Voor zover het de afdeling burger en bestuur betreft

Correspondentie houdende informatie van feitelijke aard, derhalve geen beslissingen of standpunten van het gemeentebestuur.

College/

Burg

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

Alle medewerkers

Voor zover het de afdeling burger en bestuur betreft

Het beslissen op aanvragen om vergunning / ontheffing / toestemming op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening

College/

Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider gemeentewinkel

- administratief juridisch medew. vergunningen

- medewerker gemeentewinkel,onderdeel leefomgeving

Voor zover het de afdeling burger en bestuur betreft

Uitvoering Inspraakverordening

College

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleiders

Voor zover het de afdeling burger en bestuur betreft

Het vragen van vrijblijvende adviezen, kostprijsberekeningen en offertes aan aannemers, cultuurmaatschappijen, architectenbureaus, nutsbedrijven, externe adviseurs of leveranciers

College

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

-teamleiders

Voor zover het de afdeling burger en bestuur betreft.

Beperking:

Binnen de grenzen van het aanbestedingsbeleid

Het verlenen van opdrachten tot uitvoeren van werken, verrichten van diensten, leveringen van materialen en het opmaken van processen-verbaal van aanbesteding / opgeleverde werken binnen de financiële kaders van de programmabegroting en de door de raad beschikbaar gestelde kredieten

College

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleiders

Voor zover het de afdeling burger en bestuur betreft.

Beperking:

Binnen de grenzen van het aanbestedingsbeleid

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd

Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

Het beslissen tot het aangaan, wijzigen en opzeggen van verbintenissen, binnen de financiële kaders van de programmabegroting en de door de raad beschikbaar gestelde kredieten.

College

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleiders

Voor zover het de afdeling burger en bestuur betreft.

Beperking:

Binnen de grenzen van het aanbestedingsbeleid

De bevoegdheid te besluiten rechtsgedingen, bezwaarprocedures of administratief beroepsprocedures namens de gemeente of het gemeentebestuur te voeren, of handelingen ter voorbereiding daarop te verrichten, tenzij de raad, voor zover het de raad aangaat, in voorkomende gevallen anders beslist

College/

burg

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider BJA

- Allround medewerkers en seniors BJA/ consulent

Voor zover het de afdeling burger en bestuur betreft

Opmerking: hieronder is ook het in rechte vertegenwoordigen (ter zitting) begrepen.

Bevoegdheid tot afhandeling aansprakelijkstellingen wegens aan de gemeente (eigendommen) toegebrachte schade

College

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

Medewerker schadebeheer

Afrekenen van subsidies

College

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleiders

Voor zover het de afdeling burger en bestuur betreft

Beslissen op verzoeken om informatie op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur

College/

burg.

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleiders

Voor zover het de afdeling burger en bestuur betreft

Het vragen van justitiële gegevens als bedoeld in de artikelen 9 tot en met 13 van de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens (wet JSG) en artikel 12, onder c, van het Besluit justitiële gegevens in verband met adviserende taak als bedoeld in het Reglement op de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van Oranje-Nassau.

Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

-bestuurs-

secretaresse

- medewerker

communicatie

en

bestuurs-

ondersteuning,

onderdeel

griffie

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd

Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

De bevoegdheid tot het door- of terugzenden van geschriften, waarvan kennelijk een ander bestuursorgaan bevoegd is (artikelen 2:3 en 6:15 Awb)

College

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider BJA

- (Allround)

medewerker

BJA/ consulent/

secretaris

bezwaar-

schriften-

commissie

-medewerker

commissie

bezwaar-

schriften

Het nemen en verzenden van

verdagingbesluiten (artikel 4:14 , 7:10 en 9:11 Awb)

College

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider BJA

- (Allround)

medewerker

BJA/ consulent/

secretaris

bezwaar-

schriften-

commissie

- medewerker

commissie

bezwaar-

schriften

Het bevestigen van de ontvangst van een bezwaar- of beroepschrift (artikel 6:1-4 Awb)

College

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

-teamleider BJA

-(Allround) medewerker BJA/ consulent/

secretaris bezwaar-

schriftencommissie

- medewerker commissie bezwaarschriften

Het bevestigen van de ontvangst van een klaagschrift (art.9:6 Awb) en het nemen en verzenden van verdagingsbesluiten (9:11, tweede lid,Awb)

College/ burg.

Mandaat

Hoofd afdeling

Burger en bestuur

klachtcoördinator

Opmerking:

Op de klachtafhandeling is de instructie klachtbehandeling van toepassing

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd

Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

Het versturen van de kennisgeving van het niet in behandeling nemen van de klacht en de schriftelijke bevestiging afronding informele klachtbehandeling (art. 9:8, derde lid,Awb en 8, vierde lid, klachtinstructie)

College/ burg.

Mandaat hoofd afdeling Burger en bestuur

teamleiders

Zie hierboven

Afhandeling verzekeringskwesties / schadegevallen wegens door de gemeente toegebrachte schade

College

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

Medewerker schadebeheer

Het openen van alle aan de raad of aan het college gerichte stukken, als bedoeld in art. 74 Gemeentewet

Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider DIM

- medewerker Frontoffice Post

Het tekenen voor ontvangst van dagvaardingen, exploten, bevelschriften, aanmaningen en aangetekende stukken

College

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider DIM

- medewerker Frontoffice Post

Verstrekken van inlichtingen uit de archieven

College

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider DIM

- (Allround) medewerker DIM

Het beslissen op aanvragen om vergunning tot het aanwezig hebben van speelautomaten als bedoeld in de artikelen 30b van de Wet op de kansspelen

Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider

gemeentewinkel

- Administratief-juridisch medewerker vergunningen

- medewerker gemeentewinkel,

onderdeel leefomgeving

Het beslissen op aanvragen om ontheffing voor het mogen houden van een activiteit op zondag (artikelen 3, derde lid en 4, derde lid van de Zondagswet)

Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider

gemeentewinkel

- Administratief-juridisch medewerker vergunningen

- medewerker gemeentewinkel,

onderdeel leefomgeving

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd

Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

Het afgeven van een verklaring van geen bezwaar op grond van artikel 10, tweede lid van het Besluit inrichting en gebruik niet aangewezen luchtvaartterreinen en artikel 158, eerste lid, onder c van de Regeling Toezicht Luchtvaart

Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider

gemeentewinkel

- Administratief-juridisch medewerker vergunningen

- medewerker gemeentewinkel,

onderdeel leefomgeving

Het beslissen op verzoeken om een ontheffing als bedoeld in artikel 35 van de Drank- en Horecawet

Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider

gemeentewinkel

- Administratief-juridisch medewerker vergunningen

- medewerker gemeentewinkel,

onderdeel leefomgeving

Het vragen van justitiële gegevens als bedoeld in de artikelen 9 tot en met 13 van de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens (wet JSG) ten behoeve van het nemen van bestuursbesluiten als bedoeld in artikel 13 van het Besluit justitiële gegevens

Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider

gemeentewinkel

- Administratief-juridisch medewerker vergunningen

- medewerker gemeentewinkel,

onderdeel leefomgeving

Het beslissen op aanvragen om vergunning/kennisgeving voor het houden van kansspelen als bedoeld in de artikel 3, eerste lid, artikel 7c, tweede lid en artikel 28, eerste lid van de Wet op de kansspelen

College

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider

gemeentewinkel

- Administratief-juridisch medewerker vergunningen

- medewerker gemeentewinkel,

onderdeel leefomgeving

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd

Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

Het beslissen op aanvragen om vergunningen op grond van artikel 3, eerste lid van de Drank- en Horecawet

College

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider

gemeentewinkel

- Administratief-juridisch medewerker vergunningen

- medewerker gemeentewinkel,

onderdeel leefomgeving

Het beslissen op aanvragen op grond van de Winkeltijdenwet en winkeltijdenverordening

College

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider

gemeentewinkel

- Administratief-juridisch medewerker vergunningen

- medewerker gemeentewinkel,

onderdeel leefomgeving

De bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten op grond van artikel 18, eerste lid, sub d van de Wegenverkeerswet 1994

College

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider

gemeentewinkel

- Administratief-juridisch medewerker vergunningen

- medewerker gemeentewinkel,

onderdeel leefomgeving

De bevoegdheid tot het verlenen van ontheffing als bedoeld in artikel 148, eerste lid, onder b, van de Wegenverkeerswet 1994

College

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider

gemeentewinkel

- Administratief-juridisch medewerker vergunningen

- medewerker gemeentewinkel,

onderdeel leefomgeving

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd

Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

De bevoegdheid tot het verlenen van ontheffingen op grond van artikel 149, eerste lid, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994

College

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider

gemeentewinkel

- Administratief-juridisch medewerker vergunningen

- medewerker gemeentewinkel,onderdeel leefomgeving

De bevoegdheid tot het beslissen op aanvragen om vergunning te verlenen op grond van artikel C van de Parkeerverordening Steenwijkerland

College

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider

gemeentewinkel

- Administratief-juridisch medewerker vergunningen

- medewerker gemeentewinkel, onderdeel leefomgeving

De bevoegdheid tot het verlenen van ontheffingen op grond van het Voertuigreglement.

College

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider

gemeentewinkel

- Administratief-juridisch medewerker vergunningen

- medewerker gemeentewinkel, onderdeel leefomgeving

Het vragen van justitiële gegevens als bedoeld in de artikelen 9 tot en met 13 van de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens(wet JSG) en artikel 16, onder b, van het Besluit justitiële gegevens ten behoeve van de beoordeling van een verzoek tot verkrijging van het Nederlanderschap op grond van de Rijkswet op het Nederlanderschap

Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider

gemeentewinkel

- teamleider burgerzaken

- medewerker burgerzaken

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd

Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

Het vragen van justitiële gegevens als bedoeld in de artikelen 9 tot en met 13 van de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens (wet JSG) en artikel 12, onder c, van het Besluit justitiële gegevens in verband met het geven van advies ten aanzien van een verzoek om naturalisatie tot Nederlander.

Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider burgerzaken

- medewerker burgerzaken

Het in ontvangst nemen van verklaringen tot (opties tot) verkrijging en het doen van afstand van het Nederlanderschap op grond van de Rijkswet op het Nederlanderschap.

Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider burgerzaken

- medewerker burgerzaken

De beslissing tot het verlenen van het Nederlanderschap en het verlies van het Nederlanderschap op grond van de Rijkswet op het Nederlanderschap

Burg

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider burgerzaken

- medewerker burgerzaken

Het adviseren omtrent verzoeken over naturalisatie en naamswijziging

Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider burgerzaken

- medewerker burgerzaken

Het vaststellen van het rechtmatig verblijf op grond van artikel 8 van de Vreemdelingenwet 2000

Burg.

Mandaat Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider burgerzaken

- medewerker burgerzaken

Het in ontvangst nemen van aanvragen als bedoeld in artikel 3.10 van het Voorschrift Vreemdelingen 2000

Burg.

Mandaat Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider burgerzaken

- medewerker burgerzaken

De bevoegdheden met betrekking tot de bekendmaking van de verkrijging van het Nederlanderschap als bedoeld in artikel 60a en 60b van het Besluit verkrijging en verlies Nederlanderschap (BVVN)

Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider burgerzaken

- medewerker burgerzaken

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd

Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

De bevoegdheid tot het in ontvangst nemen van aanvragen voor nationale paspoorten, reisdocumenten voor vluchtelingen, reisdocumenten voor vreemdelingen en Nederlandse identiteitskaarten, als bedoeld in artikel 26, eerste en vierde lid van de Paspoortwet

Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider burgerzaken

- medewerker burgerzaken

- medewerker gemeentewinkel

De bevoegdheid tot het verstrekken van nationale paspoorten, reisdocumenten voor vluchtelingen, reisdocumenten voor vreemdelingen en Nederlandse identiteitskaarten als bedoeld in artikel 40, eerste en zevende lid, van de Paspoortwet.

Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider burgerzaken

- medewerker burgerzaken

- medewerker gemeentewinkel

De bevoegdheid tot bijschrijving van kinderen als bedoeld in artikel 17, van de Paspoortwet, alsmede tot wijziging of verwijdering daarvan.

Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider burgerzaken

- medewerker burgerzaken

- medewerker gemeentewinkel

De bevoegdheid tot wijziging als bedoeld in artikel 1, onder f, van de Paspoortwet

Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider burgerzaken

- medewerker burgerzaken

- medewerker gemeentewinkel

De bevoegdheid tot het inhouden van reisdocumenten als bedoeld in artikel 55 van de Paspoortwet

Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider burgerzaken

- medewerker burgerzaken

- medewerker gemeentewinkel

Bevoegd tot het definitief aan het verkeer onttrekken van reisdocumenten als bedoeld in artikel 57 van de Paspoortwet

Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider burgerzaken

- medewerker burgerzaken

- medewerker gemeentewinkel

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd

Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

Het afleggen van verantwoording, zoals bedoeld in hoofdstuk XIV van de Paspoortuitvoeringsregeling Nederland 1995

Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

Teamleider burgerzaken

De beslissing inzake het afgeven van rijbewijzen (Wegenverkeerswet)

Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

-teamleider burgerzaken

- medewerker burgerzaken

- medewerker gemeentewinkel

Het uitoefenen van in de Kieswet aan de burgemeester opgedragen taken met betrekking tot verkiezingen, met uitzondering van de benoeming van leden van stembureaus, de indeling van de gemeente in stemdistricten, de vaststelling van vergoedingen voor de voorzitter, leden en plaatsvervangende leden van de stembureaus, en de taken van de burgemeester als voorzitter van het centraal c.q. hoofdstembureau

Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider burgerzaken

- medewerker burgerzaken

Het uitoefenen van in de Kieswet aan burgemeester en wethouders opgedragen taken met betrekking tot verkiezingen, met uitzondering van de benoeming van leden van stembureaus, het aanwijzen van de stemlokalen, de indeling van de gemeente in stemdistricten, de vaststelling van vergoedingen voor de voorzitter, leden en plaatsvervangende leden van de stembureaus, en de taken van de burgemeester als voorzitter van het centraal c.q. hoofdstembureau

College

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider burgerzaken

- medewerker burgerzaken

Uitvoering Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen

College

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

- teamleider burgerzaken

- medewerker burgerzaken

Het benoemen van personen tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor 1 dag

college

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

Teamleider burgerzaken

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd

Orgaan

Mandaatsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

Uitoefening van de in de wet Gemeentelijke basisadministratie (GBA) aan het college opgedragen bevoegdheden

College

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

Teamleider burgerzaken

Aanwijzen van locatie naar keuze voor huwelijksvoltrekking en geregistreerd partnerschap

College

Mandaat

Hoofd afdeling burger en bestuur

Teamleider burgerzaken

Voor de aanwijzing gelden de volgende criteria: - de ruimte moet passend zijn; d.w.z. een openbaar toegankelijk gebouw (restaurant, landgoed, kerkgebouw, buurthuis etc.); - de locatie moet beschikken over minimale algemene faciliteiten, zoals een toiletvoorziening en een aparte ruimte voor de Babs; - bij een huwelijk in een kerkgebouw dient er een strikte scheiding te zijn van het burgerlijk met een eventuele kerkelijke inzegening; - de gemeentelijke faciliteiten bestaan uit een trouwambtenaar en een bode; - uitgezonderd zijn, woonhuizen, vliegtuigen, voertuigen, open lucht.

Het beslissen op aanvragen om Koppengeld

College

Mandaat Hoofd afdeling Burger en Bestuur

Teamleider communicatie en bestuursondersteuning

Binnen de grenzen van het Kernen- en Wijkbeleid en de Subsidieverordening kernen en wijken

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd

Orgaan

Mandaatsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

HOOFD AFDELING MIDDELEN

Het verwerken van persoonsgegevens als bedoeld in de Wet bescherming persoonsgegevens

College/

Burg

Mandaat

Hoofd afdeling middelen

Voor zover het de afdeling middelen betreft

Correspondentie houdende informatie van feitelijke aard, derhalve geen beslissingen of standpunten van het gemeentebestuur

College/

Burg

Mandaat

Hoofd afdeling middelen

Teamleiders

Voor zover het de afdeling middelen betreft

Uitvoering Inspraakverordening

College

Mandaat

Hoofd afdeling middelen

Voor zover het de afdeling middelen betreft

Het vragen van adviezen, kostprijsberekeningen en offertes.

College

Mandaat

Hoofd afdeling middelen

Voor zover het de afdeling middelen betreft

Beperking:

Binnen de grenzen van het aanbestedingsbeleid

Het verlenen van opdrachten tot uitvoeren van werken, verrichten van diensten, leveringen van materialen en het opmaken van processen-verbaal van aanbesteding / opgeleverde werken binnen de financiële kaders van de programmabegroting en de door de raad beschikbaar gestelde kredieten

College

Mandaat

Hoofd afdeling middelen

Voor zover het de afdeling middelen betreft

Beperking:

Binnen de grenzen van het aanbestedingsbeleid

Het beslissen tot het aangaan, wijzigen en opzeggen van verbintenissen, binnen de financiële kaders van de programmabegroting en de door de raad beschikbaar gestelde kredieten.

College

Mandaat

Hoofd afdeling middelen

Voor zover het de afdeling middelen betreft

Beperking:

Binnen de grenzen van het aanbestedingsbeleid

Het verstrekken van personeelsgegevens c.a. aan derden

College

Mandaat hoofd afdeling middelen

Medewerker salarisadministratie

De bevoegdheid te besluiten rechtsgedingen, bezwaarprocedures of administratief beroepsprocedures namens de gemeente of het gemeentebestuur te voeren, of handelingen ter voorbereiding daarop te verrichten, tenzij de raad, voor zover het de raad aangaat, in voorkomende gevallen anders beslist

College/

burg

Mandaat

Hoofd afdeling middelen

Voor zover het de afdeling middelen betreft

Opmerking: hieronder is ook het in rechte vertegenwoordigen (ter zitting) begrepen.

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd

Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

Bevoegdheid tot afhandeling aansprakelijkstellingen wegens aan de gemeente (eigendommen) toegebrachte schade

College

Mandaat

Hoofd afdeling middelen

Voor zover het de afdeling middelen betreft

Afrekenen van subsidies

College

Mandaat

Hoofd afdeling middelen

Voor zover het de afdeling middelen betreft

Beslissen op verzoeken om informatie op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur

College/

burg.

Mandaat

Hoofd afdeling middelen

Voor zover het de afdeling middelen betreft

Het versturen van de kennisgeving van het niet in behandeling nemen van de klacht en de schriftelijke bevestiging afronding informele klachtbehandeling (art. 9:8, derde lid,Awb en 8, vierde lid, klachtinstructie)

College/ burg.

Mandaat

Hoofd afdeling middelen

teamleiders

Opmerking:

Op de klachtafhandeling is de instructie klachtbehandeling van toepassing

Tekenen verzamelmandaat en inningsopdrachten

College

Mandaat

Hoofd afdeling middelen

Senior medewerker financieel beheer

Tekeningsbevoegdheden m.b.t. invorderingswerkzaamheden

College

Mandaat invorderingsambte-

naar

Opmerking: bij besluit van 17 juli 2007 is het hoofd van de afdeling middelen aangewezen als invorderingsambtenaar

Besluiten tot (gedeeltelijke) afschrijving (raad)/oninbaar verklaring van vorderingen (college)

College

Mandaat

Hoofd afdeling middelen

Besluiten een vordering in handen van een deurwaarder te geven

College

Mandaat

Hoofd afdeling middelen

Uitvoering financieringsregeling huisvesting gemeenteambtenaren

College

Mandaat

Hoofd afdeling middelen

Begrotingscoördinator

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

College

Mandaat

Hoofd afdeling middelen

Correspondentie houdende informatie van feitelijke aard, derhalve geen beslissingen of standpunten van het gemeentebestuur/Woz-ambtenaar

Woz -ambtenaar

Mandaat

teamleider

Belastingen

Opmerking:

Op grond van artikel 1, tweede lid van de Wet waardering onroerende zaken is het hoofd van de afdeling middelen met ingang van 17 juli 2007

aangewezen als Woz-ambtenaar.

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd

Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

Verzenden van een verzoek om enige (markt)informatie in het kader van de uitvoering van de Wet Woz

Woz -ambtenaar

Mandaat

teamleider

Belastingen

Opmerking:

Op grond van artikel 1, tweede lid van de Wet waardering onroerende zaken is het hoofd van de afdeling middelen met ingang van 17 juli 2007

aangewezen als Woz-ambtenaar.

Verzenden van een verzoek om inlichtingen te verstrekken in het kader van de uitvoering van de Wet Woz

Woz -ambtenaar

Mandaat

teamleider

Belastingen

Opmerking:

Op grond van artikel 1, tweede lid van de Wet waardering onroerende zaken is het hoofd van de afdeling middelen met ingang van 17 juli 2007

aangewezen als Woz-ambtenaar.

Het vertegenwoordigen van de bevoegde functionaris, het voeren van het woord en het zonodig nemen van een beslissing tijdens rechtsgedingen in het kader van de uitvoering van de Wet Woz

Woz - ambtenaar

Mandaat

teamleider

Belastingen

Opmerking:

Op grond van artikel 1, tweede lid van de Wet waardering onroerende zaken is het hoofd van de afdeling middelen met ingang van 17 juli 2007

aangewezen als Woz-ambtenaar.

Uit doen gaan van een aangiftebiljet in het kader van de uitvoering van een gemeentelijke belastingverordening

Heffings-

ambtenaar

Mandaat

teamleider

Belastingen

Opmerking:

Op grond van artikel 231, tweede lid, onderdeel b van de Gemeentewet is het hoofd van de afdeling middelen met ingang 17 juli 2007 aangewezen als heffingsambtenaar.

Aanschrijven tot het verplicht invullen van een aangiftebiljet in het kader van de uitvoering van een gemeentelijke belastingverordening

Heffings- ambtenaar

Mandaat

teamleider

Belastingen

Opmerking:

Op grond van artikel 231, tweede lid, onderdeel b van de Gemeentewet is het hoofd van de afdeling middelen met ingang 17 juli 2007 aangewezen als heffingsambtenaar.

Het vertegenwoordigen van de bevoegde functionaris, het voeren van het woord en het zonodig nemen van een beslissing tijdens rechtsgedingen in het kader van de uitvoering van een gemeentelijke belastingverordening

Heffings-

ambtenaar

Mandaat

teamleider

Belastingen

Juridisch medewerker belastingen

Opmerking:

Op grond van artikel 231, tweede lid, onderdeel b van de Gemeentewet is het hoofd van de afdeling middelen met ingang 17 juli 2007 aangewezen als heffingsambtenaar.

Het versturen van kohiers voor het opleggen van aanslagen voor gemeentelijke heffingen in het kader van de uitvoering van een gemeentelijke belastingverordening.

Heffings-

ambtenaar

Mandaat

teamleider belastingen

Opmerking:

Het gaat hier om een verzoek tot het gereedmaken van aanslagen die vervolgens worden ondertekend door de Heffingsambtenaar

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

Hoofd afdeling openbare werken (OPWE)

Het verwerken van persoonsgegevens als bedoeld in de Wet bescherming persoonsgegevens.

College/

Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling Openbare Werken

- Administratief medewerkers

- Administrateur dienstencentrum

Voor zover het de afdeling Openbare Werken betreft.

Correspondentie houdende informatie van feitelijke aard, derhalve geen beslissingen of standpunten van het gemeentebestuur.

College/

Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling Openbare Werken

- teamleiders

- teamhoofden

- medewerkers binnendienst

- administratief

medewerker

buitendienst

Voor zover het de afdeling Openbare Werken betreft.

Het beslissen op aanvragen om vergunning / ontheffing / toestemming op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening.

College/

Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling Openbare Werken

- teamleiders

- Allround juridisch medewerker

Voorzover het de afdeling Openbare Werken betreft.

Uitvoering Inspraakverordening.

College

Mandaat

Hoofd afdeling Openbare Werken

- beleidsmedewerkers

- medewerkers ingenieursbureau

- teamleiders

- Projectleider afdeling openbare werken

- allround juridisch medewerker

Voor zover het de afdeling Openbare Werken betreft.

Het vragen van vrijblijvende adviezen, kostprijsberekeningen en offertes aan aannemers, cultuurmaatschappijen, architectenbureaus, nutsbedrijven, externe adviseurs of leveranciers.

College

Mandaat

Hoofd afdeling Openbare Werken

- teamleiders

- teamhoofden

- medewerkers binnendienst

Voor zover het de afdeling Openbare Werken betreft.

Beperking:

Binnen de grenzen van het aanbestedingsbeleid.

Voor de onderwerpen waarvoor zij als (deel)budgethouder bevoegd zijn opdracht te verstrekken.

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd

Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

Het verlenen van opdrachten tot uitvoeren van werken, verrichten van diensten, leveringen van materialen en het opmaken van processen-verbaal van aanbesteding/ opgeleverde werken binnen de financiële kaders van de programmabegroting en de door de raad beschikbaar gestelde kredieten.

College

Mandaat

Hoofd afdeling Openbare Werken

- Medewerkers binnendienst tot een bedrag van maximaal

€ 40.000,-

- teamleiders en projectleiders tot een bedrag van maximaal

€ 250.000,--

- teamhoofden

Voor zover het de afdeling Openbare Werken betreft.

Beperking:

Binnen de grenzen van het aanbestedingsbeleid.

Voor de onderwerpen waarvoor zij als (deel)budgethouder bevoegd zijn opdracht te verstrekken.

Het beslissen tot het aangaan,wijzigen en opzeggen van verbintenissen, binnen de financiële kaders van de programmabegroting en de door de raad beschikbaar gestelde kredieten, ter zake van huur, koop, leasing, ingebruikgeving, onderhoud, reparatie en schoonhouden van roerende zaken

College

Mandaat

Hoofd afdeling Openbare Werken

- teamleiders

- Allround juridisch medewerker

- administrateur dienstencentrum

- teamhoofden

Voor zover het de afdeling Openbare Werken betreft.

Beperking:

Binnen de grenzen van het aanbestedingsbeleid

Voor zover in overeenstemming met de budgethoudersregeling

De bevoegdheid te besluiten rechtsgedingen, bezwaarprocedures of administratief beroepsprocedures namens de gemeente of het gemeentebestuur te voeren of handelingen ter voorbereiding daarop te verrichten, tenzij de raad, voor zover het de raad aangaat, in voorkomende gevallen anders beslist.

College/

burg

Mandaat

Hoofd afdeling Openbare Werken

- teamleiders

- Allround juridisch medewerker

Voor zover het de afdeling Openbare werken betreft.

Opmerking: hieronder is ook het in rechte vertegenwoordigen (ter zitting) begrepen. Het ondermandaat aan de allround juridisch medewerker geldt alleen voor het in rechte vertegenwoordigen.

Beslissen op verzoeken om informatie op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur

College/

burg.

Mandaat

Hoofd afdeling Openbare Werken

- teamleiders

- allround juridisch medewerker

Voor zover het de afdeling Openbare Werken betreft.

Bevoegdheid tot afhandeling aansprakelijkstellingen wegens aan de gemeente (eigendommen) toegebrachte schade.

College

Mandaat

Hoofd afdeling Openbare Werken

- teamleiders

- Allround juridisch medewerker

Voor zover het de afdeling Openbare Werken betreft.

Afrekenen van subsidies.

College

Mandaat

Hoofd afdeling Openbare Werken

- teamleiders

- projectleiders

Voor z over het de afdeling Openbare Werken betreft.

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

Het versturen van de kennisgeving van het niet in behandeling nemen van de klacht en de schriftelijke bevestiging afronding informele klachtbehandeling (art. 9:8, derde lid,Awb en 8, vierde lid, klachtinstructie)

College/ burg.

Mandaat

Hoofd afdeling Openbare werken

- teamleiders

Opmerking:

Op de klachtafhandeling is de instructie klachtbehandeling van toepassing

Aanstellen van verkeersbrigadiers als bedoeld in artikel 56 BABW juncto artikel 3 van de Regeling Verkeersbrigadiers, alsmede het vervallen van de aanstelling.

Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling Openbare Werken

- teamleiders

- Allround juridisch medewerker

Het beslissen inzake het verlenen van vergunningen/toestemmingen voor het leggen enzovoort van leidingen en kabels in gemeentegrond aan nutsbedrijven, binnen de financiële kaders van de productbegroting en door de raad beschikbaar gestelde kredieten, alsmede de bevoegdheden voortvloeiende uit artikel 5.2 van de Telecommunicatiewet.

College

Mandaat

Hoofd afdeling Openbare Werken

- teamleiders

- Allround juridisch medewerker

- medewerkers ingenieursbureau

De bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten op grond van artikel 18, eerste lid, sub d van de Wegenverkeerswet 1994.

College

Mandaat

Hoofd afdeling Openbare Werken

- teamleiders

- Allround juridisch medewerker

Het tijdelijk plaatsen of toepassen van verkeerstekens en het tijdelijk uitvoeren van verkeersmaatregelen (paragraaf 8 hoofdstuk II BABW).

College

Mandaat

Hoofd afdeling Openbare Werken

- teamleiders

- teamhoofden

- Allround juridisch medewerker

- Medewerker projectbegeleiding uitvoering infrastructurele werken

- medewerkers ingenieursbureau

De uitvoering van de regeling "Aansluitvoorwaarden openbare riolering"

College

Mandaat

Hoofd afdeling Openbare Werken

- teamleiders

- beleidsmedewerkers

- medewerkers ingenieursbureau

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd

Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

Het nemen van beslissingen in de afhandeling van klachten van eenvoudige aard met betrekking tot een onderwerp, behorende tot het takenpakket van de afdeling Openbare werken.

College

Mandaat

Hoofd afdeling Openbare Werken

- teamleiders

- teamhoofden

- projectleiders

Opmerking: Betreft klachten, anders dan gedragingen als bedoeld in art.9:1 Awb, waarvoor de interne richtlijn klachtbehandeling geldt.

Het nemen van (mondelinge)

spoedbestuursdwangbeschikkingen

inzake de afvoer naar de vuil-

stortplaats van op de weg ge-

plaatste goederen van door de

deurwaarder ontruimde panden.

College

Mandaat

Hoofd afdeling

Openbare Werken

- teamleiders

- teamhoofden

- Allround juridisch

medewerker

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

hoofd afdeling ruimtelijke en economische ontwikkeling (REO)

Het verwerken van persoonsgegevens als bedoeld in de Wet bescherming persoonsgegevens

College/ Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling REO

Voor zover het de afdeling REO betreft

Correspondentie houdende informatie van feitelijke aard, derhalve geen beslissingen of standpunten van het gemeentebestuur

College/ Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling REO

-teamleiders REO

-projectleider

-projectmanager

-programmaleider

Voor zover het de afdeling REO betreft

Het beslissen op aanvragen om vergunning / ontheffing / toestemming op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening

College/ Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling REO

Teamleiders REO

Voor zover het de afdeling REO betreft

Uitvoering Inspraakverordening

College

Mandaat

Hoofd afdeling REO

-teamleiders REO

Voor zover het de afdeling REO betreft

Het vragen van vrijblijvende adviezen, kostprijsberekeningen en offertes aan aannemers, cultuurmaatschappijen, architectenbureaus, nutsbedrijven, externe adviseurs of leveranciers

College

Mandaat

Hoofd afdeling REO

-teamleiders REO

-projectmanager

-projectleiders

-programmamanager

Voor zover het de afdeling REO betreft

Beperking:

Binnen de grenzen van het aanbestedingsbeleid

-voor projecten waarvoor zij als deelbudgethouder bevoegd zijn opdracht te verstrekken.

Het verlenen van opdrachten tot uitvoeren van werken, verrichten van diensten, leveringen van materialen en het opmaken van processen-verbaal van aanbesteding/opgeleverde werken binnen de financiële kaders van de programmabegroting en de door de raad beschikbaar gestelde kredieten

College

Mandaat

Hoofd afdeling REO

-teamleiders REO

-projectleiders

-projectmanager

-programmaleider

Voor zover het de afdeling REO betreft

Beperking:

Binnen de grenzen van het aanbestedingsbeleid

-voor projecten waarvoor zij als deelbudgethouder bevoegd zijn opdracht te verstrekken

Het beslissen tot het aangaan, wijzigen en opzeggen van verbintenissen, binnen de financiële kaders van de programmabegroting en de door de raad beschikbaar gestelde kredieten, ter zake van huur, koop, leasing, ingebruikgeving, onderhoud, reparatie en schoonhouden van roerende zaken

College

Mandaat

Hoofd afdeling REO

-teamleiders REO

Voor zover het de afdeling REO betreft

Beperking:

Binnen de grenzen van het aanbestedingsbeleid

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

De bevoegdheid te besluiten rechtsgedingen, bezwaarprocedures of administratief beroepsprocedures namens de gemeente of het gemeentebestuur te voeren, of handelingen ter voorbereiding daarop te verrichten, tenzij de raad, voor zover het de raad aangaat, in voorkomende gevallen anders beslist

College/ burg

Mandaat

Hoofd afdeling REO

-teamleiders REO

-teamleiders VTH

Voor zover het de afdeling REO en/of afdeling VTH betreft.

Opmerking: hieronder is ook het in rechte vertegenwoordigen (ter zitting) begrepen.

Bevoegdheid tot afhandeling aansprakelijkstellingen wegens aan de gemeente (eigendommen) toegebrachte schade

College

Mandaat

Hoofd afdeling REO

-teamleider grondzaken en planeconomie (GP)

Voor zover het de afdeling REO betreft

Afrekenen van subsidies

College

Mandaat

Hoofd afdeling REO

-teamleiders REO

-projectleiders

-programmaleider

-projectmanager

Voor zover het de afdeling REO betreft

-voor projecten waarvoor zij als deelbudgethouder bevoegd zijn opdracht te verstrekken

Beslissen op verzoeken om informatie op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur

College/ burg.

Mandaat

Hoofd afdeling REO

-teamleiders REO

Voor zover het de afdeling REO betreft

Het versturen van de kennisgeving van het niet in behandeling nemen van de klacht en de schriftelijke bevestiging afronding informele klachtbehandeling (art. 9:8, derde lid,Awb en 8, vierde lid, klachtinstructie)

College/ burg.

Mandaat

Hoofd afdeling REO

Teamleiders REO

Opmerking:

Op de klachtafhandeling is de instructie klachtbehandeling van toepassing

De bevoegdheid (waaronder het beëindigen) tot het (ver)huren, (ver)pachten, in beheer en/of gebruik geven/nemen van onroerende zaken

College

Mandaat

Hoofd afdeling REO

-teamleider GP

Het ondertekenen van huur- en pachtovereenkomsten, alsmede overeenkomsten tot gebruik/beheer

Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling REO

-teamleider GP

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

De bevoegdheid tot het kopen, ruilen, vervreemden of bezwaren (vestigen/opheffen van zakelijke rechten) van onroerende zaken, welke transacties voortvloeien uit een exploitatieopzet die ten tijde van het te nemen besluit niet langer dan vier jaar daarvoor is vastgesteld of afgesloten en voorzover kredietvotering heeft plaatsgevonden, alsmede transacties die rechtstreeks hieruit voortvloeien c.q. hiermee samenhangen.

College

Mandaat

Hoofd afdeling REO

-teamleider GP

Beperking:

De bevoegdheid is beperkt tot woningbouwkavels.

Vervreemding en bezwaren mag uitsluitend plaatsvinden tegen de door het college vastgestelde algemene voorwaarden.

Opmerking:

De gemandateerde bevoegdheid tot verkoop c.a. omvat tevens de tekeningsbevoegdheid, het verlenen van volmacht t.b.v. de notariële aktepassering en de bevoegdheid tot het doen van aanbiedingen en de verlenging van opties, alsmede het van toepassing verklaren van artikelen uit hoofdstuk 2 en 3 van de algemene voorwaarden.

De bevoegdheid tot de verkoop, verhuur of ingebruikgeving van openbare groenstroken en zogenaamde overhoeken (zowel op aanvraag als ambtshalve), alsmede het op inschrijving gunnen van grasgewas.

College

Mandaat

Hoofd afdeling REO

-teamleider GP

Opmerking:

Hiervoor geldt niet het vereiste van een vastgestelde exploitatie opzet:

Beperking: verkoop vindt plaats overeenkomstig de door de raad vastgestelde nota ‘Uitgifte van groenstroken in de gemeente Steenwijk’ van 17 april 2001 nr. 2001/39 vermelde criteria. Bevoegdheid is inclusief de afwijzing van verzoeken op basis van dit beleid.

De gemandateerde bevoegdheid tot verkoop c.a. omvat tevens de tekeningsbevoegdheid, het verlenen van volmacht t.b.v. de notariële aktepassering

De bevoegdheid tot het aangaan van overeenkomsten met betrekking tot de afkoop van grondrenten door derden

College

Mandaat

Hoofd afdeling REO

-teamleider GP

De gemandateerde bevoegdheid tot verkoop c.a. omvat tevens de tekeningsbevoegdheid, het verlenen van volmacht t.b.v. de notariële aktepassering

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd

Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

De bevoegdheid tot het aankopen, ontpachten en ruilen van onroerende zaken tot een bedrag van € 4.500,--

College

Mandaat

Hoofd afdeling REO

-teamleider GP

De gemandateerde bevoegdheid tot verkoop c.a. omvat tevens de tekeningsbevoegdheid, het verlenen van volmacht t.b.v. de notariële aktepassering

De bevoegdheid tot ruiling is beperkt tot een toegift van maximaal € 4.500,-

De bevoegdheid tot het beëindigen de overdracht of de afkoop van erfpachtcontracten

College

Mandaat

Hoofd afdeling REO

-teamleider GP

De gemandateerde bevoegdheid tot verkoop c.a. omvat tevens de tekeningsbevoegdheid, het verlenen van volmacht t.b.v. de notariële aktepassering.

Beperking: afkoop erfpachtrecht (bloot eigendom) kan alleen op grond van de door het college vastgestelde berekeningsmethodiek.

Het verlenen van ontheffing van de bewoningsplicht

College

Mandaat

Hoofd afdeling REO

-teamleider GP

De bevoegdheid om de termijn voor de aktepassering te verlengen

College

Mandaat

Hoofd afdeling REO

-teamleider GP

Opmerking:

met in achtneming van het bepaalde in de algemene voorwaarden

De bevoegdheid om de overeenkomst te ontbinden in het geval van faillissement, surseance van betaling en executoriaal beslag bij de koper of erfpachter

College

Mandaat

Hoofd afdeling REO

-teamleider GP

Opmerking:

met in achtneming van het bepaalde in de algemene voorwaarden

De bevoegdheid om nakoming te vorderen en/of boetes op te leggen wegens het niet-, niet tijdig-, niet behoorlijk nakomen of overtreden van enige verplichting voortvloeiend uit de overeenkomst en de van toepassing zijnde algemene voorwaarden

College

Mandaat

Hoofd afdeling REO

-teamleider GP

Opmerking:

met in achtneming van het bepaalde in de algemene voorwaarden

Het waarmerken van afschriften van beschikkingen, tekeningen en bijlagen

college

Mandaat hoofd afdeling REO

Teamleiders REO

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

Het nemen van beslissingen in de afhandeling van klachten van eenvoudige aard met betrekking tot een onderwerp, behorende tot het takenpakket van de REO

College

Mandaat

Hoofd afdeling REO

De afhandeling van BWS-subsidies als bedoeld in de artikelen 11 t/m 17, 34 en 38.1 van de Verordening Woninggebonden Subsidies van het uitvoeringsorgaan BWS

College

Mandaat

Hoofd afdeling REO

De bevoegdheid tot het aan de eigenaar verlenen van vergunning tot het aangaan van overeenkomsten van huur en verhuur van woonruimte als bedoeld in artikel 15 van de Leegstandwet

College

Mandaat

Hoofd afdeling REO

-teamleider EW (Economie en Wonen)

Het toezenden van bestemmings-plannen in het kader van het overleg, zoals bedoeld in artikel 3.11 Besluit Ruimtelijke Ordening

College

Mandaat

Hoofd afdeling REO

-teamleider RO

Het beslissen inzake ontheffing als

bedoeld in artikel 3.22 en 3.23 Wet ruimtelijke ordening *

College

Mandaat

Hoofd afdeling REO

-teamleider RO

* geldt uitsluitend voor (bouw) aanvragen en verzoeken die op of na 1-7-08 zijn ingediend

Het informeren en adviseren van overheidsinstanties over de procedure van een bestemmingsplan en overige planologische procedures

College

Mandaat

Hoofd afdeling REO

-teamleider RO

Het afdoen van correspondentie met betrekking tot ontwerpplannen c.q.

Planologische maatregelen

College

Mandaat

Hoofd afdeling REO

-teamleider RO

-projectleiders

Beperking: voor zover het project betreft waarvoor zijn projectleider zijn

De bevoegdheid tot het aangaan van een overeenkomst als bedoeld in artikel 6.4a van de Wet ruimtelijke ordening

College

Mandaat

Hoofd afdeling REO

Het beslissen op ruimtelijk planologische principeverzoeken m.b.t. het grondgebied van de gemeente

College

Mandaat hoofd REO

-teamleider RO

De uitoefening van de bevoegdheden op grond van de Verordening Stimuleringsfonds Startersregeling

College

Mandaat

Hoofd afdeling REO

-teamleider EW

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd orgaan

overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

Hoofd afdeling vergunningen, toezicht en handhaving (VTH)

Het verwerken van persoonsgegevens als bedoeld in de Wet bescherming persoonsgegevens

College/ Burg

Mandaat Hoofd afdeling VTH

Voor zover het de afdeling VTH betreft

Correspondentie houdende informatie van feitelijke aard, derhalve geen beslissingen of standpunten van het gemeentebestuur

College/ Burg

Mandaat Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

-medewerkers beleid en advies (B&A)

Voor zover het de afdeling VTH betreft

Het beslissen op aanvragen om vergunning / ontheffing / toestemming op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening

College/ Burg.

Mandaat Hoofd afdeling VTH

Teamleiders VTH

Voor zover het de afdeling VTH betreft

Uitvoering Inspraakverordening

College

Mandaat Hoofd afdeling VTH

Teamleiders VTH

Voor zover het de afdeling VTH betreft

Het vragen van vrijblijvende adviezen, kostprijsberekeningen en offertes aan aannemers, cultuurmaatschappijen, architectenbureaus, nutsbedrijven, externe adviseurs of leveranciers

College

Mandaat Hoofd afdeling VTH

Teamleiders VTH

Voor zover het de afdeling VTH betreft

Beperking:

Binnen de grenzen van het aanbestedingsbeleid

Het verlenen van opdrachten tot uitvoeren van werken, verrichten van diensten, leveringen van materialen en het opmaken van processen-verbaal van aanbesteding / opgeleverde werken binnen de financiële kaders van de programmabegroting en de door de raad beschikbaar gestelde kredieten

College

Mandaat Hoofd afdeling VTH

Voor zover het de afdeling VTH betreft

Beperking:

Binnen de grenzen van het aanbestedingsbeleid

Het beslissen tot het aangaan, wijzigen en opzeggen van verbintenissen, binnen de financiële kaders van de programmabegroting en de door de raad beschikbaar gestelde kredieten, ter zake van huur, koop, leasing, ingebruikgeving, onderhoud, reparatie en schoonhouden van roerende zaken

College

Mandaat Hoofd afdeling VTH

Voor zover het de afdeling VTH betreft

Beperking:

Binnen de grenzen van het aanbestedingsbeleid

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

De bevoegdheid te besluiten rechtsgedingen, bezwaarprocedures of administratief beroepsprocedures namens de gemeente of het gemeentebestuur te voeren, of handelingen ter voorbereiding daarop te verrichten, tenzij de raad, voor zover het de raad aangaat, in voorkomende gevallen anders beslist

College/ burg

Mandaat Hoofd afdeling VTH

Teamleiders VTH Teamleiders REO

Voor zover het de afdelingen VTH en/of REO betreft

Opmerking: hieronder is ook het in rechte vertegenwoordigen (ter zitting) begrepen.

Bevoegdheid tot afhandeling aansprakelijkstellingen wegens aan de gemeente (eigendommen) toegebrachte schade

College

Mandaat Hoofd afdeling VTH

Voor zover het de afdeling VTH betreft

Beslissen op verzoeken om informatie op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur

College/ burg.

Mandaat Hoofd afdeling VTH

Voor zover het de afdeling VTH betreft

Het versturen van de kennisgeving van het niet in behandeling nemen van de klacht en de schriftelijke bevestiging afronding informele klachtbehandeling (art. 9:8, derde lid,Awb en 8, vierde lid, klachtinstructie)

College/ burg.

Mandaat Hoofd

afdeling VTH

-teamleiders VTH

Opmerking:

Op de klachtafhandeling is de instructie klachtbehandeling van toepassing

Het waarmerken van afschriften van beschikkingen, tekeningen en bijlagen

College

Mandaat Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Voor zover het team vergunningen betreft

Het beslissen op aanvragen om subsidie op grond van de Subsidieverordening instandhouding gemeentelijke monumenten en de Subsidieverordening stimulering Duurzaam Bouwen

College

Mandaat

Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Beperking

Intrekking van de subsidiebeschikking en weigering van de subsidie alleen voor zover er tijdens het horen geen zienswijzen naar voren zijn gebracht.

De uitvoering van de artikelen 7, 10, 11, 12, 13 en 15 van de Monumentenverordening 2001

College

Mandaat

Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Beperking:

het ondermandaat is beperkt tot de uitvoering van de artikelen 10, 11, 12, 13 en 15.

Opmerking:

Omtrent de uitoefening van deze bevoegdheden dient de portefeuillehouder in het pfo te worden geïnformeerd

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd

Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

Het verlenen van monumentenvergunningen op grond van artikel 11 en 16 van de Monumentenwet 1988

College

Mandaat Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Beperking: voor zover er tijdens de ter inzagelegging geen zienswijzen zijn ingediend;

en/of de Rijksdienst voor de Archeologie, cultuurlandschap en monumenten, de monumentencommissie van Het Oversticht en in voorkomende gevallen gedeputeerde staten positief hebben geadviseerd.

Het afdoen van correspondentie met betrekking tot de uitvoering van de Monumentenwet, het Besluit rijkssubsidiëring instandhouding monumenten en de Monumentenverordening 2001

College

Mandaat Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Het aan een object of aan een te onderscheiden deel daarvan toekennen van een (huis)nummer op grond van artikel 3 van de Verordening straatnaamgeving en huisnummering

College

Mandaat Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Het afdoen van correspondentie met betrekking tot de uitvoering van de Woningwet, het Bouwbesluit en de Bouwverordening

College

Mandaat Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Het beslissen op verzoeken om vrijstelling/ontheffing van planvoorschriften of het stellen van nadere eisen op grond van artikel 3.6

Lid 1 sub c van de Wet ruimtelijke ordening (Wro*)

College

Mandaat Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

-teamleider RO

* Dit geldt uitsluitend voor de aanvragen/verzoeken om ontheffing die op of na 1 juli 2008 binnen zijn gekomen.

Het verlenen van een aanlegvergunning (inclusief de tijdelijke aanlegvergunning)

College

Mandaat Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

-teamleider RO

Het nemen van besluiten omtrent de aanhouding van een aanlegvergunning op grond van artikel 3.18 van de Wet ruimtelijke ordening

College

Mandaat Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Het weigeren van een aanlegvergunning (inclusief de tijdelijke aanlegvergunning)

College

Mandaat

Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

-teamleider RO

Beperking

Voor zover tijdens de procedure geen zienswijzen zijn ingediend

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd

Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

Het intrekken van een aanlegvergunning op grond van artikel 3.19 van de Wet ruimtelijke ordening

College

Mandaat Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Beperking:

Voor zover tijdens de procedure tot intrekking geen zienswijzen zijn ingediend

Het beslissen omtrent een aanvraag tot het overdragen van vergunningen op grond van artikel 10.3 van de Bouwverordening

College

Mandaat Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Het beslissen naar aanleiding van een aanvraag om vergunning of een melding van slopen op grond van Hoofdstuk 8 van de Bouwverordening

College

Mandaat Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Het nemen van besluiten omtrent de aanhouding van een aanvraag om bouwvergunning op grond van artikel 50 tot en met 55 en 56b van de Woningwet

College

Mandaat Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Het intrekken van een bouwvergunning op grond van artikel 59 van de Woningwet en het intrekken van een besluit tot verlening van een bouwvergunning 1e fase op grond van artikel 56a, lid 6 van de Woningwet

College

Mandaat Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Beperking:

voor zover tijdens de intrekkingprocedure geen zienswijzen zijn ingediend

Het beslissen omtrent afgifte van een voltooiingverklaring (inclusief afgifte gebruiksverklaring)

College

Mandaat Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Het beoordelen of licht vergunningplichtige bouwwerken niet in strijd zijn met redelijke eisen van welstand (als bedoeld in art 9.1 lid 3 van de Bouwverordening )

College

Mandaat

Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Bij strijdigheid met de sneltoetscriteria uit de welstandsnota wordt de aanvraag om lichte bouwvergunning alsnog ter advisering voorgelegd aan de welstandscommissie.

Het verlenen van bouwvergunningen op grond van artikel 40 van de Woningwet

College

Mandaat

Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

Het weigeren van reguliere en lichte bouwvergunningen en bouwvergunningen 1e fase op grond van artikel 44 van de Woningwet

College

Mandaat Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Beperking:

Bij weigering op grond van het bestemmingsplan alleen voor zover de ontheffing op grond van artikel 3.6.1.c, 3.22 of artikel 3.23 van de Wet Ruimtelijke Ordening reeds is geweigerd en er ingeval van een reguliere bouwvergunning en bouwvergunning 1e fase door de aanvrager geen zienswijzen zijn ingediend

Bij weigering op grond van redelijke eisen van welstand alleen wanneer door de welstandscommissie van Het Oversticht een negatief advies is uitgebracht en er ingeval van een reguliere bouwvergunning en bouwvergunning 1e fase door de aanvrager geen zienswijzen zijn ingediend

Het verdagen van de beslissing op een reguliere bouwaanvraag en een beslissing omtrent een aanvraag om bouwvergunning 1e of 2e fase als bedoeld in artikel 46, lid 2 van de Woningwet

College

Mandaat Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Het nemen van een besluit op een aanvraag om een woonvergunning op grond van artikel 60 van de Woningwet

College

Mandaat

Hoofd afdeling VTH

Het besluiten tot het aanschrijven tot het treffen van voorzieningen (niet zijnde bestuursdwang), het beëindigen van illegaal gebruik en het ongedaan maken van illegale bouwwerken (artikel 13,13a, 14 en volgende van de Woningwet)

College

Mandaat

Hoofd afdeling VTH

Teamleiders VTH

Het beslissen op concrete principeverzoeken/schetsplannen m.b.t. tot bouwaangelegenheden

College

Mandaat

Hoofd afdeling VTH

Teamleiders VTH

Het afdoen van correspondentie, het doen van vooraankondigingen in het kader van een handhavingactie op grond van de Wet Milieubeheer/Algemene wet bestuursrecht/Gemeentewet

College

Mandaat

Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

Het aanvragen tot het verlenen van een akte van opsporingsbevoegdheid, tot het verlenen van aanvullende opsporingsbevoegdheid, alsmede het verstrekken van alle informatie met betrekking tot de buitengewoon opsporingsambtenaren aan de (direct) toezichthouder (Besluit buitengewoon opsporingsambtenaar)

College

Mandaat

Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Het verlenen van ontheffing voor het laden en lossen, ontheffing voor het vervoer van gevaarlijke stoffen overeenkomstig het bepaalde in artikel 22 en 28 van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen

College

Mandaat

hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Het verlenen van milieuvergunningen op grond van art. 8.1 en 8.4 van de Wet milieubeheer en het uitvoeren van de daarbij behorende procedure overeenkomstig de Algemene wet bestuursrecht;

Het waarmerken van tekeningen en overige bijlagen behorende bij besluiten op grond van de Wet milieubeheer;

Het nemen van overige besluiten op grond van hoofdstuk 8 en 10 van de Wet milieubeheer en het uitvoeren van de daarbij behorende procedure overeenkomstig de Algemene wet bestuursrecht;

Het beslissen tot het buiten behandeling laten van een aanvraag om een vergunning op grond van de Wet Milieubeheer.

College

Mandaat

Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Beperking:

voor zover tijdens de procedure geen bedenkingen zijn ingekomen

Het afdoen van correspondentie inzake de uitvoering van de Wet milieubeheer

College

Mandaat

Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Het afdoen van correspondentie inzake de uitvoering van de Wet geluidhinder

College

Mandaat

Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Verzoeken om hogere waarde met betrekking tot de uitvoering van de Wet geluidhinder

College

Mandaat

Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

Het afdoen van correspondentie met betrekking tot de uitvoering van de hoofdstukken III en VII van de Wet bodembescherming

College

Mandaat

Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Het afdoen van correspondentie met betrekking tot de uitvoering van de hoofdstukken IV, V en X van de Wet bodembescherming

College

Mandaat

Hoofd afdeling VTH

Het aanvragen van vergunningen op grond van diverse milieuwetten en uitvoeringsmaatregelen voor de gemeente bij andere organen

College

Mandaat

Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Het afhandelen van milieuklachten

College

Mandaat

Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Beperking: Betreft uitsluitend afhandeling in het kader van het toezicht.

Het doen van vooraankondigingen tot aanschrijvingen bij overtreding van het bepaalde in de Woningwet, de Bouwverordening, de Wet Ruimtelijke Ordening en de gemeentelijke bestemmingsplannen

College

Mandaat

Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

De bevoegdheid om te beslissen tot toepassing van bestuursdwang ingeval van overtreding van de voorschriften vermeld in de op

4 november 2003 vastgestelde notitie ‘Reclamebeleid Steenwijkerland, buiten de binnenstad van Steenwijk, 2004’.

College

Mandaat

Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

-juridisch beleidsmedewerker B&A

Opmerking:

Ten aanzien van het gebruikmaken van de bevoegdheid wordt maandelijks een overzicht aan de mandaatgever voorgelegd.

De bevoegdheid om te besluiten tot het toepassen van spoedeisende bestuursdwang, waaronder het opleggen van een bouwstop gekoppeld aan een preventieve last onder dwangsom

College/ burg

Mandaat

Hoofd afdeling VTH

Teamleiders VTH

De bevoegdheid om te besluiten tot het intrekken van spoedeisende bestuursdwang, waaronder het opleggen van een bouwstop gekoppeld aan een preventieve last onder dwangsom

College/ burg

Mandaat

Hoofd afdeling VTH

Teamleider TH

Opmerking: het afdelingshoofd heeft in deze een rapportageplicht aan het college.

De bevoegdheid tot het afwijzen van een handhavingverzoek ingeval geen overtreding is geconstateerd

College/ burg

Mandaat

Hoofd afdeling

VTH

Teamleiders VTH

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

De bevoegdheid tot

-het afdoen van correspondentie

-het geven van waarschuwingen

-verlenging van een bevel

-vooraankondiging bestuurs-rechtelijke sanctie

in het kader van de handhaving van de Wet kinderopvang

College

Mandaat hoofd afdeling VTH

Teamleiders VTH

Opmerking:

Op de uitoefening van de bevoegdheden is het sanctieprotocol uit de notitie ‘Toezicht en handhaving kwaliteit kinderopvang gemeente Steenwijkerland’ van toepassing

Beperking:

Van deze bevoegdheden kan gebruik worden gemaakt zolang er geen sprake is van het opleggen van bestuursrechtelijke sancties zoals een verbod om de exploitatie voort te zetten, verwijdering uit het register, bestuursdwang, dwangsom en bestuurlijke boete

De volgende bevoegdheden in de Marktverordening:

Het beslissen op aanvragen om standplaatsvergunningen; het intrekken en schorsen ervan; het inschrijven op de anciënniteitslijst; inschrijving en doorhaling op de wachtlijst; het overschrijven van een vergunning; het toewijzen van een standwerkplaats; het beslissen op aanvragen om ontheffing/vergunning ingevolge art. 3.1, 3.4, 3.11, 3.12 en 3.13.

College

Mandaat

Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

Het toewijzen van dagplaatsen op grond van artikel 2.11 van de Marktverordening

College

Mandaat

Hoofd afdeling VTH

-teamleiders VTH

-marktmeester

Het aanwijzen van toezichthouders en het afgeven van legitimatiepassen als bedoeld in artikelen 5:11 en 5:12 van de Awb

College/ Burg.

Mandaat

Hoofd Afdeling VTH

Het beslissen op aanvragen om vergunning of ontheffing op grond van de Vaarverordening Steenwijkerland

College

Mandaat

Hoofd VTH

-Teamleiders VTH

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

Commandant brandweer

Het verwerken van persoonsgegevens als bedoeld in de Wet bescherming persoonsgegevens

College/ Burg

Mandaat

Commandant brandweer

Plaatsvervangend commandant brandweer

Voor zover het de brandweer betreft.

Correspondentie houdende informatie van feitelijke aard, derhalve geen beslissingen of standpunten van het gemeentebestuur

College/ Burg

Mandaat

Commandant brandweer

Plaatsvervangend commandant brandweer

Voor zover het de brandweer betreft.

Het beslissen op aanvragen om vergunning / ontheffing / toestemming op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening

College/ Burg.

Mandaat

Commandant brandweer

Plaatsvervangend commandant brandweer

Voor zover het de brandweer betreft.

Uitvoering Inspraakverordening

College

Mandaat

Commandant brandweer

Plaatsvervangend commandant brandweer

Voor zover het de brandweer betreft.

Het vragen van vrijblijvende adviezen, kostprijsberekeningen en offertes aan aannemers, cultuurmaatschappijen, architectenbureaus, nutsbedrijven, externe adviseurs of leveranciers

College

Mandaat

Commandant brandweer

-Plaatsvervangend commandant brandweer

-officier preparatie

Voor zover het de brandweer betreft.

Beperking:

Binnen de grenzen van het aanbestedingsbeleid

Het verlenen van opdrachten tot uitvoeren van werken, verrichten van diensten, leveringen van materialen en het opmaken van processen-verbaal van aanbesteding / opgeleverde werken binnen de financiële kaders van de programmabegroting en de door de raad beschikbaar gestelde kredieten

College

Mandaat

Commandant brandweer

-Plaatsvervangend commandant brandweer

-officier preparatie

Voor zover het de brandweer betreft.

Beperking:

Binnen de grenzen van het aanbestedingsbeleid

Het beslissen tot het aangaan, wijzigen en opzeggen van verbintenissen, binnen de financiële kaders van de programmabegroting en de door de raad beschikbaar gestelde kredieten, ter zake van huur, koop, leasing, ingebruikgeving, onderhoud, reparatie en schoonhouden van roerende zaken

College

Mandaat

Commandant brandweer

-Plaatsvervangend commandant brandweer

-officier preparatie

Voor zover het de brandweer betreft.

Beperking:

Binnen de grenzen van het aanbestedingsbeleid

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd

Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

De bevoegdheid te besluiten rechtsgedingen, bezwaarprocedures of administratief beroepsprocedures namens de gemeente of het gemeentebestuur te voeren, of handelingen ter voorbereiding daarop te verrichten, tenzij de raad, voor zover het de raad aangaat, in voorkomende gevallen anders beslist

College/ burg

Mandaat

Commandant brandweer

Plaatsvervangend commandant brandweer

Voor zover het de brandweer betreft.

Opmerking: hieronder is ook het in rechte vertegenwoordigen (ter zitting) begrepen.

Bevoegdheid tot afhandeling aansprakelijkstellingen wegens aan de gemeente (eigendommen) toegebrachte schade

College

Mandaat

Commandant brandweer

Plaatsvervangend commandant brandweer

Voor zover het de brandweer betreft.

Afrekenen van subsidies

College

Mandaat

Commandant brandweer

Plaatsvervangend commandant brandweer

Voor zover het de brandweer betreft.

Beslissen op verzoeken om informatie op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur

College/ burg.

Mandaat

Commandant brandweer

Plaatsvervangend commandant brandweer

Voor zover het de brandweer betreft.

Het versturen van de kennisgeving van het niet in behandeling nemen van de klacht en de schriftelijke bevestiging afronding informele klachtbehandeling (art. 9:8, derde lid,Awb en 8, vierde lid, klachtinstructie)

College/ burg.

Mandaat

Commandant brandweer

Plaatsvervangend commandant brandweer

Opmerking:

Op de klachtafhandeling is de instructie klachtbehandeling van toepassing

Het beslissen op aanvragen om vergunning/ontheffing in het kader van de

Brandbeveiligingsverordening, alsmede de uitvoering van deze verordening en het beslissen op aanvragen om gebruiksvergunningen als bedoeld in hoofdstuk 6 van de Bouwverordening Steenwijkerland

College

Mandaat

Commandant brandweer

Plaatsvervangend commandant brandweer

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

HOOFD AFDELING MAATSCHAPPELIJKE ONTWIKKELING (MO)

Het verwerken van persoonsgegevens als bedoeld in de Wet bescherming persoonsgegevens

College/ Burg

Mandaat

Hoofd afdeling maatschappelijke ontwikkeling

Voor zover het de afdeling maatschappelijke ontwikkeling betreft.

Correspondentie houdende informatie van feitelijke aard, derhalve geen beslissingen of standpunten van het gemeentebestuur

College/ Burg

Mandaat

Hoofd afdeling maatschappelijke ontwikkeling

Elke functionaris van de afdeling

Voor zover het de afdeling maatschappelijke ontwikkeling betreft.

Het beslissen op aanvragen om vergunning / ontheffing / toestemming op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening

College/ Burg.

Mandaat

Hoofd afdeling maatschappelijke ontwikkeling

teamleiders

Voor zover het de afdeling maatschappelijke ontwikkeling betreft.

Uitvoering Inspraakverordening

College

Mandaat

Hoofd afdeling maatschappelijke ontwikkeling

teamleiders

Voor zover het de afdeling maatschappelijke ontwikkeling betreft.

Het vragen van vrijblijvende adviezen, kostprijsberekeningen en offertes aan aannemers, cultuurmaatschappijen, architectenbureaus, nutsbedrijven, externe adviseurs of leveranciers

College

Mandaat

Hoofd afdeling maatschappelijke ontwikkeling

teamleiders

Voor zover het de afdeling maatschappelijke ontwikkeling betreft

Beperking:

Binnen de grenzen van het aanbestedingsbeleid

Het verlenen van opdrachten tot uitvoeren van werken, verrichten van diensten, leveringen van materialen en het opmaken van processen-verbaal van aanbesteding / opgeleverde werken binnen de financiële kaders van de programmabegroting en de door de raad beschikbaar gestelde kredieten

College

Mandaat

Hoofd afdeling maatschappelijke ontwikkeling

teamleiders

Voor zover het de afdeling maatschappelijke ontwikkeling betreft

Beperking:

Binnen de grenzen van het aanbestedingsbeleid

Het beslissen tot het aangaan, wijzigen en opzeggen van verbintenissen, binnen de financiële kaders van de programmabegroting en de door de raad beschikbaar gestelde kredieten, ter zake van huur, koop, leasing, ingebruikgeving, onderhoud, reparatie en schoonhouden van roerende zaken

College

Mandaat

Hoofd afdeling maatschappelijke ontwikkeling

teamleiders

Voor zover het de afdeling maatschappelijke ontwikkeling betreft

Beperking:

Binnen de grenzen van het aanbestedingsbeleid

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

De bevoegdheid te besluiten rechtsgedingen, bezwaarprocedures of administratief beroepsprocedures namens de gemeente of het gemeentebestuur te voeren, of handelingen ter voorbereiding daarop te verrichten, tenzij de raad, voor zover het de raad aangaat, in voorkomende gevallen anders beslist

College/ burg

Mandaat

Hoofd afdeling maatschappelijke ontwikkeling

teamleiders

Voor zover het de afdeling maatschappelijke ontwikkeling betreft.

Opmerking: hieronder is ook het in rechte vertegenwoordigen (ter zitting) begrepen.

Bevoegdheid tot afhandeling aansprakelijkstellingen wegens aan de gemeente (eigendommen) toegebrachte schade

College

Mandaat

Hoofd afdeling maatschappelijke ontwikkeling

teamleiders

Voor zover het de afdeling maatschappelijke ontwikkeling betreft.

Subsidiebeschikkingen op grond van nadere regels of verordening

College

Mandaat

Hoofd afdeling maatschappelijke ontwikkeling

teamleiders

Voor zover het de afdeling maatschappelijke ontwikkeling betreft.

Subsidiebeschikkingen op grond van begrotingsbudgetten

College

Mandaat

Hoofd afdeling maatschappelijke ontwikkeling

teamleiders

Voor zover het de afdeling maatschappelijke ontwikkeling betreft.

Beslissen op verzoeken om informatie op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur

College/ burg.

Mandaat

Hoofd afdeling maatschappelijke ontwikkeling

Voor zover het de afdeling maatschappelijke ontwikkeling betreft.

Het versturen van de kennisgeving van het niet in behandeling nemen van de klacht en de schriftelijke bevestiging afronding informele klachtbehandeling (art. 9:8, derde lid,Awb en 8, vierde lid, klachtinstructie)

College/ burg.

Mandaat

Hoofd afdeling maatschappelijke ontwikkeling

teamleiders

Opmerking:

Op de klachtafhandeling is de instructie klachtbehandeling van toepassing

Ingebruikgeving gemeentelijke sport- en welzijnsaccommodaties

College

Mandaat

Hoofd afdeling maatschappelijke ontwikkeling

Elke functionaris van de afdeling

Het benoemen dan wel ontheffen van de bestuurlijke verplichtingen van de leden van de Stichting Kulturhus Giethoorn

College

Mandaat

Hoofd afdeling maatschappelijke

ontwikkeling

Beslissen op aanvragen om opgenomen te worden in het kinderopvangregister ingevolge de wet kinderopvang

College

Mandaat

Hoofd afdeling maatschappelijke ontwikkeling

-Teamleider jeugd en onderwijs (JO)

-adviseur JO

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

De uitvoering van de Verordening leerlingenvervoer Steenwijk 2001

College

Mandaat

Hoofd afdeling maatschappelijke ontwikkeling

-teamleider JO

-Medewerker onderwijs

De uitvoering van de verordening godsdienst- en vormingsonderwijs.

College

Mandaat

Hoofd afdeling maatschappelijke ontwikkeling

Teamleider JO

De bevoegdheden als bedoeld in artikel 3a, eerste lid, artikel 3b, eerste lid en artikel 15 van de Leerplichtwet 1969

College

Mandaat

Hoofd afdeling maatschappelijke ontwikkeling

-teamleider JO

-medewerker JO Leerplicht

De uitvoering van de gemeentelijke regeling zwemsubsidies

College

Mandaat

Hoofd afdeling maatschappelijke ontwikkeling

-teamleider JO

-medewerker onderwijs

De bevoegdheid tot het verlenen van ontheffingen op grond van artikel 149, eerste lid, sub d, van de Wegenverkeerswet, voor wat betreft het verlenen van fietsontheffingen

College

Mandaat

Hoofd afdeling maatschappelijke ontwikkeling

-teamleider WMO c.a.

-consulent WMO

De bevoegdheid tot het verstrekken van invalidenparkeerkaarten als bedoeld in hoofdstuk IV van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer, inclusief het weigeren van invalidenparkeerkaarten (verplichte weigering), als niet aan vaste normen van invaliditeit wordt voldaan.

College

Mandaat

Hoofd afdeling maatschappelijke ontwikkeling

-teamleider WMO c.a.

-consulent WMO

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd Orgaan

Overdrachtsfiguur

Ondermandaat

Opmerkingen/beperkingen

Bevoegdheden op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) met betrekking tot individuele voorzieningen

College

Mandaat

Hoofd afdeling maatschappelijke ontwikkeling

-teamleider WMO

-Consulenten WMO

Het ondermandaat aan de consulenten WMO is verleend onder de volgende voorwaarden:

-De consulenten worden geacht het werk uit te voeren met gebruikmaking van het juridisch kennissysteem van

Schulink;

-De besluiten van de consulenten WMO worden steekproefsgewijs getoetst door de teamleider;

-De teamleider de geconstateerde afwijkingen terugkoppelt en bespreekt in het clusteroverleg;

-Wanneer bij een consulent WMO blijkt dat de besluitvorming op basis uitkomst steekproefsgewijze toetsing) onvoldoende kwaliteitsniveau heeft naar het oordeel van de teamleider of het afdelingshoofd vindt een zogenaamde een op een toetsing plaats;

-Aanvullend vindt een individuele coaching en/of scholing plaatst;

Bij blijvend onvoldoende kwaliteitsniveau wordt het ondermandaat aan de consulent ingetrokken.

MANDAATSTATUUT, HOUDENDE INSTRUCTIES TER ZAKE VAN DE UITOEFENING VAN GEMANDATEERDE BEVOEGDHEDEN (ART. 10:6 Awb).

(bijlage II, behorende bij het mandaatbesluit d.d. 29 april 2008)

Artikel 1

Begripsomschrijving

  • 1.

    Onder mandaat wordt verstaan de bevoegdheid om in naam van een bestuursorgaan besluiten te nemen.

  • 2.

    Onder ondermandaat wordt verstaan de opdracht door het afdelingshoofd aan een functionaris tot het uitoefenen van een aan het afdelingshoofd opgedragen bevoegdheid als bedoeld in het eerste lid.

  • 3.

    Onder gemandateerde wordt verstaan het afdelingshoofd aan wie de uitoefening van een aan het bevoegde bestuursorgaan toegekende bevoegdheid wordt opgedragen.

  • 4.

    Onder ondergemandateerde wordt verstaan de functionaris die door het afdelingshoofd is gemachtigd tot het uitoefenen van een aan het afdelingshoofd opgedragen bevoegdheid als bedoeld in het eerste lid.

  • 5.

    Onder portefeuillehouder wordt verstaan het lid van het college van burgemeester en wethouders of diens plaatsvervanger die verantwoordelijk is voor het desbetreffende taakveld.

  • 6.

    Onder overzicht wordt verstaan de bij het mandaatbesluit behorende bijlage I, waarin de gemandateerde bevoegdheden zijn opgenomen.

Artikel 2

Voorschriften

  • 1.

    Bij de uitoefening van de krachtens mandaat opgedragen bevoegdheden wordt in acht genomen het daaromtrent gestelde bij of krachtens wetten, besluiten, verordeningen, circulaires en richtlijnen van rijks- en provinciale overheid, alsmede het door het gemeentebestuur of zelfstandige bestuursorganen ter zake vastgestelde algemene beleid en de in kolom 5 van de bij het mandaatbesluit behorende bijlage I vermelde specifieke opmerkingen en beperkingen.

Artikel 3

Ondermandaat

  • 1.

    Indien en voor zover in het mandaatbesluit niet anders is bepaald is de gemandateerde bevoegd functionarissen binnen hun afdeling te machtigen tot het geheel of gedeeltelijk uitoefenen van de hen opgedragen bevoegdheden.

  • 2.

    Het in het eerste lid genoemde ondermandaat geschiedt schriftelijk en wordt ter kennis van het ter zake bevoegde bestuursorgaan gebracht.

Artikel 4

Plaatsvervanging

Ingeval van afwezigheid van de (onder)gemandateerde worden de hen opgedragen bevoegdheden uitgeoefend door hun plaatsvervanger.

Artikel 5

Terugkoppeling

  • 1.

    Indien een krachtens mandaat te nemen besluit voorzienbaar belangrijke politieke, beleidsmatige of financiële consequenties heeft of zou kunnen hebben, legt de (onder)gemandateerde de onderhavige zaak voor aan de ter zake verantwoordelijke mandaatgever.

  • 2.

    Een krachtens mandaat te nemen besluit wordt in elk geval aan de ter zake verantwoordelijke mandaatgever voorgelegd indien:

    • a.

      het betreffende besluit afwijkt van, strijdt met dan wel een aanvulling vormt op het tot dan toe gevoerde beleid;

    • b.

      het betreffende besluit afwijkt van een voorgeschreven ingewonnen advies;

    • c.

      het betreffende besluit overschrijding van kredieten ten gevolge heeft

    • d.

      het betreffende besluit politiek gevoelig ligt, dan wel anderszins aannemelijk is dat het verantwoordelijke bestuursorgaan hierop wordt aangesproken.

    • e.

      het naar het inzicht van de (onder)gemandateerde wenselijk of noodzakelijk wordt geacht.

Artikel 6

Ondertekening

Indien een bevoegdheid krachtens mandaat wordt uitgeoefend, worden uitgaande stukken als volgt ondertekend:

  • -

    "burgemeester en wethouders van Steenwijkerland", "namens dezen", gevolgd door functie-aanduiding, handtekening en naam van de (onder)gemandateerde;

  • -

    "de burgemeester van Steenwijkerland", "namens deze", gevolgd door functie-aanduiding, handtekening en naam van de (onder)gemandateerde.

Artikel 7

Evaluatie en periodieke rapportage

  • 1.

    Eénmaal per jaar wordt door de gemandateerde aan het ter zake bevoegde bestuursorgaan gerapporteerd over de krachtens (onder)mandaat genomen besluiten.

  • 2.

    De in het eerste lid genoemde rapportage bevat:

    • -

      een beschrijving van afwijkende en bijzondere gevallen;

    • -

      de vermelding van overige opmerkingen, die met het oog op de mandaatverlening van belang kunnen zijn.

  • 3.

    De uitoefening van de krachtens mandaat opgedragen bevoegdheden wordt bij het aantreden van de nieuwe raad geëvalueerd.

Artikel 8

Bevoegdheidsbeperking.

De (onder)gemandateerde bevoegdheden mogen door de (onder)gemandateerde niet ten aanzien van zichzelf of een hiërarchisch boven dan wel onder hem geplaatste functionaris worden uitgeoefend. In dat geval wordt beslist door het ter zake bevoegde bestuursorgaan of op een door dat bestuursorgaan nader bepaalde wijze.

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING OP HET MANDAATSTATUUT

Artikel 1.

Begripsomschrijving.

Spreekt voor zich.

Artikel 2.

Voorschriften.

Deze bepalingen spreekt voor zich, maar is voor de duidelijkheid opgenomen.

Het geeft een algemene omschrijving van de kaders waarbinnen van de gemandateerde bevoegdheid gebruik kan worden gemaakt.

Artikel 3.

Ondermandaat

De Algemene wet bestuursrecht bepaalt in artikel 10:9, dat de mandaatgever kan toestaan dat ondermandaat wordt verleend. Op ondermandaat zijn de overige artikelen van afdeling 10.1.1. van de Algemene wet bestuursrecht van overeenkomstige toepassing.

Ondermandaat is gewenst vanwege een efficiënte uitoefening van bevoegdheden. Uitgangspunt van het besluit tot mandaatverlening is, dat het ter zake bevoegde bestuursorgaan mandateert aan de afdelingshoofden. Het bij het mandaatbesluit behorende overzicht is daarop gebaseerd. In dit overzicht is tevens ruimte gereserveerd voor te verlenen ondermandaat.

Een besluit waarbij ondermandaat wordt verleend dient volgens het tweede lid schriftelijk te worden verleend. Vanwege de verantwoordelijkheid voor de uitoefening van de bevoegdheid dient het ter zake bevoegde bestuursorgaan hiervan kennis te dragen. Zonodig kan het bestuursorgaan ondermandaat verhinderen. De afdelingshoofden zullen hiertoe separaat voorstellen doen.

Om wille van de overzichtelijkheid, uniformiteit en wettelijke mogelijkheden is het beheer van de mandaatbesluit (en delegatiebesluiten) ondergebracht bij de afdeling burger en bestuur.Burger en bestuur geldt dan als het centrale coördinatiepunt ten aanzien van de formulering, de vastlegging en het beheer van mandaatbesluiten. Indien zich wijzigingen in bestaande gemandateerde bevoegdheden voordoen of nieuwe bevoegdheden ontstaan of worden gemandateerd, brengen de afdelingen dit ter kennis van genoemde afdeling. Deze afdeling draagt zorg voor de verdere afhandeling daarvan (o.a. wijziging van de in de verordeningenbundel/netwerk op te nemen overzichten).

Artikel 4.

Plaatsvervanging

Dit is een bepaling van organisatorische aard. In geval van afwezigheid van (onder)gemandateerden die in de overzichten met hun functie zijn aangeduid, worden de aan hen opgedragen bevoegdheden uitgeoefend door een plaatsvervanger.

Om dit tot uitdrukking te brengen, zou bij de ondertekening na de functieaanduiding van de (onder)gemandateerde de afkorting b.a. (bij afwezigheid) kunnen worden geplaatst.

Artikel 5.

Terugkoppeling

Het is van belang, dat aan betrokkenen duidelijk is welke gevallen als bijzonder dienen te worden aangemerkt. In het eerste lid is een drietal criteria gegeven, die in het tweede lid nader zijn geconcretiseerd. De in het tweede lid vermelde opsomming is enuntiatief. Het is niet mogelijk hiervoor een uitputtende regeling c.q. omschrijving te geven. In het tweede lid zijn niet expliciet opgenomen die gevallen waarin voor betrokkene een ongunstige besluit wordt genomen of besluiten waartegen bezwaar en beroep mag worden verwacht. In die gevallen heeft een besluit niet per definitie belangrijke politie, beleidsmatige of financiële gevolgen. Hierbij is te denken aan de zgn. gebonden beschikkingen. Bij besluiten ten aanzien waarvan beleidsruimte geldt (daartoe kunnen ook negatieve besluiten behoren) komt het vereiste van terugkoppeling evenwel eerder in beeld. De beoordeling omtrent het al dan niet terugkoppelen vereist van de (onder)gemandateerde het nodige inzicht in en gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen.

Artikel 6.

Ondertekening

Uitgangspunt is: Degene die beslist, ondertekent. Een krachtens mandaat genomen besluit vermeldt namens welk bestuursorgaan het besluit is genomen (art. 10:10 Awb). Dit dient dus expliciet tot uitdrukking te worden gebracht in de ondertekening van het besluit. In gewichtiger zaken kan het van belang zijn, dat het ter zake bevoegde bestuursorgaan zelf ondertekent.

Artikel 7.

Evaluatie en periodieke rapportage

Ingevolge artikel 10:6, tweede lid, van de Awb, verschaft de gemandateerde de mandaatgever op diens verzoek inlichtingen over de uitoefening van de bevoegdheid. De mandaatgever kan ingevolge artikel 10:8 Awb, het mandaat te allen tijde intrekken. Daarvoor is het voor het ter zake bevoegde bestuursorgaan noodzakelijk te weten op welke wijze de gemandateerde bevoegdheid wordt uitgeoefend. Controle en verantwoording is daarom essentieel. In de rapportage dient verantwoording te worden afgelegd over de wijze waarop met de gemandateerde bevoegdheid is omgegaan. Bij het rapporteren gaat het vooral om het signaleren van afwijkende gevallen en het vermelden van bijzonderheden.

Het evalueren veronderstelt een fundamentele bezinning op de uitoefening van gemandateerde bevoegdheden.

De navolgende vragen/onderwerpen zouden bij de evaluatie aan de orde kunnen komen:

  • -

    blijft het bestuursorgaan voldoende op de hoogte van hetgeen er speelt;

  • -

    wordt het bestuursorgaan voldoende gelegenheid geboden tot sturing;

  • -

    behoeven de beleidskaders bijstelling;

  • -

    hoe functioneert de terugkoppeling;

  • -

    bestaat er behoefte aan wijziging (vermindering; aanvulling of uitbreiding) in het pakket van gemandateerde bevoegdheden;

  • -

    hoe functioneert de periodieke rapportage.

Artikel 8.

Bevoegdheidsbeperking

Uit een oogpunt van integriteit spreekt dit voor zich.

Delegatiebesluit 2001

De raad der gemeente Steenwijk;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 3 januari 2001, nr. 2001/4;

gelet op artikel 156 van de Gemeentewet en hoofdstuk 10 van de Algemene wet bestuursrecht;

b e s l u i t :

  • I.

    de in de bij dit besluit behorende en als zodanig gewaarmerkte bijlage genoemde bevoegdheden te delegeren aan het college van burgemeester en wethouders;

  • II.

    de benoeming en het ontslag van de directeuren van de openbare scholen die vallen onder de werking van

    de Wet op het Primair onderwijs aan zich voor te behouden (dit onderdeel II is ingetrokken bij besluit van

    27 mei 2003, nr. 2003/45).

  • III.

    te bepalen dat dit besluit kan worden aangehaald als Delegatiebesluit 2001;

  • IV.

    te bepalen dat dit besluit in werking treedt op de dag na haar bekendmaking.

De raad voornoemd,

de secretaris

de voorzitter

w.g.

w.g.

drs. A.W. v.d Spek.

drs. H.H. Apotheker.

Bijlage behorende bij het besluit van de raad d.d. 23 januari 2001, nummer 2001/4, waarbij de volgende bevoegdheden van de raad aan het college van burgemeester en wethouders zijn gedelegeerd.

(gewijzigd 1 januari 2003 en 1 april 2008, als gevolg van de inwerkingtreding van de Wet Dualisering Gemeentebestuur en latere wijziging van diverse bijzondere wetten waarbij bevoegdheden zijn geattribueerd aan burgemeester en wethouders )

  • -

    vaststellen tarieven van sport- en welzijnsaccommodaties.

  • -

    Het benoemen van leden c.q. plaatsvervangende leden van de consumenten-programmaraad als bedoeld in de Mediawet

Raadsbesluit

De raad van de gemeente Steenwijkerland;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 19 februari 2008, nummer 2008/23;

b e s l u i t :

de bevoegdheid tot het doen van een voordracht voor een lid van het bestuur Stichting samenwerking voortgezet onderwijs in de regio Steenwijk, Weststellingwerf en Westerveld over te dragen aan het college van burgemeester en wethouders.

De raad voornoemd,

de griffier

de voorzitter

RAAMNOTITIE MANDAAT EN DELEGATIE

1. Inleiding

De Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht (Awb) bieden ruimte om de verdeling van bevoegdheden over de gemeentelijke bestuursorganen te regelen. In het bijzonder de derde tranche van de Awb voorziet in een regeling van mandaat en delegatie. In deze notitie is het wettelijk kader voor delegatie en mandaat beschreven.

2. Begripsbepaling

art.10:1 Awb:

'Onder mandaat wordt verstaan: de bevoegdheid om in naam van een bestuursorgaan besluiten te nemen'

art.10:13 Awb:

'Onder delegatie wordt verstaan: het overdragen door een bestuursorgaan van zijn bevoegdheid tot het nemen van besluiten aan een ander die deze onder eigen verantwoordelijkheid uitoefent'

2.1 Mandaat

De in de derde tranche van de Awb opgenomen regeling met betrekking tot mandaat is een neerslag van het tot dan toe geldende recht. Voor zover er nog onduidelijkheden waren, beoogt deze wettelijke regeling daarin te voorzien.

In de Awb wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen afdoenings- en ondertekeningsmandaat. Uitgangspunt van de wet is, dat degene die besluit ook ondertekent. Afdoening en ondertekening dienen hand in hand te gaan. Het kan onder omstandigheden gewenst zijn dat de ondertekening door een ander geschiedt. Daarom is de mogelijkheid van 'ondertekeningsmandaat' toch nog opgenomen (art. 10:11 Awb). 'Ondertekeningsmandaat' kan niet als een wettelijk voorschrift of de aard van de regeling zich ertegen verzet Bij mandaat wordt altijd een ondergeschiktheidsrelatie verondersteld. In de jurisprudentie en de literatuur is mandaat aan ondergeschikten algemeen aanvaard; ook zonder dat de wet daartoe uitdrukkelijk een grondslag biedt.

Mandaat is een bij uitstek geschikt instrument voor een duidelijke en efficiënte besluitvorming in een hiërarchisch opgebouwde organisatie als een gemeente.

Het bestuursorgaan kan mandaat verlenen, tenzij bij wettelijk voorschrift anders is bepaald of de aard van de bevoegdheid zich daartegen verzet.

Volgens de Memorie van toelichting kunnen zich twee gevallen voordoen, waarin de aard van de bevoegdheid zich tegen het mandaat verzet, te weten:

  • a.

    de bevoegdheid heeft een zodanig karakter, dat mandaatverlening in het geheel uitgesloten moet worden geacht. Bijvoorbeeld opleggen van disciplinaire straf, noodbevelen van de burgemeester.

  • b.

    in principe staat mandaatverlening niet in de weg, maar in het concrete geval is mandaat, gelet op de aard van de bevoegdheid niet toegestaan. Bijvoorbeeld het persoonlijk belang van de mandataris (d.i. degene aan wie is gemandateerd) speelt mee.

De wet geeft in art. 10:3 een niet-limitatieve opsomming van gevallen, waarin mandaat niet kan worden verleend.

Het betreft de bevoegdheden:

  • *

    tot het vaststellen van algemeen verbindende voorschriften, tenzij bij de verlening van die bevoegdheid in mandaatverlening is voorzien;

  • *

    tot het nemen van een besluit ten aanzien waarvan is bepaald dat het met versterkte (2/3) meerderheid moet worden genomen of waarvan de aard van de voorgeschreven besluitvormingsprocedure zich anderszins tegen de mandaatverlening verzet;

  • *

    tot het beslissen op een beroepschrift;

  • *

    tot het vernietigen van of tot het onthouden van goedkeuring aan een besluit van een ander bestuursorgaan.

Voorts wordt mandaat tot het beslissen op een bezwaarschrift niet verleend aan degene die het besluit waartegen het bezwaar zich richt, krachtens mandaat heeft genomen.

Indien de gemandateerde (mandataris) niet werkzaam is onder verantwoordelijkheid van de mandaatgever (mandans), behoeft de mandaatverlening de instemming van de gemandateerde en in voorkomende geval van degene onder wiens verantwoordelijkheid hij werkt.

Het vereiste van instemming geldt niet indien bij wettelijk voorschrift in de bevoegdheid tot de mandaatverlening is voorzien (bijvoorbeeld artikel 168 Gemeentewet, waarin mandaat van het college aan een wethouder is geregeld).

Een bestuursorgaan kan hetzij een algemeen mandaat hetzij een mandaat voor een bepaald geval verlenen. Een algemeen mandaat wordt schriftelijk verleend. Een mandaat voor een bepaald geval wordt in ieder geval schriftelijk verleend indien de gemandateerde niet werkzaam is onder verantwoordelijkheid van de mandaatgever.

Een schriftelijk verleend mandaat is een besluit als bedoeld in artikel 1:3 van de Awb en moet derhalve worden bekendgemaakt (art. 3:42 Awb). Omdat het besluit niet naar buiten is gericht, mag worden aangenomen, dat de bepalingen omtrent bezwaar en beroep hierop niet van toepassing zijn.

De mandaatgever kan per geval of in het algemeen de gemandateerde instructies geven. De instructies hebben een intern karakter en zijn geen besluit in de zin van de Awb. Publicatie daarvan is dan ook niet verplicht.

Als de instructies of aanwijzingen een vaste gedragslijn bevatten en ook overigens voldoen aan de begripsbepaling, dan zijn dergelijke instructies beleidsregels. Titel 4.3 Beleidsregels van de Awb is hierop van toepassing.

De gemandateerde dient de mandaatgever op zijn verzoek inlichtingen te verschaffen over de uitoefening van de bevoegdheid. Deze verplichting is een noodzakelijke voorwaarde omdat de mandaatgever uiteindelijk -in tegenstelling tot de delegatiefiguur- verantwoordelijk blijft voor het krachtens mandaat genomen besluit.

De mandaatgever blijft bevoegd de gemandateerde bevoegdheid zelf uit te oefenen. Bovendien kan de mandaatgever het mandaat te allen tijde intrekken.

De mandaatgever kan ondermandaat toestaan. Hetgeen op mandaat van toepassing is, is ook op ondermandaat van toepassing.

Een krachtens mandaat genomen besluit vermeldt namens welk bestuursorgaan het besluit is genomen.

De bepalingen van de Awb met betrekking tot de mandaatverlening zijn van overeenkomstige toepassing indien een bestuursorgaan aan een ondergeschikte volmacht verleent tot het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen, of machtiging verleent tot het verrichten van handelingen die noch een besluit, noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn.

2.2. Delegatie

Blijkens de begripsomschrijving verliest het delegerende bestuursorgaan bij delegatie zijn verantwoordelijkheid en mag hij de bevoegdheid niet meer zelf uitoefenen.

In tegenstelling tot de regeling in de oude Gemeentewet is delegatie aan ondergeschikten op grond van de derde tranche van de Awb niet toegestaan.

Delegatie geschiedt slechts indien in de bevoegdheid daartoe bij wettelijk voorschrift is voorzien.

Het bestuursorgaan kan ter zake van de uitoefening van de gedelegeerde bevoegdheid uitsluitend beleidsregels geven. Delegatie van bevoegdheden heeft tot gevolg, dat degene die de gedelegeerde bevoegdheden uitoefent (de delegataris), dit zelfstandig doet en dat dus aan de delegataris een zelfstandig oordeel toekomt om in een concreet geval te beslissen. Daarom mag het bestuursorgaan dat delegeert (delegans) geen bijzondere instructies geven aan de delegataris. Beleidsregels aangaande de uitoefening van de bevoegdheid vormen de enige weg waarlangs - na overdracht van de bevoegdheid - nog instructies gegeven kunnen worden over de uitoefening van de gedelegeerde bevoegdheid. Hierbij dient artikel 1:3, vierde lid, van de Awb in het oog te worden gehouden; het moet gaan om regels omtrent het afwegen van belangen, het vaststellen van feiten of het uitleggen van wettelijke voorschriften.

De delegataris dient op verzoek van de delegans inlichtingen te verschaffen over de uitoefening van de bevoegdheid.

Het bestuursorgaan kan het delegatiebesluit te allen tijde intrekken.

Een besluit dat op grond van een gedelegeerde bevoegdheid wordt genomen, vermeldt het delegatiebesluit en de vindplaats daarvan.

De regels van delegatie zijn ook van toepassing op de zgn. sub-delegatie. Zwijgt het wettelijk voorschrift dan is sub-delegatie niet toegestaan.

Door delegatie van bevoegdheden wordt de delegataris voor wat betreft die bevoegdheid bestuursorgaan en dat betekent, dat hij de gedelegeerde bevoegdheid weer kan mandateren.

3. Interne bevoegdheidsverdeling

3.1. Onderscheid algemeen / dagelijks bestuur.

Om bevoegdheden te kunnen verdelen is het noodzakelijk te weten welke bevoegdheden aan wie zijn geattribueerd.

Bij de toekenning van bevoegdheden aan de gemeentelijke bestuursorganen geeft artikel 147 Gemeentewet de hoofdregel. Aan de raad wordt in ieder geval de regelgevende bevoegdheid toegekend in de vorm van het vaststellen van verordeningen. Het tweede lid verklaart de raad ook bevoegd bij bestuurlijke autonome bevoegdheden: “De overige bevoegdheden, bedoeld in artikel 108, eerste lid, berusten bij de raad”.

Het derde lid verklaart burgemeester en wethouders bevoegd bij bestuurlijke medebewindbevoegdheden.

In artikel 160 van de Gemeentewet wordt het dagelijks bestuur aan burgemeester en wethouders gelaten voor zover de burgemeester of de raad daarmee niet is belast.

Uit het voorgaande wordt afgeleid, dat de raad is belast met het algemeen bestuur en het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester met het dagelijks bestuur. Met dit stelsel volstaat de Gemeentewet. De oude gemeentewet bevatte een opsomming van bevoegdheden van de raad, zoals besluiten tot het aanvaarden van schenkingen, het nemen van besluiten over verkoop en verpachting van gronden en het aangaan van rechtsgedingen. In artikel 209 (oud) was een limitatieve opsomming opgenomen van de bevoegdheden die in het kader van het dagelijks bestuur aan burgemeester en wethouders toekwamen. Tot deze bevoegdheden behoorden onder andere het benoemen en ontslaan van ambtenaren en de voorbereiding en uitvoering van raadsbesluiten.

Het dagelijks bestuur door de burgemeester wordt in de artikel 171 tot en met 180 beschreven.

De daadwerkelijke inhoud van het dagelijks bestuur is -gelet op de open formulering in de Gemeentewet niet volledig duidelijk en zal van gemeente tot gemeente kunnen verschillen. De gemeentewet volstaat met een minimale opsomming van bevoegdheden die tot het dagelijks bestuur kunnen worden gerekend. De lokale inhoud die aan het dagelijks bestuur toekomt zal uiteindelijk de raad moeten bepalen. De wetgever gaat er evenwel van uit, dat de taken en bevoegdheden zoals die in het oude artikel 209 van de gemeentewet werden opgesomd worden geacht te zijn begrepen onder het dagelijks bestuur. Het bestuursprimaat ligt echter bij de gemeenteraad en hij bepaalt, ook bij mogelijke twijfel over de competentie of hij de taken aan zich trekt of dat deze tot de dagelijkse bestuurstaak van het college moeten worden gerekend.

In dit verband moet worden bedacht, dat ten aanzien van toegekende bevoegdheden in de daarop betrekking hebbende bijzondere wet ter zake uitsluitsel zal moeten worden gegeven.

3.2. Soorten bevoegdheidstoedeling.

Te onderscheiden mogelijkheden:

  • 1.

    delegatie van raadsbevoegdheden aan het college van burgemeester en wethouders en aan een commissie als bedoeld in artikel 83.

  • 2.

    mandaat van bevoegdheden van het college van burgemeester en wethouders aan individuele wethouders.

  • 3.

    mandaat van bevoegdheden van burgemeester en wethouders aan ambtenaren.

Bij alle drie onderdelen spelen dezelfde vragen, zoals de juridische mogelijkheden en beperkingen, de politieke wensen en behoeften, alsmede praktische overwegingen.

3.2.1. Delegatie van raadsbevoegdheden aan het college.

Volgens artikel 156 van de Gemeentewet kan de raad bevoegdheden overdragen aan het college van burgemeester en wethouders en aan een commissie. In hetzelfde artikel wordt een aantal bevoegdheden opgesomd die niet kunnen worden gedelegeerd

De mogelijkheden voor delegatie van raadsbevoegdheden zijn in de Gemeentewet aanzienlijk verruimd. In de oude gemeentewet was limitatief opgesomd welke bevoegdheden mochten worden gedelegeerd. In de nieuwe wet is gekozen voor de omgekeerde benadering. Deze 'ja, tenzij-constructie' betekent een voor de gemeentelijk bestuurspraktijk belangrijke stap voorwaarts in het kader van de versterking van de (autonome) positie van de raad. Het verschaft de raad een grotere vrijheid te bepalen wat hij zelf wil doen en wat hij aan andere bestuursorganen wil overlaten.

De bevoegdheden, die volgens artikel 156, tweede lid, niet kunnen worden gedelegeerd zijn:

  • 1.

    de instelling van een rekenkamer of het bij verordening stellen van regels voor de rekenkamerfunctie.

  • 2.

    de instelling van een onderzoek naar het door het college of de burgemeester gevoerde bestuur.

  • 3.

    de vaststelling of wijziging van de begroting.

  • 4.

    de vaststelling van de jaarrekening.

  • 5.

    het stellen van straf op overtreding van de gemeentelijke verordeningen.

  • 6.

    de vaststelling van de verordeningen, bedoeld in der artikelen 212, eerste lid, 213, eerste lid en 213a, eerste lid.

  • 7.

    de aanwijzing van één of meer accountants, bedoeld in artikel 213, tweede lid.

  • 8.

    het heffen van andere belastingen dat de precariobelasting, de rechten genoemd in artikel 229, de rechten waarvan de heffing geschiedt krachtens andere wetten dan de Gemeentewet en de heffing als bedoeld in artikel 15.33 van de Wet milieubeheer.

Onder het begrip 'bevoegdheden' in artikel 156 moet worden begrepen alle aangelegenheden waartoe de raad competent is verklaard; een ruime uitleg dus. Toch is er naast de opsomming van het tweede lid een aantal andere bevoegdheden van de gemeenteraad, dat niet voor delegatie in aanmerking komt. De logica staat daaraan in de weg. Te wijzen valt op de bevoegdheid van de raad om

  • -

    te besluiten, dat een of meer wethoudersfuncties in deeltijd worden uitgeoefend (art. 36, tweede lid)

  • -

    ontheffing te verlenen van het verbod inhoudende dat wethouders geen vergoeding genieten voor zgn q.q. functies.(art. 44, vijfde lid)

  • -

    te regelen van welke besluiten van het college kennis moet worden gedaan aan de leden van de raad (art. 60, eerste lid)

De zin zou aan deze bepalingen komen te ontvallen indien het college zelf belast zou worden met de uitvoering ervan.

3.2.2. Mandaat van bevoegdheden van het college aan een wethouder.

Artikel 168 van de Gemeentewet geeft de mogelijkheid om de uitoefening van een of meer van zijn bevoegdheden op te dragen aan een of meer leden van het college, tenzij de regeling waarop de bevoegdheid steunt zich daartegen verzet. De opgedragen bevoegdheid wordt uit naam en onder verantwoordelijkheid van het college uitgeoefend. Het beginsel van de collegialiteit wordt dus onverkort gehandhaafd.

Ondermandaat moet mogelijk worden geacht indien het hoofdmandaat in die mogelijkheid voorziet. Het college zal dus zelf deze mogelijkheid desgewenst moeten scheppen.

Onderzocht moet worden welke bevoegdheden (per portefeuille) voor mandatering in aanmerking kunnen komen en of ondermandaat wenselijk/noodzakelijk is voor een efficiënte afdoening.

3.2.3. Mandaat en delegatie van bevoegdheden van het college aan ambtenaren.

Uit de nadere toelichting op de mandaatfiguur (par. 2.1) kan de conclusie worden getrokken, dat mandaatverlening bij uitstek geschikt is bij hiërarchisch opgebouwde organisatie. Bestuursbevoegdheden worden toegekend aan bestuursorganen die een verantwoordingsplicht hebben aan een vertegenwoordigend lichaam, zoals de raad. Dat wil niet zeggen -en is in de praktijk ook niet meer mogelijk- dat het bestuursorgaan ook daadwerkelijk alle bevoegdheden zelf uitoefent. Door bevoegdheden te mandateren aan ambtenaren blijft het bestuursorgaan toch verantwoordelijk.

Via het vaststellen van een beleidsregel of een algemene regeling kunnen de voorwaarden waaronder de mandaten worden verleend worden vastgelegd. Daarbij dienen zaken als ondermandaat, eventuele uitzonderingen op het verleende mandaat, de wijze van ondertekening e.d. ook nader te worden geregeld.