Regeling vervallen per 01-01-2020

Regeling eed of belofte gemeente Stichtse Vecht 2017

Geldend van 28-12-2017 t/m 31-12-2019

Intitulé

Regeling eed of belofte gemeente Stichtse Vecht 2017

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stichtse Vecht;

Gelet op artikel 125 van de Ambtenarenwet, hetgeen het bevoegd gezag opdraagt nadere regels te stellen over de invoering van de verplichte aflegging van de eed of belofte;

Gelet op artikel 15:1a van de CAR-UWO;

Gelet op het gestelde in artikel 160, eerste lid onder c, van de Gemeentewet waarbij de bevoegdheid tot het vaststellen, wijzigen en intrekken van rechtspositieregelingen voor het gemeentelijk personeel en gewezen personeel wordt opgedragen aan het College;

Gelet op de Wet vorm van de eed;

Gelet op het instemmingsbesluit van de Ondernemingsraad d.d.

B e s l u i t :

vast te stellen de volgende

“REGELING EED OF BELOFTE GEMEENTE STICHTSE VECHT 2017 ”

Artikel 1 Begripsbepalingen

  • a. Medewerker: een ambtenaar in de zin van artikel 1:1, eerste lid onderdeel a van de CAR/UWO, alsmede degene bedoeld in artikel 1:2 onderdeel, f, g en h van de CAR/UWO;

  • b. Externe medewerker: persoon die (betaald of onbetaald) werkzaamheden verricht voor de gemeente, anders dan in ambtelijke dienst. Hieronder zijn ook stagiaires, werkervaringskandidaten en andere externe inhuurkrachten begrepen.

Artikel 2 Tijdstip

De (ambts)eed en belofte wordt heringevoerd met ingang van 1 november 2017 voor alle (externe) medewerkers van de gemeente Stichtse Vecht. Een nieuwe (externe) medewerker legt de eed of belofte af - zo spoedig mogelijk - na de datum van indiensttreding. De (externe) medewerker ontvangt hiervoor een uitnodiging uit naam van de burgemeester en/of de gemeentesecretaris.

Artikel 3 Eed of belofte

De (externe) medewerker maakt zelf de keuze tussen het afleggen van de eed dan wel de belofte.

Artikel 4 Vertegenwoordiging werkgever

De eed of belofte wordt afgelegd ten overstaan van de burgemeester en/of de gemeentesecretaris.

Artikel 5 Procedure

  • 1. Het afleggen van de eed of belofte vindt staande plaats. Hiervan kan worden afgeweken indien er sprake is van een medische beperking.

  • 2. Voorafgaand aan het afleggen van de eed of belofte is een bijeenkomst en toespraak, waarin gewezen wordt op de bijzondere verantwoordelijkheid van de gemeente en waarin de bijzondere positie van de (externe) medewerkers en de waarde en inhoud van de eed of belofte wordt toegelicht.

  • 3. De eed of belofte wordt voorgelezen door de burgemeester en/of gemeentesecretaris.

  • 4. Degene die de eed aflegt, steekt vervolgens de twee voorste vingers van zijn rechterhand aaneengesloten op en spreekt de volgende woorden uit: “Zo waarlijke helpe mij God almachtig”.

  • 5. Degene die de belofte aflegt, spreekt de volgende woorden uit: “Dit verklaar en beloof ik”.

  • 6. Degene die de eed aflegt, onder verwijzing naar een andere godsdienst, spreekt de volgende woorden uit: “Zo waarlijk helpe mij Allah de Erbarmer, de Barmhartige”, of een geheel andere godsdienst met bijbehorende eed.

Artikel 6 Inhoud van de eed/belofte

De tekst van de eed/belofte en toelichting hierop is opgenomen in de “Bijlage Regeling eed of belofte gemeente Stichtse Vecht 2017”.

Artikel 7 Vastlegging

  • 1. Naast de mondelinge aflegging van de eed of belofte wordt als bewijs hiervan in tweevoud een document opgemaakt en ondertekend.

  • 2. Het document wordt ondertekend door zowel de (externe) medewerker als de burgemeester en/of gemeentesecretaris.

  • 3. Een exemplaar van het formulier wordt bewaard in het personeelsdossier van de (externe) medewerker; het andere exemplaar is voor de (externe) medewerker die de eed of belofte heeft afgelegd.

Artikel 8 Het niet afleggen van de eed of belofte

Al in dienst zijnde medewerkers die geen gehoor geven aan de uitnodiging om deel te nemen aan de ceremonie en/of het (opnieuw) afleggen van de eed of belofte, worden uitgenodigd voor een gesprek met de burgemeester en de gemeentesecretaris. Tijdens dit gesprek zal nogmaals het belang van het afleggen van de eed of belofte worden benadrukt.

Het alsnog niet afleggen van de eed of belofte wordt vastgelegd in het personeelsdossier van de desbetreffende medewerker en heeft geen rechtspositionele gevolgen. De medewerker wordt in de gelegenheid gesteld om zijn motivatie (zoals dat besproken is in het gesprek met de burgemeester en gemeentesecretaris) voor het niet afleggen van de eed of belofte in het personeelsdossier te laten opnemen.

Artikel 9 Onvoorziene situaties

In die situaties waarin (de toepassing van) deze regeling voor de medewerker onbedoeld tot een onbillijke of onredelijke situatie leidt, kan de burgemeester en/of gemeentesecretaris van deze regeling afwijken.

Artikel 10 Slotbepalingen

  • 1.

    Deze regeling treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking.

  • 2.

    Deze regeling kan worden aangehaald als: Regeling eed of belofte gemeente Stichtse Vecht 2017”.

Aldus besloten in de vergadering van 19 december 2017.

Het college van burgemeester en wethouders van Stichtse Vecht,

de secretaris de burgemeester

Bijlage regeling ambtseed

Voorwoord en toelichting eed en belofte