Regeling vervallen per 08-11-2018

Verordening Winkeltijden gemeente Terneuzen

Geldend van 01-01-2005 t/m 07-11-2018

Intitulé

Vaststelling winkeltijdenverordening gemeente Terneuzen

De raad van de gemeente Terneuzen;

gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 16 november 2004;

gelet op artikel 4 van de Winkeltijdenwet en artikel 149 van de Gemeentewet;

Besluit:

I.in te trekken de "Verordening winkeltijden gemeente Sas van Gent", vastgesteld bij raadsbesluit van 30 mei 1996, de “Winkeltijdenverordening gemeente Axel”

vastgesteld bij raadsbesluit van 28 november 1996 en de “Verordening winkeltijden gemeente Terneuzen” vastgesteld bij raadsbesluit van 27 juni 1996 met ingang van de datum van inwerkingtreding van de volgende verordening;

II. vast te stellen de navolgende verordening “Verordening winkeltijden

gemeente Terneuzen”.

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

a de wet: de Winkeltijdenwet;

b feestdagen: nieuwjaarsdag, tweede paasdag, hemelvaartsdag, tweede pinksterdag, eerste kerstdag en tweede kerstdag.

Artikel 2 Beslissingstermijn

1.Het college van burgemeester en wethouders beslist op een verzoek om ontheffing binnen zes weken.

2.Het college van burgemeester en wethouders kan de beslissing voor ten hoogste zes weken verdagen.

Artikel 3 Overdracht van de ontheffing

1.Ontheffingen op grond van deze verordening zijn overdraagbaar na verkregen toestemming van het college van burgemeester en wethouders.

2.In geval van een voorgenomen overdracht van de in het eerste lid bedoelde ontheffingendoet de houder van de ontheffing hiervan onmiddellijk schriftelijk mededeling aan het college van burgemeester en wethouders onder vermelding van de naam en het adres vande voorgestelde rechtverkrijgende.

Artikel 4 Intrekken of wijzigen van de ontheffing

Het college van burgemeester en wethouders kan een ontheffing intrekken of wijzigen indien:

  • a.

    ter verkrijging daarvan onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt;

  • b.

    op grond van een verandering van de omstandigheden of inzichten opgetreden na hetverlenen van de ontheffing, moet worden aangenomen dat intrekking of wijziging wordtgevorderd door het belang of de belangen ter bescherming waarvan de ontheffing is vereist;

c.het gebruik van de winkel of de uitoefening van een bedrijf, anders dan in een winkel, op basis van de ontheffing gevaar oplevert voor de openbare orde, de veiligheid of het woon- en leefklimaat ter plaatse;

d.de aan de ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nagekomen;

e.van de ontheffing geen gebruik wordt gemaakt binnen een daarin gestelde termijn of, bijgebreke van een dergelijke termijn, binnen een redelijke termijn;

f.de houder of zijn rechtverkrijgende dit verzoekt.

Artikel 5 Zon- en/of feestdagenregeling

1.De verboden, vervat in artikel 2, eerste lid, onder a en b van de wet, gelden niet op ten hoogste twaalf, door het college van burgemeester en wethouders aan te wijzen zonen/of feestdagen per kalenderjaar.

Artikel 6 Ontheffing zon- en feestdagenregeling voor afzonderlijke situaties

1.Het college van burgemeester en wethouders kan ontheffing verlenen van de in artikel 2 van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, nieuwjaarsdag, tweede paasdag, hemelvaartsdag, tweede pinksterdag en eerste of tweedekerstdag, ten behoeve van:

  • a.

    bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard;

  • b.

    het uitstallen van goederen.

    • 2.

      De in het eerste lid genoemde ontheffing kan worden verleend in geval van: feestelijkheden, bijeenkomsten, veilingen, beurzen, kunstateliers en galeries.

3.Het college van burgemeester en wethouders kan voorschriften en beperkingen verbinden aan de in het eerste lid genoemde ontheffing.

Artikel 7 Toerisme/grensovergangen

1.De verboden, vervat in artikel 2, eerste lid, onder a. en b., van de wet gelden in verbandmet de toeristische aantrekkingskracht van de gemeente en het grensoverschrijdende verkeer niet:

  • a.

    op zondag tussen 12.00 en 18.00 uur;

  • b.

    op zondag tussen 08.00 en 12.00 uur voor de verkoop van eet-en drinkwaren,

behoudens sterke drank als bedoeld in art.1 van de Drank – en Horecawet.

2.Het college van burgemeester en wethouders kan op aanvraag een ontheffing verlenenvan de verboden, vervat in artikel 2, eerste lid van de wet, in verband met de toeristischeaantrekkingskracht van in de gemeente gelegen camping(s), met inachtneming van devolgende regels:

  • 2a.

    Een ontheffing kan worden verleend voor:

  • 1.

    een winkel gelegen op of binnen 100 meter van de ingang van een in de gemeentegelegen camping;

  • 2.

    de volgende dagen en tijdstippen: zondagen en feestdagen van 9.00 tot 12.00 uur;

  • 3.

    de verkoop van de volgende artikelen: levensmiddelen, foto- en filmartikelen,kampeerartikelen, drogisterij-artikelen, souvenirs en prentbriefkaarten.

2b.Het college van burgemeester en wethouders kan voorschriften verbinden aan deontheffing.

2c.De ontheffing wordt geweigerd indien er geen sprake is van toeristische doeleindenals bedoeld in artikel 3, derde lid, onder a van de wet.

Artikel 8 Openstelling op werkdagen tussen 22.00 en 06.00 uur

1.Het college van burgemeester en wethouders kan op aanvraag ontheffing verlenen van deverboden van artikel 2 van de wet, voor zover deze betrekking hebben op werkdagen.

2.De ontheffing kan worden geweigerd indien de woon- en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving van de winkel op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door de openstelling van de winkel.

Artikel 9 Openstelling van avondwinkels op zon- en/of feestdagen, 4 mei en 24 december

1.Het college van burgemeester en wethouders kan op aanvraag ontheffing verlenen van dein artikel 2, eerste lid, onder a en b van de wet vervatte verboden ten behoeve van winkels, die gesloten zijn op de in die verboden bedoelde zon- en feestdagen tussen 00.00 en 16.00 uur.

2.Het college van burgemeester en wethouders kan voor ten hoogste één winkel per 15.000inwoners ontheffing verlenen.

  • 3.

    Aan de ontheffing worden in ieder geval de volgende voorschriften verbonden:

    • a.

      de winkel dient gesloten te zijn tussen 00.00 uur en 16.00 uur;

    • b.

      er dienen uitsluitend of hoofdzakelijk eet- en drinkwaren te worden verkocht, metuitzondering van sterke drank als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Drank- enHorecawet;

4.De ontheffing kan worden geweigerd indien de woon- en leefsituatie of de openbare ordein de omgeving van de winkel op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door deopenstelling van de winkel.

Artikel 10 Verbod straatverkoop bepaalde goederen op zon- en/of feestdagen

Het college van burgemeester en wethouders kan bepalen dat de vrijstelling genoemd in artikel 12 van het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet niet geldt voor de gehele gemeente ofvoor een of meer delen van de gemeente.

Artikel 11 In werking treden

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking met ingang van d.d. 1 januari 2005.

  • 2.

    De verordening "Verordening winkeltijden gemeente Sas van Gent", vastgesteld bij

raadsbesluit van 30 mei 1996, de “Winkeltijdenverordening gemeente Axel” vastgesteld bij raadsbesluit van 28 november 1996 en de “Verordening winkeltijden gemeenteTerneuzen” vastgesteld bij raadsbesluit van 27 juni 1996 worden ingetrokken met ingangvan de datum van inwerkingtreding van deze verordening.

Artikel 12 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als "Verordening winkeltijden gemeente Terneuzen".

Besloten in de openbare vergadering van de gemeenteraad d.d. 16 december 2004.

griffier, mr. A.W. de Feijter,

voorzitter, J.A.H. Lonink

Nota-toelichting Artikelgewijze toelichting Verordening winkeltijden gemeente Terneuzen

Artikelgewijze toelichting Verordening winkeltijden gemeente Terneuzen

Artikel 1 Begripsbepalingen

Voor de omschrijving van het begrip feestdagen is aansluiting gezocht bij artikel 2 van dewet. Koninginnedag is in de wet niet meer aangemerkt als een feestdag.

Artikel 2 Beslissingstermijn

Op de behandeling van de verzoeken om ontheffing ter uitvoering van deze verordening is deAlgemene wet bestuursrecht (Awb) van toepassing.

Artikel 4:13 van de Awb regelt binnen welke termijn het bestuursorgaan een beslissing op eenaanvraag dient te nemen. Het uitgangspunt daarbij is dat het wettelijk voorschrift dat vantoepassing is op de betreffende aanvraag een beslistermijn wordt opgenomen. Daartoe is inartikel 2 de mogelijkheid geboden om daarin een voor de betreffende gemeente geschikte en

redelijke termijn op te nemen. Tevens is daarin een verdagingsmogelijkheid opgenomen.

Artikel 3 Overdracht van de ontheffing

De bepaling bindt de overdracht van de ontheffing aan de toestemming van burgemeester enwethouders. Deze tussenkomst geeft het college de gelegenheid om inzicht te krijgen in dehandel en wandel van de opvolger.

Artikel 4 Intrekken of wijziging van een ontheffing

In dit artikel staan een 6-tal redenen aangegeven om een ontheffing in te trekken of tewijzigen. Op het besluit tot intrekking van een ontheffing is de Awb van toepassing.

Artikel 5 Zon- en/of feestdagenregeling

Op maximaal 12 zon- en/of feestdagen per jaar kan afgeweken worden van hetsluitingsverbod. Burgemeester en wethouders hebben deze bevoegdheid gedelegeerdgekregen van de gemeenteraad. Voor de toepassing van het artikel kan de gemeente inafzonderlijke delen gesplitst worden.

Artikel 6 Ontheffing zon- en feestdagenregeling voor afzonderlijke situaties

Het artikel is gebaseerd op artikel 4 van de wet. Het stellen van voorschriften en beperkingenis mogelijk.

Artikel 7 Toerisme/grensovergangen

De grondslag van het artikel is artikel 3, derde lid, onder a van de wet. De wet laat de keuze tussen het verlenen van vrijstelling door de raad of het op basis van de verordening verlenenvan ontheffing door burgemeester en wethouders.

Zondagsopenstelling van campingwinkels kan worden gebaseerd op de toerismebepaling van

artikel 3, lid 3, aanhef en onder a, van de Winkeltijdenwet.

Artikel 8 Openstelling op werkdagen tussen 22.00 en 06.00 uur

Artikel 7 van de wet geeft de mogelijkheid de openingstijden op werkdagen tussen 22.00 en6.00 uur te reguleren. Dat kan door gebieden aan te wijzen waarin het verbod niet geldt ofdoor vormen van detailhandel aan te wijzen waarvoor het verbod niet geldt. Ook kan inafzonderlijke gevallen ontheffing verleend worden.

Voor deze laatste optie heeft de raad gekozen. Per geval is dan een afweging te maken of degewenste openstelling zich verhoudt met belangen van de woon- en leefomgeving en deopenbare orde.

De ontheffing kan onder beperkingen en voorschriften worden verleend.

In het Vrijstellingenbesluit is voor een aantal overige vormen van detailhandel alleen deopenstelling op zon- en/of feestdagen geregeld. De openstelling van deze vormen vandetailhandel op de uren tussen 10 uur 's avonds en 6 uur in de ochtend op werkdagen wordtdoor de verordeningsbepaling geregeld.

Artikel 9 Openstelling van avondwinkels op zon- en/of feestdagen

Het afwijkende openstellingsregime op zon- en feestdagen maakt het noodzakelijk voor

winkels die op werkdagen tot 22.00 uur, of met ontheffing tot latere tijdstippen geopend zijnen waar hoofdzakelijk eet- en drinkwaren worden verkocht een afzonderlijke regeling in deverordening op te nemen. Met deze regeling wordt het mogelijk dat deze beperkte groep avondwinkels ook op deze avonden open kan zijn. Artikel 3, vierde lid, van de

winkeltijdenwet geeft een zondagsregime voor avondwinkels. De gemeenteraad kan bijverordening burgemeester en wethouders de bevoegdheid verlenen om voor 1 winkel per15.000 inwoners ontheffing te verlenen van de in artikel 2, eerste lid, onder a en b, vervatte

verboden. Een avondwinkel kan dus op zondagen en feestdagen geopend zijn. Om de zondagsrust te waarborgen moet de winkel op zon- en feestdagen wel dicht zijn tussen 0 en16.00 uur.

Artikel 10 Verbod straatverkoop van bepaalde goederen op zon- en/of feestdagen

De vrijstelling betreft het te koop aanbieden en verkopen van voor directe consumptiegeschikte eetwaren en alcoholvrije dranken.