Regeling vervallen per 31-12-2022

Beleidsregels Schuldhulpverlening gemeente Terneuzen 2021

Geldend van 01-01-2021 t/m 30-12-2022 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2021

Intitulé

Beleidsregels Schuldhulpverlening gemeente Terneuzen 2021

Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Terneuzen;

Gelet op, met name de artikelen 2 en 3 van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening,

BESLUIT

vast te stellen;

Beleidsregels Schuldhulpverlening gemeente Terneuzen 2021

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    cliënt: persoon aan wie op grond van deze wet schuldhulpverlening wordt gegeven;

  • b.

    college: college van burgemeester en wethouders van de gemeente Terneuzen;

  • c.

    inwoner: degene die als ingezetene in de basisregistratie personen van de gemeente Terneuzen is ingeschreven;

  • d.

    crisissituatie: als ten gevolge van schulden een huisuitzetting en/of afsluiting van nutsvoorzieningen dreigt te ontstaan en/of als de inwoner in een wanbetalersregeling dreigt terecht te komen voor de zorgverzekering;

  • e.

    schuldhulpverlening: het ondersteunen bij het vinden van een adequate oplossing gericht op de aflossing van schulden indien redelijkerwijs is te voorzien dat een natuurlijke persoon niet zal kunnen voortgaan met het betalen van zijn schulden of indien hij in de toestand verkeert dat hij heeft opgehouden te betalen, alsmede de nazorg;

  • f.

    wet: wet gemeentelijke schuldhulpverlening.

Artikel 2 Doelgroep gemeentelijke schuldhulpverlening

Alle inwoners van de Gemeente Terneuzen van 18 jaar en ouder.

Artikel 3 Toegang schuldhulpverlening

  • 1.

    Het college beslist op het verzoek tot toelating tot de schuldhulpverlening indien het college schuldhulpverlening noodzakelijk acht. Indien de noodzaak niet aanwezig wordt geacht door het college, kan het college een aanvraag weigeren.

  • 2.

    De vorm waarin de gemeente schuldhulpverlening aanbiedt, is van meerdere factoren afhankelijk en kan dus per situatie verschillen. Maatwerk is het uitgangspunt. De factoren die een rol kunnen spelen zijn:

    • a.

      zwaarte en/of omvang van de schulden;

    • b.

      individuele omstandigheden;

    • c.

      sociale omgeving van cliënt;

    • d.

      houding en gedrag van cliënt (motivatie).

Artikel 4 Wacht en doorlooptijd

  • 1.

    Het eerste gesprek waarin de schriftelijke of mondelinge hulpvraag wordt vastgesteld, vindt plaats binnen vier weken nadat:

    • a.

      een inwoner zich tot het college wendt voor schuldhulpverlening; of

    • b.

      het college een signaal als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel b van de wet heeft ontvangen, in het geval de inwoner het aanbod heeft geaccepteerd.

  • 2.

    Indien sprake is van een crisissituatie, dan geldt zowel voor schuldhulpverlening als vroegsignalering, een termijn van 3 werkdagen (artikel 4, lid 2 Wet gemeentelijke schuldhulpverlening).

Artikel 5 Verplichtingen

  • 1.

    Cliënt is verplicht, aan het college op verzoek of onverwijld, uit eigen beweging mededeling te doen van alle feiten en omstandigheden waarvan hem redelijkerwijs duidelijk moet zijn dat zij van invloed kunnen zijn op schuldhulpverlening, zowel bij de aanvraag als gedurende de looptijd van het schuldhulpverleningstraject.

  • 2.

    Cliënt is verplicht om alle medewerking te verlenen die redelijkerwijs nodig is gedurende de aanvraagperiode en tijdens het schuldhulpverleningstraject.

  • De medewerking bestaat onder andere uit:

    • a.

      het nakomen van afspraken;

    • b.

      geen nieuwe schulden aangaan;

    • c.

      het zich houden aan de bepalingen in het plan van aanpak.

  • 3.

    Wanneer cliënt een eigen woning bezit en er sprake is van een betalingsachterstand op de hypotheek zal het college onderzoeken hoe tot een oplossing gekomen kan worden. Het is hierbij van belang dat alleen na overleg met de hypotheekverstrekker wordt besloten om de woning te verlaten. Cliënt mag pas besluiten om te verhuizen naar een andere woonruimte, als er overleg is geweest met de hypotheekverstrekker.

  • 4.

    Client is verplicht zich tot het uiterste in te spannen om zijn of haar inkomsten of vermogen te vergroten tot het maximaal haalbare.

  • 5.

    Cliënt is verplicht mee te werken aan het oplossen of verminderen van psychosociale of verslavingsproblematiek, als dit noodzakelijk is om het (toekomstig) traject succesvol af te kunnen ronden of om terugval met betrekking tot de genoemde problematiek te voorkomen.

Artikel 6 Weigeren en beëindigen

  • 1.

    Indien cliënt niet of in onvoldoende mate zijn verplichtingen nakomt zoals neergelegd in artikel 6 en 7 van de wet, artikel 5 van deze beleidsregels en indien aanwezig de beschikking en bijbehorend plan van aanpak, kan het college besluiten om schuldhulpverlening (tijdelijk) te weigeren dan wel te beëindigen.

  • 2.

    Indien minder dan 2 jaar voorafgaande aan de dag waarop het verzoek is ingediend, door cliënt een traject schuldregeling is doorlopen (minnelijk en/of wettelijk), kan een aanvraag schuldhulpverlening worden geweigerd, met uitzondering van het geven van informatie, advies en/of een doorverwijzing.

Artikel 7 Beëindiginggronden

Onverminderd de overige bepalingen in deze beleidsregels, kan het college besluiten tot beëindiging van de schuldhulpverlening indien:

  • 1.

    op grond van - later gebleken - onjuiste gegevens schuldhulpverlening aan de verzoeker is toegekend, en een andere beslissing zou zijn genomen als deze gegevens ten tijde van de besluitvorming bij het college bekend waren geweest;

  • 2.

    de cliënt niet of niet langer tot de doelgroep behoort;

  • 3.

    de geboden ondersteuning, gelet op de persoonlijke omstandigheden van de cliënt, niet of niet langer doelmatig is;

  • 4.

    de inkomens-, woon- of leefsituatie van de cliënt dermate onzeker is, dat schuldhulpverlening niet of nog niet mogelijk is;

  • 5.

    de cliënt is overleden.

Artikel 8 Lidmaatschap NVVK

De Gemeente Terneuzen is lid van de Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK). Het college zal zich bij de uitvoering van de schuldhulpverlening houden aan de richtlijnen en de convenanten die gesloten zijn door deze branchevereniging met verschillende partijen.

Artikel 9 Hardheidsclausule en onvoorziene omstandigheden

  • 1.

    Het college kan in zeer bijzondere gevallen gemotiveerd afwijken van de bepalingen in deze regeling, indien onverkorte toepassing daarvan aanleiding geeft of zou leiden tot disproportionele onredelijkheid of onbillijkheid.

  • 2.

    In gevallen waarin deze regeling niet voorziet, beslist het college.

Artikel 10 Inwerkingtreding en citeertitel

Deze regeling gaat in per 1 januari 2021 en wordt aangehaald als “Beleidsregels Schuldhulpverlening Terneuzen”. De beleidsregels schuldhulpverlening van september 2014 komen hiermee te vervallen.

Burgemeester en Wethouders van Terneuzen,

gemeentesecretaris,

burgemeester,

J.G. (Jan) Princen

J.A.H. (Jan) Lonink

Ondertekening

Algemene toelichting

In het beleidsplan is de visie van de gemeente neergelegd op het terrein van schuldhulpverlening. Onderhavige regeling is gebaseerd op het beleidsplan te weten: het opstellen van regels m.b.t. toelating en uitsluiting en het stellen van voorwaarden.

Achterliggende gedachte is dat Terneuzen behoefte heeft aan heldere spelregels: de burger weet wat de voorwaarden zijn voor toelating tot de schuldhulpverlening en waaraan hij zich dient te houden en de gemeente op haar beurt weet welke verplichtingen zij aan de burger mag opleggen en wanneer zij de toegang tot de schuldhulpverlening kan weigeren of beëindigen.

Hierbij speelt mee dat vanaf het moment dat de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening in werking is ook de schuldhulpverlening, alsmede schuldhulpverlening in de praktijk, onder het regime van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) valt. Het is van belang om regels m.b.t. toelating tot de schuldhulpverlening, het opleggen van verplichtingen en het weigeren van hulp in een juridisch vat te hebben gegoten.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1 Begripsbepalingen

Dit artikel is gebaseerd op artikel 1 van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening.

Artikel 2 Doelgroep gemeentelijke schuldhulpverlening

Schuldhulpverlening staat in beginsel open voor alle inwoners van Terneuzen van 18 jaar en ouder. Hieronder vallen ook zelfstandig ondernemers zonder personeel. Ook kan het college (in bijzondere gevallen) schuldhulpverlening verlenen aan inwoners uit andere gemeenten, zie artikel 3, lid 5 van de wet.

Artikel 3 Aanbod schuldhulpverlening

In lid 1 is aangegeven dat het college schuldhulpverlening verleent indien het college schuldhulpverlening noodzakelijk acht. Op deze manier wordt enerzijds recht gedaan aan het beleidsmatige uitgangspunt van de eigen verantwoordelijkheid. Daar waar de burger in staat moet worden geacht om de (dreigende) schuldenproblematiek zelf aan te pakken en te regelen, kan schuldhulpverlening achterwege blijven. Anderzijds wordt middels dit lid, evenals lid 2, recht gedaan aan het beleidsmatige uitgangspunt dat schuldhulpverlening selectief en gericht ingezet dient te worden. Daar waar sprake is van een schuldenpakket dat zich niet laat regelen, kan een aanvraag worden geweigerd.

Lid 2:

In lid 2 wordt invulling gegeven aan een doeltreffende toepassing van schuldhulpverlening. Het gaat om maatwerk. De inzet van producten kan per situatie verschillen. De vier genoemde factoren in dit lid worden meegewogen bij het bepalen in welke mate hulp nodig is voor de cliënt.

Artikel 4Wacht- en doorlooptijd

In dit artikel is vastgesteld op welk moment de mondelinge of schriftelijke hulpvraag wordt vastgesteld.

Onder crisissituatie of bedreigende situatie wordt volgens artikel 4 lid 2 van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening verstaan gedwongen woningontruiming, beëindiging van de levering van gas, elektriciteit, stadsverwarming of water of opzegging dan wel ontbinding van de zorgverzekering.

Artikel 5Verplichtingen

Met dit artikel wordt de eigen verantwoordelijkheid van de hulpvrager voorop gesteld. Het behoort tot de verantwoordelijkheid van cliënten zelf om tijdig de benodigde informatie te geven (lid 1) en medewerking te verlenen (lid 2). Dit zowel in de fase van aanvraag als gedurende de looptijd van een traject.

De opsomming van verplichtingen in lid 2 is niet limitatief. Om te voorkomen dat de bestaande schuldeisers worden benadeeld, is het niet toegestaan dat cliënten zonder overleg met de hypotheekverstrekker een nieuwe woonruimte betrekken (lid 3). Immers, er zou dan minder inkomen kunnen overblijven voor de aflossing van schulden. In lid 4 is benoemd dat cliënt zich dient in te spannen om zijn inkomsten en vermogen te vergroten. Hiermee wordt beoogd dat de afloscapaciteit vergroot wordt. Mogelijkheden hiervoor worden onderzocht in nauw overleg met cliënt. In lid 5 is beschreven dat de cliënt dient mee te werken aan oplossen of verminderen van problematiek die het schuldhulptraject kan belemmeren. Om toe te werken naar een duurzaam schuldenvrije toekomst, dienen immers niet alleen de schulden maar ook eventuele onderliggende problematiek verholpen te worden.

Artikel 6 Weigeren en beëindigen

Indien cliënt niet of in onvoldoende mate zijn verplichtingen nakomt zoals neergelegd in artikel 5, kan het college besluiten om schuldhulpverlening te weigeren dan wel te beëindigen. Alvorens dat te doen wordt cliënt eenmaal een termijn geboden om alsnog, de gevraagde medewerking te verlenen of informatie te verstrekken. De termijn die hiervoor geldt dient een redelijke te zijn conform de Algemene wet bestuursrecht. Wat redelijk is, hangt samen met het type verplichting.

Komt cliënt ook gedurende de herstelperiode zijn verplichting niet na, dan kan het college besluiten over te gaan tot weigering of beëindiging van de schuldhulpverlening

Artikel 6 is geformuleerd als een zogenaamde “kan”-bepaling. Het college heeft de bevoegdheid tot weigering of beëindiging, maar niet de verplichting. Dit geeft het college met name ruimte om van een weigering of beëindiging af te zien, indien elke vorm van verwijtbaarheid ontbreekt.

Artikel 7Beëindiginggronden

In dit artikel wordt beschreven wanneer schuldhulpverlening kan worden beëindigd. Het artikel laat in ieder geval de werking van artikel 6 onaangetast.

In het geval van beëindiging zoals genoemd in de leden 3 en 4 van dit artikel wordt in een dergelijk geval bekeken hoe we de inwoner kunnen helpen, zodanig dat zijn schuldensituatie niet verergert. Ondersteuning zou dan gegeven kunnen worden door bijvoorbeeld duurzaam financiële hulpverlening. Duurzaam financiële hulpverlening houdt in dat bijvoorbeeld cliënten, die schuldenvrij zijn na een schuldenregeling, blijvende ondersteuning geboden kan worden.

Artikel 9Hardheidsclausule en onvoorziene omstandigheden

Dit artikel geeft ruimte aan het college om in bijzondere (lid 1) en/of onvoorziene (lid 2) gevallen af te wijken van de regels zoals neergelegd in deze regeling.

Artikel 10Inwerkingtreding + citeertitel

Behoeft geen nadere toelichting.