Regeling vervallen per 30-12-2023

Doelmatigheidsverordening gemeente Tytsjerksteradiel

Geldend van 01-11-2003 t/m 29-12-2023

Intitulé

Doelmatigheidsverordening gemeente Tytsjerksteradiel

De raad van de gemeente Tytsjerksteradiel besluit

gelet op artikel 213a Gemeentewet,

vast te stellen:

Verordening OP HET periodiek onderzoek van de gemeente Tytsjerksteradiel door het college naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het door het college gevoerde bestuur.

Artikel 1. Definities

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    Doelmatigheid:

    het realiseren van bepaalde prestaties met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen.

  • b.

    Doeltreffendheid:

    de mate waarin de gewenste prestaties en de beoogde maatschappelijke effecten van het beleid ook daadwerkelijk worden behaald.

Artikel 2. De onderzoekstaak

Het college is verantwoordelijk voor een doelmatige uitvoering van de opgedragen taken en voor een permanente aandacht voor de doeltreffendheid van het uitgevoerde beleid.

Het college onderzoekt regelmatig of aan deze vereisten wordt voldaan.

Artikel 3. Het onderzoeksplan

  • 1. Het college zendt ieder jaar uiterlijk voor 1 december een onderzoeksplan naar de raad van de in het erop volgende jaar te verrichten interne onderzoeken naar de doelmatigheid en / of de doeltreffendheid.

  • 2. In het onderzoeksplan wordt per intern onderzoek globaal aangegeven: (a) het object van onderzoek (b) de aard en de reikwijdte van het onderzoek (c) de wijze van uitvoering.

  • 3. Het college laat aan de hand van een productenlijst zien, wanneer het uitgevoerde beleid voor het laatst is beoordeeld of geëvalueerd.

Artikel 4. Rapportage en gevolgtrekking

  • 1. De uitkomsten van een onderzoek worden vastgelegd in een rapportage. Elke rapportage bevat tenminste een analyse van de onderzoeksresultaten

  • 2. Indien nodig worden aanbevelingen voor verbeteringen gedaan.

  • 3. De rapportage en de aanbevelingen voor verbetering worden tijdig voor kennisgeving aangeboden aan de raad.

Artikel 5. Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 november 2003.

Artikel 6. Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als: “Doelmatigheidsverordening gemeente Tytsjerksteradiel”.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van de raad van 25 september 2003.

de burgemeester
de griffier

Toelichting op de artikelen

Artikel 3.1

In de commissie voor de Bestuurlijke Vernieuwing van 21 mei 2003 is gesproken over een aanbieding van het onderzoeksplan in september. Een nadere beoordeling heeft uitgewezen, dat een latere vaststelling beter is. Ambtelijk kan een betere voorbereiding plaatsvinden (bij een bestuurlijke behandeling in september moet een ambtelijke voorbereiding al voor de zomervakantie plaatsvinden) en een betere inpassing in de jaarplanning. De bespreking in de raad zou kunnen plaatsvinden in december: tussen de begrotingsbehandeling en het begin van het nieuwe jaar.

De modelverordening van de VNG zegt verder het volgende:

De beslissing wat te onderzoeken is aan het college. Vanzelfsprekend zal de raad willen weten wat de plannen zijn, en ook gelegenheid willen hebben om deze te bespreken en als hij dat nodig acht invloed uit te oefenen. Hierin voorziet het onderzoeksplan. Het onderzoeksplan moet een volledig beeld geven van de voorgenomen onderzoeken, zij het uiteraard nog globaal.

De onderzoeken in het onderzoeksplan worden per onderzoek uitgewerkt. Het onderzoeksplan wordt aangeboden aan de raad, en de raad kan het ter bespreking agenderen, maar het wordt door het college vastgesteld. In de verordening kan worden aangegeven wat in een onderzoeksplan in ieder geval moet worden opgenomen.

Artikel 3.2

Onderzoeken kunnen in opdracht van het college worden uitgevoerd door het ambtelijke apparaat (al of niet met inbreng van deskundigheid van derden) of door derden. Indien de ambtelijke organisatie de onderzoeken uitvoert zullen in de onderzoeksopzet waarborgen dienen te worden ingebouwd, waarmee de onafhankelijkheid van de analyse en/of adviezen ter verbeteringen worden gegarandeerd.

Dat betekent dat het onderzoek wel mag worden uitgevoerd door functionarissen die in hun dagelijks werk betrokken zijn bij het onderzoeksobject. De analyse en de aanbevelingen tot verbetering echter moeten zoveel als mogelijk onafhankelijk tot stand komen en uitgevoerd worden door functionarissen die niet in hun dagelijks werk betrokken zijn bij het onderzoeksobject. Zij treden daarom bij de aanbieding aan het college op als trekkende functionaris.