Regeling vervallen per 21-07-2016

Beleidsregels inzake belhuizen en afhaalzaken en inzake de toepassing van bestemmingsplanvoorschriften inzake detailhandelactiviteiten

Geldend van 27-06-2007 t/m 20-07-2016

Intitulé

Beleidsregels inzake belhuizen en afhaalzaken en inzake de toepassing van bestemmingsplanvoorschriften inzake detailhandelactiviteiten

Artikel 0 Dit artikel moet nog worden gesplitst

Beleidsregels inzake belhuizen en afhaalzaken en

inzake de toepassing van bestemmingsplan- voorschriften inzake detailhandelactiviteiten (besluit van b. en w. van 24 april 2007)

Burgemeester en wethouders van Utrecht;

Besluiten

vast te stellen de volgende

BELEIDSREGELS inzake belhuizen en afhaalzaken en inzake de toepassing van bestemmingsplanvoorschriften inzake detailhandelactiviteiten .

A. Aanwijzing bestemmingsplanvoorschriften

Deze beleidsregels bevatten algemene regels omtrent belhuizen en afhaalzaken en betreffen verder uitsluitend bepalingen in de volgende bestemmingsplannen of daarmee gelijk te stellen plannen:

  • -

    Voorschriften Bebouwde Kom (1958)

  • -

    derde herziening uitbreidingsplan Vleutenseweg (1961)

  • -

    bestemmingsplan Lauwerecht-noord (1970)

  • -

    bestemmingsplan Kanaleneiland (1978)

  • -

    bestemmingsplan Hoograven Tolsteeg (1979)

  • -

    bestemmingsplan Overvecht (1982)

  • -

    stadsvernieuwingsplan Pijlsweerd

B. Belhuizen en afhaalzaken, VBK

Belhuizen

Gezien de ruimtelijke uitstraling van en gezien de overlast rond belhuizen, is het beleid van het college van burgemeester en wethouders gericht op het terugdringen van het aantal belhuizen. De vrijstellingsmogelijkheden die in de Voorschriften Bebouwde Kom aanwezig zijn, zullen door het college niet aangewend worden om vrijstelling te verlenen van het veranderen van het gebruik naar belhuizen.

Belhuizen worden beschouwd als een vorm van publieksgerichte dienstverlening en zijn niet toegelaten binnen de hieronder onder C, D en E aangegeven bestemmingen.

Definitie van een belhuis: een onderneming die in de sfeer van publiekgerichte dienstverlening in hoofdzaak is gericht op het aanbieden van diensten op het gebied van telecommunicatie, zoals telefoon- en internetverbindingen.

Afhaalzaken

Gezien de ruimtelijke uitstraling van en gezien de overlast rond afhaalzaken, is het beleid van het college van burgemeester en wethouders gericht op het beheersen van het aantal afhaalzaken. De vrijstellingsmogelijkheden die in de Voorschriften Bebouwde Kom aanwezig zijn, zullen door het college niet aangewend worden om vrijstelling te verlenen van het veranderen van het gebruik naar afhaalzaken.

Een afhaalzaak is een bijzondere vorm van een winkel.

Definitie van een afhaalzaak: detailhandelsvestiging waar in hoofdzaak kant en klare maaltijden en kleine etenswaren, alsmede alcoholvrije drank en consumptie-ijs worden verkocht voor directe consumptie anders dan ter plaatse.

C. Derde herziening uitbreidingsplan Vleutenseweg, Lauwerecht-noord

Bestemming

Artikel 7 lid 4 van de derde herziening uitbreidingsplan Vleutenseweg staat op de begane grond de volgende doeleinden toe: "winkel, toonzaal, kapperssalon of café, eventueel met bijbehorende voorzieningen, voor zover het betreft inrichtingen, vermeld in de categorie 1 en 2 van de bij deze voorschriften behorende staat."

Artikel 5 van bestemmingsplan Lauwerecht-noord bevat een vrijwel identieke regeling.

Toepassing

Deze voorschriften worden door het college van burgemeester en wethouders als volgt toegepast: de bestemming laat alleen de functies winkel, toonzaal, kapper en café toe. Inrichtingen (categorie 1 en 2) uit de staat van inrichtingen zijn alleen toegestaan als de inrichting dient ter ondersteuning van toegestane functies. Publieksgerichte dienstverlening, anders dan kapper, is binnen deze bestemming dus niet toegestaan.

D. Bestemmingsplannen Kanaleneiland en Hoograven

Bestemmingen WA, WB, WC, WD, WE, WF

In de voorschriften bij de bestemmingen WA, WB, WC, WD, WE, WF wordt gesproken van "winkel, toonzaal, kapperssalon, café-restaurant of reisbureau met bijbehorende voorzieningen, eventueel met bijbehorende voorzieningen" of soortgelijke termen.

Toepassing

Dit voorschrift wordt door het college van burgemeester en wethouders als volgt toegepast: de bestemming laat alleen de genoemde functies (in aansluiting bij de hierboven genoemde termen: winkel, toonzaal, kapper, café-restaurant of reisbureau) toe. Een kiosk wordt als winkel beschouwd. Bijbehorende voorzieningen moeten dienen ter ondersteuning van de toegestane functies. Publieksgerichte dienstverlening, anders dan de genoemde functies (kapper en reisbureau), is binnen deze bestemming dus niet toegestaan.

E. Bestemmingsplan Overvecht

Bestemming WA, artikel 11

Artikel 11 staat de volgende doeleinden toe "winkels, kantoren met baliefunctie, zoals uitzendbureaus, bankfilialen en reisbureaus, kiosken, toonzalen, kapperssalons, café-restaurants, bistro's, dancings en discotheken met bijbehorende voorzieningen."

Bestemmingen WB, artikel 12 en WC, artikel 13

Hier zijn deels dezelfde doeleinden toegestaan, al dan niet onder vrijstelling. Artikel 13 biedt een vrijstellingsmogelijkheid voor winkeluitbreidingen op de eerste en tweede verdieping.

Toepassing

Artikel 11 wordt door het college van burgemeester en wethouders als volgt toegepast: de bestemming laat alleen de functies winkels, kantoren met baliefunctie, zoals uitzendbureaus, bankfilialen en reisbureaus, kiosken, toonzalen, kapperssalons, café-restaurants, bistro's, dancings en discotheken met bijbehorende voorzieningen toe. Bijbehorende voorzieningen moeten dienen ter ondersteuning van toegestane functies. Publieksgerichte dienstverlening, anders dan de genoemde functies (kapper en kantoren met baliefunctie in de sfeer van de in artikel 11 genoemde voorbeelden), is binnen deze bestemming dus niet toegelaten. Een belhuis wordt door het college van burgemeester en wethouders niet aangemerkt als een "kantoor met baliefunctie".

Artikel 12 en 13 worden analoog aan bovenstaande en aan het bepaalde onder D toegepast.

Gedurende de voorbereiding van een bestemmingsplanherziening met betrekking tot deze bestemmingen beperkt het college van burgemeester en wethouders het verlenen van vrijstellingen voor winkels op verdiepingen tot winkels zijnde geen afhaalzaken.

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van 24 april 2007.

De secretaris, De burgemeester,

J.Schuilenburg, loco-secretaris Mr. A.H. Brouwer-Korf

Bekendmaking is geschied op 27 juni 2007.

Deze beleidsregels zijn in werking getreden op 27 juni 2007.