Beleidsregels uitgifte overloopvergunning

Geldend van 30-12-2004 t/m heden

Intitulé

Beleidsregels uitgifte overloopvergunning

Artikel 0 Dit artikel moet nog worden gesplitst

Beleidsregels uitgifte overloopvergunning

(b. en w.-besluit van 14 december 2004)

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht,

B E S L U I T:

vast te stellen de volgende

BELEIDSREGELS uitgifte overloopvergunning

Overlooprayon

  • I.

    Voor de uitgifte van de overloopvergunning op maat worden door het college van burgemeester en wethouders, door middel van een aanwijzingsbesluit, overlooprayons aangewezen.

  • II.

    De overlooprayons zijn gelegen in bestaande reguliere parkeerrayons. Dit betekent dat in de overlooprayons ook geparkeerd mag worden door bewoners en bedrijven met een parkeervergunning voor het reguliere parkeerrayon.

  • III.

    De overlooprayons worden aangewezen ten behoeve van wachtlijsten in een specifiek parkeerrayon: alleen bewoners die op de wachtlijst staan in dat specifieke parkeerrayon komen in aanmerking voor een overloopvergunning in het daartoe aangewezen overlooprayon.

  • IV.

    Het quotum voor de uitgifte van overloopvergunningen op maat wordt bij aanvang van de uitgifte van overloopvergunningen vastgesteld op 60% van het aantal parkeerplaatsen in het overlooprayon. Hiermee wordt zo veel mogelijk gegarandeerd dat er in het bestaande reguliere parkeerrayon, waarvan het overlooprayon deel uit maakt, voldoende ruimte blijft voor vergunninghouders om te kunnen parkeren en om nieuwe vergunningen uit te kunnen geven. Indien de parkeerdruk in het reguliere parkeerrayon, waarvan het overlooprayon deel uitmaakt, of in het overlooprayon zelf regelmatig de 85% overschrijdt, kan er toe worden overgegaan minder of tijdelijk geen overloopvergunningen uit te geven. Aan de hand van de ontwikkeling van de parkeerdruk in het reguliere parkeerrayon en het overlooprayon kan het uitgiftequotum in het vervolg desgewenst worden bijgesteld.

Overloopvergunning

Uitgifte

  • I.

    Het tarief van de overloopvergunning op maat is gelijk aan het tarief voor een reguliere bewonersvergunning.

  • II.

    Met de overloopvergunning op maat kan geparkeerd worden in de straten die als overlooprayon zijn aangewezen.

  • III.

    De overloopvergunning wordt toegekend op basis van tijdelijkheid. Ieder kalenderkwartaal wordt getoetst of de ruimte in het reguliere parkeerrayon, waarvan het overlooprayon deel uitmaakt, of het overlooprayon zelf nog voldoende is om de overloopvergunning opnieuw voor een kalenderkwartaal te verlenen. Indien de parkeerdruk in het reguliere parkeerrayon of in het overlooprayon zelf regelmatig de 85% overschrijdt, wordt de overloopvergunning niet opnieuw verleend.

  • IV.

    Bewoners die, conform de vigerende uitgiftecriteria in aanmerking komen voor een reguliere bewonersparkeervergunning in het eigen rayon maar daarvoor op de wachtlijst zijn geplaatst, komen in aanmerking voor een overloopvergunning, indien ten behoeve van de wachtlijst in dat parkeerrayon een overlooprayon is aangewezen.

  • V.

    In de parkeerrayons in de binnenstad kan een bewoner in aanmerking komen voor een parkeervergunning voor automatenplaatsen of een parkeervergunning voor belanghebbendenplaatsen. Indien voor één van beide vergunningtypen een wachtlijst bestaat, kan de bewoner een parkeervergunning krijgen voor het ene type parkeerplaatsen en voor het andere op de wachtlijst worden geplaatst; indien voor beide vergunningtypen een wachtlijst betstaat kan de bewoner voor beide typen op de wachtlijst worden geplaatst. Om in aanmerking te komen voor een overloopvergunning op maat dient de bewoner voor geen van beide typen parkeerplaatsen over een parkeervergunning te beschikken. De bewoner dient derhalve op beide wachtlijsten te zijn geplaatst of op de wachtlijst naar keuze.

  • VI.

    Voor de parkeerrayons in de schilgebieden, waar per woonadres maximaal twee vergunningen kunnen worden uitgegeven, geldt dat bewoners die op de wachtlijst staan voor de eerste vergunning op het woonadres wat betreft het verkrijgen van een overloopvergunning te allen tijde voorrang hebben op bewoners die op de wachtlijst staan voor de tweede vergunning op het woonadres.

  • VII.

    De bewoners die op de wachtlijst staan worden, op volgorde van datum van plaatsing op de wachtlijst, door het Parkeerbedrijf aangeschreven met de mogelijkheid tot het verkrijgen van een overloopvergunning. Met het oog op de lengte van de wachtlijsten en met inachtneming van het maximaal aantal uit te geven overloopvergunningen in het overlooprayon gebeurt dit gefaseerd. Deze procedure ziet er als volgt uit:

    • 1.

      Een aantal bewoners dat op de wachtlijst staat voor een parkeervergunning in het eigen rayon wordt door het Parkeerbedrijf aangeschreven.

    • 2.

      De bewoners krijgen tot vier weken na dagtekening van de brief de gelegenheid om schriftelijk te reageren.

    • 3.

      Bij een positieve reactie binnen deze termijn komen de bewoners in aanmerking voor een overloopvergunning.

    • 4.

      Bij een negatieve reactie binnen deze termijn wordt daarvan aantekening gemaakt in het betreffende vergunningdossier; de bewoner verspeelt hiermee zijn rechten op een overloopvergunning.

    • 5.

      Bij geen reactie geldt de regel als onder punt vier genoemd.

    • 6.

      Afhankelijk van het aantal reeds uitgegeven overloopvergunningen in relatie tot het uitgiftequotum wordt bovenstaande procedure (punt 1-5) herhaald, tot het moment waarop het plafond van het quotum voor de uitgifte van overloopvergunningen in het overlooprayon is bereikt of het moment waarop alle bewoners die op de wachtlijst staan zijn aangeschreven.

De bewoners die op de wachtlijst staan voor een parkeervergunning voor het eigen rayon worden door het Parkeerbedrijf benaderd.

  • VIII.

    Op het moment dat in het overlooprayon het plafond van het uitgiftequotum is bereikt worden er geen overloopvergunningen meer uitgegeven.

  • IX.

    Indien er, als gevolg van het opzeggen of intrekken van een overloopvergunning, weer ruimte ontstaat om een overloopvergunning uit te geven, wordt de bewoner op de wachtlijst aangeschreven die conform de onder VII beschreven procedure aan de 'beurt' is.

  • X.

    Op het moment dat in het overlooprayon het plafond van het uitgiftequotum nog niet is bereikt en de bestaande wachtlijst in zijn geheel al is aangeschreven, kan een bewoner, die op de wachtlijst komt voor een vergunning in het eigen rayon, direct worden aangeschreven met de mogelijkheid tot het verkrijgen van een overloopvergunning.

Intrekking

Op het moment dat een bewoner in aanmerking komt voor een parkeervergunning in het eigen rayon waar de vergunninghouder woonachtig is, wordt de overloopvergunning ingetrokken. Bij het ophalen van de reguliere parkeervergunning voor het eigen rayon dient de bewoner de overloopvergunning in te leveren. Indien de bewoner geen gehoor geeft aan de uitnodiging voor de vergunning voor het eigen rayon vervalt het recht op de overloopvergunning.

Aldus vastgesteld in vergadering van het college van burgemeester en wethouders d.d. 14 december 2004.

De secretaris, De burgemeester.

Drs. M.J.C. Heeremans Mr. A.H. Brouwer-Korf

Bekendmaking heeft plaatsgevonden op 29 december 2004.

Dit aanwijzingsbesluit treedt in werking op 30 december 2004.

BIJLAGE BEHOREND BIJ GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT 2004, NR. 78