Regeling vervallen per 31-12-2018

Beleidsregel hulp en ondersteuning aan dak- en thuisloze jongeren gemeente Utrecht

Geldend van 27-09-2018 t/m 30-12-2018

Intitulé

Beleidsregel hulp en ondersteuning aan dak- en thuisloze jongeren gemeente Utrecht

Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht;

Gelet op:

• de Wmo, de gemeentelijke visie 'Op eigen kracht en meedoen naar vermogen’, de Wmo verordening

• De Jeugdwet

• Vijfde voortgangsrapportage en uitvoeringsagenda Jeugd april 2018 - april 2019

• artikel 3 lid 2 van de Algemene Subsidieverordening 2014 en artikel 4:81 Algemene wet bestuursrecht

Overwegende dat:

• het de ambitie is van de gemeente Utrecht dat iedere inwoner naar vermogen mee kan doen in de samenleving;

Besluit vast te stellen de navolgende beleidsregel hulp en ondersteuning aan dak- en thuisloze jongeren gemeente Utrecht.

Artikel 1 Beleidsregel

Dit is een beleidsregel als bedoeld in artikel 3, tweede lid, van de Algemene subsidieverordening (ASV);de bepalingen van de ASV zijn dan ook van toepassing.

De bepalingen uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de Jeugdwet en de Utrechtse Verordening en Beleidsregel Wmo zijn ook van toepassing.

Artikel 2 Begripsbepalingen

• Dak- en thuisloze jongeren: zijn feitelijk of residentieel daklozen tussen de 16 en 27 jaar met meervoudige problemen.

• Feitelijk dakloos is een jongere die geen eigen woonruimte heeft en daar ook geen uitzicht op heeft. Hij overnacht ofwel in de buitenlucht, in een noodopvang, of tijdelijk bij vrienden of familie.

• Residentieel dakloos is een jongere zonder eigen woonruimte, die zelfstandig (dus niet met een ouder) ingeschreven staat bij een instelling voor maatschappelijke opvang , zoals zwerfjongerenpensions en nachtopvang. Hij valt daarmee volgens de definitie onder de noemer dak- en thuisloze jongeren. Maatschappelijke opvang biedt namelijk geen stabiele leefomgeving voor jongeren.

Artikel 3 Doelstelling

Met passende hulp en ondersteuning aan dak- en thuisloze jongeren, willen we borgen dat deze groep jongeren in een kwetsbare positie zich zo gezond en veilig mogelijk kunnen ontwikkelen en ontplooien.

De hulp en ondersteuning is gericht op:

• preventie en duurzaam herstel uitgaande van participatie en eigen kracht van dak- en thuisloze jongeren door tijdelijke intensieve acties.

De hulp en ondersteuning sluit goed aan bij de vraag van de jongeren, is snel beschikbaar en eenvoudig en efficiënt georganiseerd.

Artikel 4 Definitie aanvrager subsidie

De subsidie kan uitsluitend worden aangevraagd door rechtspersonen met volledige rechtsbevoegdheid.

Artikel 5 Vaststelling subsidieplafond

Het college stelt jaarlijks het subsidieplafond middels de subsidiestaat vast.

Artikel 6 Subsidiabele activiteiten

Voor de volgende activiteiten voor dak- en thuisloze jongeren kan subsidie worden aangevraagd:

• Contactlegging en kortdurende hulp

• Stabiliserende ondersteuning

• Positieverbetering

• Woonondersteuning

• Nazorg

• Nazorg na detentie

Artikel 7 Subsidiabele kosten

Uitsluitend de strikt noodzakelijke kosten voor uitvoering van de activiteiten zijn subsidiabel conform de ASV. Er is geen kostensoort uitgesloten. Op eventuele bijdragen van deelnemers zelf is de Wmo-verordening van de gemeente Utrecht van toepassing.

Artikel 8 Eisen aan de subsidieaanvraag

De aanvraag dient voor de periode van een jaar te worden ingediend.

Bij de subsidieaanvraag levert u het volgende aan:

1. Een voorstel waarin u uw zienswijze verwoordt en uw activiteitenplan concretiseert. U gaat tenminste in op de in artikel 10 genoemde criteria. Dit voorstel dient duidelijk en beknopt te zijn.

2. Een sluitende begroting aansluitend bij de subsidiabele activiteiten in artikel 6. In uw begroting maakt u inzichtelijk hoe elk van de activiteiten / onderdelen financieel is opgebouwd. U geeft inzicht in de totale kostprijs en de verhouding overhead en uitvoering.

3. U kunt continuïteit bieden voor een jaar voor de hulp en ondersteuning aan dak- en thuisloze jongeren.

4. De subsidie is enkel in zijn geheel aan te vragen.

Artikel 9 Indiening aanvraag subsidie

Het indienen van subsidieaanvragen vindt plaats uiterlijk 15 november van het jaar voorafgaand aan het jaar waarin de gesubsidieerde activiteiten plaats gaan vinden. Het indienen van een aanvraag gebeurt uitsluitend digitaal: middels een aanvraagformulier op www.utrecht.nl/subsidie of per email (subsidie@utrecht.nl). Alleen volledige aanvragen worden in behandeling genomen. U kunt na afloop van de indieningsdatum geen aanvullende informatie meer aanleveren.

Artikel 10 Beoordelingscriteria en besluitvorming

Subsidieaanvragers moeten voldoen aan financiële economische en juridische eisen, zoals beschreven in de Algemene Subsidie Verordening en deze uitvraag. Deze eisen gelden als uitsluitingscriteria in het geval de subsidieaanvrager er niet aan voldoet. De gemeente Utrecht behoudt zich het recht voor om in een later stadium onderliggende bewijsstukken bij de subsidieaanvrager op te vragen.

De aanvragen worden gewaardeerd aan de hand van de volgende criteria.

 Criterium 1: Een visie die goed aansluit bij de doelstellingen en uitgangspunten van de gemeente Utrecht.

U geeft een beschrijving van uw uitgewerkte visie op de hulp en ondersteuning aan dak- en thuisloze jongeren

 Criterium 2: Kennis van het Utrechtse zorglandschap en specifiek de lokale partijen rondom dak- en thuisloze jongeren

U geeft aan welke rol u voor u zelf ziet in het Utrechtse zorglandschap en hoe u samenwerkt met andere Utrechtse partijen rondom dak- en thuisloze jongeren.

 Criterium 3: Activiteiten die bijdragen aan beoogde doelstelling in artikel drie

In uw aanvraag geeft u aan hoe uw activiteiten en professionele inzet bijdragen aan de beoogde doelstelling in artikel drie.

De gemeente Utrecht geeft voorrang aan aanvragers, die aantoonbaar ervaring hebben met hulp aan en ondersteuning van dak- en thuisloze jongeren en een netwerk hebben in Utrecht

Artikel 11 Looptijd

De beleidsregel hulp en ondersteuning aan dak- en thuisloze jongeren heeft een looptijd van twee jaar en eindigt op 31 december 2020, onder voorbehoud van jaarlijks door het college beschikbaar gestelde financiering via de subsidiestaat.

Artikel 12 Monitoring en evaluatie

De gemeente wil met de beleidsregel ‘dak- en thuisloze jongeren’ borgen dat vanaf 1 januari 2019 de hulp en ondersteuning voor deze kwetsbare doelgroep beschikbaar is. Gedurende de looptijd van deze beleidsregel beraadt het college zich vanuit haar strategie contracteren Aanvullende Zorg Jeugd vanaf 2020 op de vraag hoe de hulp en begeleiding aan dak- en thuisloze Utrechters verder vorm krijgt.

Artikel 13 Inwerkingtreding en citeertitel

Deze beleidsregel treedt met ingang van datum bekendmaking in werking en wordt aangehaald als ‘Beleidsregel hulp en ondersteuning aan dak- en thuisloze jongeren Utrecht’.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht op 18 september 2018,

De secretaris, De burgemeester,

G.G.H.M. Haanen Mr. J.H.C. van Zanen