Regeling vervallen per 01-01-2019

Drank- en Horecaverordening Paracommercie gemeente Valkenburg aan de Geul 2014

Geldend van 01-01-2014 t/m 31-12-2018

ONTWERP NAV INGEDIENDE ZIENSWIJZEN EN BEHANDELING IN COLLEGEVERGADERING

De raad van de gemeente Valkenburg aan de Geul,

Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders de dato;

Gehoord de raadsadviescommissie ABA;

Overwegende dat het op grond van artikel 4 van de Drank en Horecawet noodzakelijk is om een verordening vast te stellen teneinde voorschriften en beperkingen te verbinden aan paracommerciële rechtspersonen op het gebied van horeca-activiteiten;

Gelet op het bepaalde in de Drank- en Horecawet, de Algemene wet bestuursrecht en de Gemeentewet;

B e s l u i t :

Vast te stellen de volgende verordening ter voorkoming van oneerlijke mededinging tussen paracommerciële rechtspersonen en commerciële horecabedrijven.

Artikel 1 – Begripsbepalingen

a.Bijeenkomsten van persoonlijke aard

Bijeenkomsten met een veelal feestelijk karakter, waarbij meestal alcoholhoudende drank wordt genuttigd, die geen direct verband houden met de doelstelling van de paracommerciële rechtspersonen, zoals bruiloften, feesten, partijen, recepties, jubilea, verjaardagen, bedrijfsfeesten, koffietafels, condoleancebijeenkomsten en dergelijke.

b.Drank- en Horecawet

Drank- en Horecawet zoals gewijzigd op 1 juli 2012 met het oog op de terugdringing van het alcoholgebruik onder met name jongeren, de voorkoming van alcoholgerelateerde verstoring van de openbare orde, alsmede ter reductie van de administratieve lasten.

c.Horecabedrijf

De activiteit in ieder geval bestaande uit het bedrijfsmatig of anders dan om niet verstrekken van alcoholhoudende drank voor gebruik ter plaatse.

d.Paracommerciële rechtspersoon

Een rechtspersoon niet zijnde een naamloze vennootschap of besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, die zich naast activiteiten van recreatieve, sportieve, sociaal-culturele, educatieve, levensbeschouwelijke of godsdienstige aard richt op de exploitatie in eigen beheer van een horecabedrijf.

e.Sterk alcoholhoudende drank

De drank die bij een temperatuur van twintig graden Celsius voor vijftien of meer volumenprocenten uit alcohol bestaat, met uitzondering van wijn (artikel 1 Drank- en Horecawet).

f.Vergunning

De vergunning als bedoeld in artikel 3 van de Drank- en Horecawet.

g.Zwak alcoholhoudende drank

Alcoholhoudende drank, met uitzondering van sterk alcoholhoudende drank.

Artikel 2 – Schenktijden paracommerciële rechtspersonen

Om oneerlijke mededinging te voorkomen worden de volgende voorschriften en beperkingen aan de vergunning voor paracommerciële rechtspersonen verbonden:

  • 1.

    In sportkantines mag op zaterdag vóór 14.00 uur geen alcoholhoudende drank worden verstrekt.

  • 2.

    Voetbal- en hockeyverenigingen is het verboden de inrichting langer geopend te hebben, dan wel alcoholhoudende drank te verstrekken:

    • a.

      op zaterdag en zondag na 20.30 uur;

    • b.

      op alle andere dagen na 23.30 uur.

  • 3.

    Tennisverenigingen is het verboden de inrichting langer geopend te hebben, dan wel alcoholhoudende drank te verstrekken:

    • a.

      Op zaterdag en zondag na 23.00 uur;

    • b.

      Op alle andere dagen na 24.00 uur.

  • 4.

    Overige paracommerciële rechtspersonen is het verboden de inrichting langer geopend te hebben dan wel alcoholhoudende drank te verstrekken na 23.00 uur.

  • 5.

    In afwijking van artikel 2, lid 1, 2 en 3 is het paracommerciële rechtspersonen toegestaan 6 keer per jaar tot 02.00 uur af te wijken van de genoemde schenktijden. De paracommerciële rechtspersoon dient hiervan – behoudens een (periode)kampioenschap - ten minste 4 weken van te voren schriftelijke melding te doen bij de burgemeester.

  • 6.

    In afwijking van artikel 2, lid 1 tot en met 4 kan de burgemeester bij tijdelijke gelegenheden van zeer bijzondere aard (zoals jubileumfeesten e.d.), gerelateerd aan de doelstelling van de paracommerciële rechtspersoon, afwijken van de genoemde schenktijden. De paracommerciële rechtspersoon dient hiervoor ten minste 8 weken voor het evenement een vergunning aan te vragen.

Artikel 3 – Bijeenkomsten van persoonlijke aard of voor derden

Het is verboden in een paracommerciële inrichting alcoholhoudende drank te verstrekken tijdens bijeenkomsten van persoonlijke aard en tijdens bijeenkomsten die gericht zijn op personen die niet of niet rechtstreeks bij de activiteiten van de desbetreffende paracommerciële rechtspersoon zijn betrokken.

Artikel 4 – Happy Hours

Ter bescherming van de volksgezondheid en in het belang van de openbare orde is het voor paracommerciële rechtspersonen verboden bedrijfsmatig of anders dan om niet zwak alcoholhoudende drank te verstrekken voor gebruik ter plaatse tegen een prijs die lager is dan 60% van de prijs die door de desbetreffende paracommerciële rechtspersoon gewoonlijk wordt gevraagd.

Artikel 5 – Verbod verstrekken van sterk alcoholhoudende drank

Het is verboden in paracommerciële inrichtingen sterk alcoholhoudende drank te verstrekken.

Artikel 6 – Intrekking oude verordening

De Drank- en Horecaverordening, zoals vastgesteld op 17 september 1971, wordt ingetrokken.

Artikel 7 – Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1. Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2014.

  • 2. Deze verordening kan worden aangehaald als “Drank- en Horecaverordening Paracommercie gemeente Valkenburg aan de Geul 2014”.

Artikel 8 – Overgangsrecht

  • 1. In navolging van de in artikel III van de Wet tot wijziging van de Drank- en Horecawet van 24 mei 2012 opgenomen overgangsregeling voor paracommerciële rechtspersonen, vervallen op het tijdstip van inwerkingtreding van deze verordening voor paracommerciële inrichtingen:

    • a.

      De voorschriften en beperkingen die tot dat tijdstip op grond van eerdere gemeentelijke regelgeving zijn gesteld;

    • b.

      De ontheffingen die tot dat tijdstip zijn verleend;

    • c.

      De tot dat tijdstip gehanteerde schenk- of taptijden.

  • 2. Voorschriften en beperkingen die tot het tijdstip van inwerkingtreding van deze verordening op grond van eerdere gemeentelijke verordeningen krachtens de wet zijn gesteld aan vergunningen van andere dan in het eerste lid bedoelde inrichtingen, blijven van kracht.

Artikel 9 – Handhaving strijdige activiteiten

Wanneer overtredingen worden geconstateerd van de Drank- en Horecawet en/of deze verordening dan zal het horecasanctiebeleid worden gevolgd.

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van 16 december 2013.

De raad voornoemd,

A.M. Hoeberigs Drs. M.J.A. Eurlings

griffier voorzitter