regeling opleiding en ontwikkeling

Geldend van 19-06-2015 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 19-06-2015

Intitulé

regeling opleiding en ontwikkeling

Opleiding en ontwikkeling

Regeling opleiding en ontwikkeling

Inhoudsopgave

  • Begripsbepalingen

  • Artikel 1 Termijn opleidingsfaciliteiten

  • Artikel 2 Verplichting tot vastleggen afspraken

  • Artikel 3 Vergoeding voor het volgen van opleiding

  • Artikel 4 Tijdsbesteding opleiding

  • Artikel 5 Terugbetaling opleidingskosten

  • Artikel 6 Hardheidsclausule en onvoorziene omstandigheden

  • Artikel 7 Citeertitel en inwerkingtreding

Begripsbepalingen

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

  • a

    werkgever: Het bestuur van Veiligheidsregio Groningen.

  • b

    medewerker: De medewerker bedoeld in artikel 1:1 lid 1 sub a van de Arbeidsvoorwaardenregeling Veiligheidsregio Groningen, met uitzondering van medewerkers in de zin van artikel 1:2:1 leden 2 tot en met 4. Voor brandweervrijwilligers wordt in deze regeling expliciet aangegeven welke artikelen van toepassing zijn.

  • c

    afgesproken werktijd: Afspraken tussen de direct leidinggevende en de medewerker over werktijden, het verlof en de planning van de werkzaamheden van de medewerker waar een regulier werkritme uit volgt.

  • d

    werkbegeleiding: Afspraken, zoals het jaargesprek, tussen de leidinggevende en de medewerker over functioneren, ontwikkeling en beoordeling waarin de te ondernemen activiteiten van beide partijen in het kader van de ontwikkeling van de medewerker worden vastgelegd.

  • e

    opleiding: Een cursus, scholing, studie of ontwikkeltraject, die door de medewerker gevolgd wordt bij een instantie, school of instituut. Een opleiding in het kader van re-integratieactiviteiten, of in het kader van de tweede loopbaan, conform hoofdstuk 10d dan wel hoofdstuk 9a en 9b van Arbeidsvoorwaardenregeling Veiligheidsregio Groningen, vallen buiten het bereik van deze regeling.

  • f

    examen: Elke vorm van examen, tentamen of toetsing in het kader van de voortgang en/of afronding van de opleiding.

  • g

    opleidingsfaciliteiten: Het geheel van de door de werkgever vergoede kosten, waaronder opleidingskosten, maar ook (werk) tijd ten behoeve van een opleiding.

  • h

    opleidingskosten: Onder opleidingskosten worden alle kosten bedoeld die noodzakelijk zijn voor het volgen van de opleiding, waaronder begrepen de reis- en verblijfskosten die nodig zijn om de studie te volgen; de inschrijfkosten en lesgelden van de opleiding, examen,- en diplomakosten en de kosten van het studiemateriaal dat nodig is voor het volgen van de opleiding.

  • i

    studiemateriaal: Onder studiemateriaal wordt begrepen alle verplichte en voorgeschreven materialen, boeken en syllabi die nodig zijn voor het volgen van de opleiding. Onder studiemateriaal wordt niet begrepen de schrijfbenodigdheden, (administratieve) gebruiksartikelen (ipads, gereedschap) en niet verplicht voorgeschreven boeken en syllabi.

Artikel 1 Termijn opleidingsfaciliteiten

Lid 1

De in deze regeling genoemde opleidingsfaciliteiten worden verleend voor de studieduur zoals het opleidingsinstituut die voor de gewenste opleiding aangeeft.

Lid 2

Wanneer de medewerker niet binnen de vooraf gestelde termijn de opleiding afrondt, dan treden medewerker en leidinggevende in overleg over de voortzetting van de opleiding en de daarbij behorende opleidingsfaciliteiten.

Artikel 2 Verplichting tot vastleggen afspraken

Lid 1

Voor aanvang van de opleiding maken de medewerker en de leidinggevende afspraken over de opleidingsfaciliteiten die gelden voor het volgen van de gewenste opleiding. Deze afspraken hebben zowel betrekking op de opleidingskosten als de tijdsbesteding. Indien van toepassing (zie artikel 5) wordt ook de terugbetalingsverplichting voorafgaand aan het volgen van de opleiding schriftelijk vastgelegd.

Lid 2

De vastgelegde afspraken worden in kopie verstuurd aan de adviseur van de Dienst Personeels- en Organisatieontwikkeling om in het persoonsdossier op te slaan.

Artikel 3 Vergoeding voor het volgen van opleiding

Lid 1

Werkgever vergoedt de opleidingskosten van een medewerker conform de volgende grafiek:

afbeelding binnen de regeling

Hierbij gelden de volgende categorieën:

  • A

    100% vergoeding De opleiding betreft een (wettelijke) functie-eis of heeft tot doel om kennis en vaardigheden bij te houden of verder te ontwikkelen die noodzakelijk zijn voor de functie-uitoefening.

  • B

    75% vergoeding De opleiding heeft grote relevantie voor de functie en levert een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van de medewerker en/of wordt op eigen initiatief gevolgd.

  • C

    50% vergoeding De opleiding wordt op eigen initiatief gevolgd waarbij relevantie voor de functie aanwezig is maar niet groot, en/of is relevant voor mogelijke andere functies in de organisatie.

  • D

    25% vergoeding De opleiding heeft geen relevantie voor de functie, maar betekent wel een verbetering van de algemene ontwikkeling van de medewerker en levert in die zin ook een bijdrage aan het verhogen van het niveau van de organisatie, en/of de medewerker verbetert met zijn opleiding zijn positie op de arbeidsmarkt.

Lid 2

Reis- en verblijfkosten die gemaakt worden in het kader van de categorie A en B worden vergoed op basis van de “Regeling dienstreizen, dienstauto en verblijfskosten” van de werkgever.

Lid 3

Voor de brandweervrijwilligers geldt dat zij enkel in aanmerking kunnen komen voor het volgen van een opleiding in de categorie A of B. De vrijwilliger maakt in dat geval afspraken over de opleidingsfaciliteiten en eventuele terugbetalingsverplichting met zijn leidinggevende.

Artikel 4 Tijdsbesteding opleiding

Lid 1

Voor de cursustijd, inclusief de tijd die nodig is om examens af te leggen, die de medewerker aan de opleiding besteedt, geldt in beginsel dezelfde grafiek als weergegeven in lid 2 van artikel 3. Indien toepassing van de grafiek - bijvoorbeeld door specifieke kenmerken van de opleiding of medewerker - niet passend is dan dient de leidinggevende in het geheel aan afspraken voorafgaand aan de opleiding, hier met de medewerker maatwerkafspraken over te maken.

Lid 2

Het uitgangspunt is dat medewerkers ook eigen tijd steken in verplichte opleidingen. Daarom wordt huiswerk en zelfstudie in eigen tijd gedaan. Wanneer de zelfstudie meer dan de helft van de cursustijd bedraagt, maken de leidinggevende en de medewerker, na advies van DPOO, voorafgaan aan de opleiding, afspraken over de hoeveelheid te besteden eigen tijd, waarbij het in dit lid genoemde uitgangspunt blijft gelden.

Lid 3

Een medewerker die een opleiding volgt waarvan de lessen niet of niet geheel in de afgesproken werktijd plaatsvinden terwijl de uren wel vergoed worden, maakt met zijn leidinggevende afspraken over de compensatie.

Artikel 5 Terugbetaling opleidingskosten

Lid 1

Er rust een terugbetalingsverplichting op de medewerker indien de bijdrage van werkgever aan de opleiding meer is dan € 7.500,- en:

  • a

    de medewerker de opleiding niet haalt of de studiebelasting niet aankan op grond van omstandigheden die naar het oordeel van de leidinggevende aan de medewerker zijn te wijten; of

  • b

    de medewerker op eigen verzoek of ten gevolge van aan zichzelf te wijten feiten of omstandigheden wordt ontslagen tijdens de opleiding of binnen een termijn van drie jaren na de afronding van de opleiding; of

  • c

    de medewerker intern solliciteert en geplaatst wordt binnen een termijn van drie jaar na afronding van de opleiding op een functie die niet aansluit op de opleiding die hij volgt, of gevolgd heeft.

Lid 2

Indien de medewerker, conform het eerste lid sub a of b van dit artikel de opleiding niet afrondt en de opleiding tussentijds beëindigd wordt, dan dient de medewerker alle door de werkgever gemaakte opleidingskosten terug te betalen.

Lid 3

Ingeval van de terugbetalingsverplichting op grond van lid 1 sub b en sub c, geldt de volgende staffel voor de terugbetaling van de opleidingskosten:

  • -

    75 % bij een beëindiging van de functie binnen 12 maanden na afronding van de opleiding;

  • -

    50 % bij een beëindiging van de functie binnen 12-24 maanden na afronding van de opleiding;

  • -

    25 % bij een beëindiging van de functie binnen 24-36 maanden na afronding van de opleiding.

Lid 4

Met de medewerker wordt de terugbetalingsregeling schriftelijk overeengekomen.

Lid 5

Slechts in bijzondere omstandigheden kan de leidinggevende de medewerker op zijn verzoek, geheel of gedeeltelijk en al dan niet tijdelijk, ontheffen van de op hem rustende verplichting tot terugbetaling. Deze ontheffing dient schriftelijk bevestigd te worden door de leidinggevende en opgenomen te worden in het persoonsdossier.

Artikel 6 Hardheidsclausule en onvoorziene omstandigheden

Indien toepassing van deze regeling leidt tot een onbillijke situatie voor de betrokken medewerker, dan kan de werkgever in overleg met de betrokken medewerker in een voor de medewerker gunstige zin van deze regeling afwijken. In gevallen waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid voorziet, kan de werkgever een bijzondere voorziening treffen.

Artikel 7 Citeertitel en inwerkingtreding

Deze regeling kan worden aangehaald als de “Regeling opleiding en ontwikkeling Veiligheidsregio Groningen” en treedt in werking met ingang van 24 april 2015.