Subsidieregel Functieverbetering Gemeenschapsaccommodaties

Geldend van 02-09-2016 t/m heden

Intitulé

Subsidieregel Functieverbetering Gemeenschapsaccommodaties

Subsidieregel Functieverbetering Gemeeschapsaccommodaties

Burgemeester en wethouders van de gemeente Venlo;

gezien het voorstel van de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling d.d. 08 juni 2016;

gelet op het voorbehoud van goedkeuring van de inhoudelijke en financiële kaders door de gemeenteraad d.d. 28 september 2016;

gelet op artikel 4:23 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en artikel 3 lid 4 van de Algemene subsidieverordening Venlo 2010 (AsV):;

overwegende, dat:

  • -

    gemeenschapsaccommodaties onderdak bieden en daarmee samenhangende services verlenen aan sociaal-maatschappelijke en sociaal-culturele activiteiten op dorps-, wijk- en stadsdeelniveau in algemeen en fysiek toegankelijke en eigentijdse ruimten. Zij vervullen daarmee een belangrijke rol bij het versterken van de maatschappelijke ruggengraat van de gemeente Venlo;

  • -

    gemeenschapsaccommodaties beheerd worden door beheerstichtingen, die verantwoordelijk zijn voor de exploitatie van deze accommodaties;

  • -

    de gemeente middels deze subsidieregels voorziet in het verlenen van veelal tijdelijke subsidies in het exploitatietekort aan beheerstichtingen;

  • -

    de gemeente investeringssubsidies verleend aan beheerders, wiens accommodatie niet behoort tot het eigendom van de gemeente Venlo, om de kwaliteit van de accommodatie te verhogen m.b.t. de toegankelijkheid, de functionaliteit en de duurzaamheid;

  • -

    de gemeente als eigenaar verantwoordelijk is voor de technische staat en de kwaliteit van gemeenschapsaccommodaties, die zij verhuurt aan beheerstichtingen,

besluiten:

vast te stellen de:

Subsidieregel Functieverbetering Gemeenschapsaccommodaties.

Artikel 1 Beleidsinhoud

In het coalitieprogramma “Loslaten in vertrouwen”, de Sociale Structuurvisie Venlo, de Strategische Visie 2030, de discussienota “Burgers aan zet” en “Wijkkracht, maatschappelijke participatie in de gemeente Venlo 2014-2016”, is het meedoen aan de samenleving in brede zin tot speerpunt benoemd. De rol van de gemeente wordt kleiner, die van de samenleving groter. De gemeente blijft wel verantwoordelijk voor het borgen van basisvoorzieningen omdat zij de sociale cohesie in de dorpen en wijken wil versterken.

Gemeenschapsaccommodaties zijn accommodaties die worden beheerd door rechtspersonen zonder winstoogmerk die als primaire taak hebben om ruimten aan organisaties beschikbaar te stellen voor voornamelijk non-profit activiteiten op dorps-, wijk- of stadsdeelniveau. Het gaat om sociaal-maatschappelijke en (sociaal-) culturele activiteiten. De rechtspersonen beschikken daarvoor over een eigen dan wel van de gemeente of derden gehuurde accommodatie, die veelal voor dagdelen of uren en in medegebruik aan een organisatie beschikbaar wordt gesteld.

Gemeenschapsaccommodaties dragen bij aan de beleidsdoelstellingen door de activiteiten die leiden tot meedoen te faciliteren en eventueel te initiëren. Een gemeenschapsaccommodatie is een basisvoorziening voor een wijk waar sociaal-maatschappelijke of (sociaal-)culturele activiteiten plaats vinden.

Aan de functionaliteit van de betreffende gebouwen wordt een aantal fysieke randvoorwaarden gesteld waaraan dient te worden voldaan (binnen een vastgestelde termijn), namelijk:

  • *

    De accommodaties dienen algemeen toegankelijke voorzieningen te zijn. Zij zijn voor iedereen van belang maar met name ook voor inwoners met een geringe mobiliteit die geheel of voor een groot deel zijn aangewezen op het eigen dorp of de eigen wijk (bijvoorbeeld kinderen en senioren);

  • *

    De accommodaties moeten fysiek toegankelijk zijn voor iedere bezoeker en dus ook voor burgers die in hun bewegingen beperkt zijn.

  • *

    De gemeente Venlo wil vanuit het principe “Cradle2Cradle” stimuleren dat accommodaties zo duurzaam mogelijk worden geëxploiteerd. Daarnaast wil de gemeente Venlo bevorderen dat de accommodaties duurzaam worden geëxploiteerd in de zin van een toekomstbestendige exploitatie waarbij de beheerorganisaties in staat worden gesteld om de accommodatie tegen zo laag mogelijk kosten hun functies in dorpen en wijken voor langere tijd te laten vervullen en te behouden.

  • *

    Om een basisvoorziening te kunnen zijn dienen accommodaties functies te bieden die noodzakelijk zijn om sociaal-maatschappelijke of (sociaal-)culturele activiteiten te kunnen laten plaatsvinden.

Artikel 2 Wat wordt met de subsidie beoogd?

Voor ogen staat het bevorderen van de sociale en maatschappelijke participatie van mensen, door het bieden van functionele en algemeen toegankelijke accommodaties. De subsidie is gericht op het verbeteren van de functionaliteit van gemeenschapsaccommodaties die geen eigendom van de gemeente zijn. De subsidie kan uitsluitend worden aangevraagd door rechtspersonen zonder winstoogmerk die primair een gemeenschapsaccommodatie beheren of doen beheren die geen eigendom van de gemeente is.

Artikel 3 Subsidievoorwaarden

    • a.

      Het betreft een rechtspersoon zonder winstoogmerk die primair is gericht op het exploiteren van gemeenschapsaccommodaties zoals omschreven onder 1. Beleidsinhoud;

    • b.

      De aanvrager dient bij de aanvraag aan te tonen aan welke netto investeringen in totaal noodzakelijk zijn voor de aanpassingen in het kader van functieverbetering en toont de noodzaak of wenselijkheid hiervan aan in een aanpassingsplan. Zelfwerkzaamheid door of vanwege de rechtspersoon mag daarbij worden meegeteld, maar dient te worden gekapitaliseerd c.q. in geld te worden uitgedrukt; Inkomsten uit fondsenwerving, sponsoring of cofinanciering worden in mindering gebracht op de netto investering.

    • c.

      De aanvrager toont bij de aanvraag op basis van financiële gegevens eveneens aan dat hij als eigenaar of huurder niet in staat is de aanpassingen uit eigen middelen te bekostigen en dat hij nog een redelijke termijn, in relatie tot de investering, over de accommodatie kan beschikken.

    • d.

      De aanvrager geeft verder aan welke maatschappelijke functie de gemeenschapsaccommodatie vervult en verstrekt bij de aanvraag actuele gegevens over de bezettingsgraad en bezoekersaantallen.

    • e.

      Aanpassingen met betrekking tot verbetering van de functionaliteit strekken ertoe de accommodatie efficiënter te maken in het beheer, dan wel nieuwe doelgroepen (toegang tot) faciliteiten te bieden die elders binnen een redelijke afstand niet beschikbaar c.q. toegankelijk zijn.

    • f.

      De subsidieaanvraag wordt voor 1 oktober voorafgaande aan het jaar van uitvoering ingediend.

    • g.

      De aanvrager dient binnen 3 maanden na realisatie van de activiteit een aanvraag tot vaststelling van de subsidie in inclusief inhoudelijke en financiële verantwoording. Daarin wordt verantwoord welke voorzieningen gerealiseerd zijn en de netto kosten hiervan. Indien de aanvrager niet in staat is tijdig de verantwoording in te dienen vraagt hij gemotiveerd uitstel aan het college en geeft daarbij de termijn aan wanneer de verantwoording plaatsvindt.

Artikel 4 Subsidiemethode

Op basis van de totale investeringen voor functieverbetering kan een subsidie in het tekort worden toegekend van maximaal 50% van de totale aanpassingskosten.

Artikel 5 Soort subsidie

Eenmalige subsidie (hoofdstuk 3 van de ASV).

Artikel 6 Subsidieplafond

  • a.

    Voor subsidies op basis van deze subsidieregel stelt het college van burgemeester en wethouders jaarlijks een subsidieplafond vast (art. 3 lid 2 AsV). Het subsidieplafond wordt voor aanvang van elk subsidiejaar bekendgemaakt.

  • b.

    Het college van burgemeester en wethouders kan voor aanvang van elk kalenderjaar besluiten de Subsidieregel Functieverbetering Gemeenschapsaccommodaties voor dat jaar buiten werking te stellen.

  • c.

    De subsidieaanvragen worden beoordeeld aan de hand van de aanpassingsplannen. Als een aanpassingsplan door de gemeente is goedgekeurd en voldoet aan de vereisten als genoemd onder 3 sub c en als blijkt dat het totaal van de goedgekeurde aanpassingsplannen leidt tot overschrijding van het vastgestelde subsidieplafond, worden de aanvragen van de rechtspersonen met de gemeenschapsaccommodatie met de hoogste bezettingsgraad het eerst gehonoreerd tot het subsidieplafond bereikt is. De overige aanvragen worden geweigerd.

Artikel 7 Inwerkingtreding en citeertitel

Deze regeling treedt in werking de dag na bekendmaking en wordt aangehaald als "Subsidieregel Functieverbetering Gemeenschapsaccommodaties".

Ondertekening

Aldus besloten in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van 14 juni 2016,
de secretaris, de burgemeester
Piet Lucassen, Antoin Scholten

Toelichting

Het betreft een subsidieregeling voor functionele aanpassingen aan gemeenschapsaccommodaties die geen eigendom zijn van de gemeente.

Subsidievoorwaarden

De subsidieaanvraag dient vergezeld te gaan van een aanpassingsplan. Naast de noodzaak of wenselijkheid van de aanpassingen worden hierin de werkzaamheden omschreven met een begroting van de kosten.

De aanvrager toont bij de aanvraag aan dat hij nog een redelijke termijn in relatie tot de investering over de accommodatie kan beschikken. Bij de beoordeling hiervan wordt gekeken naar de voor de investeringen gebruikelijke afschrijftermijnen.

In afwijking van het gestelde in artikel 17 lid 1 AsV dienen de aanvragen voor 1 oktober voorafgaande van het jaar van uitvoering te worden ingediend. Op deze manier kunnen alle aanvragen gelijktijdig worden getoetst en beoordeeld worden welke aanvragen gehonoreerd worden.

Subsidieplafond

Bij het bepalen van het subsidieplafond wordt het beschikbare budget voor financiële ondersteuning van gemeenschapsaccommodaties eerst bepaald voor het verstrekken van exploitatiesubsidies. Zie Subsidieregel Exploitatiesteun Gemeenschapsaccommodaties. Het overig beschikbare budget wordt bepaald voor subsidies voor functieverbetering.

Als er meer goedgekeurde plannen zijn dan middelen wordt subsidie toegekend aan gemeenschapsaccommodatie met de hoogste bezettingsgraad. De overige aanvragen worden niet gehonoreerd.