Regeling vervallen per 31-12-2015

Beleidsregels Terrassen Vlaardingen 2013

Geldend van 31-12-2015 t/m 30-12-2015

Intitulé

Beleidsregels Terrassen Vlaardingen 2013

Het college van burgemeester en wethouders stelt de volgende regeling vast. Vlaardingen ambieert tweede winkel- en uitgaansstad van  de regio te worden. Deze ambitie is in januari 2013 door de gemeenteraad bekrachtigd met het Actieplan Economie en de Detailhandelsnota 2013. Levendige terrassen zijn belangrijk en gewenst om Vlaardingen nog aantrekkelijker te maken. In deze Beleidsregels Terrassen is aangegeven welke mogelijkheden ondernemers in Vlaardingen hebben om hun terrassen in te richten en te exploiteren. Deze regels zijn opgesteld omdat herinrichting van de Westhavenplaats en –kade nieuwe mogelijkheden biedt voor terrassen. Ondernemers uit dit gebied hebben hun wensen met de gemeente besproken en deze zijn zoveel mogelijk opgenomen.

Artikel 1 Definities:

Artikel 2.33 lid 1 sub b

Een terras als bedoeld in dit beleid is in de Algemene Plaatselijke Verordening Vlaardingen 2012 als volgt gedefinieerd:

"Een terras is een buiten de besloten ruimte van de inrichting liggend deel van het horecabedrijf waar sta- of zitgelegenheid kan worden geboden en waartegen vergoeding dranken kunnen worden geschonken of spijzen voor directe consumptie kunnen worden bereid of verstrekt." In artikel 2.33. eerste lid van de APV Vlaardingen 2012 wordt een horecabedrijf als volgt omschreven

a: openbare inrichting: de voor het publiek toegankelijke, besloten ruimte waarin bedrijfsmatig of in een omvang alsof zij bedrijfsmatig was logies worden verstrekt of dranken worden geschonken of rookwaren of spijzen voor directe consumptie worden verstrekt of bereid. Onder een openbare inrichting wordt  in ieder geval verstaan: een hotel, motel, restaurant, pension, café, cafetaria, snackbar, bar, automatiek, croissanterie, crêperie, broodjeswinkel, afhaalzaak, shoarmazaak, koffiehuis, ijssalon, discotheek, buurthuis, clubhuis of daaraan verwante inrichting waar tegen vergoeding logies worden verstrekt, dranken worden geschonken of rookwaren of spijzen voor directe consumptie worden bereid en/of verstrekt;

b: terras: een buiten de besloten ruimte van de openbare inrichting liggend deel daarvan waar sta- of zitgelegenheid wordt geboden en waar tegen vergoeding dranken kunnen worden verstrekt of spijzen voor directe consumptie kunnen worden bereid of verstrekt;

Het gaat om horeca-inrichtingen waarbij of bedrijfsmatig alcoholhoudende drank voor gebruik ter plaatse wordt verstrekt of bedrijfsmatig alcoholvrije drank en/of etenswaren voor gebruik ter plaatse worden verstrekt. Volgens de Drank- & Horecawet (artikel 7, lid 3) moet een terras in de onmiddellijke nabijheid van de horeca-inrichting gelegen zijn. Slijterijen mogen geen terras hebben: slijterijen verkopen namelijk alleen alcoholische dranken voor gebruik elders dan ter plaatse. Alle horecabedrijven als bedoeld in artikel 2.33, lid 1 hebben een exploitatievergunning nodig. Bij de horecabedrijven genoemd in artikel 2.33 lid 1, onder a, maakt het terras onderdeel uit van de exploitatievergunning voor de hele inrichting.

Winkels zijn op grond van artikel 2.35 lid 1 sub c vrijgesteld van vergunningplicht voor het exploiteren van een openbare inrichting als zij een horeca-gedeelte hebben wat aan een aantal vereisten voldoet. Wel moeten zij indien zij een terras bij de winkel exploiteren een terrasvergunning hebben.

Een terras kan op zowel eigen terrein als op de openbare weg gelegen zijn. In beide gevallen is een exploitatievergunning voor het terras nodig.

Artikel 2 Aanvragen van een terras

In de gemeente Vlaardingen maakt het terras onderdeel uit van de exploitatievergunning horeca. Een ondernemer hoeft dus geen aparte terrasvergunning aan te vragen. Wel is de ondernemer die een terras wil exploiteren verplicht toestemming te vragen via het Gemeentelijk Contact Centrum of via www.vlaardingen.nl. De gemeente wint vervolgens advies in over het terras bij brandweer , politie, verkeer en ruimtelijke ordening en volkshuisvesting

Ondernemers die een  nieuwe exploitatievergunning aanvragen voor een horecabedrijf, nemen de aanvraag voor het terras direct mee in de aanvraag voor de vergunning.

Ondernemers die al een exploitatievergunning hebben en aanvullend een terras willen gaan exploiteren, dienen het aanvraagformulier van de exploitatievergunning in te vullen en op te sturen. Het formulier is te vinden op  www.vlaardingen.nl (zoek op terras  exploiteren). Een tekening met de inrichting van het terras en specificaties zoals maatvoering, kleur, uitstraling is vereist bij de aanvraag.

Aanvragen voor terrassen in het beschermd stadsgezicht (zoals horecaconcentratiegebied Westhavenkade) worden beoordeeld op welstand.

Voor vaste elementen, zoals vaste terrasafscheidingen en vaste parasols dient de ondernemer behalve een terrasaanvraag ook een omgevingsvergunning aan te vragen via www.omgevingsloket.nl

Het plaatsen en openen van het terras is pas toegestaan na toestemming van de gemeente aan de ondernemer via de exploitatievergunning.

 

Artikel 3 Terrastijden

Voor terrassen behorende bij horecabedrijven als bedoeld in artikel 2.33, lid 1, onder a is een onderverdeling gemaakt in drie gebieden.

1. Het horecaconcentratiegebied mag terrastijden hebben doordeweeks tot 01.00 uur en in het weekend tot 02.00 uur;

* Uitzondering hierop zijn de terrassen gelegen aan de Westhavenkade aan de havenzijde. Deze terrassen mogen tot maximaal 23.00 geëxploiteerd worden.

2. In het winkel/uitgaansgebied alle dagen tot maximaal 24.00 uur;

3. In woonwijken alle dagen tot maximaal 22.00 uur.

Horecabedrijven kunnen ervoor kiezen om het terras te hebben van 1 april tot 1 november of het hele jaar. Zij moeten dit aangeven bij hun aanvraag om exploitatievergunning. Een winterterras moet als terras worden gebruikt. Het terras mag geen opslag zijn voor terrasmeubilair. Voor terrassen behorende bij winkels gelden de tijden zoals genoemd in de "Winkeltijdenwet".

Artikel 4 Terraslocaties

• De gevelbreedte van het horecapand bepaalt hoe breed het terras mag worden.

• Een ondernemer kan bij de gemeente een aanvraag doen voor een tijdelijk uitgebreider terras, bijvoorbeeld aangrenzend aan het terras dat de breedte van zijn horecapand heeft. Deze extra terraslocaties vergunt de gemeente alleen per jaar en indien mogelijk en alleen voor horeca gelegen aan de Westhavenkade tussen de Dayer en de Blokmakersplaats.

• Een winterterras grenst altijd aan de gevel van het horecapand.

• Een zomerterras is altijd een uitbreiding van het winterterras.

• Er moet een vrije doorgang voor hulpdiensten zoals politie, brandweer en ambulance moet worden gegarandeerd. Deze vrije doorgang dient minimaal 3,5 meter te bedragen op rechte stukken, bij bochten moet de vrije doorgang breder zijn.

• Brandkranen en andere waterwinplaatsen moeten vrij toegankelijk zijn. In een straal van minimaal 0,75 meter met een doorsnee van 1, 8 meter. Binnen deze cirkel mag niets worden geplaatst.

• Er mogen geen pennen of parasol houders in de openbare weg worden geplaatst zonder toestemming van de wegbeheerder.

• Bij werkzaamheden dienen terrassen verwijderd te worden.

• Er mogen geen nieuwe terrassen meer op parkeerplaatsen worden ingericht

 

Artikel 5 Terrasmeubilair

Terrassen zijn -naast het visitekaartje van de ondernemer- ook het visitekaartje voor de stad. De gemeente Vlaardingen hecht daarom aan mooi en liefst uniform terrasmeubilair.

• Terrasmeubilair in de gemeente Vlaardingen mag alleen van rotan, rotangelijkend materiaal .

• Per terras niet meer dan één type stoel en één type tafel.

• Voor vaste elementen, zoals vaste terrasafscheidingen en vaste parasols dient de ondernemer behalve een terrasaanvraag ook een omgevingsvergunning aan te vragen via www.omgevingsloket.nl

 

Artikel 6 Opslag terrasmeubilair

De ondernemer slaat het terras na sluitingstijd van het terras bij voorkeur op tegen zijn pand aan. De ondernemer mag er ook voor kiezen het terras na sluitingstijd van het terras te laten staan.  Echter, in beide gevallen mag het terras niet meer worden gebruikt. Ook niet om er te gaan hangen, staan of te gaan roken. Dit om te voorkomen dat ongewenste hangplekken en overlast ontstaan. De ondernemer is verantwoordelijk voor het ontoegankelijk/onbruikbaar maken van het terras na sluitingstijd. Bijvoorbeeld door meubilair te stapelen en van een ketting te voorzien. Dit geldt ook voor banken. Het niet nakomen van deze verplichting kan consequenties hebben voor de vergunning.

Artikel 7 Parasols en overkappingen

Parasols op terrassen zijn toegestaan onder de volgende voorwaarden:

• Parasols hebben één staander, meerdere staanders of andere typen overkappingen (zoals partytenten) zijn niet toegestaan;

• De doorloophoogte onder een parasol is minimaal 2,20 m;

• Gelet op de mogelijkheden voor cameratoezicht geldt dat voor parasols op de Westhavenkade de maximale maat 4x4 meter mag zijn;

• Gelet op de mogelijkheden voor cameratoezicht geldt dat voor parasols op de Westhavenplaats de maximale maat 3x3 meter mag zijn;

• Parasols dienen ten allen tijde te kunnen worden ingeklapt en/of worden opgedraaid;

• Op de Westhavenkade moeten de parasols om 22.00 uur zijn ingeklapt;

• Op de Westhavenplaats moeten de parasols om 22.00 uur zijn verwijderd;

• Parasols zijn brandveilig, conform eisen van de brandweer;

• Per horeca-inrichting mag slechts 1 soort parasol gebruikt worden om de beeldkwaliteit te behouden;

• Horeca-inrichtingen in het beschermd stadsgezicht dienen de kleuren van hun parasols te laten aansluiten bij de kleuren van de historische kleurenwaaier voor het beschermd stadsgezicht;

• Indien parasols worden verankerd in de bestrating moet hiervoor een omgevingsvergunning worden aangevraagd;

• De ondernemer specificeert afmetingen,  kleur en soort parasols in zijn aanvraag voor het terras bij de gemeente. Deze aanvraag wordt onder andere beoordeeld door het camerateam van de politie;

• De ondernemer mag de parasols plaatsen en gebruiken na positief advies van gemeente, brandweer en politie.

Indien een ondernemer een overkapping wil op zijn terras, dient hij contact opnemen met de gemeente.

Het kan zijn dat voor de overkapping een omgevingsvergunning nodig is.

 

Artikel 8 Terrasverwarming

Een duurzame en (brand)veilige soort terrasverwarming is alleen toegestaan na positief advies van de brandweer op de vergunningaanvraag. De ondernemer dient de terrasverwarming te specificeren in de aanvraag voor het terras. De gemeente zet deze aanvraag voor advies uit bij de brandweer. 

Artikel 9 Terrasafscheidingen

• Voor terrasafscheidingen geldt dat hiervoor een advies wordt gevraagd aan de politie in verband  met de openbare orde en veiligheid.

• Voor terrasafscheidingen moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd.

 

Artikel 10 Muziek, barbecues, partytenten

• Op terrassen mag geen muziek ten gehore worden gebracht.

• Op de openbare weg mogen geen barbecues of vuurkorven worden geplaatst

• Op het terras zijn geen partytenten toegestaan.

 

Artikel 11 Tappunten op het terras

Op het terras mogen geen tappunten worden opgesteld, zonder tapontheffing. De ondernemer kan een tapontheffing aanvragen via het Gemeentelijk Contact Centrum en alleen in combinatie met de aanvraag voor een evenement waarvoor de burgemeester een evenementenvergunning heeft verleend.

Artikel 12 Terrassen tijdens evenementen en markten

• Horecaondernemers mogen hun terras niet exploiteren tijdens festiviteiten, indien het exploiteren van het terras de festiviteit hindert, belemmert dan wel onmogelijk maakt.

• Ook tijdens evenementen moet  altijd een vrije doorgang van 3,5 meter voor hulpdiensten beschikbaar blijven.

• In geval van calamiteiten dient de ondernemer het terras op te ruimen op verzoek van de hulpdiensten.

• Een ondernemer kan gelet op de opstelling van de markt op marktdagen een andere grootte of indeling krijgen dan op niet-marktdagen.

 

Artikel 13 Eten en drinken op terrassen

• Een horecaondernemer mag alleen aan bezoekers van zijn terras alcoholhoudende dranken schenken voor gebruik ter plaatse.

Artikel 14 Overlast

Een terras mag geen overlast veroorzaken voor omwonenden. De horecaondernemer is hiervoor verantwoordelijk. De burgemeester kan hiervoor nadere regels in de vergunning opnemen. 

Artikel 15 Inwerkingtreding

1. Deze beleidsregels treden in werking op de dag na publicatie;

2. Op dat moment worden de Beleidsregels Terrassen Vlaardingen 2010 ingetrokken.

 

Ondertekening

Vastgesteld door burgemeester en wethouders van Vlaardingen op 9 juli 2013, de secretaris    de burgemeester
ir. C. Kruyt        mr. T.P.J. Bruinsma