Regeling vervallen per 06-03-1995

Verordening Algemene Begraafplaats

Geldend van 02-05-1994 t/m 05-03-1995

Intitulé

Verordening Algemene Begraafplaats

De raad van de gemeente Vlieland;gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 14 april 1994overwegende dat het door de inwerkingtreding van de Algemene wet bestuursrecht noodzakelijk is geworden de “Verordening op de inrichting en het gebruik van de algemene begraafplaats en het Columbarium in de gemeente Vlieland aan deze wet aan te passen;gelet op de Algemene wet bestuursrecht, de Gemeentewet en de Wet op de Lijkbezorging;BESLUIT vast te stellen de Verordening op de inrichting en het gebruik van de algemene begraafplaats en het Columbarium in de gemeente Vlieland.

Artikel 1

Als algemene begraafplaats wordt aangemerkt de bij de gemeente in eigendom en beheer zijnde begraafplaats te Oost-Vlieland.

Artikel 2

De graven worden onderscheiden in graven, waarvoor het recht van begraven voor een tijdvak van 10 jaren wordt verleend en graven waarvoor dit recht voor een tijdvak van 20 jaren wordt verleend.

Artikel 2a

De bewaarplaatsen in het Columbarium worden onderscheiden in bewaarplaatsen waarvoor het recht van plaatsing en reservering voor een tijdvak van 10 ]aar wordt verleend en bewaarplaatsen waarvoor dit recht voor een tijdvak van 20 jaar wordt verleend.

Artikel 3

De lengte van elk uit te geven graf bedraagt 2 m en de breedte 1 m

Artikel 4

Op de algemene begraafplaats mogen uitsluitend staande gedenktekenen - zoals staande stenen, monumenten, kruisen, e.d. - worden geplaatst.

Artikel 5

De gedenktekenen mogen blijven staan – behoudens het bepaalde in artikel 9 – tot het tijdstip van 10 jaar nadat de gemeente de algemene begraafplaats gesloten heeft verklaard.

Artikel 6

aan het plaatsen van gedenktekenen zijn de volgende voorwaarden verbonden:

  • a.

    het plaatsen van een firmanaam op de grafwerken of een onderdeel daarvan is slechts toegestaan indien dit geschiedt op de achterzijde en geen grotere oppervlkate inneemt dan 25m2;De aanduiding mag bovendien op geen grotere hoogte dan 15 cm boven het maaiveld worden aangebracht; het aanbrengen van andere reclame is niet geoorloofd.

  • b.

    de plaatsing van het grafwerk dient te geschieden in overleg met de dienst openbare werken

  • c.

    alle sporen van afval, ontstaan door of tengevolgde van de werkzaamheden, moeten onzichtbaar worden gemaakt of opgeruimd volgens aanwijzingen van medewerkers van de dienst openbare werken

  • d.

    de staande stenen meoten ten minsten voor ¼ van hun lengte in de grond staan.

Artikel 7

Staande stenen, monumenten, kruisen e.d. Moeten aan het boveneinde van het graf worden geplaatst, voor een eventueel aanwezige of te plaatsen achterband.

Artikel 8

De rechthebbende van een graf, die na afloop van de termijn, waarvoor het recht tot begraven wordt verleend, geen gebruik maakt van de gelegenheid om verlenging van dit recht te verkrijgen dient er voor te zorgen, dat de eventueel op het graf geplaatste gedentekenen of andere voorwerpen, binnen 13 weken na de dag, waarop zijn recht tot begraving is geëindigd worden verwijderd.

Artikel 8a

De belanghebbende kan voor een tijd van maximaal twintig jaar een bewaarplaats in bruikleen worden gegeven waarin maximaal 2 asbussen kunnen worden geplaatst. De genoemde bewaarplaats dient te worden voorzien van een door de gemeente ter beschikking te stellen marmeren afdekplaat.

Artikel 8b

Het college beslist in voorkomende gevallen op een verzoek tot het mogen reserveren van een bewaarplaats.

Artikel 8c

Het college beslist in voorkomende gevallen op een verzoek tot het mogen verlengen van de in lid a genoemde termijn.

Artikel 9

Wanneer een gedenkteken wordt verwaarloosd, geven burgemeester en wethouders daarvan kennis aan de rechthebbende op het graf met het verzoek het nodige te doen om het weer in nette en deugdelijke staat te brengen. Wordt hieraan niet binnen 13 weken voldaan, dan kan het grafwerk van gemeentewege worden verwijderd.

Artikel 10

  • 1. Deze verordening kan worden aangehaald als “Verordening algemene begraafplaats”.

  • 2. Zij treedt in werking op de derde dag na bekendmaking.

  • 3. Gelijktijdig met de inwerkingtreding van deze verordening vervalt de voorgaande zoals vastgesteld bij raadsbesluit van 15 september 1972, sedert dien gewijzigd, behoudens overgangsrecht.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad der gemeente Vlieland van 25 april 1994,voorzitter  ,secretaris