Regeling vervallen per 29-07-2016

Subsidieverordening Wijk bij Duurstede 2013

Geldend van 01-01-2013 t/m 28-07-2016

Intitulé

Subsidieverordening Wijk bij Duurstede 2013

Artikel 0 Dit artikel moet nog worden gesplitst

Raadsbesluit

De raad van de gemeente Wijk bij Duurstede;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

d.d. 23 oktober, nr. 20121113rvsubsdieverord;

gelet op het artikel 149 van Gemeentewet;

besluit:

1.de 'Algemene subsidieverordening Wijk bij Duurstede 3als volgt vast te stellen:

HOOFDSTUK I ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1 Begripsbepalingen

1.Activiteit:

De activiteit, zo mogelijk vertaald in meetbare prestaties en beoogde effecten, die door de aanvrager zal worden uitgevoerd en die kan worden gesubsidieerd.

2.Activiteitenplan:

Een plan dat een overzicht geeft van door de aanvrager voorgenomen activiteiten, zo mogelijk vertaald in meetbare prestaties en beoogde effecten. Het college kan beleidsregels vaststellen met betrekking tot de inhoud van een activiteitenplan.

3.Activiteitenverslag:

Een verslag dat de aard en omvang van de activiteiten of prestaties waarvoor subsidie werd verleend beschrijft. Het college kan beleidsregels vaststellen met betrekking tot de inhoud van een activiteitenverslag.

4. Beleidsregels: De beleidsregels ‘Beleidsregels subsidies Wijk bij Duurstede’ zoals jaarlijks in januari vastgesteld door het college waarin de bepalingen uit deze verordening nader worden uitgewerkt.

5. Beleidsterrein: Een onderdeel van het gemeentelijk beleid dat betrekking heeft op een bepaald onderwerp.

6. College:

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Wijk bij Duurstede.

7. Raad:

De gemeenteraad van de gemeente Wijk bij Duurstede.

8. Aanvrager:

Een rechtspersoon als bedoeld in Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek, die (voornamelijk) zonder winstoogmerk, activiteiten ontplooit ter behartiging van de belangen van ideële en/of materiële aard voor (een deel van) de Wijkse bevolking en daarvoor subsidie aanvraagt bij de gemeente Wijk bij Duurstede

9. Subsidie ontvanger:

Een aanvrager die op grond van een aan hem afgegeven beschikking aanspraak kan maken op een subsidie van de gemeente Wijk bij Duurstede.

10. Incidentele subsidie:

Een eenmalige subsidie die door het bestuursorgaan verstrekt wordt voor een activiteit met een eenmalig of experimenteel karakter of een kortlopend project.

11.Structurele subsidie:

Een subsidie die door het bestuursorgaan verstrekt wordt met de mogelijkheid deze voor 2 jaar of langer te verstrekken indien voldaan wordt aan de bepalingen van deze verordening, de beleidsregels en de eventueel afgesloten uitvoeringsovereenkomst.

12.Waarderingssubsidie:

Een incidentele of structurele subsidie die het college verstrekt als waardering, indien het bepaalde, in de beschikking vastgelegde, activiteiten van belang acht en waaraan minder formele vereisten verbonden zijn dan aan subsidies die toegekend zijn door middel van een verleningsbeschikking en een uitvoeringsovereenkomst. Het college legt in de beleidsregels vast tot welke financiële grens sprake is van een waarderingssubsidie.

13

Een structurele subsidie, niet zijnde een waarderingssubsidie

14.

Ein de zin van Awb 4:36 kan worden tussen het college en de aanvrager voor een periode van minmaal één en maximaal vier jaar budgeten waarin vermeld staat: het aantal subsidiejaren, de door de aanvrager te verrichten prestaties, de omvang van de subsidie en de eventuele wijze van bijstelling en de wijze waarop de subsidievaststelling plaatsvindt.

15. Verleningsbeschikking

Een schriftelijke besluit (in vervolg op de subsidieaanvraag), van het college tot weigering of toekenning van het subsidie.

16. Vaststellingsbeschikking

Een schriftelijke besluit (bij de afronding van het subsidie) van het college tot vaststelling van het subsidie.

17. Subsidieplafond:

Het bedrag dat gedurende een bepaald tijdvak ten hoogste beschikbaar is voor de verstrekking van subsidies op grond van de door de gemeenteraad vastgestelde begroting.

18. Reserve:

Vermogensbestanddelen die, onverminderd het bepaalde in artikel 4:72 van de Algemene wet bestuursrecht (egalisatiereserve), als eigen vermogen zijn aan te merken en die bedrijfseconomisch gezien vrij te besteden zijn. De reserves moeten blijken uit de balans van de aanvrager.

Artikel 2 Reikwijdte

Deze verordening is van toepassing op activiteiten die door het bestuursorgaan worden gesubsidieerd. Deze verordening geldt niet voor subsidies, bijdragen of bekostiging op het gebied van:

  • a.

    onderwijs;

  • b.

    sociale zaken en werkgelegenheid;

  • c.

    volkshuisvesting en ruimtelijke ordening;

  • d.

    leerlingenvervoer;

  • e.

    individuele aanspraken in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning;

  • f.

    politieke organisaties of –verenigingen.

    Artikel 3 Algemene eisen

    • 1.

      Subsidiëring van activiteiten vindt slechts plaats voor zover deze naar het oordeel van het college in voldoende mate en aantoonbaar in het algemeen belang van de gemeente Wijk bij Duurstede worden geacht en voor of door de inwoners worden georganiseerd.

    • 2.

      Activiteiten komen slechts voor subsidie in aanmerking als ze georganiseerd worden door een bevoegde rechtspersoon.

    • 3.

      Slechts in bijzondere gevallen kan, naar het oordeel van het college, subsidie worden verleend aan (een groep van) natuurlijke personen doch slechts indien het een waarderingssubsidie betreft op incidentele basis. De in deze verordening opgenomen bepalingen blijven dan wel van toepassing.

    • 4.

      Het college stelt beleidsregels vast, waarin nadere voorschriften staan over de subsidiemethodiek, bevoorschotting en de overige subsidieverplichtingen. De beleidsregels omvatten voorts de toetsingskaders per gemeentelijk beleidsterrein.

    • 5.

      De begroting van de aanvrager moet zijn gebaseerd op het prijspeil van het jaar waarin de te subsidiëren activiteiten worden uitgevoerd en zijn voorzien van een duidelijke toelichting.

    • 6.

      Subsidiëring vindt in principe niet plaats, indien de aanvrager zelf in de kosten van de activiteiten kan voorzien, hetzij uit eigen middelen, hetzij uit middelen van derden of een combinatie daarvan.

    • 7.

      Subsidieaanvragen voor een bedrag minder dan € 300 worden niet in behandeling genomen.

    • 8.

      Alle door de aanvrager in te dienen stukken, zoals genoemd in deze verordening, dienen te zijn vastgesteld en ingediend door het bevoegde orgaan van de aanvrager en zo nodig voorzien te zijn van een toelichting.

    Artikel 4 Jubilea

    • 1.

      Voor een jubileum kan een aanvrager een incidentele subsidie aanvragen.

    • 2.

      Subsidie voor activiteiten in het kader van een jubileum vindt alleen plaats als het een 25-, 40-, 50-, 75-, 100-, 125-, 150-jarig jubileum en/of een jubileum van een veelvoud van 50 jaar van een rechtspersoon betreft.

    • 3.

      De hoogte van de subsidie voor een jubileum wordt bepaald in de beleidsregels, waarbij maatschappelijke relevantie van de jubilerende organisatie, het aantal jubileumjaren en het aantal leden bepalend zijn.

    Artikel 5 Subsidieplafond

    • 1.

      Het college kan jaarlijks subsidieplafonds vaststellen beleidsterrein.

    • 2.

      Als het college een subsidieplafond heeft vastgesteld, wordt in de beleidsregels bepaald volgens welke regels het beschikbare bedrag wordt verdeeld.

    • 3.

      Een subsidie wordt verleend onder de voorwaarde dat voldoende middelen op de gemeentelijke begroting beschikbaar zullen worden gesteld.

    Artikel 6 Indexering

    Jaarlijks kunnen bij de bepaling van de subsidiebudgetten de subsidies verhoudingsgewijs wordenaangepast tot maximaal de aan de gemeente toegekende loon- en prijscompensatie van het Gemeentefonds volgens de septembercirculaire.

    slechtsaanvragrs

    Artikel 7 Bevoegdheden college

    • 1.

      Het college beslist op subsidieaanvragen. Het college neemt daarbij de door de raad vastgestelde begroting in acht.

    • 2.

      Het college kan een subsidie verlenen voor meerdere jaren. In dat geval kan een uitvoeringsovereenkomst worden gesloten.

    HOOFDSTUK II: HET SUBSIDIETRAJECT

    Paragraaf 1 Subsidieaanvraag

    Artikel 8.1 Aanvraag incidentele subsidie

    • 1.

      Indien het om een incidentele subsidie gaat, moet de aanvraag minimaal 12 weken voordat de desbetreffende activiteit plaatsvindt, worden ingediend, tenzij anders door het college is bepaald.

    • 2.

      Een aanvraag voor incidentele subsidie gaat vergezeld van de volgende stukken: a. de statuten, indien de aanvrager niet eerder subsidie heeft

    aangevraagd of de laatste aanvraag dateert van 3 jaar of langer geleden;

    • b.

      een begroting met een activiteitenplan voor het jaar waarin de te subsidiëren activiteiten plaatsvinden;

    • c.

      een jaarrekening van het voorgaande jaar inclusief de balans en een overzicht van de reserves;

    • d.

      een overzicht op welke andere wijze inkomsten zullen

    worden verkregen dan via de aangevraagde subsidie, zoals subsidies van andere bestuursorganen, sponsoring, entreegeleden etc.

    • 3.

      Voor incidentele waarderingssubsidies geldt in afwijking van het 2e lid van dit artikel dat slechts een begroting en een activiteitenplan ingediend hoeven te worden.

    • 4.

      Het college kan maximaal twee achtereenvolgende jaren eenzelfde aanvrager voor eenzelfde activiteit op incidentele basis subsidiëren.

    • 5.

      In aanvulling op het 1e en het 4e lid wordt een tweede achtereenvolgende aanvraag voor incidentele subsidie uiterlijk voor 1 april van het jaar waarin de activiteit/prestaties plaatsvinden, aangevraagd . Zo nodig wordt deze vergezeld van een aanvraag voor omzetting in structurele subsidie met ingang van het daaropvolgend jaar.

    • 6.

      De aanvragen voor incidentele subsidies worden behandeld in volgorde van binnenkomst van de aanvragen die voldoen aan de voorwaarden van deze verordening en de desbetreffende beleidsregels.

    Artikel 8.2 Aanvraag bij structurele subsidies

    Artikel 8.2.1 Algemeen

    Structurele subsidie kan pas worden aangevraagd indien daarvoor

    één of twee jaar subsidie op incidentele basis is aangevraagd door

    de aanvrager en toegekend door het college voor dezelfde of

    soortgelijke prestaties.

    Artikel 8.2.2. Aanvraag

    Een aanvraag voor een structurele subsidie wordt ingediend

    uiterlijk 1 april van het jaar voorafgaand aan het jaar waarop de

    aanvraag betrekking heeft. De aanvraag is in beginsel voor

    meerdere jaren. De aanvraag dient bij:

    • a.

      waarderingssubsidies en budgetsubsidiesvergezeld te zijn van een begroting en een activiteitenplan.

    • b.

      subsidies boven de € 100.000 vergezeld te zijn van een begroting, activiteitenplan en accountantsverklaring.

      Paragraaf 2 Subsidieverlening

      Artikel 9.1 Procedure verlening subsidie

      • 1.

        Het college beslist op een aanvraag voor incidentele subsidie binnen acht weken. Het college kan deze termijn met acht weken verlengen.

      • 2.

        Het college beslist op een aanvraag voor structurele subsidie binnen twee maanden na vaststelling van de gemeentebegroting door de raad.

      • 3.

        Het college kan een structurele subsidie voor maximaal vier jaar verlenen

      • 4.

        Het college kan bepalen dat achterstallige betalingen voor huren van gemeentelijk accommodaties en overige vorderingen rechtstreeks worden verrekend met voorschotten op subsidies.

      Artikel 9.2 Weigeringgronden

      Onverminderd de weigeringgronden zoals vermeld in de artikelen 4:25 en 4:35 van de Algemene wet bestuursrecht kan subsidieverlening in ieder geval worden geweigerd indien naar het oordeel van het college er een gegronde reden bestaat om aan te nemen dat:

      • a.

        de activiteiten niet of niet geheel passen in het gemeentelijk beleid en/of in de beleidsregels;

      • b.

        de aanvrager doelstellingen beoogt of activiteiten zal ontplooien die in strijd zijn met de wet, het algemeen belang of de openbare orde of veiligheid;

      • c.

        er sprake is van doublures in programma-aanbod en/of doelgroep, waarbij rekening wordt gehouden met spreiding van aanbod over de kernen Langbroek, Cothen en Wijk bij Duurstede;

      • d.

        de activiteiten zijn uitgevoerd voordat op een aanvraag om subsidie is beslist;

      • e.

        anderszins de aanvraag niet voldoet aan de voorwaarden in deze verordening.

      Artikel 10 Intrekken of wijzigen van de subsidieverlening

      Het college kan, zolang de subsidie niet is vastgesteld, een

      subsidieverlening intrekken of ten nadele van de ontvanger

      wijzigen overeenkomstig het gestelde in artikel 4.48 Awb, namelijk

      indien:

      • a.

        de activiteiten waarvoor subsidie is verleend niet of niet geheel hebben plaatsgevonden of zullen plaatsvinden;

      • b.

        de subsidieontvanger niet heeft voldaan aan de aan de subsidie verbonden verplichtingen;

      • c.

        de subsidieontvanger onjuiste of onvolledige gegevens heeft verstrekt en de verstrekking van juiste of volledige gegeven tot een andere beschikking tot subsidieverlening zou hebben geleid;

      • d.

        de subsidieverlening anderszins onjuist was en de subsidieontvanger dit wist of behoorde te weten, of met toepassing van artikel 4.34, vijfde lid een beroep wordt gedaan op de voorwaarde dat voldoende gelden ter beschikking worden gesteld.

    Paragraaf 3 Subsidievaststelling

    Artikel 11 Procedure subsidievaststelling

    • 1.

      De aanvraag tot subsidievaststelling moet worden ingediend voor 1 april van het jaar na afloop van het jaar waarin de gesubsidieerde activiteiten/prestaties hebben plaatsgevonden.

    • 2.

      Bij waarderingssubsidies, zowel incidenteel als structureel, gaat aan de subsidievaststelling geen afzonderlijke subsidieverlening vooraf. Wel dient de subsidieontvanger na afloop van de activiteit doch uiterlijk 1 april van het jaar erna een activiteitenverslag in.

    • 3.

      De aanvraag tot subsidievaststelling bij budgetsubsidies is voorzien van een activiteitenverslag en jaarrekening, inclusief een balans en overzicht van reserves.

    • 4.

      Bij subsidies boven de € 100.000 dienen bovendien in het activiteitenverslag en de jaarrekening de prestaties meetbaar en aantoonbaar opgenomen te zijn en dient tevens een accountantsverklaring bijgevoegd te zijn.

Artikel 12 Lagere vaststelling

Vaststelling van de subsidie kan geschieden voor een lager bedrag dan waarvan sprake was bij de verlening overeenkomstig het gestelde in artikel 4.46 Awb.

Artikel 13 Intrekken en wijzigen vaststellingsbeschikking

Het college kan een beschikking tot subsidievaststelling intrekken

of ten nadele van de ontvanger wijzigen overeenkomstig het

gestelde in artikel 4.49 Awb.

Paragraaf 4 Verplichtingen van de subsidieontvanger

Artikel 14 Verplichtingen

  • 1.

    Het college kan bij de voorlopige verlening van subsidie ook verplichtingen opleggen die betrekking hebben op de wijze waarop, of op de middelen waarmee de activiteit wordt verricht.

  • 2.

    De aanvrager dient er zelf zorg voor te dragen dat bij de uitvoering van de gesubsidieerde activiteiten, voldaan wordt aan alle verdere benodigde wettelijke en gemeentelijke verplichtingen.

  • 3.

    De aanvrager dient in voldoende mate verzekerd te zijn tegen de gevolgen van wettelijke aansprakelijkheid en brandschade.

  • 4.

    De aanvrager moet ervoor zorgen dat voor vrijwilligers een WA- en ongevallenverzekering is afgesloten.

  • 5.

    De aanvrager moet het college inzage geven in haar boekhouding en administratie indien dit naar de mening van het college van belang is bij de subsidie toekenning en/of de subsidievaststelling.

  • 6.

    Het college kan de overlegging van aanvullende stukken of anderszins nadere informatie verlangen.

  • 7.

    De aanvrager moet alle andere aanwijzingen van het college opvolgen, voor zover passend binnen de doelstellingen van de toegekende subsidie.

Artikel 15 Accountantsverklaring

De accountantsverklaring dient aan te geven of de verstrekte subsidies niet alleen rechtmatig maar ook doelmatig en doeltreffend zijn gebruikt. De artikelen 4:76, 4:77, 4:78, 4:79 en 4:80 van de Algemene wet bestuursrecht zijn van toepassing.

Artikel 16 Reserve

Het college kan in de beleidsregels nadere regels opnemen over de aard en omvang van de toegestane reserves.

Artikel 17 U

  • 1.

    Het college kan een uitvoeringsovereenkomst met de aanvrager afsluiten voor een budgetsubsidie.

  • 2.

    Het college treedt tijdig in overleg met de aanvrager waarmee een nieuwe uitvoeringsovereenkomst wordt afgesloten, teneinde tot overeenstemming te komen omtrent de activiteiten en de te verrichten prestaties, de overige subsidieverplichtingen en de verdere inhoud van de uitvoeringsovereenkomst en de door de gemeente ter beschikking te stellen subsidie.

  • 3.

    Het college treedt tijdig in overleg met de aanvrager indien een bestaande uitvoeringsovereenkomst afloopt, en wel volgens de afspraken in de uitvoeringsovereenkomst.

  • 4.

    Het college kan nadere afspraken t.b.v. termijn, inhoud en omvang van de subsidievaststelling vastleggen in een .

Paragraaf 5 De betaling

Artikel 18 Voorschotten en uitbetaling

  • 1.

    Het college kan aan de subsidieontvanger voorschotten verlenen.

  • 2.

    Het voorschot wordt binnen een termijn van 8 weken na de subsidietoekenning betaald, tenzij anders is bepaald.

  • 3.

    Bij de subsidievaststelling worden de betaalde voorschotten verrekend met de vastgestelde subsidie.

    HOOFDSTUK III SLOTBEPALINGEN

    Artikel 19 Overgangsbepaling

    Op subsidies die voor de inwerkingtreding van deze verordening

    zijn verleend, zijn de bepalingen zoals opgenomen in de Algemene

    Subsidieverordening Wijk bij Duurstede van

    kracht.

    Artikel 20 Hardheidsclausule

    Het college kan, in bijzondere gevallen, een artikel of artikelen die

    op de aanvraag en de verlening van de subsidie betrekking hebben

    buiten toepassing laten of daarvan afwijken voor zover toepassing

    hiervan, gelet op de belangen die worden gediend, leidt tot een

    onbillijkheid van overwegende aard.

    Artikel 21 Intrekking

    De Algemene subsidieverordening gemeente Wijk bij Duurstede

    2010 wordt ingetrokken.

    Artikel 22 Inwerkingtreding

    Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2013.

    Artikel 23 Citeertitel

    Deze verordening wordt aangehaald als:

    ‘Algemene subsidieverordening Wijk bij Duurstede 3.

    Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van

    13 november.

    De raad voornoemd,

    griffier, voorzitter,