Regeling vervallen per 27-05-2015

Subsidieregeling schoolbegeleiding

Geldend van 01-08-2008 t/m 26-05-2015

Intitulé

Subsidieregeling schoolbegeleiding

Subsidieregeling schoolbegeleiding

Inleiding Met ingang van 1 augustus 2006 is de financiering van schoolbegeleiding gewijzigd met als doel meer regie bij de schoolbesturen. Op hoofdlijnen hielden deze wijzigingen in dat:

  • ·

    De rijksmiddelen niet meer aan de gemeente, maar rechtstreeks aan de schoolbesturen worden uitgekeerd;

  • ·

    De verplichting voor de gemeente om de rijksbijdrage te verdubbelen is vervallen.

In Winsum is na deze wetswijziging een convenant afgesloten tussen de schoolbegeleidingsdiensten, de schoolbesturen en de gemeente. In het convenant is afgesproken dat de gemeente gedurende de convenantperiode een gelijkblijvend budget beschikbaar blijft stellen voor schoolbegeleiding. Schoolbegeleidingsdiensten kunnen met een subsidieaanvraag aanspraak doen op dit budget. Daarnaast is in het convenant afgesproken dat de schoolbesturen de rijksbijdrage die zij ontvangen ook inzetten voor schoolbegeleiding. Het convenant loopt op 1 augustus 2008 af.

Na 1 augustus 2008

Door de huidige constructie geven zowel de gemeente als de schoolbesturen opdracht voor het uitvoeren van schoolbegeleiding, immers beide partijen zijn financier. Voorstel is om met ingang van augustus 2008 niet de schoolbegeleidingsdiensten, maar de schoolbesturen de mogelijkheid te bieden aanspraak te maken op het gemeentelijk budget. Op deze manier beheren de schoolbesturen zowel het gemeentelijk als het eigen budget en zijn zij de enige opdrachtgever van de schoolbegeleidingsdienst. Schoolbesturen zijn ook de enigen die kunnen overzien hoe de uitvoering in de praktijk verloopt en of de middelen conform afspraak worden ingezet. Deze (voorgenomen) verandering is tijdig aan de schoolbegeleidingsdiensten aangekondigd.

Hoogte van de subsidie

De hoogte van de subsidie wordt berekend op basis van een vast bedrag per leerling. In 2008 is dit € 37,50. Dit bedrag is gebaseerd op het bedrag dat in de periode 2006 - 2008 ook aan de schoolbesturen werd uitgekeerd.

Subsidieprocedure

De subsidie is alleen bestemd voor activiteiten in het kader van schoolbegeleiding. Bij het verlenen van de subsidie is de volgende procedure van toepassing:

Procedure

De schoolbesturen dienen een subsidieaanvraag in. In de aanvraag vermelden zij minimaal:

  • ·

    Het aantal leerlingen op 1 oktober;

  • ·

    Het budget dat zij zelf het komende schooljaar in schoolbegeleiding investeren (uitgangspunt is dat de schoolbesturen minimaal 50% van de kosten zelf financieren);

  • ·

    De verwachte inzet van schoolbegeleiding

De gemeente beoordeelt de aanvraag en informeert de schoolbesturen over de besluitvorming.

Betaling van het subsidiebedrag in 2 termijnen 50% van het totaalbedrag

De schoolbesturen doen een aanvraag tot vaststelling van de subsidie

De gemeente beoordeelt de aanvragen tot vaststelling en stelt de subsidie vast