Regeling vervallen per 04-03-2017

Besluit aanwijzing en beheer archiefbewaarplaats gemeente Winterswijk 2009

Geldend van 02-12-2009 t/m 03-03-2017

Intitulé

Besluit aanwijzing en beheer archiefbewaarplaats gemeente Winterswijk 2009

gemeente winterswijk

burgemeester en wethouders van de gemeente Winterswijk;

overwegende dat voorschriften moeten worden vastgesteld betreffende het beheer van de archiefbewaarplaats;

gelet op de artikelen 31 en 32, eerste lid, van de Archiefwet 1995;

b e s l u i t e n :

vast te stellen het navolgende:

Besluit aanwijzing en beheer archiefbewaarplaats gemeente Winterswijk 2009

Artikel 1

Dit besluit verstaat onder:

a. de wet: de Archiefwet 1995;

b. de archiefbewaarplaats: de overeenkomstig artikel 31 van de wet aangewezen archiefbewaarplaats;

c. de archivaris: de streekarchivaris, die overeenkomstig artikel 32, derde lid, van de wet is benoemd als gemeentearchivaris.

Artikel 2

De in artikel 31 van de wet bedoelde archiefbewaarplaats is de bewaarplaats, die zich bevindt bij het Streekarchivariaat Regio Achterhoek in Doetinchem aan de Louise de Colignystraat 11 a.

Artikel 3

De archivaris is belast met het beheer van de in de archiefbewaarplaats berustende archiefbescheiden en documentaire verzamelingen.

Artikel 4

De archivaris is bevoegd om in de archiefbewaarplaats archiefbescheiden en documentatie op te nemen afkomstig van particuliere organisaties of personen indien dit voor de kennis van de lokale of regionale geschiedenis van belang kan worden geacht.

Artikel 5

  • 1. Voorzover wettelijke voorschriften of voorwaarden bij de opneming in de archiefbewaarplaats gesteld zich daartegen niet verzetten, verricht de archivaris desgevraagd onderzoek in de door hem beheerde archiefbescheiden en documentaire verzamelingen ten behoeve van gemeentelijke organen. Hij verstrekt daaruit op hun verzoek gegevens alsmede afbeeldingen, afschriften, uittreksels of bewerkingen, die zonodig door hem worden gecollationeerd en geauthentiseerd.

  • 2. Voorzover wettelijke voorschriften of voorwaarden bij de opneming in de archiefbewaarplaats gesteld zich daartegen niet verzetten, is de archivaris bevoegd ten behoeve van derden onderzoek te doen in de in de archiefbewaarplaats berustende archieven en verzamelingen. Hij verstrekt daaruit aan een ieder die zulks verzoekt afbeeldingen, afschriften, uittreksels of bewerkingen, die zonodig door hem worden gecollationeerd en geauthentiseerd.

Artikel 6

Wij kunnen nadere regels stellen omtrent de raadpleging van de archiefbescheiden en het beheer van de ruimten waarin deze ter beschikking worden gesteld.

Artikel 7

De archivaris brengt eenmaal per twee jaar verslag uit over het door hem gevoerde beheer van de archiefbewaarplaats.

Artikel 8

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van de bekendmaking.

Artikel 9

Dit besluit kan worden aangehaald als het Besluit aanwijzing en beheer archiefbewaarplaats gemeente Winterswijk 2009.

Winterswijk, 17 november 2009

burgemeester en wethouders

J.P.M. Scheinck drs. M.J. van Beem

gemeentesecretaris burgemeester

TOELICHTING

Algemeen

In het kader van de dualisering van de medebewindsbevoegdheden met ingang van 8 maart 2006 is ook de Archiefwet 1995 gewijzigd. Sindsdien is niet langer de gemeenteraad bevoegd om de archivaris te benoemen en de archiefbewaarplaats aan te wijzen. Deze bevoegdheden berusten nu bij het College van Burgemeester en Wethouders. Dit heeft onder andere tot gevolg dat het hoofdstuk over de archiefbewaarplaats uit de oude verordening is overgeheveld naar dit Besluit.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 4

De wet draagt de archivaris het beheer van de archiefbewaarplaats op, maar schept geen regeling ten aanzien van documentaire verzamelingen. Dit artikel draagt het beheer van uit cultureel en historisch oogpunt gevormde documentaire verzamelingen eveneens op aan de archivaris.

Artikel 5

De wet verschaft een ieder het recht van of uit archiefbescheiden, die in een archiefbewaarplaats berusten, afbeeldingen, afschriften, uittreksels en bewerkingen te maken of op zijn kosten te doen maken. Dit besluit regelt complementair, dat de archivaris in dit verband de nodige dienstverlening kan verrichten.

Artikel 6

Dit artikel bedoelt de juridische basis te zijn voor een bezoekersreglement voor het gebruik van de studiezaal.