Regeling vervallen per 19-12-2013

Verordening fractie-ondersteuning gemeente Zutphen 2005

Geldend van 04-01-2005 t/m 18-12-2013 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2005

Intitulé

Verordening fractie-ondersteuning gemeente Zutphen 2005

De raad van de gemeente Zutphen,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 17 december 2004 met nummer griffie 12.705;

besluit:

vast te stellen de Verordening fractie-ondersteuning gemeente Zutphen 2005.

Artikel 1

In deze verordening wordt verstaan onder:

Fractie: het lid of de gezamenlijke leden van een politieke groepering dat/die in de raad van de gemeente Zutphen zitting heeft/hebben namens die groepering;

Zittingsjaar: de tijdsperiode van 1 januari in enig jaar tot en met 31 december van datzelfde jaar.

Artikel 2

  • 1. Alle fracties ontvangen voor 31 januari als voorschot op dat zittingsjaar een financiële bijdrage in de tegemoetkoming in de kosten die nodig zijn om de fractie goed te laten functioneren.

  • 2. Deze bijdrage bestaat uit:

    • a.

      een vast bedrag van € 1.500,-- voor elke fractie en

    • b.

      een vast bedrag van € 150,-- per lid.

  • 3. Het bedrag van de tegemoetkoming wordt berekend naar het aantal leden dat elke fractie bij de aanvang van een zittingsjaar telt.

  • 4. In een jaar waarin verkiezingen plaatsvinden, wordt de bijdrage verstrekt voor de maanden tot en met de maand waarin de verkiezingen plaatsvinden. In de eerste maand na de eerste vergadering van de nieuw gekozen raad, wordt de bijdrage verstrekt voor de overige maanden van dat jaar.

  • 5. Betaling van de bijdrage vindt plaats zonder voorafgaande vaststellingsbeschikking.

Artikel 3

  • 1. De financiële bijdrage wordt aan de fracties toegekend om hun volksvertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende taak te versterken.

  • 2. De bijdrage mag niet gebruikt worden ter bekostiging van:

    • a.

      bijdragen in strijd met wettelijke bepalingen en overige regelingen;

    • b.

      betalingen aan politieke partijen, dan wel met politieke partijen verbonden instellingen dan wel natuurlijke personen anders dan ter vergoeding van prestaties (diensten en/of goederen) geleverd ten behoeve van de fractie;

    • c.

      giften;

    • d.

      uitgaven die dienen bestreden te worden uit vergoedingen die de leden op grond van het rechtspositiebesluit raads- en commissieleden toekomen.

Artikel 4

  • 1. Indien het zeteltal van een fractie ten gevolge van verkiezingen verandert, wijzigt de bijdrage:

    • a.

      bij vermindering van het zeteltal: op de eerste dag van de maand na de maand waarin de eerste vergadering van de nieuw gekozen raad plaatsvindt;

    • b.

      bij vermeerdering van het zeteltal: op de eerste dag van de maand na de maand waarin de eerste vergadering van de nieuw gekozen raad plaatsvindt.

  • 2. Bij splitsing van een fractie wordt de op grond van artikel 2, tweede lid vastgestelde bijdrage voor de oorspronkelijke fractie verdeeld over de betrokken fracties naar evenredigheid van het aantal bij de splitsing betrokken leden.

  • 3. Bij splitsing van een fractie wordt het aan de oorspronkelijke fractie verstrekte voorschot verrekend overeenkomstig de verdeling die volgt uit het tweede lid.

Artikel 5

Het totale bedrag van de tegemoetkoming per fractie wordt aan het begin van elk zittingsjaar uitgekeerd aan een door elke fractie aan te wijzen persoon, van welke aanwijzing door de fractievoorzitter aan de voorzitter van de raad schriftelijk mededeling wordt gedaan.

Artikel 6

  • 1. Elke fractie houdt een deugdelijke administratie bij van de besteding van de financiële bijdrage.

  • 2. Deze administratie moet op eerste verzoek door of vanwege de door de raad aangewezen accountant worden getoond.

Artikel 7

  • 1. Deze verordening treedt in werking op 4 januari 2005 en werkt terug tot en met 1 januari 2005.

  • 2. De Verordening fractie-ondersteuning gemeente Zutphen 2002 en de Verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning Warnsveld 2002 komen dan te vervallen.

  • 3. Deze verordening kan worden aangehaald als “Verordening fractie-ondersteuning gemeente Zutphen 2005”.

Ondertekening

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Zutphen,
gehouden op: 3 januari 2005.
De voorzitter, de griffier,

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1

Spreekt voor zich.

Artikel 2

Fractieondersteuning vindt zijn vorm in een financiële ondersteuning. Hierdoor zijn de fracties vrij om de ondersteuning op eigen wijze te regelen. De fractie-ondersteuning bestaat uit een vast en een variabel deel. Het vaste deel garandeert dat elke fractie de kans krijgt zich op gelijkwaardig niveau te laten ondersteunen. Omdat grote fracties meer lasten zullen hebben op facilitair gebied is het logisch dat zij voor dergelijke kosten een hogere vergoeding krijgen. Vandaar het variabele deel.

Artikel 3

De fractie wordt grotendeels de vrijheid gelaten wat betreft de inhoudelijke besteding van de fractie-ondersteuning. Minimumvoorwaarde is dat de bijdrage besteed wordt aan raadswerkzaamheden. Verder is een aantal doelen genoemd waarvoor de bijdrage niet gebruikt mag worden. Daarmee wordt onder andere voorkomen dat met de bijdrage verkiezingscampagnes worden gefinancierd en dat raadsleden hun eigen vergoeding voor het raadswerk aanvullen met de bijdrage voor fractie-ondersteuning. Uitgaven die gefinancierd moeten worden op grond van het rechtspositiebesluit raads- en commissieleden (onder andere congressen, PC’s en dergelijke) mogen niet uit de fractiebijdrage betaald worden. Omdat het bij uitstek om politieke ondersteuning gaat, kan deze inhoudelijk niet te zeer gedetailleerd geregeld worden. Fractieondersteuning in de vorm van het beschikbaar stellen van gemeenteambtenaren voor de fracties wordt mede daarom niet wenselijk geacht. Fracties moeten vrij zijn in de keuze van de personen die hen ondersteunen.

Artikel 4

Bevat een regeling voor het vaststellen van de fractievergoeding indien zich tussentijds wijzigingen voordoen in het aantal fracties of het aantal leden per fractie.

Artikel 5

Bepaalt wanneer en aan wie de uitbetaling plaatsvindt.

Artikel 6

Geeft aan dat de fracties een deugelijke adminstratie bij moeten houden van de besteding van de fractievergoeding, zodat controle op de besteding mogelijk is.

Artikel 7

Deze verordening treedt met terugwerkende kracht op 1 januari 2005 in werking, zodat deze verordening naadloos aansluit op de zittingsperiode uit de vorige verordening.

De Verordening fractieondersteuning gemeente Zutphen 2002 en de verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning Warnsveld 2002 komen met ingang van 1 januari 2005 te vervallen.