Regeling vervallen per 07-04-2018

Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Alkmaar houdende regels voor fractie assistenten Reglement op de fractieassistent Alkmaar 2015

Geldend van 24-11-2016 t/m 06-04-2018

Intitulé

Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Alkmaar houdende regels voor fractie assistenten Reglement op de fractieassistent Alkmaar 2015

Nr. 15

De raad van de gemeente Alkmaar;

gelet op het advies van de Raadscoördinatiecommissie Fusie;

BESLUIT

De Reglement op de fractieassistent als volgt vast te stellen:

Artikel 1

Dit reglement verstaat onder fractieassistent, degene die:

  • a.

    door een fractie in de raad van de gemeente, is aangesteld om haar bij te staan bij het verrichten van haar werkzaamheden ten behoeve van de raad en van door de raad ingestelde raadscommissie, en

  • b.

    als zodanig schriftelijk is aangemeld bij de griffier.

Artikel 2

  • 1.

    Iedere fractie die bij de eerste zitting van een nieuwe raad na de verkiezingen als dusdanig is aangemerkt, conform artikel 9, lid 1 van het Reglement van orde voor de vergaderingen van de gemeente Alkmaar 2015, kan ten hoogste drie personen als fractieassistent aanwijzen. Een fractie die ná de eerste zitting van een nieuwe raad ontstaat kan ten hoogste één persoon als fractieassistent aanwijzen. Van deze aanwijzing(en) wordt de raad in kennis gesteld.

  • 2.

    Een fractieassistent neemt niet eerder plaats in de raadscommissie dan nadat hij als lid is benoemd door de raad.

  • 3.

    Op de fractieassistent zijn de artikelen 10, 11,12, 13 en 15 van de Gemeentewet van overeenkomstige toepassing;

  • 4.

    De benoeming tot fractieassistent vervalt van rechtswege na de dag van de gemeenteraadsverkiezingen of zoveel eerder op aanwijzing van de fractie.

Artikel 3

  • 1.

    De fractieassistent kan tijdens het bijwonen van de vergaderingen van de raad en het presidium een plaats innemen op de publieke tribune.

  • 2.

    De fractieassistent heeft geen toegang tot de vergadering van de raad met gesloten deuren, tenzij de raad anders besluit.

Artikel 4

De fractieassistent heeft toegang tot de vergaderingen van de raadscommissies met gesloten deuren, tenzij de algemene raadscommissie anders besluit.

Artikel 5

  • 1.

    De fractieassistent heeft toegang tot de leeskamer voor raadsleden, ook buiten de kantooruren.

  • 2.

    De fractieassistent heeft het recht inzage te nemen van alle in de leeskamer gedeponeerde stukken.

Artikel 6

  • 1.

    De fractieassistent is verplicht tot geheimhouding, indien en voor zover voor raadsleden deze verplichting geldt.

  • 2.

    De fractieassistent neemt met betrekking tot de in de leeskamer gedeponeerde stukken dezelfde zorgvuldigheid in acht als van de raadsleden wordt verwacht.

Artikel 7

Alvorens aan de fractieassistent de rechten, vervat in dit reglement, worden toegekend, ondertekent hij een verklaring, inhoudende, dat hij zijn functie zal vervullen met inachtneming van het bepaalde in artikel 6.

Artikel 8

De voorzitter van de raad kan de fractieassistent, die zich niet houdt aan het gestelde in artikel 6, de rechten, vervat in dit reglement, voorlopig ontnemen. De raad beslist over het definitief ontnemen van deze rechten.

Artikel 9

De griffier stelt de fractieassistent en de fractie door welke hij is aangewezen op de hoogte van een besluit als bedoeld in artikel 8.

Artikel 10 Inwerkingtreding

  • 1.

    Het reglement op de fractieassistent van de gemeente Alkmaar wordt ingetrokken.

  • 2.

    Het reglement treedt in werking op één dag na bekendmaking ervan in de Officiële mededelingen en werkt terug tot 1 januari 2015.

  • 3.

    Dit reglement wordt aangehaald als Reglement op de fractieassistent Alkmaar 2015.

Ondertekening

Alkmaar, 2 januari 2015
De raad voornoemd,
, voorzitter
, griffier