Nadere regels terassen gemeente Asten 2014

Geldend van 27-06-2014 t/m 31-12-2016

Intitulé

Nadere regelsterrassen gemeente Asten 2014

Het college van burgemeester en wethouders;

Gelet op artikel 156 Gemeentewet en artikel 2.10 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) gemeente Asten 2014,

Overwegende dat het uit het oogpunt van openbare orde en de woon- en leefomgeving, zoals verkeersveiligheid en uiterlijk aanzien van de gemeente, wenselijk is om nadere regels te stellen;

Overwegende dat de nadere regels tevens beogen de handhaafbaarheid te bevorderen;

Besluit vast te stellen:

Nadere regels terrassen gemeente Asten 2014

Inleiding

Op 27 mei 2008 is het Beleidsplan horeca, sport en recreatie inrichtingen gemeente Asten vastgesteld.In dit Beleidsplan zijn algemene bepalingen voor terrassen opgenomen (Beleidsregel terrassen). Uit het oogpunt van handhaafbaarheid wordt de Beleidsregel terrassen vervangen door deze Nadere regels terrassen 2014. Naast de omzetting van de Beleidsregel naar deze Nadere regels, is de inhoud ten opzichte van de beleidsregels aangepast aan de vernieuwde situatie op de Markt.

Juridisch kader

Artikel 2:10 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Asten 2014 is een algemene regel in de vorm van een verbodsbepaling. Deze verbodsbepaling ziet toe op het plaatsen van voorwerpen op of aan de weg in strijd met de publieke functie ervan. In 2008 is bij de herziening van de APV in de gemeente Asten besloten om in het kader van deregulering van het vergunningstelsel af te stappen en over te gaan op een algemene regel.

Op grond van artikel 2.10 lid 1 van de Algemene Plaatselijke Verordening 2014 van de gemeente Asten is het verboden de weg of een weggedeelte anders te gebruiken dan overeenkomstig de publieke functie daarvan als:

  • §

    het beoogde gebruik schade toebrengt aan de weg, gevaar oplevert voor de bruikbaarheid van de weg of voor het doelmatig en veilig gebruik daarvan, dan wel een belemmering kan vormen voor het doelmatig beheer en onderhoud van de weg;

  • §

    het beoogde gebruik hetzij op zichzelf, hetzij in verband met de omgeving niet voldoet aan de redelijke eisen van welstand.

Het college van burgemeester en wethouders neemt als standpunt in dat terrassen, die immers het centrum attractiever maken, zoveel mogelijk worden toegestaan, tenzij de openbare orde of veiligheid, met name bijvoorbeeld de verkeersveiligheid, zich daar tegen verzet of het gebruik niet voldoet aan de redelijke eisen van welstand.

Het bevoegd bestuursorgaan kan in het belang van de openbare orde of de woon- en leefomgeving nadere regels en/of beleidsregels stellen ten aanzien van terrassen en uitstallingen, tijdelijke aankondigingborden en spandoeken, en overige objecten op of aan de weg (art. 2:10 lid 3 APV).

De bevoegdheid om nadere regels te stellen voor het gebruik van de weg en de openbare ruimte komt toe aan het college van burgemeester en wethouders.

Doelstellingen nadere regels

Terrassen zijn sfeerbepalend als het gaat om de uitstraling van de gemeente. Goed ingerichte terrassen verlevendigen het straatbeeld. Hierdoor dragen ze bij aan de aantrekkelijkheid van de openbare ruimte. Ze zijn dan ook van invloed op de beleving en waardering van de gemeente. Daarnaast leveren ze ook een positieve bijdrage aan de recreatie en het toerisme.

Daar staat tegenover dat terrassen ook hinder kunnen veroorzaken. Een terras kan immers voor geluidsoverlast zorgen, het verkeer hinderen of door de vormgeving de beeldkwaliteit verminderen. Een duidelijke normstelling ten behoeve van de woon –en leefkwaliteit is daarom gewenst.

De belangrijkste doelstellingen van deze nadere regels zijn daarom:

  • §

    Een goede ruimtelijke afstemming tussen de situering van de terrassen en de ruimte die nodig is voor winkelend publiek en andere activiteiten zoals evenementen en de 14-daagse markt, maar ook verkeersveiligheid en de bereikbaarheid van hulpdiensten;

  • §

    Het creëren van eenduidige bepalingen, ter bevordering van de rechtsgelijkheid en de vereenvoudiging van het toezicht en de handhaving;

  • §

    Het stimuleren van een kwalitatieve uitstraling van terrassen.

Nadere regels

Het plaatsen van een terras is toegestaan indien wordt voldaan aan de onderstaande bepalingen.

Begripsomschrijving:

  • -

    Regulier terras: het terras op eigen grond en/of gehuurde gemeentegrond die de horeca-exploitant het gehele jaar door mag plaatsen.

  • -

    Seizoensterras: het terras op gehuurde gemeentegrond dat de horeca-exploitant voor een bepaalde periode in het jaar mag plaatsen.

  • -

    Terras: regulier terras en seizoensterras.

  • -

    Terrasmeubilair: (hang)tafels, stoelen, krukken en loungesets.

Periode

  • 1.

    De openingstijden van de terrassen zijn gelijk aan de openingstijden van het horecabedrijf, maar nooit later dan 02.00 uur.

  • 2.

    Terrassen dienen dagelijks tussen een half uur na sluiting van de horeca-inrichting en 08.00 uur te zijn gesloten voor publiek, te zijn ontruimd en opgeruimd. Uitdrukkelijk geldt dat in ieder concreet geval aanleiding kan bestaan in negatieve zin af te wijken van het hiervoor bepaalde. Gelet op de aard en de omvang van de (woon)omgeving kunnen te allen tijde de openingstijden van het terras worden beperkt indien de (woon)omgeving overlast blijkt te ervaren van het terras of indien de openbare orde op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door het terras.

  • 3.

    Seizoensterrassen zijn toegestaan van 1 maart tot 1 oktober.

Vrije doorgang

  • 4.

    Bij een terras dient een minimale afstand van 0,5 meter te zijn vrij gehouden ten opzichte van bomen en beplantingen en een ongehinderde doorgang voor voetgangers van minimaal 1.2 meter te zijn gewaarborgd. Eveneens moet een vrije doorgang voor hulpdiensten (brandweer, ambulance en politie) beschikbaar zijn van minimaal 3,5 meter. Brandkranen moeten altijd vrij toegankelijk zijn voor de brandweer.

  • 5.

    In verband met de bevoorrading van (winkel)panden en de veiligheid van personen moeten toegangen en (nood)uitgangen te allen tijde vrij blijven.

  • 6.

    Terrassen op wegen en openbare parkeerplaatsen zijn slechts toegestaan indien de desbetreffende weg of parkeerplaats is afgesloten vanwege een evenement.

  • 7.

    Door het plaatsen van een terras mag geen hinder of overlast ontstaan voor:

    • ·

      winkelend publiek en overige gebruikers van de weg, waaronder kermis en markt

    • ·

      de toegang tot woningen en andere gebouwen

    • ·

      de toegang tot winkels en etalages van winkels en horeca-etalages

    • ·

      onderhoudsdiensten voor de openbare ruimte

  • 8.

    Ten behoeve van de weekmarkt, kermis of een evenement, evenals ten behoeve van de uitvoering van werkzaamheden kan voor een bepaalde periode/tijdvak gehele of gedeeltelijke ontruiming van het terras worden gelast.

Inrichting

  • 9.

    Terrassen worden alleen direct voor de horeca-inrichting of winkel toegestaan.

  • 10.

    Terrassen op de Markt mogen alleen geplaatst worden conform bijgevoegde tekening, zie bijlage.

  • 11.

    Indien de rechthebbende horeca-exploitant geen gebruik wil maken van de uitbreidingsmogelijkheid ten behoeve van het seizoensterras zoals aangegeven op bijgevoegde tekening is uitzondering op punt 9 en 10 mogelijk. Een schriftelijke toestemming van de rechthebbende horeca-exploitant en het bevoegde bestuursorgaan is dan benodigd. Een terras kan dan ook op een naastgelegen locatie geplaatst worden.

  • 12.

    Een uitzondering op punt 9 en 10 kan ook gelden bij tijdelijke situaties, zoals bij evenementen en (weg)werkzaamheden. Hierbij is toestemming van het bevoegde bestuursorgaan noodzakelijk.

  • 13.

    Het terrasmeubilair op de Markt moet een rotanachtige uitstraling hebben.

  • 14.

    Het plaatsen van terrasschermen, parasols, vlonders en overige zaken is in principe toegestaan, indien deze voldoen aan onderstaande eisen;

    • ·

      De looproute van 2 meter op de Markt moet vrij blijven.

    • ·

      Terrasmeubilair, terrasschermen, parasols en overige zaken moeten binnen de toegestane afmetingen blijven zoals opgenomen in de verstrekte DHW-vergunning en/of exploitatievergunning. De toegestane afmetingen zijn door de gemeente Asten aangegeven door middel van markeringen.

    • ·

      Voor het gebruik van vlonders en plantenbakken voor de tijdelijke seizoensterrassen moet toestemming door het bevoegde bestuursorgaan zijn verleend.

    • ·

      Terrasmeubilair, terrasschermen, parasols, vlonders en overige zaken op tijdelijke seizoensterrassen moeten wegneembaar en/of verplaatsbaar zijn;

    • ·

      Indien een terras niet meer gebruikt wordt, tijdens de periode 1 oktober tot 1 maart, dient het terrasmeubilair, terrasschermen, parasols, vlonders en overige zaken verwijderd te zijn. Terrasschermen die tegen de gevel staan mogen blijven staan;

    • ·

      Het terrasmeubilair, terrasschermen en parasols op het vaste terras en het tijdelijke seizoensterras moeten een eenduidige uitstraling hebben;

  • 15.

    Overkappingen en overige bouwwerken op het terras zijn niet toegestaan, tenzij dit expliciet is aangevraagd en hiervoor tijdelijke toestemming is verleend en/of de eventueel noodzakelijke omgevingsvergunning is verleend.

  • 16.

    Naast de standaard inrichting bestaande uit tafels, stoelen, terrasschermen en parasols zijn op het terras uitsluitend bij incidentele gelegenheden zoals evenementen aanvullend meubilair toegestaan zoals een TV, bar, ijsmachine, barbecue of tappunten. Hiervoor moet toestemming zijn verleend door het bevoegde bestuursorgaan.

  • 17.

    Menuborden zijn toegestaan als onderdeel van de standaard terrasinrichting mits ze geen afbreuk doen aan het uiterlijk aanzien van het straatbeeld.

  • 18.

    Een terras bevindt zich in principe op eigen terrein. Indien het terras op gemeentegrond wordt geplaatst, mag dit slechts gebeuren binnen de door de gemeente Asten gemarkeerde afmetingen zoals vastgelegd in de huurovereenkomst en/of verleende horeca –en exploitatievergunning. De vergunninghouder draagt er zorg voor en is er verantwoordelijk voor dat het terras niet buiten de begrenzing wordt uitgebreid.

  • 19.

    Bepaald kan worden dat een terras dient te worden voorzien van een duidelijke afbakening. De afbakening dient uitgevoerd te worden met inachtneming van de veiligheids- en welstandseisen, eventueel op advies van de welstandscommissie.

  • 20.

    Het terras mag niet storend zijn voor de omgeving en dient te voldoen aan de redelijke eisen van welstand. Reclame-uitingen op terrassen zijn toegestaan indien deze voldoen aan de eisen van de APV en/of welstandnota van de gemeente Asten.

Geluid en overlast:

  • 21.

    Het ten gehore brengen van muziek op het terras en geluid vanuit de inrichting is alleen toegestaan voor zover voldaan wordt aan de voorschriften en geluidsnormen van het Activiteitenbesluit.

  • 22.

    Het vanaf het terras ten gehore brengen van muziek, zowel live als mechanisch, is niet toegestaan, tenzij toestemming door het bevoegde bestuursorgaan is verleend.

  • 23.

    De vergunninghouder dient alles te doen en na te laten wat redelijkerwijs gevergd kan worden om overlast veroorzaakt door op het terras aanwezige bezoekers te voorkomen.

Overig

  • 24.

    De schoonmaak van het terras geschiedt door de vergunninghouder. Zwerfvuil in de direct nabijheid van het terras dient door de exploitant te zijn opgeruimd.

  • 25.

    Aanwijzingen en/of bevelen van brandweer, politie of medewerkers van de gemeente, in het belang van de openbare orde en veiligheid gegeven, moeten direct worden opgevolgd.

  • 26.

    Indien de gemeente of een nutsbedrijf werkzaamheden moeten uitvoeren aan of onder de bestrating, is de gemeente niet aansprakelijk voor mogelijke schade in verband met het afbreken en opbouwen van het terras en een mogelijk verminderde omzet.

  • 27.

    In alle gevallen waarin bovengenoemde voorschriften niet voorzien beslist het college.

Samenloop

Voor het plaatsen van terrassen gelden deze Nadere regels. Daarnaast wordt voor de ingebruikneming van gemeentegrond een huurovereenkomst gesloten. De huurprijs wordt bepaald conform de Regeling privaatrechtelijke vergoedingen Asten.

Hardheidsclausule

Het college van burgemeester en wethouders kan in bijzondere gevallen ten gunste van de aanvrager afwijken van de bepalingen van deze nadere regels, indien toepassing van de nadere regels tot onbillijkheden van overwegende aard leidt.

Inwerkingtreding

  • ·

    De Beleidsregel terrassen, opgenomen in het Beleidsplan horeca, sport en recreatie inrichtingen gemeente Asten wordt ingetrokken met inwerkingtreding van deze Nadere regels.

  • ·

    Deze Nadere regels treden in werking op de dag na bekendmaking.

Overgangsbepaling

Besluiten gebaseerd op de Beleidsregel voor terrassen, opgenomen in het Beleidsplan horeca, sport -en recreatie inrichtingen gemeente Asten, die golden op het moment van de inwerkingtreding van deze Nadere regels gelden als besluiten genomen krachtens deze Nadere regels. Vigerende tijdelijke seizoenterrassen kunnen worden gehandhaafd.

Citeertitel

Deze Nadere regels kunnen worden aangehaald als:

Nadere regels terrassen gemeente Asten 2014 .

Ondertekening

Aldus besloten in de vergadering van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten d.d. 3 juni 2014.

Burgemeester en wethouders van Asten,

de secretaris,

mr. W.M.A. Verberkt

de burgemeester,

mr. H.G. Vos

i240943.pdf [Klik hier om het document te downloaden]