Beleidsregel Berekening woonkostentoeslag huurders

Geldend van 01-07-2016 t/m heden

Intitulé

Beleidsregel Berekening woonkostentoeslag huurders

De bijstandsnorm vermeerderd met de huurtoeslag, voorzien normaliter in de betaling van woonkosten.

In bepaalde gevallen kan een woonkostenvergoeding worden verleend als bijzondere bijstand, namelijk:

  • 1.

    er bestaat (nog) geen recht op huurtoeslag;

  • 2.

    de woonkosten van de eigen woning liggen boven de minimale normhuur.

Ook in gevallen waarin men geen bijstand ontvangt en waarbij het inkomen van de aanvrager en diens partner hoger is dan het bijstandsniveau, kan een woonkostenvergoeding worden verstrekt. Dit geldt zowel voor huurwoningen als eigen woningen. De ruimte in het inkomen boven het bijstandsniveau wordt helemaal besteed aan de woonkosten. Het meerdere van de woonkosten kan opgevangen worden met een woonkostenvergoeding.

De wet op de huurtoeslag geldt als voorliggende voorziening voor een (mogelijke) woonkostentoeslag. Een woonkostentoeslag is in principe niet mogelijk, wanneer de huurtoeslag is afgewezen of ingaat op een later tijdstip, omdat:

  • -

    het verzoek niet tijdig is ingediend;

  • -

    niet tijdig eventuele aanvullende gegevens werden verstrekt;

  • -

    de aanvrager met zijn eventuele medebewoner(s) en/of onderhuurder(s) niet (tijdig) op het adres waarvoor men huursubsidie vraagt ingeschreven stond in de Basisregistratie Personen (BRP).

Woonkostenvergoeding en huurwoning

Algemeen

Huurtoeslag voorziet in die gevallen, waarin gedurende het tijdvak voor huurtoeslag (1 januari tot en met 31 december) het inkomen plotseling daalt of wegvalt. De voorlopige huurtoeslag wordt met terugwerkende kracht aangepast aan het gewijzigde geschatte jaarinkomen op basis van de wijziging van het inkomen. Na afloop van het jaar wordt de huurtoeslag definitief vastgesteld op basis van het werkelijk genoten inkomen over dat afgelopen jaar. Wanneer kan een woonkostenvergoeding bij een huurwoning worden verleend? Alleen in bijzondere situaties waarin geen huurtoeslag wordt verstrekt, omdat de huur boven de maximale huurgrens uitstijgt. Zie hierna.

In alle andere gevallen kan het nodig zijn om wegens gebrek aan middelen bijstand in de vorm van een voorschot te verlenen ( bijv. omdat in de laatste maanden van het jaar het inkomen sterk gedaald is, en er een tijdelijke tekort aan middelen is om de huur te betalen ondanks de verstrekte voorschotten.

Woonkosten boven de maximale huur voor huurtoeslag

In het algemeen is een bedrag aan woonkosten boven de maximale grens voor huurtoeslag niet aanvaardbaar. Bij het eventueel verstrekken van een vergoeding voor woonkosten, die meer bedragen dan de maximale huur voor huurtoeslag, wordt in ieder geval rekening gehouden met eventuele draagkracht.

De woonkostenvergoeding wordt voor een periode van één jaar verleend, waarbij tevens een verhuisplicht wordt opgelegd. De termijn kan telkens met hoogstens één jaar worden verlengd, wanneer cliënt al het mogelijke heeft gedaan om goedkopere huisvesting te vinden, maar daar niet in geslaagd is.

Geen woonkostenvergoeding wordt toegekend als cliënt ook vóór de bijstandsverlening al niet meer in staat was de hoge woonkosten te voldoen, omdat het inkomen in geen relatie stond tot de woonlasten.

Vaststelling woonkosten huurwoning

Voor de vaststelling van de woonkosten wordt aansluiting gezocht bij de "kale" huurprijs, zoals die bij de huurtoeslag wordt gehanteerd. Dit is de prijs voor het gebruik van alleen de woonruimte.

Daarboven kunnen nog een aantal met name genoemde servicekosten voor huurtoeslag in aanmerking komen, namelijk energiekosten gezamenlijke ruimte, schoonmaakkosten gemeenschappelijke ruimten (hal/trap) en huismeesterkosten.

De overige servicekosten worden niet meegerekend.

Woonwagen of woonboot

Ook voor woonwagens in huur kan huurtoeslag verkregen worden.

Berekeningswijze van de woonkostenvergoeding

Als een voorschot woonkostenvergoeding als aanvulling op verstrekte huurtoeslag wordt toegekend, wordt eerst de woonkostenvergoeding berekend alsof men geen huurtoeslag ontving. Vervolgens wordt op de uitkomst daarvan de huurtoeslag (voorschot huurtoeslag) in mindering gebracht.

Aanvullende informatie over woonkostentoeslag/huurtoeslag kan ook verkregen worden via http://www.toeslagen.nl.