Regeling vervallen per 20-06-2023

Regeling delegatie, mandaat, machtiging en volmacht

Geldend van 01-02-2010 t/m 24-07-2012 met terugwerkende kracht vanaf 01-02-2010

De raad der gemeente Heerenveen;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 9 november 2004.

overwegende, dat bij zijn besluit van 10 januari 2000 enkele bevoegdheden zijn gedelegeerd aan het college van burgemeester en wethouders;

dat het ter bevordering van een efficiënte en vlotte afdoening van zaken gewenst is mogelijkheden tot overdracht van bevoegdheden te scheppen;

dat daardoor enerzijds beter kan worden ingespeeld op zaken of kwesties die binnen een kort tijdsbestek om een oplossing vragen en anderzijds met kor¬tere procedures kan worden volstaan;

dat tevens behoefte bestaat om ten behoeve van de overzichtelijkheid de verschillende delegaties in één besluit samen te vatten;

dat sinds 2000 verschillende wettelijke regelingen zijn ingevoerd, gewijzigd en ingetrokken en ook de gemeentelijke organisatie wijzigingen heeft ondergaan;

dat op 7 maart 2002 de Wet dualisering gemeentebestuur in werking is getreden waarbij één van de pijlers is dat de gemeentelijke bestuursbevoegdheden zoveel mogelijk bij het college van burgemeester en wethouders worden geconcentreerd. Er tevens een wetsontwerp Wet dualisering medebewindbevoegdheden is ingediend waarbij de gemeentelijke medebewindsbevoegheden wettelijk collegebevoegdheden zullen worden. Het wenselijk is om vooruitlopend hierop om het dualiseringsproces te bevorderen deze bevoegdheden alvast te delegeren;.

gelet op de diverse in de bijlage 1 genoemde bevoegdheden.

B E S L U I T :

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 16 december 2004.

UITGANGSPUNTEN REGELING, DELEGATIE, MANDAAT, MACHTIGING, VOLMACHT

GEMEENTE HEERENVEEN

Bij de gebruikmaking van de overgedragen bevoegdheden in de Regeling delegatie, mandaat, machtiging en volmacht van de gemeente Heerenveen zullen de volgende uitgangspunten en algemene spelregels in acht genomen dienen te worden.

De uitgangspunten zijn:

  • -

    uitgegaan wordt van het beslissingsmandaat; het orgaan of de persoon met de bevoegdheid het besluit te nemen, ondertekent het besluit ook;

  • -

    bij volmacht geldt in zijn algemeenheid dat het college het besluit neemt en de burgemeester op grond van artikel 171 Gemeentewet de overeenkomst ondertekent; als er dus volmacht in de regeling staat betekent dit dat de burgemeester zijn bevoegdheid heeft overgedragen. Ook hier geldt dat het orgaan of persoon die de bevoegdheid heeft gekregen ook mag ondertekenen. Dit betekent dat zowel het college als de burgemeester hun bevoegdheden overdragen.

  • -

    mandateren tast de hiërarchische verhoudingen niet aan;

  • -

    geen mandatering aan individuele collegeleden; wel kan bij mandatering aan een ambtenaar als voorwaarde worden opgenomen, dat vooraf overleg wordt gepleegd met de portefeuillehouder.

  • -

    Mandaat, machtiging en volmacht wordt verleend met de mogelijkheid om ondermandaat e.d. te verlenen.

    De algemene regels zijn:

  • 1.

    de beslissingen worden voorbehouden aan het college van burgemeester en wethouders respectievelijk de burgemeester indien:

    • a.

      het zaken betreft ten aanzien waarvan de standpunten van portefeuillehouder, adviseur en de gemandateerde omtrent de te nemen beslissing uiteenlopen;

    • b.

      de mandaatgever (raad, college respectievelijk de burgemeester), de desbetreffende portefeuillehouder, de gemeentesecretaris, het diensthoofd dan wel de gemandateerde de wens daartoe te kennen geeft.

  • 2.

    In geval van ziekte, verlof of afwezigheid treedt de formele plaatsvervanger hiervoor in de plaats. De gemeentesecretaris, danwel het diensthoofd zijn altijd bevoegd om als formele plaatsvervanger op te treden.

  • 3.

    onder het nemen van een besluit wordt tevens verstaan het wijzigen en het verbinden van beperkingen, voorschriften en/of voorwaarden aan het besluit.

  • 4.

    daar waar staat ‘uitvoeren van ‘ wordt bedoeld dat het bevoegde orgaan of persoon met deze bevoegdheid alle besluiten, zowel toekenningen als afwijzingen, die in het kader van de betreffende regeling of wet kunnen worden genomen, mag nemen. Dus ook besluiten waar een machtiging of volmacht voor nodig is.

  • 5.

    Daar waar in de kolom “bevoegdheid” wordt gesproken over het verlenen van vergunning of ontheffing e.d., de bevoegdheid ook geldt voor het weigeren daarvan, tenzij in de kolom “opmerkingen, etc” een uitzondering op de regel is vermeld.

  • 6.

    bij samenloop van vergunningen mag het diensthoofd c.q. gemandateerde van de dienst waar de aanvraag om een vergunning is binnengekomen het besluit nemen.

  • 7.

    bij het aangaan van een overeenkomst is degene die bevoegd is om de overeenkomst aan te gaan en te ondertekenen ook bevoegd om offertes aan te vragen, aanbestedingen te doen, handelingen te verrichten voor uitvoering van de overeenkomst, de overeenkomst op te zeggen of te ontbinden.

    • a.

      Met andere woorden: alle (rechts)handelingen voortvloeiende uit de overeenkomst vallen hieronder tot aan de beslissing om een gerechtelijke procedure op te starten.

  • 8.

    in de krachtens mandaat, machtiging of volmacht genomen besluiten wordt tot uitdrukking gebracht dat zij namens het bevoegde orgaan zijn genomen.

  • 9.

    in de krachtens delegatie genomen besluiten wordt het betreffende delegatiebesluit genoemd.

  • 10.

    Naast deze mandaatregeling bestaan de volgende specifieke aanstellingen:

    • i.

      Heffingsambtenaar;

    • ii.

      Invorderingsambtenaar;

    • iii.

      Toezichthouders;

    • iv.

      Leerplichtambtenaar.

i141730.pdf [Klik hier om het document te downloaden]

i141733.pdf [Klik hier om het document te downloaden]

i141729.pdf [Klik hier om het document te downloaden]

i141732.pdf [Klik hier om het document te downloaden]