Beleidsregel voor het heien in de gemeente Helmond

Geldend van 27-06-2006 t/m heden

Intitulé

Beleidsregel voor het heien in de gemeente Helmond

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 30 mei 2006

gelet op de Het Besluit indieningsvereisten aanvraag bouwvergunning en de Bouwverordening.

Definitie:

Met het uitvoeren van heiwerkzaamheden wordt bedoeld: het inheien, intrillen of trillend trekken van heipalen, stalen buizen, damwandprofielen e.d.

Uitgangspunten van beleid:

Het voorkomen en of beperken van schade en overlast als gevolg van het heien.

De primaire verantwoordelijkheid voor de keuze van het heisysteem ligt bij de opdrachtgever en/of de coördinerend constructeur, tenzij dit in het specifieke geval uitdrukkelijk noodzakelijk zou zijn op grond van de regels van het bouwbesluit.

Wetgeving:

  • 1.

    Het Bouwbesluit geeft aan dat door de bouwer een bouwveiligheidsplan moet worden overlegd. Dit bouwveiligheidsplan geeft aan welke maatregelen getroffen worden om de veiligheid op de bouwplaats en de omgeving te waarborgen.

  • 2.

    De Gemeentelijke Bouwverordening geeft aan, dat bij het gebruik van een werktuig, dat schade of ernstige hinder voor de omgeving kan veroorzaken, B&W het gebruik ervan kunnen verbieden.

Gebied:

De richtlijn geldt voor de gehele gemeente Helmond. (Heien kan niet alleen hinder veroorzaken voor omwonenden maar ook voor trillingsgevoelige activiteiten van bedrijven (bijv. printplaatproducenten))

Bijzondere aandacht wordt gelegd bij geluidsgevoelige objecten, zoals ziekenhuizen, scholen ed. Hier is heien in principe niet mogelijk.

Tevens gelden beperkingen voor heien bij monumentale en of panden van bijzondere waarde.

Richtlijnen

  • 1.

    Overlast en schade als gevolg van heiwerkzaamheden moeten zoveel mogelijkworden voorkomen. De opdrachtgever is daarvoor te allen tijde verantwoordelijk.

  • 2.

    De opdrachtgever dient zich privaatrechtelijk te verzekeren, dan wel in bestek te regelen dat de aannemer verzekerd is, tegen mogelijke schade aan derden, die hij als gevolg van de heiwerkzaamheden veroorzaakt

  • 3.

    Bij heiwerkzaamheden moet een bouwveiligheidsplan tijdig voorafgaand aan de bouwwerkzaamheden ter beoordeling bij de afdeling Bouwen en Wonen worden voorgelegd.

  • 4.

    Alle omwonenden in een cirkel van 100 meter rondom het project dienen door of namens de opdrachtgever tijdig (1 week voor start heien) en volledig te worden geïnformeerd over de uit te voeren werkzaamheden en de maatregelen die worden genomen om hinder en overlast zoveel mogelijk te beperken.

  • 5.

    Door de aannemer wordt een informatienummer bekend gemaakt voor omwonenden.

  • 6.

    Het uitvoeren van de heiwerkzaamheden in een woongebied mag niet plaatsvinden buiten de dagperiode van 07.00 uur tot 19.00 uur.

  • 7.

    Alvorens met de heiwerkzaamheden wordt begonnen vindt er een heibespreking plaats. Daarvoor wordt de bouwplancoördinator (inspecteur uitvoeringscontrole) van de gemeente uitgenodigd. Ook de hoofdconstructeur, aannemer en opdrachtgever van het project zijn daarbij aanwezig.

  • 8.

    De heitechniek wordt zo nodig vooraf (in ontwerpfase)of tussentijds gewijzigd/ aangepast aan de wenselijkheid en of mogelijkheden tot het beperken van hinder, overlast en schade. Daarbij kan gedacht worden aan diverse technieken: aanbrengen van een damwand, heien na het ontgraven van de bouwput, de grondweerstand verminderen door middel van voorwoelen, voorboren, voorspuiten of fluideren, geen negatieve kleef; variabel energieniveau en valhoogte van het heiblok; het gebruik van een variabel-moment-blok ; heivolgorde dusdanig kiezen dat geen verdichting van de grond gaat optreden.

  • 9.

    Tijdens het uitvoeren van de heiwerkzaamheden dienen trillingsmetingen te worden uitgevoerd. De trillingsapparatuur moet zijn voorzien van een kalibratie-certificaat. De SBR-richtlijnen deel A (schade) en B(hinder) dienen als uitgangspunt voor het uitvoeren en beoordelen van trillingsmetingen. De grenswaarden zoals gesteld in de tabellen van de SBR 2002 zijn daarbij van toepassing. Van de opdrachtgever wordt verwacht, dat hij door middel van de trillingapparatuur na afloop van de heiwerkzaamheden in staat is om verslag te doen (een uitdraai te geven) van de opgetreden trillingen in een straal van 50 meter rondom het project.

  • 10.

    Tijdens het uitvoeren van de heiwerkzaamheden is iemand namens de opdrachtgever aanwezig, die continue toezicht houdt op de optredende trillingen en daarvan de aannemer informeert.

  • 11.

    De gemeente zal het werk stil leggen indien alsnog onverantwoorde hinder ontstaat.

Aldus vastgesteld in zijn vergadering van 30 mei 2006

Burgmeester en wethouders van Helmond,

De burgemeester,

drs. A.A.M. Jacobs.

De secretaris,

mr. A.C.J.M. de Kroon.

Bekend gemaakt op:

19 juni 2006

De gemeentesecretaris

mr. A.C.J.M. de Kroon