Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westland houdende regels omtrent een alcoholverbod op diverse locaties in de gemeente Westland (Aanwijzingsbesluit verboden drankgebruik 2020)

Geldend van 10-12-2020 t/m 14-07-2021

Intitulé

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westland houdende regels omtrent een alcoholverbod op diverse locaties in de gemeente Westland (Aanwijzingsbesluit verboden drankgebruik 2020)

Burgemeester en wethouders van de gemeente Westland

Overwegende dat:

A.

Het college van burgemeester en wethouders heeft in de afgelopen jaren diverse aanwijzingsbesluiten vastgesteld voor diverse locaties in de gemeente Westland.

B.

In de Driehoek Westland van 14 november 2019 is geconstateerd dat in de gemeente Westland sprake is van veel overlastgevend gedrag in de woonkernen in de gemeente Westland waarbij (overmatig) alcoholgebruik een belangrijke rol speelt. Hierbij is tevens geconstateerd dat de huidige aanwijzingsbesluiten niet meer of onvoldoende aansluiten op de huidige problematiek in de openbare ruimte en per kern verschillen aanwezig zijn waardoor de eenduidige handhaving van deze alcoholverboden door de politie en Boa’s van de gemeente Westland wordt bemoeilijkt.

C.

In de projectgroep Keurmerk Veilig Ondernemen van het winkelgebied ’s-Gravenzande is aangegeven door de winkeliers dat zij veel overlast ondervinden van gebruikers van het winkelcentrum die in de openbare ruimte alcohol gebruiken en daarbij bezoekers van het winkelgebied tot overlast zijn. MKB Westland heeft aangegeven het onwenselijk te vinden dat het winkelend publiek in aanraking komt met alcoholgebruik voor zover dat buiten de daarvoor bestemde locaties gaat. Het verzoek is dan ook om de winkelgebieden in Westland aan te wijzen waar een alcoholverbod geldt. Een dergelijk verbod ter bescherming van het winkelend publiek wordt niet nodig geacht voor de kernen Ter Heijde en Heenweg;

Gelet op het bepaalde in artikel 2.48 van de Algemeen Plaatselijke Verordening 2019, dat luidt:

Artikel 2:48 Verboden drankgebruik

  • 1.

    Het is voor personen die de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt verboden op een openbare plaats die deel uitmaakt van een door het college aangewezen gebied, alcoholhoudende drank te gebruiken of aangebroken flessen, blikjes en dergelijke met alcoholhoudende drank bij zich te hebben.

  • 2.

    Het verbod is niet van toepassing op:

    • a.

      Een terras dat behoort bij een horecabedrijf als bedoeld in artikel 1 van de Drank- en Horecawet;

    • b.

      Een andere plaats dan een horecabedrijf als bedoeld onder a, waarvoor een ontheffing geldt krachtens artikel 35 van de Drank- en Horecawet.

Besluiten

  • 1.

    De aanwijzingsbesluiten van:

    • a.

      13 juli 2007 betreffende de speelvoorzieningen, alle pleinen, het uitgaansgebied in Naaldwijk, de bebouwde kom van Monster en het strandvlak tussen strekdam 10 en 13

    • b.

      10 juni 2008 betreffende de wijziging van het besluit van 13 juli 2007 waarmee het gehele strandvlak binnen de gemeentegrenzen onder de werkingssfeer van het aanwijzingsbesluit van 13 juli 2007 wordt gebracht;

    • c.

      20 juni 2017 betreffende de jaarlijkse feestweken in Westland

    • d.

      22 mei 2018 betreffende De Lier (Burg. Crezeelaan, Sportlaan, Hoofdstraat, ’t Perron en de Koningin Julianalaan);

    • e.

      29 oktober 2019 betreffende Poeldijk (de Voorstraat, Jan Barendselaan, Rijsenburgerweg, Verburchlaan en Kerklaan)

  • In te trekken.

  • 2.

    Op grond van artikel 2:48 APV Westland 2019 de volgende gebieden aan te wijzen waar het is verboden om alcoholhoudende drank te gebruiken of aangebroken flessen, blikjes en dergelijke met alcoholhoudende drank bij zich te hebben:

    • a.

      Alle speelvoorzieningen in alle dorpskernen;

    • b.

      Het gehele strandvlak gelegen binnen de gemeente Westland;

    • c.

      De parken gelegen in Westland binnen de bebouwde kom;

    • d.

      De winkelgebieden van de onderstaande kernen, waarbij de exacte begrenzing hiervan is geduid in de bijlagen behorend bij dit besluit:

      • i.

        De Lier

        (Burg. Crezeelaan – Michiel A. de Ruyterweg – Hoofdstraat – Sportlaan);

      • ii.

        Honselersdijk

        (Fazantlaan – Molenlaan – Moddermanplein – van der Goesstraat – van Beekum Maurissestraat – Burg. Van Doornstraat – Endeldijk – Poeldijksepad – Elisabethvloed – Groenelaan – Dijkstraat – De Hunselaer – voetpad tussen De Honselaer en de Fazantlaan)

      • iii.

        Kwintsheul

        (De Raaphorst – Kwintrum – Linksaf doorsteek naar Kerkstraat – Kerkstraat – Heulweg tot Bovendijk – gehele Kerkstraat tussen Heulweg en de Raaphorst);

      • iv.

        Maasdijk

        (Korte Kruisweg (+ Abel tasmanstraat en Cornelis Houtmanplein) – Oranjewerf – Oranjeplein (+Nassaustraat) – Kerkhoflaan – Pr. Wilhelminastraat);

      • v.

        Monster

        (N211) Emmastraat – Burg. Kampschoerstraat – van Bemmellaan – Rijnweg – ’s-Gravenzandseweg)

      • vi.

        Naaldwijk

        (Anjerlaan – Verdilaan – van der Hoevenstraat – Secr.Verhoeffweg);

      • vii.

        ’s-Gravenzande (Vestdijklaan – Zuidwind – Oudelandstraat – van Lennepstraat – Gasthuislaan – Langestraat – Noordwind – Zeestraat – Zandeveltweg);

      • viii.

        Wateringen (Herenstraat – Heerenvliet – Gantelplein richting J.C. Struyck van Bergenstraat – Pieter Cornelisz. Duijvesteijnstraat – van Egmondlaan – Kerklaan – Plein)

      • ix.

        Poeldijk (de Voorstraat, Jan Barendselaan, Rijsenburgerweg, Verburchlaan en Kerklaan)

  • Ingevolge artikel 2:48 van de APV Westland 2019 geldt de gebiedsaanwijzing onder 2 a tot met i niet voor:

    • a.

      Een terras dat behoort bij een horecabedrijf als bedoeld in artikel 1 van de Drank- en Horecawet;

    • b.

      Een andere plaats dan een horecabedrijf als bedoeld onder a, waarvoor een ontheffing geldt krachtens artikel 35 van de Drank- Horecawet.

Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking na officiele bekendmaking.

Citeertitel

Dit aanwijzingsbesluit wordt aangehaald als “Aanwijzingsbesluit verboden drankgebruik 2020”

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van 1 december 2020,

Het college van burgemeester en wethouders van Westland,

De secretaris,

A.C. Spindler

de burgemeester,

B.A. Arends

Bijlage a. Tekening gebiedsaanwijzing alcoholverbod woonkern De Lier

afbeelding binnen de regeling

Bijlage b. Tekening gebiedsaanwijzing alcoholverbod woonkern Honselersdijk

afbeelding binnen de regeling

Bijlage c. Tekening gebiedsaanwijzing alcoholverbod woonkern Kwintsheul;

afbeelding binnen de regeling

Bijlage d. Tekening gebiedsaanwijzing alcoholverbod woonkern Maasdijk

afbeelding binnen de regeling

Bijlage e. Tekening gebiedsaanwijzing alcoholverbod woonkern Monster

afbeelding binnen de regeling

Bijlage f. Tekening gebiedsaanwijzing alcoholverbod woonkern Naaldwijk

afbeelding binnen de regeling

Bijlage g. Tekening gebiedsaanwijzing alcoholverbod woonkern ’s-Gravenzande

afbeelding binnen de regeling

Bijlage h. Tekening gebiedsaanwijzing alcoholverbod woonkern Wateringen

afbeelding binnen de regeling

Bijlage i. Tekening gebiedsaanwijzing alcohol woonkern Poeldijk

afbeelding binnen de regeling

Indienen bezwaarschrift

Een belanghebbende die het niet eens is met dit besluit kan een bezwaarschrift schrijven naar het College van burgemeester en wethouders, Postbus 150, 2670 AD Naaldwijk. Hij moet het bezwaarschrift hebben ingediend binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is verzonden. Het bezwaarschrift moet in ieder geval bevatten:

  • a.

    de naam en het adres van de indiener;

  • b.

    de dagtekening;

  • c.

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • d.

    de argumenten voor het bezwaar;

  • e.

    de handtekening van de indiener;

  • f.

    indien u bezwaar maakt namens een instelling: Een kopie van de statuten en ondertekening van het bezwaarschrift door alle functionarissen die volgens de statuten bevoegd zijn om de instelling in rechte te vertegenwoordigen (vaak zijn ingevolge de statuten de handtekeningen van meerdere bestuursleden noodzakelijk).

Om uw bezwaarschrift zo snel mogelijk af te kunnen handelen, verzoeken wij u ook uw telefoonnummer te vermelden en een kopie van het besluit mee te sturen.

Voorlopige voorziening

Bij spoedeisend belang is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de Voorzieningenrechter van de Sector Bestuursrecht van de rechtbank Den Haag, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag, telefoon 088 - 36 222 00. In dat geval moet u griffierecht betalen. U moet wel eerst een bezwaarschrift hebben ingediend.

Digitaal indienen verzoek om voorlopige voorziening

Het is ook mogelijk om een verzoek om voorlopige voorziening digitaal bij de rechtbank in te dienen via het Digitaal loket bestuursrecht (http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.aspx). Voor het digitaal verzenden van het verzoek om voorlopige voorziening dient u te beschikken over DigiD.

Informatie

Voor nadere informatie over de bezwaarschriftenprocedure verwijzen wij u naar de website www.gemeentewestland.nl, daar kunt u de folder "bezwaar maken" downloaden. U kunt ook telefonisch contact opnemen met het Klant Contactcentrum op het telefoonnummer 14 0174.