Regeling vervallen per 10-03-2016

Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid (Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid)

Geldend van 07-04-2004 t/m 09-03-2016

Intitulé

Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid (Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid)

Besluit van Provinciale Staten van Zuid-Holland van 31 maart 2004, nr. 8b, tot vaststelling van de Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid (voordracht 5409, Prov. Blad 2004, nr. 20).

Artikel 1 Begripsbepalingen

  • a. doelmatigheid: het realiseren van bepaalde prestaties met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen;

  • b. doeltreffendheid: de mate waarin de beoogde maatschappelijke effecten van het beleid ook daadwerkelijk worden behaald;

  • c. de COR: de door Provinciale Staten ingestelde Commissie voor het Onderzoek van de Rekening;

  • d. de Rekenkamer(functie): de door Provinciale Staten ingestelde Rekenkamer dan wel Rekenkamer(functie), als bedoeld in artikel 79a respectievelijk 79p van de Provinciewet.

Artikel 2. Onderzoek naar doelmatigheid en doeltreffendheid

1. Minimaal één keer in de vier jaar rapporteren Gedeputeerde Staten voor ieder beleidsonderdeel en elke taak aan de COR over het door hen uitgevoerde onderzoek naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het totale beleidsinstrumentarium.

2. Gedeputeerde Staten zenden ieder jaar uiterlijk vóór 31 december van het jaar voorafgaand aan het jaar van onderzoek een onderzoeksplan naar de COR en de Rekenkamer(functie) ter kennisneming betreffende, in het erop volgende jaar uit te voeren, onderzoek naar de doelmatigheid en doeltreffendheid.

3. In het onderzoeksplan wordt per onderzoek aangegeven:

  • - het object van onderzoek;

  • - de reikwijdte van het onderzoek (voorzover mogelijk);

  • - de motivering voor het onderzoek;

  • - onderzoeksmethode (voorzover mogelijk);

  • - de doorlooptijd van het onderzoek (voorzover mogelijk);

  • - de wijze van uitvoering (voorzover mogelijk).

4. Richtlijnen voor doelmatigheid- en doeltreffendheidonderzoeken alsmede die voor beleidsrapportages zullen nader worden uitgewerkt door Gedeputeerde Staten.

5. Gedeputeerde Staten dragen er zorg voor dat de PenC-cyclus zodanig wordt ingericht dat een goede informatievoorziening ten behoeve van de beleidsevaluaties mogelijk is. Richtlijnen hiertoe zullen nader worden uitgewerkt door Gedeputeerde Staten.

Artikel 3 Voortgang en afronding onderzoek

Gedeputeerde Staten rapporteren in de halfjaarrapportage en in de bedrijfsvoeringparagraaf van de jaarrekening aan de COR over de voortgang respectievelijk afronding van de uitvoering van het onderzoeksplan en over de uitputting van de bijbehorende budgetten.

Artikel 4 Rapportage en gevolgtrekking

1. De uitkomsten van een onderzoek worden vastgelegd in een rapportage. Elke rapportage bevat ten minste een analyse van de onderzoeksresultaten en, indien nodig, aanbevelingen voor verbeteringen.

2. Op basis van de resultaten van ieder onderzoek stellen Gedeputeerde Staten indien nodig een plan van verbetering op. De rapportage en het plan van verbetering worden ter kennisneming aan de COR aangeboden. Gedeputeerde Staten nemen op basis van het plan van verbetering de noodzakelijke maatregelen.

3. Gedeputeerde Staten nemen kennis van de resultaten van de nadere onderzoeken door de COR en de onderzoeken van de Rekenkamer(functie) en informeren de COR door middel van voortgangsrapportages over het doorvoeren van de aanbevelingen.

Artikel 5 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in op de eerste dag na publicatie in het Provinciaal Blad.

Artikel 6. Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als 'Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid'.

Ondertekening

Den Haag, 31 maart 2004
Provinciale Staten van Zuid-Holland,
J. FRANSSEN, voorzitter
H. ENGELS-VAN NEIJEN, griffier