Nadere regels stimuleringsregeling cultuurinnovatie gemeente Bladel 2015

Geldend van 17-09-2015 t/m heden

Intitulé

Nadere regels stimuleringsregeling cultuurinnovatie gemeente Bladel 2015

Burgemeester en wethouders van de gemeente Bladel;

gelet op artikel 3 van de ‘Algemene subsidieverordening welzijn gemeente Bladel 2014’;

besluiten:

tot vaststelling van de

Nadere regels stimuleringsregeling cultuurinnovatie gemeente Bladel 2015

Artikel 1 Begripsomschrijving

In deze regeling worden verstaan onder:

  • a.

    Cultuur: onder cultuur worden kunsten, media en erfgoed verstaan. Voorbeelden van uitingsvormen van cultuur zijn theater, muziek, mode, beeldende kunst en vormgeving, literatuur, architectuur, monumenten, archeologie, musea, radio en televisie.

  • b.

    Cultuur inzetten voor lokale beleidsdoelen: cultuur wordt ingezet voor het beleid dat het gemeentebestuur heeft vastgesteld, of nog moet inzetten in het kader van de nieuwe gemeentelijke taken binnen de Wmo, Participatiewet en Jeugdwet. Cultuuractiviteiten kunnen daarbij een belangrijke bijdrage leveren aan participatie en/of bewustwording zoals bedoeld onder c en d.

  • c.

    Participatie: participatie en zinvolle tijdsbesteding van bepaalde doelgroepen, zoals kwetsbare jeugd, eenzame ouderen, mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, mensen met gedragsproblemen, mensen met schulden of een laag inkomen, mensen zonder werk.

  • d.

    Bewustwording: bewustwording en preventie van maatschappelijke problemen. Cultuur is hier geen doel op zich, maar een instrument ter bevordering van de sociale cohesie, het bespreekbaar maken van maatschappelijke problemen en het verkleinen van deze problemen.

  • a.

    Cultuurmaker: het maken of beoefenen van cultuur zoals bedoeld onder a.

  • b.

    Cultuurdrager: een persoon of instelling die een voortrekkersrol speelt bij het uitdragen van een bepaalde cultuur.

Artikel 2 De aanvraag

  • 1.

    Een initiatief kan worden genomen door cultuurmakers en cultuurdragers.

  • 2.

    De aanvrager kan éénmaal per kalenderjaar en maximaal drie jaar achter elkaar een bijdrage in de kosten van een project, festival of andere culturele activiteit aanvragen.

  • 3.

    Overeenkomstig artikel 6, tweede lid, van de Algemene subsidieverordening welzijn gemeente Bladel 2015, wordt bepaald dat aanvragen om subsidie ingediend moeten worden tot acht weken voordat de aanvrager voornemens is te beginnen met de activiteiten waarvoor de subsidie wordt aangevraagd.

  • 4.

    Overeenkomstig artikel 5, tweede lid, van de Algemene subsidieverordening welzijn gemeente Bladel 2015, wordt door de aanvrager bij de aanvraag een activiteitenprogramma overgelegd.

  • 5.

    Met inachtneming van artikel 5, derde lid, van de Algemene subsidieverordening welzijn gemeente Bladel 2015, dient de aanvrager naast een activiteitenprogramma ook een begroting te overleggen. Deze begroting bevat een opgave van bij anderen aangevraagde subsidies of vergoedingen ten behoeve van dezelfde activiteiten, onder vermelding van de stand van zaken daarvan.

  • 6.

    De aanvrager dient een financieel balans van het laatste kalenderjaar te overleggen bestaande uit een overzicht van bezittingen, schulden en het eigen vermogen.

Artikel 3 De subsidievaststelling

Het college beslist op een aanvraag om een subsidie als bedoeld in artikel 2, derde lid, binnen acht weken nadat de aanvraag volledig is ingediend.

Artikel 4 Normbedrag

Voor deze regeling is er jaarlijks € 4.000,- beschikbaar. De maximum bijdrage per project of activiteit is € 1.500,-. Aanvragen worden in volgorde van binnenkomst behandeld op grond van het principe “wie het eerst komt, wie het eerst maalt”. Indien er ten tijde van besluitvorming op een aanvraag geen budget meer beschikbaar is, wordt die aanvraag geweigerd.

Artikel 5 Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een bijdrage moet een initiatief iets toevoegen aan het reguliere cultuuraanbod in de gemeente. Daarnaast moet een initiatief een lokaal beleidsdoel ondersteunen als bedoeld in artikel 1 onder b, die anders niet zou kunnen worden gerealiseerd en waarbij een bijdrage wordt geleverd aan participatie en/of bewustwording als bedoeld in artikel 1 onder c en d.

Artikel 6 Uitsluiting

Van de mogelijkheid tot het aanvragen van subsidie op grond van deze regeling zijn uitgesloten:

  • 1.

    Aanvragers die een jaarlijkse subsidie van de gemeente ontvangen.

  • 2.

    Aanvragers die zelf beschikken over een toereikend budget om een initiatief te realiseren op het gebied van cultuurinnovatie die lokale beleidsdoelen ondersteunen.

Artikel 7 Intrekking oude regeling en inwerkingtreding

  • 1. De stimuleringsregeling cultuurinnovatie, zoals die door de raad is bepaald bij het vaststellen van de Cultuurnota gemeente Bladel op 2 maart 2006, wordt ingetrokken.

  • 2. Deze regeling treedt in werking op de dag na die van bekendmaking.

Artikel 8 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Nadere regels stimuleringsregeling cultuurinnovatie gemeente Bladel 2015.

Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders van Bladel op 1 september 2015.

De secretaris,

Drs. E.L.C.M. Mol

De burgemeester,

Mr. A.H.J.M. Swachten