Regeling vervallen per 31-12-2021

Verordening reïntegratie niet-uitkerings-gerechtigde werkzoekenden en personen met een Anw-uitkering gemeente Boxmeer 2002

Geldend van 06-11-2002 t/m 30-12-2021 met terugwerkende kracht vanaf 01-07-2002

Intitulé

Verordening reïntegratie niet-uitkerings-gerechtigde werkzoekenden en personen met een Anw-uitkering gemeente Boxmeer 2002

De raad van de gemeente Boxmeer, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, gelet op artikel 149 van de gemeentewet, artikel 4:26 van de Algemene wet bestuursrecht, het Besluit uitvoering en financiering Wet inschakeling werkzoekenden, de Regeling uitvoe-ring en financiering Wet inschakeling werkzoekenden, gezien het advies van de adviescom-missie Sociale Zaken en de commissie Inwonerszaken

besluit vast te stellen:

Verordening reïntegratie niet-uitkerings-gerechtigde werkzoekenden en personen met een Anw-uitkering gemeente Boxmeer 2002

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze verordening wordt verstaan onder: a. aanvrager: de natuurlijke persoon van 23 jaar of ouder die een beroep doet op deze regeling, uitgezonderd studerenden als bedoeld in hoofdstuk II van de Wet op de stu-diefinanciering of hoofdstuk III van de Wet tegemoetkoming studiekosten;b. Wiw: Wet inschakeling werkzoekenden;c. Buf: het Besluit uitvoering en financiering Wet inschakeling werkzoekenden;d. Ruf: Regeling uitvoering en financiering Wet inschakeling werkzoekenden;e. Anw: Algemene nabestaandenwet;f. Nug: niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekende;g. Traject: een plan dat door de gemeente is opgesteld waarin de rechten en plichten van de belanghebbende worden vastgelegd, dat ondertekend wordt door zowel de gemeente als de belanghebbende en dat is gericht op het vergroten van de mogelijkheden tot inschakeling in het arbeidsproces.

Artikel 2 Bevoegdheid van burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd tot het nemen van besluiten over de aanvragen op grond van artikel 14, 4e lid van het Buf en artikel 6 van de Ruf met inachtneming van bepalingen van deze verordening.

Artikel 3 Traject

Bij de beoordeling van het besluit tot het traject baseren burgemeester en wethouders zich op de arbeidsmarktrelevantie en het vergroten van de mogelijkheden tot inschakeling in het arbeidsproces binnen een redelijke termijn.

Artikel 4 Voorwaarden

Er kan een traject worden aangeboden indien de aanvrager: a. in de gemeente woont en ingeschreven staat in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA);b. ingeschreven staat bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) als werkloos-werkzoekende en beschikbaar is voor arbeid voor tenminste 12 uur per week;c. tot de doelgroep Anw of Nug behoort en;d. dit is gericht op het vergroten van de mogelijkheden tot inschakeling in het reguliere arbeidsproces binnen een redelijke termijn.

Artikel 5 Plafond scholings- en activeringsbudget Wiw

  • 1 Er geldt een algemeen budgetplafond dat jaarlijks wordt bepaald op de hoogte van de doeluitkering die de gemeente van het Rijk ontvangt voor de reïntegratie van de doel-groep Nug en Anw als bedoeld in artikel 14, 4e lid van het Buf en artikel 6 van het Ruf.

  • 2 Burgemeester en wethouders kunnen desgewenst een hoger algemeen budgetplafond vaststellen.

  • 3 Aanvragen als bedoeld in het eerste lid kunnen worden geweigerd indien door het totaal van toezeggingen in dat jaar het algemene budgetplafond is bereikt.

Artikel 6 Verdeling van het scholings- en activeringsbudget Wiw

Het verdelen van het beschikbare budget als bedoeld in artikel 4 vindt plaats in volgorde van ontvangst van de aanvragen. Een aanvraag wordt in deze volgorde opgenomen als zij volledig is.

Artikel 7 Aanvraag

  • 1 Een traject wordt aangevraagd door indiening van een volledig ingevuld en eigenhandig ondertekend, door burgemeester en wethouders vastgesteld formulier, waarbij de gevraagde bescheiden overgelegd dienen te worden.

  • 2 De aanvrager is verplicht burgemeester en wethouders onmiddellijk mededeling te doen van de feiten en omstandigheden die van belang kunnen zijn voor de uitvoering van deze verordening onder overlegging van bewijsstukken.

Artikel 8 Soorten trajecten

  • 1 Trajecten worden onderscheiden in oriënterende trajecten, intensieve trajecten en bijzondere trajecten.

  • 2 a. Het oriënterende traject is voor de belanghebbende kosteloos.b. Het intensieve traject wordt door de gemeente door middel van een lening voorgefi-nancierd.c. Het bijzondere traject wordt door de gemeente door middel van een lening voorgefi-nancierd waarnaast ook een eigen bijdrage kan worden vastgesteld. 

  • 3 De voorfinanciering heeft de vorm van een renteloze lening.

  • 4 De eigen bijdrage zoals bedoeld in lid 2, sub c is groot 10% van het verschil tussen het netto gezinsinkomen en 115% van de gezinsbijstandsnorm over de periode waarop het traject betrekking heeft.

  • 5 De individuele subsidieplafonds voor de genoemde trajectsoorten worden bepaald op:a. Voor het oriënterende traject € 2.000,00.b. Voor het intensieve traject € 5.000,00.c. Voor het bijzondere traject € 10.000,00.

Artikel 9 Verplichtingen van de belanghebbende

  • 1 De belanghebbende verplicht zich in voldoende mate mee te werken aan het succesvol afronden van het traject.

  • 2 Tussen de gemeente en de belanghebbende wordt een overeenkomst opgemaakt, waarin de verplichtingen nader worden geregeld en uitgewerkt.

  • 3 In de overeenkomst wordt opgenomen of het traject: a. hetzij voor de belanghebbende kosteloos is; b. hetzij door de gemeente terugvorderbaar wordt voorgefinancierd; c. hetzij door de gemeente terugvorderbaar wordt voorgefinancierd met daarenboven een eigen bijdrage.

  • 4 De overeenkomst vermeldt de mogelijkheid van terugvordering en/of verhaal van de kos-ten bij het verstrekken van onjuiste of onvolledige inlichtingen en bij het verwijtbaar niet of onvoldoende nakomen van de verplichtingen die aan het traject zijn verbonden.

Artikel 10 Onvoorziene omstandigheden

In gevallen, de uitvoering van deze verordening betreffende, waarin deze niet voorziet, be-slissen burgemeester en wethouders.

Artikel 11 Afwijken bij onbillijkheden

Burgemeester en wethouders kunnen in bijzondere gevallen ten gunste van de belanghebbende afwijken van de bepalingen in deze verordening, indien toepassing ervan leidt tot onbillijkheden van overwegende aard.

Artikel 12 Herziening

Bij niet- of niet-behoorlijke nakoming van bij of krachtens deze verordening gegeven bepalin-gen, alsmede bij het opzettelijk verstrekken of doen verstrekken van onjuiste of onvolledige gegevens, kunnen burgemeester en wethouders besluiten tot herziening van het besluit.

Artikel 13 Terugvordering en verhaal van kosten op de belanghebbende

  • 1 Terugvordering en verhaal van kosten vindt, behoudens voor zover het betreft de vastge-stelde eigen bijdrage, alleen plaats om de redenen vermeld in dit artikel.

  • 2 Indien de belanghebbende de verplichtingen op grond van deze verordening en de met hem gesloten trajectovereenkomst verwijtbaar niet of onvoldoende nakomt, dan vordert de gemeente het voorgefinancierde gedeelte van de trajectkosten geheel of gedeeltelijk van de belanghebbende terug. De mate van terugvordering wordt afgestemd op de ernst van de gedraging, de mate van verwijtbaarheid en de omstandigheden van de belanghebbende. Geen terugvordering vindt plaats als alle verwijtbaarheid ontbreekt.

  • 3 Trajectkosten die door de gemeente gemaakt zijn op grond van door de belanghebbende verstrekte onjuiste of onvolledige inlichtingen kunnen te allen tijde worden teruggevorderd danwel op belanghebbende worden verhaald.

  • 4 De gemeente biedt een terugbetalingsregeling in termijnen aan. De gemeente zal eventuele kosten voor invordering verhalen op de belanghebbende.

Artikel 14 Inwerkingtreding

  • 1 Deze verordening kan worden aangehaald als: “Verordening reïntegratie niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekenden en personen met een Anw-uitkering gemeente Boxmeer 2002”.

  • 2 Deze verordening treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking en werkt terug tot 1 juli 2002.

Ondertekening

Aldus besloten door de Raad van de gemeente Boxmeer in zijn openbare vergadering van 12 september 2002.
De Raad voornoemd,De Griffier, de Voorzitter,