Beleidsregels inzake tegemoetkoming kosten kinderopvang op grond van sociaal-medische indicatie 2011

Geldend van 01-05-2011 t/m heden

Intitulé

Beleidsregels inzake tegemoetkoming kosten kinderopvang op grond van sociaal-medische indicatie 2011

Beleidsregels inzake tegmoetkoming kosten kinderopvang op grond van sociaal-medische indicatie

Artikel 1 Begripsbepalingen

Alle begrippen die in deze regeling worden gebruikt en die niet nader worden omschreven, hebben dezelfde betekenis als in de Wet kinderopvang en de Verordening Wet kinderopvang.

Artikel 2 Verordening

De verordening is overeenkomstig van toepassing tenzij anders is bepaald in deze beleidsregels.

Artikel 3 Doelgroep

  • 1. Deze regeling is van toepassing op ouder(s)/verzorgers(s) met:

    • a.

      een lichamelijke, zintuiglijke, verstandelijke of psychische beperking van wie is vastgesteld dat een of meer van deze beperkingen opvang van hun kind of kinderen noodzakelijk maken, of;

    • b.

      een kind ten aanzien van wie is vastgesteld dat kinderopvang in het belang van een goede en gezonde ontwikkeling van dat kind noodzakelijk is, en:

    • c.

      die aantoonbaar niet zelf in de kinderopvang kunnen voorzien en geen beroep kunnen doen op een andere passende voorziening.

Artikel 4 Noodzaak van kinderopvang

  • 1. Het college stelt op aanvraag van de ouder(s)/verzorger(s) vast of hij of zijn partner een persoon is zoals bedoeld in artikel 3 van deze regeling.

  • 2. Voor het vaststellen van de noodzaak van kinderopvang als gevolg van sociale of medische noodzakelijkheid, kan het college een onafhankelijke instantie aanwijzen.

  • 3. Na maximaal 12 maanden, gerekend vanaf de ingangsdatum van de tegemoetkoming, vindt een herbeoordeling plaats van de noodzaak van kinderopvang.

Artikel 5 Omvang van de kinderopvang

Het college verleent de tegemoetkoming voor het aantal uren kinderopvang dat naar zijn oordeel redelijkerwijs noodzakelijk is als gevolg van sociaal-medische indicatie met een maximum van drie dagen of zes dagdelen per week.

Artikel 6 Hoogte van de eigen bijdrage

  • 1. De ouder betaalt een bijdrage in de kosten van de kinderopvang afhankelijk van het toetsingsinkomen.

  • 2. Voor het bepalen van de hoogte van de bijdrage als bedoeld in lid 1 wordt de tabel gebruikt voor het betreffende kalenderjaar, zoals opgenomen in het Besluit kinderopvangtoeslag en tegemoetkoming in kosten kinderopvang, de Regeling indexering kinderopvang en de daarbij behorende bijlage.

Artikel 7 Hardheidsclausule

Het college kan in bijzondere gevallen ten gunste van de ouder afwijken van de bepalingen in deze beleidsregels, als toepassing van beleidsregels tot onbillijkheden van overwegende aard leidt.

Artikel 8 Inwerkingtreding en overgangsbepaling

  • 1. Deze regeling treedt in werking per 1 mei 2011.

  • 2. Ouders die vóór 1 mei 2011 reeds een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang op grond van sociaal-medische indicatie ontvingen, ontvangen tot maximaal zes maanden na de inwerkingtreding van deze beleidsregels een tegemoetkoming conform de Beleidsregel Sociaal Medische Indicatie Wet Kinderopvang (2005).

Artikel 9 Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Beleidsregels inzake tegemoetkoming kosten kinderopvang op grond van sociaal-medische indicatie.