Regeling vervallen per 31-12-2018

Fonds leefbaarheid 2016 – 2018

Geldend van 01-11-2016 t/m 30-12-2018

Intitulé

Fonds leefbaarheid 2016 – 2018

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordenveld,

Gelet op het bepaalde in artikel 149 van de gemeentewet en artikel 2 lid 2 van de Algemene Subsidieverordening (Asv) Noordenveld 2011,

Besluit:

Vast te stellen de nadere regel “Fonds Leefbaarheid 2016-2018”

Artikel 1 Doel

Subsidie wordt verstrekt voor initiatieven die bijdragen aan het vergroten van de betrokkenheid van inwoners bij hun wijk, dorp of de gemeente Noordenveld en aan het verbeteren van de leefomgeving in en om de dorpen en wijken van de gemeente Noordenveld

Artikel 2 Initiatief

Het initiatief is binnen twee jaar na de datum van de subsidiebeschikking gereed.

Het (resultaat van het) initiatief is overdraagbaar naar andere dorpen/wijken in Drenthe.

Een aanvrager deelt de opgedane kennis en ervaringen met andere geïnteresseerde dorpen/wijken. Dat doet hij, in ieder geval, door de ervaringen te plaatsen op de website www.burgerkrachtindrenthe.nl.

Het (resultaat van het) initiatief komt ten goede aan de dorpsgemeenschap, en niet slechts aan enkele individuen.

Voor het initiatief is een aantoonbaar breed draagvlak in het dorp of de wijk.

Artikel 3 Aanvraag

Subsidieaanvragen worden afgehandeld op basis van volgorde van binnenkomst.

Wanneer een subsidieaanvraag niet volledig is, geldt voor het in behandeling nemen van de aanvraag de datum waarop de aanvraag volledig is geworden.

Een subsidieaanvraag wordt binnen 8 weken afgehandeld.

Artikel 4 Weigeringsgronden

De aanvraag voor subsidie kan worden afgewezen als aannemelijk is dat de activiteit ook zonder subsidie van de gemeente Noordenveld uitgevoerd zal worden.

Een subsidieaanvraag wordt afgewezen als daarmee het subsidieplafond wordt overschreden. De raad stelt jaarlijks het subsidieplafond vast.

Een aanvraag wordt afgewezen als de aanvrager niet minimaal 25% van de kosten van het initiatief zelf, in geld of in natura, draagt.

Artikel 5 Hardheidsclausule

Het college kan in bijzondere gevallen afwijken van het bepaalde in deze nadere regel.

Artikel 6

De nadere regel “Fonds Leefbaarheid 2016-2018” vervangt de nadere regel “Fonds Leefbaarheid”.

De nadere regel “Fonds Leefbaarheid 2016-2018” treedt in werking met ingang van 1 november 2016 en vervalt op 31 december 2018.

Aldus besloten in de vergadering van het college van burgemeesters en wethouders van

6 december 2016

Toelichting bij de nadere regel “Fonds Leefbaarheid 2016 – 2018”

De provincie legt op haar website uit waarom het budget van Vitaal Platteland overgeheveld is naar gemeenten:

 Nieuwe regeling Vitaal Platteland

Het college van Gedeputeerde Staten heeft een nieuwe regeling voor het ondersteunen van dorpsinitiatieven vastgesteld. Met deze nieuwe regeling wordt voldaan aan de wens vanuit de samenleving om de oude regeling ‘Vitaal Platteland’ laagdrempeliger en toegankelijker te maken. In plaats van een provinciaal loket voor dorpsinitiatieven gaat de provincie Drenthe jaarlijks € 50.000,- overmaken aan elke gemeente in Drenthe. Gemeenten kunnen op basis van cofinanciering deze middelen inzetten voor lokale initiatieven. De nieuwe regeling loopt tot en met 2018.

Gedeputeerde Henk Jumelet: “Met het aantreden van ons college hebben wij gezegd dat wij de ondersteuning van dorpsinitiatieven toegankelijker willen maken. Bijna elke gemeente in Drenthe ondersteunt in de vorm van een regeling of fonds lokale initiatieven. Door hierop aan te sluiten verminderen wij bureaucratie, regeldruk en hebben inwoners maar één loket om subsidie aan te vragen. Op die manier wordt het voor inwoners, die zich vrijwillig inzetten voor de leefbaarheid van hun dorp of wijk, een stuk overzichtelijker.”

 Toelichting per artikel

 Artikel 1 en 2

Vergroten van betrokkenheid van inwoners doet u bijvoorbeeld door met (een groep) vrijwilligers de activiteit te organiseren. Op de website www.burgerkrachtindrenthe.nl kunt u inspiratie opdoen voor een initiatief. De activiteit moet gesteund worden door meerdere inwoners van de gemeente Noordenveld. U wordt gevraagd dit aan te tonen bij uw aanvraag. Hoe u dat doet, is aan u. Voorwaarde is ook dat u uw ervaringen deelt op de website www.burgerkrachtindrenthe.nl

 Artikel 3

In de algemene subsidieverordening staat welke informatie aangeleverd moet worden voor een subsidieaanvraag. Op de website van de gemeente Noordenveld staat een aanvraagformulier dat organisaties helpt bij het aanvragen van subsidie.

https://www.gemeentenoordenveld.nl/digitaal_loket/formulieren/aanvraagformulier_subsidie

Artikel 5. Bij aanvraag in te dienen gegevens (algemene subsidieverordening Noordenveld)

1. Een subsidie wordt schriftelijk aangevraagd bij het college met een door het college vastgesteld aanvraagformulier.

2. Bij een subsidieaanvraag verstrekt de aanvrager de volgende gegevens:

a. een beschrijving van de activiteiten waarvoor subsidie wordt gevraagd;

b. de doelstellingen en resultaten, die worden nagestreefd met de subsidie, en hoe de activiteiten aan dat doel en die resultaten bijdragen. In bijzonder ook in welke mate de activiteiten gericht zijn op de gemeente of haar ingezetenen en op door de gemeente vastgestelde doelen of beleidsterreinen;

c. een begroting en dekkingsplan van de kosten van de activiteiten, waarvoor de subsidie wordt aangevraagd. Het dekkingsplan bevat een opgave van bij andere bestuursorganen of private organisaties of personen aangevraagde subsidies of vergoedingen voor dezelfde activiteiten, onder vermelding van de stand van zaken daarvan;

d. indien van toepassing bij een jaarlijkse subsidie, de stand van de egalisatiereserve op het moment van de aanvraag.

3. Indien een aanvrager voor de eerste maal een (jaarlijkse) subsidie aanvraagt, voegt hij een exemplaar van de oprichtingsakte, de statuten, het jaarverslag, de jaarrekening en de balans van het voorgaande jaar als bijlagen toe aan het aanvraagformulier.

4. Het college is bevoegd ook andere dan, of slechts enkele van, de in het tweede en derde lid genoemde gegevens te verlangen, indien die voor het nemen van een beslissing op de aanvraag noodzakelijk, respectievelijk voldoende, zijn.

 Artikel 4

In dit artikel staan redenen waarop een subsidieverzoek afgewezen kan of moet worden. Als het budget op is, wordt een verzoek afgewezen. Een overschrijding van het budget is dus niet mogelijk. Elke organisatie draagt zelf een steentje (minimaal 25% van de kosten) bij aan de activiteit die het organiseert en als het in staat is de activiteit zonder subsidie uit te voeren kan dat een reden zijn om het verzoek af te wijzen. Zelf een bijdrage leveren kan bijvoorbeeld in uren die vrijwilligers steken in de organisatie en met geld van fondsen of ondernemers.