Verordening doelmatigheid en doeltreffendheid onderzoek artikel 213a Gemeentewet 2012

Geldend van 14-04-2012 t/m heden

Intitulé

Verordening doelmatigheid en doeltreffendheid onderzoek artikel 213a Gemeentewet 2012

Nr. 5c.,

Afdeling concernstaf

De raad der gemeente Tiel,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 20 december 2011, nr. 5 inzake een

verordening voor periodiek onderzoek door het college naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het door het college gevoerde bestuur, van de gemeente Tiel.

gelet op de artikelen 147 lid 2 en 213a van de Gemeentewet,

Besluit:

  • 1.

    de verordening doelmatigheid en doeltreffendheid onderzoek artikel 213a Gemeentewet van 17 maart 2004 (inclusief de wijziging van 18 januari 2006) in te trekken.

  • 2.

    vast te stellen navolgende verordening doelmatigheid en doeltreffendheid onderzoek artikel 213a Gemeentewet 2012;

Artikel 1. Definities

In deze verordening wordt verstaan onder:

a.Doelmatigheid

het realiseren van bepaalde prestaties met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen.

b.Doeltreffendheid

de mate waarin de gewenste prestaties en de beoogde maatschappelijke effecten van het beleid ook daadwerkelijk worden behaald.

Artikel 2 Onderzoeksfrequentie

1.het college voert met ingang van 2012 jaarlijks minimaal één onderzoek uit naar de doeltreffendheid en/of doelmatigheid van haar beleid en/f bedrijfsvoering.

Artikel 3 Onderzoeksprogramma

  • 1. Het college zendt ieder jaar uiterlijk vóór 31 december een onderzoeksprogramma naar de raad van de in het volgende jaar te verrichten onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid. Dit onderzoeksprogramma vermeld in ieder geval:

    • ·

      de onderwerpen van onderzoek

    • ·

      de motivatie van de keuze voor deze onderwerpen

    • ·

      het budget dat voor het uitvoeren van deze onderzoeken is opgenomen

  • 2. Het college stelt per onderzoek een onderzoeksplan vast. Hierin is in ieder geval vastgelegd: het object van onderzoek, de probleemstelling en onderzoeksvragen, de onderzoeksmethode en het toetsingskader.

Artikel 4. Voortgang onderzoeken

Het college rapporteert in de bedrijfsvoeringparagraaf van de begroting en jaarstukken over de voortgang van de onderzoeken naar de doelmatigheid en doeltreffendheid en de uitputting van de bijbehorende budgetten.

Artikel 5. Rapportage en gevolgtrekking

  • 1. De uitkomsten van een onderzoek worden vastgelegd in een rapportage. Elke rapportage bevat tenminste een analyse van de onderzoeksresultaten en indien nodig aanbevelingen voor verbeteringen.

  • 2. Op basis van de resultaten van ieder onderzoek stelt het college indien nodig een plan van verbetering op. De rapportage en het plan van verbetering worden ter kennisgeving aan de raad aangeboden. Het college neemt op basis van het plan van verbetering organisatorische maatregelen.

Artikel 6. Inwerkingtreding

  • 1. Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 maart 2012

  • 2. Deze verordening doelmatigheid en doeltreffendheid onderzoek artikel 213a Gemeentewet van 17 maart 2004 (inclusief de wijziging van 18 januari 2006) wordt gelijktijdig met de inwerkingtreding van de verordening als bedoeld in het eerste lid ingetrokken.

Artikel 7. Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als: “Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid 2012 van de gemeente Tiel”.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van de raad van 21 maart 2012
de burgemeester, de griffier,