Regeling vervallen per 01-12-2017

Beleid ontheffingen sluitingstijden horecabedrijven

Geldend van 27-07-2006 t/m 30-11-2017

Intitulé

Beleid ontheffingen sluitingstijden horecabedrijven

nr. 258

Gemeenteblad van Enschede

De Burgemeester van Enschede,

besluit

gelet op

Afdeling 2.3A van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Enschede en op het door de gemeenteraad op 11 juli 2005 als uitgangspunt van beleid vastgestelde Ontwikkelingskader Horeca 2005-2015, onderdeel 5.2.2. Openingstijden horeca,

  • 1.

    in te trekken zijn “Beleid sluitingstijden horecabedrijven” d.d. 21 januari 1991, zoals dat sedertdien is gewijzigd;

  • 2.

    vast te stellen de volgende beleidsregels onder de naam

Beleid ontheffingen sluitingstijden horecabedrijven

Artikel 1

In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

A. Horecaconcentratiegebied:

  • 1.

    het gebied dat wordt gevormd door:

    • -

      de Oude Markt;

    • -

      de oostzijde van de Langestraat tussen de Oude Markt en de Hofstraat;

    • -

      de noordzijde van het westelijke deel van de Hofstraat vanaf de Langestraat tot en met nr. 3;

    • -

      de Menistenstraat;

    • -

      de Stadsgravenstraat aan de noordzijde van nr. 9 tot en met nr. 59, aan de zuidzijde van nr. 8 tot en met nr. 42;

    • -

      de Bolwerkstraat;

    • -

      de Knibbelbrugsteeg vanaf de Stadsgravenstraat tot en met nr. 3;

  • 2.

    het plangebied Muziekkwartier zoals omschreven in het ontwerpbestemmingsplan Muziekkwartier.

B. Commercieel horecabedrijf:

een inrichting als bedoeld in artikel 1, eerste lid van de Drank- en Horecawet waarin rechtmatig het horecabedrijf als bedoeld in dat artikellid wordt uitgeoefend, of een inrichting als bedoeld in artikel 12a, eerste lid van de Drank- en Horecaverordening waarin rechtmatig alcoholvrije drank voor gebruik ter plaatse wordt verstrekt, waar de hoofdactiviteit bestaat uit de verstrekking van dranken, maaltijden en/of kleine etenswaren voor verbruik ter plaatse of het geven van gelegenheid tot dansen;

C. Ontheffing:

een op een aanvraag genomen besluit tot het verlenen van een ontheffing als bedoeld in artikel 2.3A.2, tweede lid van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Enschede;

D. Werkdag:

de maandag, de dinsdag, de woensdag, de donderdag en de vrijdag;

E. Weekenddag:

de zaterdag en de zondag.

Artikel 2

  • 1. Indien het belang van de openbare orde, veiligheid, zedelijkheid of gezondheid, dan wel bijzondere omstandigheden zich niet tegen het verlenen van een ontheffing verzetten, geldt het bepaalde in de volgende leden van dit artikel en het bepaalde in artikel 3. Van bijzondere omstandigheden is in ieder geval sprake als het gebruikmaken van een ontheffing zou leiden tot een met een wettelijk voorschrift strijdige situatie.

  • 2. Voor een commercieel horecabedrijf wordt een ontheffing verleend voor de duur van ten hoogste één kalenderjaar.

  • 3. Een ontheffing wordt verleend tot het einde van een kalenderjaar.

  • 4. Indien een commercieel horecabedrijf wordt geëxploiteerd door een nieuwe ondernemer, dan wordt de eerste ontheffing aan die ondernemer, in afwijking van het tweede en het derde lid, verleend voor een periode van drie maanden.

  • 5. Indien het gebruikmaken van een ontheffing als bedoeld in het vierde lid niet heeft geleid tot overlast of anderszins tot verstoring van de openbare orde, wordt de volgende ontheffing verleend overeenkomstig het bepaalde in het tweede en het derde lid.

Artikel 3

  • 1. Voor een commercieel horecabedrijf wordt desgevraagd ontheffing verleend voor de periode gelegen tussen 00.00 en uiterlijk 02.00 uur.

  • 2. Voor een commercieel horecabedrijf gelegen in een horecaconcentratiegebied, wordt desgevraagd ontheffing verleend voor de periode gelegen tussen 00.00 en uiterlijk 04.30 uur op werkdagen en op zaterdag.

  • 3. Voor een café, een bar of een discotheek gelegen in een horecaconcentratiegebied, wordt desgevraagd ontheffing verleend voor de periode gelegen tussen 00.00 en uiterlijk 05.30 uur op zondag.

  • 4. Voor een ander dan in het derde lid bedoeld commercieel horecabedrijf gelegen in een horecaconcentratiegebied, wordt desgevraagd ontheffing verleend voor de periode gelegen tussen 00.00 en uiterlijk 05.00 uur op zondag.

  • 5. Aan een ontheffing als bedoeld in het tweede en het derde lid worden in ieder geval de voorschriften verbonden dat vanaf een half uur voorafgaande aan het sluitingstijdstip geen bezoekers meer worden toegelaten, geen dranken meer worden verstrekt, geen muziek meer ten gehore wordt gebracht en de aanwezige kunstverlichting op volle sterkte is ingeschakeld.

  • 6. Voor een commercieel horecabedrijf gelegen in het recreatiegebied Go Planet in de Kanaalzone waarvan de hoofdactiviteit gericht is op het geven van gelegenheid tot dansen, wordt desgevraagd ontheffing verleend voor de periode gelegen tussen 00.00 en uiterlijk 04.30 uur op weekenddagen. Aan zo’n ontheffing worden in ieder geval de voorschriften verbonden dat na 02.00 uur geen bezoekers meer worden toegelaten, en dat vanaf een half uur voorafgaande aan het sluitingstijdstip geen dranken meer worden verstrekt, geen muziek meer ten gehore wordt gebracht en de aanwezige kunstverlichting op volle sterkte is ingeschakeld.

  • 7. Aan een ontheffing als bedoeld in het zesde lid wordt tevens het voorschrift verbonden dat gedurende de openingsuren van het horecabedrijf en aansluitend gedurende een kwartier daarna, voldoende gekwalificeerd beveiligingspersoneel van een professionele particuliere beveiligingsorganisatie bij de ingangen en uitgangen aanwezig is, dat toeziet op een ordelijke gang van zaken in het horecabedrijf en op de openbare weg in de directe omgeving van het horecabedrijf.

Artikel 4

Een ontheffing voor een niet-commercieel horecabedrijf kan slechts worden verleend voor een bijzondere gelegenheid van zeer tijdelijke aard, voor de periode gelegen tussen 00.00 en 02.00 uur.

Artikel 5

In bijzondere gevallen, waaronder in ieder geval wordt begrepen het geval als omschreven in het Ontwikkelingskader Horeca 2005 – 2015, onderdeel 5.2.2, punt 2, kan voor een horecabedrijf een ontheffing worden verleend van een ruimere strekking dan aangegeven in de artikelen 3 en 4. Op het nemen van een besluit tot een dergelijke ontheffing is het Mandaatbesluit niet van toepassing.

Artikel 6

Indien tegen de ondernemer van een horecabedrijf voor de tweede maal binnen een periode van één jaar proces-verbaal is opgemaakt wegens handelen in afwijking van het bepaalde in of krachtens artikel 2.3A.2, eerste lid van de APV, dan zal dit in beginsel leiden tot schorsing van de verleende ontheffing voor een periode van vier weken. Indien geen ontheffing is verleend, zal dit in beginsel ertoe leiden dat het betreffende horecabedrijf gedurende een periode van vier weken gesloten dient te zijn tussen 22.00 en 07.00 uur.

Artikel 7

Voor een commercieel horecabedrijf buiten een horecaconcentratiegebied, waarvoor gedurende het kalenderjaar 2005 een ontheffing is verleend die mede van kracht was voor de periode tussen 02.00 en 04.30 uur, wordt voor de jaren 2006, 2007 en 2008 desgevraagd een ontheffing verleend overeenkomstig de ontheffing die was verleend voor het kalenderjaar 2005.

Artikel 8

In de gevallen waarin deze beleidsregels niet voorzien, besluit de burgemeester zoals het hem geraden voorkomt.

Artikel 9

Deze beleidsregels treden in werking op 1 april 2006.

artikel 10

“Voor een horecabedrijf gelegen buiten het horecaconcentratiegebied genoemd in artikel 1A onder 1, die met de voor dan wel achterzijde gelegen is aan de Zuiderhagen, het Van Loenshof, de Langestraat, De Heurne of de Noorderhagen, wordt voor het jaar 2009 desgevraagd ontheffing verleend overeenkomstig artikel 3. “

Enschede, 13 maart 2006,

De Burgemeester van Enschede

w.g. P.E.J. den Oudsten