Regeling vervallen per 22-01-2016

Bezoldigingsregeling gemeente Wijk bij Duurstede 2014

Geldend van 01-11-2014 t/m 21-01-2016

Intitulé

Bezoldigingsregeling gemeente Wijk bij Duurstede 2014

Besluit van Burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders van Wijk bij Duurstede;

Gelet op artikel 160, eerste lid sub c van de Gemeentewet;

Gelet op het bepaalde in artikel 3:1 van de Collectieve arbeidsvoorwaardenregeling;

Gelet op de Arbeidstijdenwet;

Gelet op de in de Commissie voor Georganiseerd Overleg bereikte overeenstemming op 28 mei 2014;

Besluiten:

vast te stellen de volgende:

“Bezoldigingsregeling gemeente Wijk bij Duurstede 2014”

I Begripsbepalingen

Artikel 1

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

a.

ambtenaar:

1.de ambtenaar in de zin van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede

2.de werknemer als bedoeld in artikel 2:5:1 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede;

b.

salaris:

het salaris, als bedoeld in artikel 3:1, tweede lid onder b, van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede, onverminderd het bepaalde in artikel 4a:3 van deze regeling;

c.

uurloon:

het uurloon als bedoeld in artikel 1:1, eerste lid onder o, van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede;

d.

schaal:

de schaal als bedoeld in artikel 3:1, tweede lid onder a, van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede, opgenomen in bijlage IIa van die regeling;

e.

maximumsalaris:

het hoogste bedrag van een salarisschaal;

f.

bezoldiging:

de bezoldiging als bedoeld in artikel 3:1, tweede lid onder c, van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede;

g.

betrekking:

de betrekking als bedoeld in artikel 1:1, eerste lid onder b, van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede;

h.

functiewaardering:

het op methodische wijze naar zwaarte rangordenen van functies;

i.

conversie:

de vertaling van de gevonden rangorde naar salarisschalen;

j.

aanloopschaal:

de schaal die, voorafgaande aan de schaal volgens conversie, met toepassing van artikel 6, lid 2, van deze regeling voor de ambtenaar van toepassing wordt verklaard;

k.

volledige betrekking:

de volledige betrekking als bedoeld in artikel 1:1, eerste lid onder k, van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede;

l.

overwerk:

het overwerk als bedoeld in artikel 1:1, eerste lid onder l, van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede.

II Salaris

Recht op salaris

Artikel 2

  • 1.

    Het recht op salaris vangt aan met de dag waarop de aanstelling van de ambtenaar ingaat. Indien in het aanstellingsbesluit geen datum van ingang is vermeld, vangt het recht op salaris aan met de dag waarop de ambtenaar feitelijk in dienst is getreden.

  • 2.

    Het recht op salaris eindigt, in geval van ontslag, met ingang van de dag waarop het ontslag ingaat.

Gebroken tijdvakken

Artikel 3

Wanneer het salaris of een toelage moet worden berekend over een gedeelte van een maand, wordt het bedrag per dag vastgesteld door het maandbedrag te delen door het aantal kalenderdagen van die maand.

Onvolledige betrekking

Artikel 4

Het salaris van de ambtenaar met een onvolledige betrekking wordt vastgesteld op een evenredig deel van het salaris dat voor hem zou gelden bij een volledige betrekking.

Salarisschaal en -bedrag

Artikel 5

  • 1. De salarissen van de ambtenaren wier salaris niet bij of krachtens de wet is geregeld, worden vastgesteld op de bedragen volgens de salarisschalen zoals opgenomen in bijlage IIa van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede.

  • 2. Het salaris van de gemeentesecretaris wordt afgeleid van de schaal in bijlage IIA van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede welke – gerelateerd aan de bezoldiging van de burgemeester in de inwonersklasse 14.001 tot 24.000 inwoners – direct ligt onder de rijksschaal waarvan het maximum salaris vergelijkbaar is met de bezoldiging van de burgemeester.

Artikel 6

  • 1.

    Burgemeester en wethouders bepalen - uitgezonderd de ambtenaar als bedoeld in artikel 5, lid 2 - met inachtneming van de resultaten van een functiewaarderingsonderzoek en aan de hand van de vastgestelde conversie de voor de ambtenaar geldende salarisschaal, tenzij zijn wijze van functioneren zich nog daartegen verzet.

  • 2.

    Burgemeester en wethouders kunnen nadere regels stellen met betrekking tot de uitvoering van een functiewaarderingsonderzoek en de daarbij te hanteren methode.

  • 3.

    Anders dan bij het aanvaarden van passende of gangbare arbeid, dan wel bij wijze van disciplinaire straf, als bedoeld in de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede, kan zonder voorafgaand ontslag voor een ambtenaar geen salarisschaal gaan gelden met een lager maximumsalaris dan dat van de reeds voor hem geldende salarisschaal.

Periodieke verhoging van het salaris

Artikel 7

  • 1.

    Het salaris van de ambtenaar die voldoende functioneert, wordt binnen de voor hem geldende salarisschaal periodiek verhoogd tot het naast hogere bedrag.

  • 2.

    De periodieke verhogingen worden toegekend aan de ambtenaar die het maximumsalaris van de voor hem geldende salarisschaal nog niet heeft bereikt:

    • a.

      bij aanstelling in tijdelijke dienst voor de eerste maal met ingang van de eerste dag van de maand waarin zijn tijdelijke aanstelling een jaar is verstreken en

    • b.

      bij c.q. na aanstelling in vaste dienst voor de eerste maal ingaande 1 januari van het jaar daaropvolgend en vervolgens telkens per 1 januari van enig jaar.

  • 3.

    Het tijdstip waarop ingevolge het vorige lid voor de eerste maal een periodieke verhoging wordt toegekend, kan worden vervroegd indien daartoe naar het oordeel van burgemeester en wethouders aanleiding bestaat.

Extra periodieke verhoging van het salaris

Artikel 8

  • 1.

    Aan de ambtenaar die het maximumsalaris van de voor hem geldende salarisschaal nog niet heeft bereikt, kan een extra periodieke salarisverhoging tot een in de salarisschaal genoemd bedrag, niet uitgaande boven het maximumsalaris, worden toegekend op grond van zeer goede of uitstekende vervulling van de betrekking, dan wel andere van voldoende belang geachte omstandigheden.

  • 2.

    Bij de toepassing van het vorige lid blijft het tijdstip waarop ingevolge artikel 7 een salarisverhoging wordt toegekend onverlet, tenzij anders wordt bepaald.

Ziekte en periodieke salarisverhoging

Artikel 9

Een verhindering wegens ziekte als bedoeld in hoofdstuk 7 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede zal niet van invloed zijn op het tijdstip van toekenning van periodieke salarisverhogingen.

Geen periodieke verhoging

Artikel 10

  • 1. Indien een ambtenaar onvoldoende functioneert, kan worden bepaald dat voor hem de in artikel 7 bedoelde salarisverhoging achterwege wordt gelaten.

  • 2. Nadien kan worden bepaald dat de salarisverhoging, welke met toepassing van het eerste lid achterwege is gelaten, al dan niet met terugwerkende kracht alsnog wordt toegekend.

  • 3. Van een beslissing tot toepassing van het eerste lid wordt de ambtenaar zo spoedig mogelijk, doch in elk geval voor de datum waarop anders de salarisverhoging zou ingaan, schriftelijk mededeling gedaan, onder vermelding van de redenen welke tot de beslissing hebben geleid.

    Salaris bij bevordering naar hogere schaal

    Artikel 11

    • 1.

      Bij de bevordering van de ambtenaar naar een salarisschaal met een hoger maximumsalaris, wordt het salaris in de nieuwe schaal vastgesteld op het eerst hogere bedrag, waarmede gerealiseerd wordt dat het verschil tussen het nieuwe salaris en het oude salaris van de ambtenaar tenminste 75% bedraagt van het verschil tussen het bedrag dat de ambtenaar laatstelijk genoot en het naast hogere bedrag in die oude schaal, dan wel het naast lagere bedrag in die oude schaal, indien het salaris in de oude schaal reeds overeenkwam met het maximumsalaris in die schaal.

    • 2.

      Wanneer de bevordering het gevolg is van een overplaatsing naar een functie waaraan een hogere salarisschaal is verbonden, is het gestelde in artikel 7, lid 2 en lid 3 van deze Regeling van overeenkomstige toepassing.

      III Instrumenten van flexibele beloning

      Gratificatie

      Artikel 12

      • 1.

        Indien een ambtenaar een uitstekende individuele prestatie heeft geleverd, kan aan hem een gratificatie als bedoeld in artikel 15:1:28 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede worden toegekend.

      • 2.

        B&W stellen nadere regels met betrekking tot het in het eerste lid bepaalde.

      Groepsgratificatie

      Artikel 13

      • 1.

        Aan een groep ambtenaren die een uitstekende collectieve prestatie heeft geleverd, kan een groepsgratificatie worden toegekend.

      • 2.

        B&W stellen nadere regels met betrekking tot het in het eerste lid bepaalde.

      Persoonlijke toelage na bereiken maximum functionele schaal

Artikel 14

  • 1.

    Aan een ambtenaar die het maximum van de voor hem geldende schaal heeft bereikt, kan een persoonlijke toelage als bedoeld in artikel 3:7:8 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede worden toegekend, indien betrokkene meerdere jaren uitstekend heeft gefunctioneerd.

  • 2.

    De toelage bedraagt maximaal 7,5% van het salaris van de ambtenaar en wordt toegekend in stappen van 2,5%.

  • 3.

    Het salaris en de persoonlijke toelage tezamen overschrijden niet het maximum van de naast hogere salarisschaal.

  • 4.

    De toelage wordt ingetrokken dan wel verminderd, indien de gronden waarop deze werd toegekend niet meer dan wel in verminderde mate aanwezig zijn, tenzij burgemeester en wethouders van oordeel zijn dat er omstandigheden zijn om de toelage geheel of gedeeltelijk te handhaven.

Arbeidsmarkttoelage

Artikel 15

  • 1.

    Aan de ambtenaar kan om redenen van werving of behoud een toelage worden toegekend.

  • 2.

    De in het eerste lid bedoelde toelage wordt toegekend voor een tijdvak dat tevoren is vastgesteld, met inachtneming van een maximum van drie jaar.

  • 3.

    De toelage bedraagt maximaal 7,5% van het maximum salaris van de voor de ambtenaar geldende salarisschaal.

  • 4.

    Het salaris en de arbeidsmarkttoelage tezamen overschrijden niet het maximum van de naast hogere salarisschaal.

  • 5.

    De toelage eindigt op de ingevolge het tweede lid vastgestelde vervaldatum. Wanneer de arbeidsmarktsituatie waarop de toelage is gebaseerd nog steeds bestaat, kan opnieuw een toelage worden toegekend.

  • 6.

    Burgemeester en wethouders kunnen om redenen van werving of behoud (aanvullend) afwijkende maatregelen treffen.

Nadere regels overige instrumenten flexibele beloning

Artikel 16

Burgemeester en wethouders stellen nadere regels omtrent de toepassing en de hoogte van overige instrumenten van flexibele beloning.

IV Overige toelagen en vergoedingen

Waarnemingsvergoeding

Artikel 17

  • 1. De ambtenaar die ingevolge hem daartoe door of namens het college verstrekte opdracht volledig een andere betrekking waarneemt, ontvangt een waarnemingsvergoeding overeenkomstig het bepaalde in artikel 3:1:2 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede.

  • 2. Ter uitvoering van het bepaalde in artikel 3:1:2, lid 2 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede, bestaat voor de ambtenaar wiens functie wordt bezoldigd naar salarisschaal 9 of hoger, aanspraak op vergoeding vanaf de dag dat de waarneming begon zodra deze in een aaneengesloten tijdvak van zes weken tenminste twintig volle werkdagen heeft geduurd.

  • 3. Ter uitvoering van het bepaalde in artikel 3:1:2, lid 4 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede, wordt geen vergoeding toegekend aan de ambtenaar die ingevolge de door hem beklede functie integraal hiërarchisch leiding geeft.

Buitendagvenstervergoeding

Artikel 18

De ambtenaar die valt onder de standaard regeling voor de werktijden en die door het college is aangewezen om arbeid te verrichten buiten het dagvenster, ontvangt een buitendagvenstervergoeding overeenkomstig het bepaalde in artikel 3:8 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede.

Overwerkvergoeding

Artikel 19

Aan de ambtenaar die een functie bekleedt waaraan maximaal schaal 11 is verbonden en voor wie met toepassing van artikel 4:4 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede eenzijdig de werktijden zijn vastgesteld wordt ingeval van overwerk een overwerkvergoeding toegekend conform hetgeen is bepaald in de artikelen 3:2 en 3:2:1 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede.

Toelage onregelmatige dienst

Artikel 20

    • 1.

      De ambtenaar die een functie bekleedt waaraan maximaal schaal 11 is verbonden en voor wie met toepassing van artikel 4:4 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede eenzijdig de werktijden zijn vastgesteld, heeft recht op een toelage onregelmatige dienst over de werktijd tijdens de uren genoemd in artikel 3:3, lid 1 onder a t/m c, van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede.

    • 2.

      De toelage als bedoeld in het eerste lid bedraagt per gewerkt uur een percentage van het voor de ambtenaar geldende salaris per uur en wel:

  • a.

    20% voor de uren op maandag tot en met vrijdag tussen 6.00 en 8.00 uur en tussen 18.00 en 22.00 uur;

  • b.

    40% voor de uren op maandag tot en met vrijdag tussen 0.00 en 6.00 uur en tussen 22.00 en 24.00 uur;

  • c.

    40% voor de uren op zaterdag;

  • d.

    65% voor de uren op zondag en op de feestdagen genoemd in artikel 4:5, derde lid, van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede, alsmede op goede vrijdag en 5 mei, welke dagen lokaal als feestdagen zijn aangewezen,

met dien verstande dat genoemde percentages worden berekend over ten hoogste het salaris per uur, dat is afgeleid van het salaris horende bij regel 11 in schaal 6.

3.Voor de in het vorige lid onder a genoemde morgen- en avonduren wordt de toelage slechts toegekend, indien de arbeid is aangevangen vóór 7.00 uur, respectievelijk is beëindigd na 19.00 uur.

4.In bijzondere gevallen kan een regeling worden getroffen die het bepaalde in de vorige leden aanvult of daarvan afwijkt.

Toelage bereikbaarheids- en beschikbaarheidsdienst

Artikel 21

    • 1.

      Aan de ambtenaar aan wie met toepassing van artikel 2:1B, lid 2, onderdeel c van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede ingevolge schriftelijke aanwijzing van burgemeester en wethouders om redenen van dienstbelang de verplichting is opgelegd zich regelmatig of vrij regelmatig bereikbaar en beschikbaar te houden teneinde bij oproep arbeid te gaan verrichten, wordt een toelage toegekend.

    • 2.

      De toelage bedraagt per uur van daadwerkelijke bereikbaarheid en beschikbaarheid een percentage van het salaris per uur, dat is afgeleid van het salaris behorende bij het maximum van schaal 8 en wel:

  • a. 5% voor de uren op maandag tot en met vrijdag tussen 6.00 en 22.00 uur en 3% voor de uren op die dagen tussen 0.00 en 6.00 uur en tussen 22.00 en 24.00 uur;

  • b. 7% voor de uren op zaterdag tussen 6.00 en 22.00 uur en 5% voor de uren op die dag tussen 0.00 en 6.00 uur en tussen 22.00 en 24.00 uur;

  • c. 8% voor de uren op zondag en op de feestdagen genoemd in artikel 4:5, derde lid, van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede alsmede op goede vrijdag en 5 mei, welke dagen lokaal als feestdagen zijn aangewezen, tussen 6.00 en 22.00 uur en 6% voor de uren op die dagen tussen 0.00 en 6.00 uur en tussen 22.00 en 24.00 uur.

  • 3. In afwijking van het hiervoor bepaalde wordt aan de ambtenaar die zich gedurende de daarvoor door burgemeester en wethouders vastgestelde periode op aanwijzing en volgens rooster beschikbaar dient te houden voor de gladheidsbestrijding, een door burgemeester en wethouders vast te stellen vergoeding verleend. Deze vergoeding wordt vermeld op een bij deze regeling vast te stellen bijlage en wordt telkens aangepast aan de algemeen geldende salarisontwikkelingen voor ambtenaren binnen de sector gemeenten.

  • 4. In bijzondere gevallen kan een regeling worden getroffen die het bepaalde in dit artikel aanvult of daarvan afwijkt. Vergoedingen ingevolge een dergelijke regeling worden vermeld op de in lid 3 bedoelde bijlage en - voor zover de aard van de vergoeding dat met zich meebrengt - wordt het bedrag van de vergoeding telkens aangepast aan de algemeen geldende salarisontwikkelingen voor ambtenaren binnen de sector gemeenten.

    Vergoeding bedrijfshulpverlening

    Artikel 22

Een vergoeding wegens bedrijfshulpverlening wordt toegekend conform hetgeen is geregeld in de “Regeling Bedrijfshulpverlening gemeente Wijk bij Duurstede 2013”

Afbouwtoelage

Artikel 23

  • 1. Aan de ambtenaar wiens bezoldiging als gevolg van het buiten zijn toedoen beëindigen of verminderen van een toelage, als bedoeld in de artikelen 19 en 20, blijvend wordt verlaagd terwijl hij deze toelagen gedurende tenminste twee jaren zonder wezenlijke onderbreking heeft genoten, wordt door burgemeester en wethouders een aflopende toelage toegekend ter grootte van:

  • a. 100% van de daling van de bezoldiging gedurende het eerste halfjaar;

  • b. 75% van de daling van de bezoldiging gedurende het tweede halfjaar;

  • c. 50% van de daling van de bezoldiging gedurende het derde halfjaar;

  • d. 25% van de daling van de bezoldiging gedurende het vierde halfjaar.

  • 2. In afwijking van het bepaalde in het eerste lid wordt aan de ambtenaar van 60 jaar of ouder wiens bezoldiging als gevolg van het buiten zijn toedoen beëindigen of verminderen van een toelage - als bedoeld in artikelen 19 en 20 - een blijvende verlaging ondergaat, een blijvende toelage toegekend, indien de ambtenaar de toelage - als bedoeld in artikelen 19 en 20 - direct voorafgaande aan het tijdstip van vorenbedoelde beëindiging of vermindering ervan gedurende ten minste 10 jaren zonder wezenlijke onderbreking heeft genoten.

  • 3. De in het eerste lid bedoelde aflopende toelage gaat, wanneer de ambtenaar de leeftijd van 60 jaar bereikt en hij onmiddellijk voor de aanvang van die toelage gedurende tenminste 10 jaren zonder wezenlijke onderbreking een toelage - als bedoeld in artikelen 19 en 20 - heeft genoten, over in een blijvende toelage als bedoeld in het vorige lid.

  • 4. Voor de toepassing van de voorgaande leden wordt onder wezenlijke onderbreking verstaan een onderbreking van langer dan twee maanden.

  • 5. Burgemeester en wethouders stellen voor de uitvoering van dit artikel nadere regels vast.

    Referte-tijdvak doorbetaling toelagen bij verhindering wegens ziekte

    Artikel 24

    De toelage onregelmatige dienst - voor zover deze per maand variabel is - wordt in geval van verhindering wegens ziekte, zoals bedoeld in hoofdstuk 7 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede slechts geacht te behoren tot de bezoldiging tot een bedrag dat overeen komt met hetgeen in de drie kalendermaanden, voorafgaande aan de datum waarop de verhindering tot het vervullen van de betrekking is ontstaan, gemiddeld per maand is toegekend aan die toelage.

    Voor zover de ambtenaar op even bedoelde datum minder dan drie kalendermaanden of dertien weken zijn betrekking heeft vervuld, wordt gerekend met het bedrag dat hem gemiddeld per maand is toegekend over het tijdvak waarin hij vóór het ontstaan van de verhindering in dienst is geweest.

    V Overige bepalingen

    Garantiebepaling

    Artikel 25

    De eenmaal voor een ambtenaar vastgestelde salarisschaal blijft voor hem gelden indien het resultaat van de waardering van zijn functie - na wijziging hiervan - zou leiden tot de conversie naar een lagere salarisschaal. De gehandhaafde salarisschaal wordt aangeduid als “persoonlijke schaal”.

    Onvoorziene gevallen

    Artikel 26

    Voor gevallen waarin deze regeling niet of niet naar billijkheid voorziet, treffen burgemeester en wethouders een bijzondere regeling.

    Slotbepalingen

    Artikel 27

    • 1.

      Deze regeling treedt in werking op 1 november 2014 en kan worden aangehaald als de “Bezoldigingsregeling Wijk bij Duurstede 2014".

    • 2.

      De “Bezoldigingsverordening gemeente Wijk bij Duurstede 2000”, vastgesteld op 25 september 2000 en zoals sindsdien gewijzigd, wordt ingetrokken.

    Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders op 23 september 2014

    De gemeentesecretaris, De burgemeester,

    Wilma van de Werken Tjapko Poppens

    Toelichting op de Bezoldigingsregeling 2014

    Algemeen

    Deze Regeling vervangt de Bezoldigingsverordening 2000, die was gebaseerd op de model-verordening van het College voor Arbeidszaken (ledenbrief van 13 november 1998, ARZ/806284). De vernieuwde regeling is het directe gevolg van de invoering van de Werktijdenregeling 2014. Waar mogelijk is overigens de regeling inhoudelijk gelijk gebleven aan de Bezoldigingsverordening 2000.

    Hoofdstuksgewijze toelichting

    Hoofdstuk II: salaris

    Artikel 5

    Salarisschaal en -bedrag

    De salarisschalen bij de Bezoldigingsregeling zijn te vinden in bijlage IIa (nieuwe salarisstructuur) van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede. De verwijzing naar bijlage II (oude salarisstructuur) is geschrapt. Er worden geen medewerkers meer bezoldigd naar de oude salarisstructuur.

    Lid 2 geeft aan hoe wordt bepaald volgens welke schaal de gemeentesecretaris wordt bezoldigd. Daarmede is tevens bepaald welke salarisschalen beschikbaar zijn voor de overige functies in de gemeentelijke organisatie.

    Artikelen 7, 8 en 10 (Extra) periodieke verhoging van het salaris

    In de artikelen 7, 8 en 10 wordt respectievelijk geregeld: periodieke salarisverhoging, extra periodieke salarisverhoging en het onthouden van een periodieke salarisverhoging. Waar het onthouden van een periodieke salarisverhoging is gekoppeld aan het schriftelijk vastgelegde oordeel van onvoldoende functioneren, is het logisch dat het toekennen van de jaarlijkse periodieke salarisverhoging gebeurt op basis van het oordeel van voldoende functionerend.

    Artikel 11

    Salaris bij bevordering naar hogere schaal

    Lid 1 is redactioneel aangescherpt maar inhoudelijk gelijk aan artikel 11 uit de Bezoldigingsverordening 2000. Lid 1 bevat de bevorderingssystematiek in de nieuwe salarisstructuur (bijlage IIa van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede).

    Lid 2 is nieuw toegevoegd. Aan een dergelijke bepaling is behoefte om - binnen de aanstelling in algemene dienst – de salarisinpassing te reguleren bij overplaatsing naar een andere functie en (uitzicht op) bevordering naar een hogere salarisschaal.

    Hoofdstuk III: instrumenten van flexibele beloning

    Artikelen 12 en 13

    (Groeps)gratificatie

    Beide artikelen stellen in lid 2, dat burgemeester en wethouders nadere regels stellen. Deze regels zijn terug te vinden in de “Leidraad formuleren gratificatievoorstel”.

    Artikel 14

    Persoonlijke toelage

    Artikel 14 is een nadere uitwerking van artikel 3:7:8 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede. Een besluit tot toekenning van een persoonlijke toelage wordt onderbouwd door een schriftelijke, genuanceerde personeelsbeoordeling, gebaseerd op competenties.

    In artikel 3:7:8 wordt gesproken van “buitengewone bekwaamheid, geschiktheid en ijver”. In artikel 14, lid 1, is gekozen voor de term “uitstekend functioneren”.

    Artikel 15

    Arbeidsmarkttoelage

    De arbeidsmarktsituatie in relatie tot het organisatiebelang kan dwingen tot het treffen van tijdelijke maatregelen. In voorkomende gevallen dient daaraan een expliciet bestuursbesluit, genomen voor de aanvang van een wervingsprocedure, ten grondslag te liggen.

    In lid 6 van dit artikel is nadrukkelijk de mogelijkheid open gehouden (aanvullend) afwijkende maatregelen te treffen. Er zijn in individuele situaties om redenen van werving of behoud van medewerkers andere tegemoetkomingen denkbaar.

    Hoofdstuk IV: overige toelagen en vergoedingen

    Dit hoofdstuk bevat bepalingen met betrekking tot toelagen en vergoedingen. Veelal hebben deze hun basis in de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede. Echter, er zijn ook bepalingen met betrekking tot overige toelagen en vergoedingen opgenomen. Daarmede wordt bereikt dat alle vormen van toelagen en vergoedingen worden gerangschikt binnen het formele kader van een bezoldigingsregeling.

    Met ingang van 1 januari 2014 is hoofdstuk 4 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede betreffende arbeidsduur en werktijden ingrijpend gewijzigd. Ter nadere uitwerking daarvan is de Werktijdenregeling 2014 vastgesteld.

    Met het van kracht worden van de nieuwe Werktijdenregeling 2014 wordt onderscheid gemaakt in vergoedingen geldend voor de medewerkers die vallen onder de standaardregeling voor de werktijden en vergoedingen voor de medewerkers die vallen onder de bijzondere regeling voor de werktijden. Sommige vergoedingen gelden voor beide groepen medewerkers. Zie onderstaand overzicht.

    Soort vergoeding

    artikel

    Regeling voor de werktijden

    Standaardregeling

    Bijzondere regeling

    waarneming andere functie

    17

    X

    X

    bereikbaar-/beschikbaarheid

    21

    X

    X

    buiten dagvenster werken

    18

    X

    overwerk

    19

    X

    onregelmatige dienst

    20

    X

    bedrijfshulpverlening

    22

    X

    X

    afbouwtoelage

    23

    X

    X

    Aan het eind van deze toelichting is voor de buitendagvenstervergoeding, de toelagen voor bereikbaarheid en beschikbaarheid, overwerk en onregelmatige dienst schematisch weergegeven wat de onderscheiden vergoedingspercentages (van het uurloon) zijn gedurende de diverse tijdvakken van de weekdagen.

    Artikel 18 Buitendagvenstervergoeding

    Vanaf 1 januari 2014 geldt voor de werktijden een dagvenster van 7.00 uur tot 22.00 uur. Dit is de zgn. standaardregeling die geldt voor de medewerkers die (enige) vrijheid hebben bij het bepalen van hun werktijden. Artikel 3:8 van de CAR regelt een buitendagvenstervergoeding voor de ambtenaar die door het college is aangewezen buiten het dagvenster arbeid te verrichten. Er is geen recht op een buitendagvenstervergoeding indien de ambtenaar een functie bekleedt waaraan functieschaal 11 of hoger is verbonden. Analoog aan deze bepaling dient in artikel 18 ook de overwerkvergoeding te worden gemaximeerd tot die functies waaraan maximaal schaal 11 is verbonden (Bezoldigingsverordening 2000: schaal 11A).

    Artikel 21

    Toelage bereikbaarheids- en beschikbaarheidsdienst

    Met toepassing van Artikel 2:1B, lid 2 onderdeel c CAR kan een medewerker om redenen van dienstbelang de verplichting worden opgelegd beschikbaar te zijn. Dit geldt zowel de medewerker onder de standaard als onder de bijzondere regeling voor de werktijden.

    De aanwijzing kan zijn voor:

    • -

      bepaalde tijd of

    • -

      onbepaalde tijd; hierbij geldt dat de aanwijzing schriftelijk gebeurt indien de diensten op gemiddeld 60 kalenderdagen in een periode van 12 maanden moeten worden verricht.

    Lid 1: de zinsnede ‘schriftelijke aanwijzing’ betekent dus dat de verplichting structureel wordt opgelegd en geldt gedurende tenminste 60 kalenderdagen per periode van 12 maanden.

    Lid 2: de vergoeding wordt toegekend over de uren daadwerkelijke bereikbaarheid en beschikbaarheid. Voor de medewerker op wie de bijzondere regeling voor de werktijden van toepassing is, is duidelijk welke dagen en tijden buiten zijn werkpatroon vallen.

    Voor de medewerker op wie de standaardregeling voor de werktijden van toepassing is geldt de plicht tot daadwerkelijke bereikbaarheid en beschikbaarheid op de dagen en tijden:

    • -

      vallend buiten het werkpatroon en de werktijden, overeen gekomen ingevolge artikel 7, lid 2, van de Regeling werktijden gemeente Wijk bij Duurstede 2014;

    • -

      vallend buiten de uren dat sprake is van structureel thuiswerken c.q. tijd- en plaatsonafhankelijk werken voor zover dit laatste overigens het dienstbelang dat reden was voor de aanwijzing bereikbaar en beschikbaar te zijn niet schaadt.

    Structureel thuiswerken impliceert dat volgens vast rooster en langer dan een maand thuis wordt gewerkt. Een aanwijzing om bereikbaar en beschikbaar te zijn kan, vanwege het daarmee gemoeide dienstbelang, beperkingen stellen aan tijd- en plaatsonafhankelijk werken.

    De vergoeding voor daadwerkelijk verrichte arbeid is voor de medewerker onder de standaardregeling voor de werktijden geregeld in artikel 3:3A, lid 2 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede en ziet er als volgt uit:

    • -

      voor de uren binnen het dagvenster: compensatie in tijd op een ander moment in overleg met de leidinggevende

    • -

      voor de uren vallend buiten het dagvenster: de buitendagvenstervergoeding

    Artikel 23

    Afbouwtoelage

    Bij de totstandkoming van het Sociaal Statuut 2014 is in overeenstemming met het GO in artikel 5:1:4 een vernieuwde afbouwregeling geformuleerd welke nu ook zo is opgenomen in de Bezoldigingsregeling 2014.

    Overzicht soorten vergoedingen en percentages van het uurloon gedurende de diverse tijdvakken van de weekdagen

    Buitendagvenstervergoeding / standaardregeling voor de werktijden.

    tijdstip

    maandag t/m vrijdag

    zaterdag

    zondag

    00.00 – 07.00 uur

    50%

    75%

    100%

    07.00 – 22.00 uur

    dagvenster = geen vergoeding

    22.00 – 07.00 uur

    50%

    Opm.: met zondag zijn gelijkgesteld de feestdagen genoemd in artikel 4:5 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede, alsmede goede vrijdag en 5 mei.

    Overwerkvergoeding / bijzondere regeling voor de werktijden

    tijdstip

    maandag

    dinsdag t/m vrijdag

    zaterdag

    zondag

    00.00 – 06.00 uur

    75%

    50%

    75%

    100%

    06.00 – 20.00 uur

    25%

    20.00 – 24.00 uur

    50%

    Opm. 1: met zondag zijn gelijkgesteld de feestdagen genoemd in artikel 4:5 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede, alsmede goede vrijdag en 5 mei.

    Opm.2: op elke dag die volgt op een feestdag geldt tussen 00.00 – 06.00 uur een toeslag van 75%.

    Toelage onregelmatige dienst / bijzondere regeling voor de werktijden

    tijdstip

    maandagt/m vrijdag

    zaterdag

    zondag

    00.00 – 06.00 en 22.00 – 24.00 uur

    40%

    40%

    65%

    06.00 – 08.00 en 18.00 – 22.00 uur

    20%

    Toelage bereikbaarheid en beschikbaarheid / standaard en bijzondere regeling voor de werktijden

    tijdstip

    maandagt/m vrijdag

    zaterdag

    zondag

    06.00 –22.00 uur

    5%

    7%

    8%

    00.00 – 06.00 en 22.00 – 24.00 uur

    3%

    5%

    6%

    Opm. 1: de toelage wordt afgeleid van het maximum van salarisschaal 8

    Opm. 2: met zondag zijn gelijkgesteld de feestdagen genoemd in artikel 4:5 van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Wijk bij Duurstede, alsmede goede vrijdag en 5 mei.