Regeling vervallen per 04-06-2014

Beleidsregel EK-schermen 2012

Geldend van 12-04-2012 t/m 03-06-2014

Intitulé

Beleidsregel EK-schermen 2012

Hoofdstuk 1: De aanleiding

1.1 Aanleiding

In de zomer van 2010 – tijdens het WK - hebben we kunnen zien wat de goede prestaties van het Nederlandse elftal voor een enthousiasme te weeg brachten bij de bevolking. Niet alleen in het land waar het toernooi plaatsvindt, maar ook hier in Nederland leefden de Nederlandse supporters volop mee en vierde men feest.

De wedstrijden werden veelal in groepsverband gekeken en er waren in het land vele initiatieven om de wedstrijden buiten met elkaar te bekijken.

Dit is doorgaans goed en gezellig verlopen, maar het is ook een aanleiding geweest voor diverse betrokken partijen om na te denken hoe in de toekomst de feestvreugde in Nederland tijdens dergelijke toernooien in goede banen te leiden, zonder daarmee tekort te doen aan de mogelijkheid feest te vieren.

In dit kader heeft de ‘Landelijke Politiewerkgroep EK Voetbal 2012’ aanbevelingen overgenomen van het Lectoraat Openbare Orde en Gevaarbeheersing. De Minister van Veiligheid en Justitie heeft deze aanbevelingen eveneens onder de aandacht gebracht van de burgemeesters.

Hoofdlijn van de aanbevelingen is de – in het thuisland - georganiseerde activiteiten lokaal te benaderen als een (groot) evenement en zo nodig aanvullende regels te stellen om dit evenement ordelijk te laten verlopen.

1.2 Lokaal Schermenbeleid

Een van de elementen die expliciet benoemd wordt in de aanbevelingen, is het opstellen van lokaal schermenbeleid.

Achtergrond hiervan is dat er een sterke ontwikkeling waarneembaar is in het gebruik van megaschermen en (grote) TV-screens door onder meer evenementenorganisatoren en horecaondernemers. Dit is uiteraard een ontwikkeling die bijdraagt aan de feestelijkheid, de verbroedering en het saamhorige gevoel, maar daar staat tegen over dat het plaatsen zo’n groot scherm in sommige gevallen leidt tot overcrowding, overmatig gebruik van (al dan niet zelf meegenomen) alcohol, vermenging van risico groepen, ongewenste aanzuigende werking, vermenging met autoverkeer en onbereikbaarheid voor hulpdiensten. Dit kan een gevaarlijke of ongewenste situatie tot gevolg hebben.

Om dit laatste in Amersfoort te voorkomen is er voor gekozen om voor het EK voetbal van dit jaar op voorhand beleidsregels te formuleren voor het plaatsen/gebruiken van schermen in de openbare ruime.

Hoofdstuk 2: De uitgangspunten voor het toestaan van EK- schermen in 2012

2.1 Grondslag

Op grond van artikel 2.2.2 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is het verboden zonder vergunning van de burgemeester een evenement te organiseren. Op basis van dit artikel is de burgemeester bevoegd een beleidsregel vast te stellen waarin specifieke/nadere elementen opgenomen zijn met betrekking tot de evenementenvergunningaanvraag en – verlening.

Op grond van artikel 2.1.5.1a van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), waarin de terrasvergunning geregeld is, kan de burgemeester nadere regels stellen met betrekking tot de (inrichting van de) terrassen.

2.2 Afbakening

De hier gestelde regels zijn uitsluitend van toepassing op wedstrijden die gespeeld worden tijdens het EK voetbal in juni/juli 2012.

Er wordt van uit gegaan dat het (vergunning)verzoek om een scherm te mogen plaatsen voortkomt uit een initiatief van een particulier, een evenementenorganisator of een horeca-onderneming. Mocht dit initiatief uitblijven, dan zullen er geen schermen in de stad geplaatst worden. Met andere woorden: de gemeentelijke organisatie plaatst of faciliteert zelf geen schermen in de stad.

2.3 Vergunningplicht

In beginsel moet voor het plaatsen van een scherm in de stad tijdens het EK voetbal het normale (evenementen)vergunningtraject doorlopen worden en dienen bij de aanvraag diverse bijlagen overlegd worden zoals een calamiteitenplan en een veiligheidsplan.

De vergunningsaanvraag wordt ook getoetst aan de Brandbeveiligingsverordening Amersfoort 2012.

Er is echter wel onderscheid te maken in grootte of vorm van het te organiseren evenement en daar uit volgend of een evenement vergunningplichtig is.

Mogelijkheden

Grootte

Vergunningplicht

1

Schermen in straat (straatfeest)

Kleinschalig

nee

2

Schermen op locatie in openbare ruimte (binnenstad)

Klein- of grootschalig

ja

3

Schermen op binnenlocaties

Klein- of grootschalig

Nee, dient wel te passen binnen geldende gebruiksvergunning

Er is voor gekozen om alle mogelijke vormen van het plaatsen van schermen tijdens het EK voetbal 2012 toe te staan, met dien verstande dat:

  • a)

    Organisatoren een vergunning aanvragen voor het plaatsen van een scherm in de openbare ruimte;

  • b)

    Het plaatsen van schermen in de binnenstad/openbare ruimte uitsluitend wordt toegestaan

voor de kwartfinale(s), de halve finale(s) en de finale van het toernooi.

  • c)

    Er per speeldag slechts 1 vergunning verleend wordt voor het plaatsen van 1 scherm in de binnenstad/openbare ruimte.

  • d)

    Er geen (TV-)schermen toegestaan worden op de terrassen van de horecagelegenheden. Ook mogen eventuele (TV-)schermen in de horecagelegenheden niet dusdanig gericht zijn dat de wedstrijd vanaf het terras bekeken kan worden.

  • e)

    Het organiseren van kleinschalige, wijk-/buurtgerichte, zelfregulerende evenementen waarbij schermen worden geplaatst, wordt in alle gevallen toegestaan.

  • f)

    Het plaatsen van schermen op binnenlocaties is toegestaan, mits het evenement past binnen de bestaande voorwaarden die verbonden zijn aan de verleende gebruiksvergunning of gebruiksmelding.

Uitzonderingen om redenen van openbare orde en veiligheid:

Er zijn wedstrijden denkbaar, waarbij gevreesd moet worden dat het tot een treffen komt van conflicterende of rivaliserende groepen in de stad. In dat geval acht ik het om redenen van openbare orde en veiligheid niet mogelijk een enkel scherm/schermen toe te staan en zal ik het plaatsen van een scherm of schermen om die reden (alsnog) verbieden. Mocht deze situatie zich voordoen, dan wordt de organisator hierover zo vroeg mogelijk geïnformeerd.

2.4 Toelichting per soort evenement

Ad 1. Schermen in straat (straatfeest)

Het plaatsen van een klein scherm (formaat (grote) televisie) in de straat zodat er met de buren naar voetbal gekeken kan worden, is toegestaan en valt onder de definitie ‘straatfeest’. Als er niet meer dan 150 mensen op het straatfeest komen hoeft geen vergunning worden aangevraagd, maar het is verplicht om een straatfeest te melden bij de gemeente via een kennisgeving.

Ad 2. Schermen op locatie in de openbare ruimte/binnenstad

Als een evenement (gedeeltelijk) in de openbare ruimte wordt georganiseerd is een evenementenvergunning uit artikel 2.2.2 van de APV nodig.

De fysieke locatie waar men het scherm wil plaatsen moet voor dit doel geschikt zijn. De schermen mogen geen belemmering vormen voor de doorstroming publiek, openbaar vervoer, regulier vervoer en hulpdiensten.

Per locatie wordt gekeken of de locatie geschikt, haalbaar en uitvoerbaar is voor het plaatsen van een scherm.

De organisator zal eenmalig een vergunning aanvragen voor de verschillende speeldagen (parapluvergunning). Er wordt dus één vergunning voor meerdere evenementen afgegeven. De aanvrager dient rekening te houden met de behandeltermijn van minimaal 8 weken en met de geldige regels omtrent de Hygiëne, Veiligheid, Geluid en Verkeer.

Aandachtspunten bij aanvragen vergunning:

  • ·

    Eindtijd evenement: 23.00 uur op zondag tot en met donderdag en 01.00 uur op vrijdag- en zaterdagavond. Mocht een voetbalwedstrijd de tijdgrens net overschrijden door bijvoorbeeld een verlenging, dan zal ik dat bij wijze van uitzondering accepteren.

  • ·

    Alle organisatoren die gebruik willen maken van een groot scherm in de openbare ruimte/binnenstad dienen zo snel mogelijk na bekendmaking van deze beleidsregel de intentie en haalbaarheid voor het plaatsen van schermen te uiten. De aanvraag hoeft dan nog niet compleet te zijn. Wel moet er voldoende vertrouwen zijn dat de organisator in staat is om het evenement daadwerkelijk te organiseren.

  • ·

    Het plaatsen van een scherm in de binnenstad zal door de horeca om het betreffende plein geïnitieerd moeten worden. Het initiatief wordt door alle horecagelegenheden op/om het plein gesteund.

Dit houdt in dat de horecaondernemers om het plein uniforme maatregelen treffen: het mag niet zo zijn dat de ene horecagelegenheid al het glaswerk vervangt en tafels en stoelen verwijdert, terwijl een aangrenzende horeca-inrichting wel het terras in tact laat. Daarnaast is het mogelijk dat de organisatoren van de diverse pleinen de krachten bundelen en een veiligheidscoördinator inhuren om zo integraal de voorbereiding vorm geven.

  • ·

    Wil een organisator - in het geval van een vergunningsvrije plaatsing van een scherm - een tent plaatsen waar meer dan 50 personen in kunnen verblijven, dan dient een gebruiksvergunning bij de Veiligheidsregio Utrecht aangevraagd te worden.

  • ·

    Voor het plaatsen van tijdelijke bouwwerken zoals een tent, een podium, een (licht)toren, hekwerk, overkapping of iets dergelijks, dienen vooraf constructietekeningen en –berekeningen bij de vergunningsaanvraag gevoegd te worden. Een constructeur van de gemeente zal deze controleren. Voor de start van het evenement keurt de gemeente dit bouwwerk op deugdelijkheid en of het ook daadwerkelijk volgens de tekeningen is opgebouwd.

Stilte schermen

Naast de in deze paragraaf geschetste mogelijkheden kan ook een vergunning aangevraagd worden voor een Stilte scherm. Dit is een scherm waarop alle wedstrijden mogen worden uitgezonden, maar waarbij geen geluid wordt geproduceerd. Ook andere voorzieningen, zoals een tap, worden niet toegestaan. Voetballiefhebbers en passanten kunnen hier terecht om even ‘snel’ te kijken wat de actuele stand is en hoe de wedstrijd verloopt. De overlast is nihil omdat het geen feestelijke uitstraling heeft.

Ad 3. Schermen op binnenlocaties

Het plaatsen van schermen op binnenlocaties is toegestaan, mits het evenement past binnen de bestaande voorwaarden die verbonden zijn aan de verleende gebruiksvergunning of gebruiksmelding.

Vanzelfsprekend is het toegestaan om in een horecagelegenheid een voetbalwedstrijd te tonen. Voor het plaatsen van een beeldscherm in de horecagelegenheid hoeft geen vergunning aangevraagd te worden. Een (TV-) scherm in de horecagelegenheid mag niet op een dusdanige wijze geplaatst worden dat vanaf het bij de gelegenheid behorende terras de wedstrijd bekeken kan worden.

De voorwaarden gesteld in de geldende horeca-exploitatievergunning, de drank- en horecawetvergunning en de gebruiksvergunning gelden onverkort.

Hoofdstuk 3: Aanvullende regels

Voor het plaatsen van schermen gelden de volgende (aanvullende) regels:

  • a.

    Het scherm, de afmetingen, de hoogte, en de locatie van het scherm bepalen mede het maximum van het aantal bezoekers.

  • b.

    Het evenement zal gefaseerd worden opgestart. Vanaf twee uur voor aanvang van de wedstrijd moet het terrein gereed zijn voor het ontvangen van het publiek. 1 uur voor aanvang van de wedstrijd mag er op de evenementenlocatie geschonken worden en gaat eventueel de muziek aan. Er is geen sprake van live optredens, een DJ of iets dergelijks. Een half uur voor aanvang van de wedstrijd kan het scherm worden ingeschakeld. De eindtijd van het evenement wordt vastgesteld op maximaal een half uur na afloop van de wedstrijd. Mocht er worden verlengd, dan duurt het evenement tot een half uur na afloop van de verlenging, tenzij het later wordt dan de geldende eindtijden 23.00 uur. Dan is het evenement direct na de wedstrijd afgelopen.

  • c.

    Bij extreme hitte is de organisator verplicht gratis drinkwater beschikbaar te stellen. In dat geval dient (kraan)water beschikbaar te zijn bij/in alle mee-organiserende horeca en bij alle geveltaps.

  • d.

    Alcoholremmend beleid: alcohol mag worden geschonken in de periode beschreven onder punt b. Alcoholuitgifte zal zich concentreren in de bestaande horecagelegenheden. Om het barpersoneel enigszins te ontzien worden uitsluitend geveltaps toegestaan. Het is verboden om tijdens de wedstrijd actief alcohol te verkopen door – bijvoorbeeld – tussen het publiek alcohol te schenken

  • e.

    Buiten de horecagelegenheid is het gebruik van glaswerk gedurende het evenement niet toegestaan. Het gebruik van EKO-glazen is verplicht.

  • f.

    Versterkt geluid na afloop van wedstrijd niet toegestaan.

  • g.

    Objecten zoals tafels en stoelen moeten voor aanvang van het evenement worden verwijderd van de evenementenlocatie.

  • h.

    De organisator is verplicht extra toiletten te plaatsen: zowel op als rond de evenementenlocatie.

  • i.

    De organisator moet er voor zorgen dat EHBO-ers, in verband met de veiligheid, bescherming krijgen. De EHBO-post zal daarom in de buurt van de beveiliging worden gepositioneerd.

  • j.

    Het bepalen van het aantal particuliere beveiligers is maatwerk en zal per evenement en locatie door de politie, door een risicoanalyse, worden beoordeeld. De organisatie moet er rekening dat er ongeveer 1 beveiliger op 250 bezoekers aanwezig moet zijn. In het geval dat Nederland de halve finale en finale haalt, kan zelfs voorgeschreven worden dat er 1 beveiliger op 150 bezoekers aanwezig moet zijn. LET OP: het aantal beveiligers wordt onder andere gebaseerd op het totaal aantal bezoekers dat aanwezig kan zijn op de locatie. Wanneer de organisator kan aantonen dat er minder bezoekers aanwezig zullen zijn, - door bijvoorbeeld de positionering of grootte van het scherm – dan pas zal het te verwachte bezoekersaantal, en daarmee het aantal beveiligers, naar beneden worden bijgesteld.

  • k.

    De organisator kan worden opgelegd verkeersregelaars in te zetten om de veiligheid te waarborgen, eventueel een wegafsluiting te realiseren en te voorkomen dat fietsen geparkeerd worden in de naar het plein leidende stegen en op het plein.

  • l.

    De inrichting van de evenementenlocatie is per locatie maatwerk. De hulpdiensten zullen aanwijzingen geven voor wat betreft de exacte plek van het scherm op de locatie.

Auteursrechtelijke toestemming

De organisator moet voorafgaand aan de het evenement, de benodigde auteursrechtelijke toestemming voor het vertonen van de EK-/WK-beelden verkrijgen. Namens FIFA regelt in Nederland Stichting Videma deze toestemming.

Hoofdstuk 4: evaluatie

Evaluatie tijdens het EK

Tijdens het EK wisselen de betreffende partijen direct/kort na elke wedstrijd die uitgezonden is op een (groot) scherm waarvoor een vergunning was aangevraagd, ervaringen uit. Deze ervaringen kunnen aanleiding zijn om voor een volgende wedstrijd aanvullende maatregelen te eisen/in te zetten.

Evaluatie na het EK

De ervaringen met schermen die tijdens het EK voetbal 2012 opgedaan wordt, zal geëvalueerd worden en input zijn voor eventueel te formuleren schermenbeleid voor komende (voetbal)toernooien.

Tegen deze beleidsregel staat geen bezwaar en beroep open. Belanghebbenden kunnen wel bezwaar en beroep instellen tegen de te verlenen evenementenvergunningen, waarin voorwaarden naar aanleiding van de in deze beleidsregel bepaalde uitgangspunten opgenomen zijn.

Amersfoort, 3 april 2012

De burgemeester van Amersfoort,

L.M.M. Bolsius Bericht voor Stadsberichten d.d 11 april 2012

Beleidsregel EK- schermen 2012

Op 3 april 2012 heeft de burgemeester de ‘Beleidsregel EK-schermen 2012’ vastgesteld. Ter voorkoming van overlast en/of gevaarlijke en ongewenste situaties van geplaatste schermen voor publiek tijdens het komende EK- voetbaltoernooi, heeft de burgemeester besloten zogenaamde EK-schermen toe te staan, maar hieraan wel nadere voorwaarden en eisen te stellen. De burgemeester komt deze bevoegdheid toe op grond van artikel 2.2.2. van de Algemene Plaatselijke Verordening Amersfoort 2009-1, waarin de vergunningplicht is opgenomen voor het organiseren van een evenement.

Belangrijke elemenenten uit de Beleidsregel zijn:

  • -

    Voor het plaatsen van een (groot) scherm in de openbare ruimte in de (binnen)stad is een vergunning nodig. Deze vergunning dient uiterlijk 8 weken voorafgaand aan de wedstrijd aangevraagd worden.

  • -

    Alleen voor de kwartfinale(s), de halve finale(s) en de finale wordt 1 (groot) scherm in de openbare ruimte van de (binnen)stad toegestaan.

  • -

    Horecagelegenheden mogen geen (TV-)schermen op hun terras plaatsen of dusdanig plaatsen dat vanaf het terras de wedstrijd bekeken kan worden.

  • -

    Voor kleinschalige buurtbijeenkomsten, de zogenaamde straatfeesten, waarbij schermen geplaatst worden is geen evenementenvergunning nodig. Wel moeten deze evenementen gemeld worden bij de gemeente (Afdeling Vergunning, Handhaving en Toezicht).

Tegen de ‘Beleidsregel EK- schermen 2012’ staat geen bezwaar of beroep open. Deze rechtsmiddelen kunnen belanghebbenden wel aanwenden tegen de te verlenen evenementenvergunning(en).

De ‘Beleidsregel EK Schermen 2012’ ligt ter inzage in de Observant op het Stadhuisplein 7.