Stimuleringsregeling zonnesystemen Apeldoorn

Geldend van 14-03-2019 t/m heden

Intitulé

Stimuleringsregeling zonnesystemen Apeldoorn

Burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn;

Overwegende:

dat het college bevoegd is voor bepaalde vormen van subsidie nadere regels te stellen dan wel specifieke regelingen vast te stellen;

dat het college de ambitie heeft om, mede in het licht van het klimaatakkoord van Parijs, versneld een energieneutrale gemeente te worden;

dat het college de ambitie heeft om Apeldoorn koploper te laten worden in dakgebonden zonne-systemen;

dat het college particulieren wil stimuleren om te investeren in zonnesystemen op daken van gebouwen.

Gelet op artikel 160 van de Gemeentewet, Titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht, de Algemene subsidieverordening van de gemeente Apeldoorn en de Verordening stimuleringsleningen Apeldoorn 2010;

BESLUITEN:

Vast te stellen

Stimuleringsregeling zonnesystemen Apeldoorn

I N H 0 U D :

HOOFDSTUK 1

Algemene bepalingen

HOOFDSTUK 2

Voorzieningen en aanvraag

HOOFDSTUK 3

Toekenning en verstrekking

HOOFDSTUK 4

Weigering en intrekking

HOOFDSTUK 5

Stimuleringslening

HOOFDSTUK 6

Financiële toets, verstrekken en beheer stimuleringslening door SVn

HOOFDSTUK 7

Mandatering en hardheidsclausule

HOOFDSTUK 8

Citeertitel en inwerkingtreding

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1

  • 1. Tenzij in deze regeling uitdrukkelijk anders wordt vermeld, gelden de voorwaarden en bepalingen in de Algemene subsidieverordening van de gemeente Apeldoorn.

  • 2. In deze regeling wordt verstaan onder:

    • a.

      aanvraag:

      een gedocumenteerd verzoek tot het verstrekken van een stimuleringslening ter financiering van de bij sub g genoemde voorzieningen.

    • b.

      aanvrager:

      een meerderjarige natuurlijk persoon, woonachtig in de gemeente Apeldoorn.

    • c.

      college:

      college van burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn.

    • d.

      PVT-systeem:

      een combinatie van zonnecollectoren en zonnepanelen, met bijbehorend montagesysteem, terugloopvat, pompen, boilervat, verbindingsleidingen, omvormer, bekabeling en een koppeling aan het elektriciteitsnet, geschikt voor zowel het opwekken van elektriciteit uit licht als voor het produceren van nuttig bruikbare warmte uit licht en/of omgevingswarmte.

    • e.

      stimuleringslening:

      een consumptieve annuïteitenlening ter financiering van de bij g genoemde voorzieningen.

    • f.

      SVn:

      Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten, statutair gevestigd te Hoevelaken en kantoorhoudende te Amersfoort, financiële dienstverlener, geregistreerd onder AFM–vergunningnummer 12013647.

    • g.

      voorzieningen:

      zonnesystemen op daken van bestaande gebouwen in de gemeente Apeldoorn, zoals nader omschreven in artikel 3.

    • h.

      zonnestroomsysteem:

      zonnepanelen met bijbehorend montagesysteem, omvormer, bekabeling en koppeling aan het elektriciteitsnet, geschikt voor het opwekken van elektriciteit uit licht.

    • i.

      zonnewarmtesysteem:

      zonnecollectoren met bijbehorend montagesysteem, terugloopvat, pompen, boilervat en verbindingsleidingen, geschikt voor het produceren van nuttig bruikbare warmte uit licht en/of omgevingswarmte.

Artikel 2

In het revolverend fonds als bedoeld in de Verordening stimuleringsleningen Apeldoorn 2010 wordt een fondsdeel ingericht voor het verstrekken van stimuleringsleningen als bedoeld in deze regeling.

Hoofdstuk 2 Voorzieningen en aanvraag

Artikel 3

Met een stimuleringslening kunnen de in redelijkheid te maken kosten van de volgende voorzieningen worden gefinancierd:

  • a. het aanschaffen en installeren door een deskundige installateur van een PVT-systeem, zonnestroomsysteem, of zonnewarmtesysteem op of aan de woning van de aanvrager, of elders op het kadastrale perceel waarop de woning van de aanvrager staat;

  • b. het verkrijgen van één of meerdere aandelen of participaties in het PVT-systeem, zonnestroomsysteem, of zonnewarmtesysteem op een ander dak dan dat van de woning van de aanvrager;

  • c. het verkrijgen van het recht op een korting op de energiebelasting op grond van de Regeling Verlaagd Tarief, ook wel de postcoderoosregeling genoemd, door in coöperatief verband mede-eigenaar te worden van een dakgebonden PVT-systeem of zonnestroomsysteem.

Artikel 4

Aanvrager verzoekt om toekenning van een stimuleringslening door indiening bij het college van een volledig ingevuld en ondertekend, door het college ter beschikking gesteld, aanvraagformulier.

Artikel 5

Een aanvrager doet zijn aanvraag vergezeld gaan van:

  • a. een kopie van de offertes van de te treffen voorzieningen;

  • b. een opgave van ontvangen of nog te ontvangen subsidie of BTW teruggave voor de te treffen voorzieningen;

  • c. een kopie van de omgevingsvergunning, indien deze vergunning voor de realisering van de voorziening vereist is, en slechts indien het een voorziening betreft als bedoeld in artikel 3 sub a.

Artikel 6

Het college handelt aanvragen in volgorde van binnenkomst af. Wanneer de aanvrager krachtens artikel 4:5 van de Algemene Wet Bestuursrecht de gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen, geldt als datum van ontvangst van de aanvraag, de datum waarop de aanvraag is aangevuld.

Hoofdstuk 3 Toekenning en verstrekking

Artikel 7

  • 1. Met het oog op verstrekking van de toegekende stimuleringslening stuurt het college het toekenningsbesluit aan de aanvrager.

  • 2. De aanvrager stuurt het ontvangen toekenningsbesluit tezamen met een aanvraag tot het verstrekken van een stimuleringslening aan SVn.

  • 3. De stimuleringslening wordt door SVn verstrekt aan de aanvrager die een toekenningsbesluit van het college heeft ontvangen, nadat SVn een financiële toets met een positief resultaat heeft uitgevoerd.

  • 4. Een lening wordt verstrekt onder de opschortende voorwaarde dat voor de uitvoering van het subsidieverleningsbesluit een overeenkomst (overeenkomst van geldlening) als bedoeld in artikel 4:36, eerste lid, van de Awb tot stand komt.

Hoofdstuk 4 Weigering en intrekking

Artikel 8

Onverminderd de in artikel 6 van de Verordening stimuleringsleningen Apeldoorn 2010 opgenomen weigeringsgronden kan het college de toekenning van een stimuleringslening weigeren dan wel een toegekende stimuleringslening intrekken indien:

  • a. de aanvrager niet voldoet aan de bepalingen van deze regeling;

  • b. de voorzieningen als bedoeld in artikel 3 sub a reeds zijn aangebracht, of de werkzaamheden daarvoor reeds zijn gestart, voordat de aanvraag is ingediend;

  • c. de stimuleringslening is toegekend op grond van verstrekte onjuiste informatie;

  • d. aan aanvrager op grond van deze regeling al eerder een stimuleringslening is toegekend;

  • e. SVn negatief oordeelt of heeft geoordeeld over de kredietwaardigheid van aanvrager.

Hoofdstuk 5 Stimuleringslening

Artikel 9

  • 1. Het college stelt per adres de hoofdsom van de stimuleringslening in beginsel vast op het bedrag van de kosten van de voorzieningen, verminderd met ontvangen of nog te ontvangen bijdragen van derden als bedoeld in artikel 5 sub b, en met een minimum van € 2.500,- en een maximum van € 6.000,- .

  • 2. De rente van de stimuleringslening is vast en bedraagt 2,50 % ; de looptijd van de stimuleringslening is maximaal 120 maanden.

  • 3. De lening zal in gelijkblijvende annuïteiten worden afgelost.

  • 4. Geheel of gedeeltelijke vervroegde aflossing van de stimuleringslening is te allen tijde boetevrij toegestaan.

Hoofdstuk 6 Financiële toets, verstrekken en beheer stimuleringslening door SVn

Artikel 10

  • 1. De toekenning door het college als bedoeld in artikel 7 heeft een reservering voor een stimuleringslening uit het gemeentelijke budget tot gevolg. Na deze toekenning voert SVn een autonome financiële toets (krediettoets) uit.

  • 2. SVn stelt de definitieve hoogte van de stimuleringslening vast conform het toekenningsbesluit en bij een positieve financiële toets brengt SVn een offerte uit. Bij een negatieve financiële toets wijst SVn de lening af en brengt de aanvrager en het college hiervan op de hoogte.

  • 3. SVn verstrekt en beheert een geoffreerde stimuleringslening. Indien de aanvrager het niet eens is met de financiële toets van SVn, kan er een klachtenprocedure worden gestart bij SVn en vervolgens eventueel bij het KIFID of kan de aanvrager zich wenden tot de bevoegde burgerlijke rechter.

  • 4. Deze regeling is in overeenstemming met de productspecificaties Stimuleringslening van SVn en de deelnemingsovereenkomst tussen gemeente Apeldoorn en SVn.

Artikel 11

  • 1. De uitbetaling van een bouwkrediet van SVn vindt plaats op basis van facturen van door derden uitgevoerde werkzaamheden, indien sprake is van de toekenning voor een stimuleringslening voor een voorziening als bedoeld in artikel 3 lid a van deze regeling.

  • 2. De uitbetaling van een bouwkrediet van SVn vindt plaats op basis van betalingsbewijzen en certificaten van participatie of aandeelhouderschap, middels een door het college daartoe beschikbaar gesteld declaratieformulier, indien sprake is van de toekenning van een stimuleringslening voor een voorziening als bedoeld in artikel 3 lid b en artikel 3 lid c van deze regeling.

  • 3. Op het bouwkrediet zijn van toepassing de productspecificaties en procedures zoals opgenomen in de SVn-informatiemap, die deel uit maakt van de deelnemingsovereenkomst tussen de gemeente Apeldoorn en SVn.

Hoofdstuk 7 Mandatering en hardheidsclausule

Artikel 12

Het college mandateert de bevoegdheden voor uitvoering van deze regeling, met uitzondering van de bevoegdheden ex artikel 13, aan de eenheidsmanager van de eenheid Ruimtelijke Leefomgeving, met doormandatering aan de teammanager Ruimtelijk Programmeren en Beleid.

Artikel 13

Indien vanwege bijzondere omstandigheden een strikte toepassing van deze regeling naar het oordeel van het college zou leiden tot een onredelijke beslissing, kan het college afwijken van het bepaalde in deze regeling.

Hoofdstuk 8 Citeertitel en inwerkingtreding

Artikel 14

Deze regeling wordt aangehaald als Stimuleringsregeling zonnesystemen Apeldoorn en treedt in werking op de dag na bekendmaking.

Aldus vastgesteld op 11 februari 2019

de secretaris,

drs. T.J.H.M. Berben

de burgemeester,

P.M. van Wingerden-Boers

Ondertekening