Verordening winkeltijden gemeente Barneveld

Geldend van 19-11-2015 t/m 28-04-2020

Intitulé

Verordening winkeltijden gemeente Barneveld

Tekst van de regeling

Nr: 13-57

De raad van de gemeente Barneveld;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nr. 13-57;

gelet op artikel 3, eerste en derde lid, van de Winkeltijdenwet;

besluit :

vast te stellen de volgende Verordening winkeltijden gemeente Barneveld:

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • ·

    a. de wet: de Winkeltijdenwet;

  • ·

    b. winkel: een winkel als bedoeld in artikel 1 van de wet;

  • ·

    c. feestdag: Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag, eerste en tweede Kerstdag;

  • ·

    d. college: het college van burgemeester en wethouders.

Artikel 2 Feestdagenregeling

  • · 1. De verboden, vervat in artikel 2, eerste lid, onder b van de wet, gelden voor tuincentra en doe-het-zelf winkels niet op feestdagen van 10.00 tot 22.00 uur.

  • · 2. De verboden, vervat in artikel 2, eerste lid, onder b van de wet gelden voor overige winkels niet op feestdagen van 13.00 tot 22.00 uur.

  • · 3. De in het eerste en tweede lid vervatte vrijstellingen gelden niet voor eerste Kerstdag en indien Nieuwjaarsdag en tweede Kerstdag op zondag vallen.

Artikel 3 Bepaalde winkels

De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet van 13.00 uur tot 22.00 uur ten aanzien van:

  • a.

    musea;

  • b.

    winkels waar uitsluitend maaltijden, voor directe consumptie geschikte eetwaren, alcoholvrije dranken en, door middel van een automaat, tabak en tabaksproducten, middelen ter voorkoming van zwangerschap en damesverband plegen te worden verkocht;

  • c.

    winkels waar de bedrijfsactiviteit hoofdzakelijk bestaat uit het verhuren van voorbespeelde videobanden en andere voorbespeelde beelddragers, mits in de winkel geen andere goederen worden te koop aangeboden of verkocht dan videobanden en andere beelddragers, alsmede tijdschriften en catalogi, die betrekking hebben op het te huur aangeboden assortiment;

  • d.

    de onder a, b en c genoemde ondernemingen die voor het inwerkingtreden van deze Verordening op de zon- en/of feestdagen reeds voor 13.00 uur geopend waren mogen, in afwijking van het hierboven genoemde tijdstip, dit openingsuur voortzetten zolang hun bedrijfsactiviteiten voortduren.

Artikel 4 Openstelling anders dan voor verkoop

  • 1. De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet ten aanzien van:

    • a.

      winkels, waarin zich een restaurant of lunchroom bevindt, voor zover het betreden van de winkel noodzakelijk is voor het bezoeken van het restaurant of de lunchroom;

    • b.

      winkels waar uitsluitend of hoofdzakelijk fietsen en bromfietsen plegen te worden verkocht, voor zover het laten betreden van de winkel noodzakelijk is voor het huren van fietsen en bromfietsen.

  • 2. De in het eerste lid vervatte vrijstellingen gelden niet ten aanzien van het verkopen van goederen.

Artikel 5 Straatverkoop van bepaalde goederen

De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet ten aanzien van het te koop aanbieden en verkopen van voor directe consumptie geschikte eetwaren en alcoholvrije dranken.

Artikel 6 Bejaardenoorden

  • · 1. De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet ten aanzien van winkels in of op het terrein van bejaardenoorden, waar uitsluitend of hoofdzakelijk eet- en drinkwaren, prentbriefkaarten, nieuwsbladen en tijdschriften alsmede bloemen en planten plegen te worden verkocht.

  • · 2. De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden in of op het terrein van bejaardenoorden niet ten aanzien van het te koop aanbieden en verkopen van eet- en drinkwaren, prentbriefkaarten, nieuwsbladen en tijdschriften alsmede bloemen en planten.

Artikel 7 Intrekking oude regeling

De Verordening inzake de winkeltijden gemeente Barneveld, vastgesteld bij raadsbesluit van 17 december 1996, wordt ingetrokken.

Artikel 8 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 12 juli 2013 en werkt terug tot 1 juli 2013 dan wel op het moment dat het Voorstel van wet van de leden Verhoeven en Van Tongeren tot wijziging van de Winkeltijdenwet in verband met het verruimen van de bevoegdheid van gemeenten om vrijstelling te verlenen van de verboden met betrekking tot de zondag en een aantal feestdagen (EK vergaderjaar 2012-2013, nr. 32412) in werking treedt.

Artikel 9 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening winkeltijden gemeente Barneveld

Ondertekening

Vastgesteld in de openbare vergadering van 9 juli 2013
De raad voornoemd,
de secretaris, de voorzitter,