Beleidsregel van de burgemeester van de gemeente Berkelland houdende regels omtrent speelautomatenhal Beleidsregels behandeling vergunningaanvragen en verlening vergunning speelautomatenhal 2017

Geldend van 04-10-2017 t/m heden

Intitulé

Beleidsregel van de burgemeester van de gemeente Berkelland houdende regels omtrent speelautomatenhal Beleidsregels behandeling vergunningaanvragen en verlening vergunning speelautomatenhal 2017

De burgemeester van Berkelland;

gelet op het besluit van de raad d.d. 12 april 2016 tot vaststelling van de Verordening speelautomatenhal Berkelland 2016 (de verordening) en artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb),

acht het wenselijk dat met het oog op de vergunningaanvragen en de verlening van vergunningen voor de vestiging van een speelautomatenhal in Eibergen beleidsregels worden gesteld die duidelijkheid bieden over de wijze van behandeling van de aanvragen en de toetsing daarvan aan de bepalingen van de verordening,

B E S L U I T :

1)de volgende Beleidsregelsbehandeling vergunningaanvragen en verlening vergunning speelautomatenhal 2017vast te stellen:

Bekendmaking

De burgemeester maakt via de gemeentelijke website en via “Berkelbericht” bekend dat er een vergunning voor een speelautomatenhal in Eibergen te vergeven is. In de bekendmaking wordt aangegeven op welke locaties in de Eibergen een vergunning kan worden verleend alsmede de termijn waarvoor de vergunning kan worden verleend. De burgemeester stelt aanvragers in de gelegenheid een eerste (al dan niet volledige) aanvraag voor een speelautomatenhalvergunning in te dienen. De uiterste inleverdatum staat in de bekendmaking.

Aanvraag

Wijze van indienen

Aanvragen voor de verlening van een vergunning voor de vestiging van een speelautomatenhal (aanvraag) worden per post en in enkelvoud ingediend. De aanvragen zijn gericht aan de burgemeester van Berkelland. Een aanvraag is rechtsgeldig ondertekend.

Datum en tijd

Een aanvraag is op de dag van de uiterste datum genoemd in de bekendmaking uiterlijk om 17.00 uur in het bezit van de gemeente. Alleen aanvragen, die tijdig zijn ontvangen en die met volledige inachtneming van de bovenstaande regels zijn opgemaakt, worden in behandeling genomen.

Aanvraag

Bij de aanvraag zijn de op grond van artikel 3 sub a tot en h van de Verordening speelautomatenhal Berkelland 2016 vereiste bescheiden en bewijsstukken gevoegd.

Dit zijn de volgende bescheiden en bewijsstukken:

  • a.

    een nauwkeurige beschrijving van de inrichting waarbij is opgenomen de oppervlakte daarvan, de oppervlakte van het bruikbare vloeroppervlak voor speelautomaten, evenals een opstellingsplan (plattegrond) waarin is aangegeven op welke plaats in de speelautomatenhal en in welk aantal kansspel- en/of behendigheidsautomaten en/of vermaakspelen worden opgesteld, waar de leeftijdscontrole plaatsvindt en toegangsbewijzen verstrekt worden.

  • b.

    een verklaring waaruit blijkt dat hij gerechtigd is over de ruimte te beschikken;

  • c.

    een verklaring omtrent het gedrag van de ondernemer of als de ondernemer een rechtspersoon is, van degene(n) die de onderneming krachtens de statuten vertegenwoordigt(en) en van de beheerder.

  • d.

    een ondernemingsplan, met inbegrip van stukken, waaruit blijkt welk bedrag met de totale investering is gemoeid. Verder moet uit de stukken blijken dat de investering met voldoende zekerheden is afgedekt met een of meerdere financieringen en wie de financier(s) is (zijn), of dat de totale investering uit eigen middelen kan worden gefinancierd;

  • e.

    een plan waarin de aanvrager van de vergunning aangeeft op welke wijze concreet gokverslaving zal worden voorkomen en bestreden;

  • f.

    een plan waarin de aanvrager van de vergunning aangeeft welke maatregelen worden genomen om de invloed van de speelautomatenhal op de directe omgeving te ondervangen;

  • g.

    bewijsstukken als bedoeld in artikel 30d, vierde lid sub a en b van de Wet op de Kansspelen waaruit blijkt dat de beheerder(s) beschikken over voldoende kennis en inzicht met betrekking tot het gebruik van speelautomaten en de daaraan verbonden risico's van gokverslaving.

  • h.

    een verklaring omtrent het gedrag en een fotokopie van een geldig legitimatiebewijs van: de exploitant, of als de ondernemer een rechtspersoon is, van degene(n) die de onderneming krachtens de bij te voegen statuten vertegenwoordigt (vertegenwoordigen); de beheerder(s).

Beoordeling van de aanvragen

Volledigheid

Allereerst zullen de in behandeling genomen aanvragen beoordeeld worden op de aanwezigheid van de hiervoor vermelde bescheiden en bewijsstukken.

De aanvragers van onvolledige aanvragen worden hierover schriftelijk geïnformeerd en vervolgens schriftelijk in de gelegenheid gesteld om hun aanvragen alsnog compleet te maken. Daarvoor krijgen zij 8 weken de tijd. Als een aanvraag niet tijdig volledig compleet wordt gemaakt, dan wordt de aanvraag op grond van artikel 4:5 Awb afgewezen.

Toelichting

Het is niet redelijk om te verwachten dat mogelijke exploitanten op korte termijn na de bekendmaking van het feit dat er een vergunning vrijkomt een volledige aanvraag in kunnen dienen. Wij willen hun daarvoor een redelijke termijn geven.

Formele vereisten

Vervolgens wordt gekeken of de aanvraag voldoet aan de formele eisen. Hiertoe worden de bescheiden en bewijsstukken die in artikel 3 van de Verordening speelautomatenhal Berkelland 2016 genoemd zijn, inhoudelijk beoordeeld.

Mochten er naar aanleiding van de overlegde stukken vragen zijn, dan worden aanvragers daarover schriftelijk geïnformeerd. Ze worden in de gelegenheid gesteld deze vragen schriftelijk te beantwoorden. Als één of meer weigeringsgronden zoals genoemd in artikel 6 van de Verordening speelautomatenhal Berkelland 2016 van toepassing zijn wordt de aanvraag afgewezen.

Inhoudelijke beoordeling

Na de beoordeling van de aanvraag op het voldoen aan de formele vereisten worden de aanvragen inhoudelijk beoordeeld.

Het betreft hier het beoordelen van de bescheiden die genoemd zijn in artikel 3 van de Verordening speelautomatenhal Berkelland 2016.

Allereerst worden alle overgebleven aanvragers in de gelegenheid gesteld om hun aanvragen te presenteren. Daartoe zullen deze aanvragers schriftelijk worden uitgenodigd. Bij de presentatie zijn aanwezig: de burgemeester, de ambtenaar openbare orde en veiligheid, de vergunningverlener(s) bijzondere wetten, een juridisch medewerker en een medewerker gebiedsteam. Vervolgens worden de hiervoor genoemde bescheiden beoordeeld aan de hand van een zestal criteria. Dit zijn:

1.Gedegenheid van het ondernemingsplan.

Dit is de mate waarin ondernemingsplan het vertrouwen geeft dat de ondernemer in staat zal zijn binnen een redelijke termijn van (een jaar) een rendabele onderneming op te bouwen;

2.Aandacht voor gokverslaving.

Dit is de mate waarin de ondernemer bezig is met de preventie van kansspelverslaving, inclusief het daaraan gerelateerde voorgenomen aantal speel- en behendigheidsautomaten en vermaakspelen en de gehanteerde productdifferentiatie;

3.Beperking overlast omgeving.

Dit is de mate waarin ondernemer bezig is maatregelen te treffen om overlast voor de omgeving te voorkomen;

4.Welbevinden van bezoekers.

Dit is de mate waarin de ondernemer aandacht schenkt aan maatregelen ter bevordering van een goede atmosfeer in de speelautomatenhal;

5.Uitstraling en kwaliteit inrichting.

Berkelland wenst niets minder dan een hoogwaardige kwaliteit en inrichting en bedoeld daarmee de wijze waarop en de materialen waarmee de speelautomatenhal is vormgegeven en ingericht.

6. Vermakelijkheidsaspecten

Het verblijf moet gericht zijn op een “avondje uit”. Bezoekers moeten de keuze hebben of ze wel of niet willen spelen op een kansspelautomaat. Daarom is de verhouding tussen kansspelautomaten, behendigheidsautomaten en vermaakspelen in de publiek toegankelijke ruimte van belang. Ook de inrichting van de speelautomatenhal is van belang is voor het vermakelijkheidsaspect.

De weegfactoren van de zes criteria worden in onderstaande tabel weergegeven:

Criterium

waardering

toelichting

Kwaliteit ondernemingsplan

10

Het is een gemeentelijk belang dat de ondernemer continuïteit biedt, zodat er niet telkens een vergunningprocedure gevolgd hoeft te worden.

Aandacht voor gokverslaving

25

Is een algemeen/gemeentelijk belang

Beperking overlast omgeving

20

,,

Welbevinden bezoekers

15

Op dit punt kan men zich kwalitatief onderscheiden

Uitstraling en kwaliteit inrichting

15

,,

Vermakelijksheidsaspecten

15

,,

Totaal

100

Het vorengaande laat onverlet dat er in het kader van de behandeling van de aanvraag een zgn. BIBOB toets zal plaatsvinden. Bij het aanvraagformulier voor de vergunning zal dan ook een BIBOB – inlichtingenformulier worden gevoegd.

De BIBOB-procedure zal zo snel mogelijk starten nadat de inhoudelijke beoordeling van de aanvraag, zoals in het voorgaande beschreven, begint.

Bij de inhoudelijke beoordeling van de aanvraag wordt er vanuit gegaan dat er overigens geen andere belemmeringen (planologische en privaatrechtelijke) zijn om van een eventuele speelautomatenvergunning gebruik te kunnen maken.

2)de Beleidsregels behandeling vergunningaanvragen en verlening vergunning speelautomatenhal, vastgesteld op 18 april 2016 in te trekken.

Borculo, 12 september 2017

De burgemeester van Berkelland,

drs. J.H.A. van Oostrum.