Verordening VAC Bloemendaal 2010

Geldend van 16-04-2010 t/m heden

Intitulé

Verordening VAC Bloemendaal 2010

Nr. 2010007756

VERORDENING VAC BLOEMENDAAL 2010

Burgemeester en wethouders van de gemeente Bloemendaal;

overwegende dat het gewenst is de verordening VAC/Woonconsumentencommissie Bloemendaal 2006 te vervangen;

gelet op artikel 84 van de Gemeentewet;

b e s l u i ten :

vast te stellen de volgende

VERORDENING VAC BLOEMENDAAL 2010

Artikel 1 definities

  • a. complex huurwoningen : meer dan twee bij elkaar gelegen of geprojecteerde huurwoningen van één eigenaar;

  • b. complex koopwoningen : meer dan twee bij elkaar geprojecteerde koopwoningen die tegelijkertijd of vrijwel tegelijkertijd door één eigenaar of projectontwikkelaar te koop worden aangeboden;

  • c. openbaar gebouw : een openbaar toegankelijk gebouw ten dienste van het publiek;

  • d. Commissie : de VAC Bloemendaal, Adviescommissie voor de Woningbouw en Woonomgeving.

Artikel 2 taakomschrijving en advisering

  • 1. a. De commissie heeft tot taak burgemeester en wethouders (en via hen opdrachtgevers) van advies te dienen over aangelegenheden met betrekking tot te bouwen complexen huurwoningen en te bouwen complexen koopwoningen, alsmede splitsing en renovatie van complexen huurwoningen (onder meer groot onderhoud en woningverbetering), hierna ook te noemen : woningen.

    • b.

      De commissie heeft voorts tot taak advies aan burgemeester en wethouders uit te brengen omtrent bouw- , splitsings- en renovatieplannen voor openbare gebouwen.

    • c.

      De commissie behartigt de belangen van de woonconsumenten en gebruikers van openbare gebouwen vanuit de visie van de gebruiker en stelt zich tot doel het bevorderen van de gebruikskwaliteit van woningen, openbare gebouwen en woonomgeving.

    • d.

      De commissie toetst de gebruikskwaliteit van woningen, woonomgeving en openbare gebouwen aan criteria, welke, voor zover van toepassing, luiden als volgt: toekomstwaarde, duurzaamheid, verkeers- en sociale veiligheid, toegankelijkheid, flexibel gebruik, energiezuinig wonen en bouwen, voldoende woon- en leefruimte, aanpasbaarheid van woningen en woonomgeving en comfort en hygiëne in de woning en woonomgeving.

    • e.

      De commissie kan ongevraagd advies uitbrengen aan burgemeester en wethouders over aangelegenheden betreffende de volkshuisvesting.

  • 2. Burgemeester en wethouders winnen het advies van de commissie in over :

    a. Bestemmingsplannen. Het betreft bestemmingsplannen waarin nieuwbouw van een complex huurwoningen, van een complex koopwoningen of van een openbaar gebouw is opgenomen. Burgemeester en wethouders vragen de commissie in het onderzoekstadium bij de voorbereiding van deze bestemmingsplannen op het moment van aanvang van de inspraakprocedure schriftelijk om advies. Terugkoppeling vindt plaats bij de rapportage in het eindverslag dat burgemeester en wethouders aan de commissie toezenden.

    b. Bouwplannen. Burgemeester en wethouders betrekken de commissie in een zo vroeg mogelijk stadium bij een bouwplan voor een complex huurwoningen, een complex koopwoningen of een openbaar gebouw. In dit verband maken burgemeester en wethouders de architect en/of de eigenaar erop attent, dat zij de commissie in de gelegenheid stellen advies uit te brengen over een schetsplan. Het advies van de commissie maakt onderdeel uit van de advisering over de bouwaanvrage. Bij belangrijke wijzigingen van het bouwplan, zulks naar het oordeel van burgemeester en wethouders, wordt de commissie opnieuw om advies gevraagd.

    c. Renovatieplannen/vernieuwbouwplannen. Burgemeester en wethouders betrekken de commissie in een zo vroeg mogelijk stadium bij belangrijke renovatie- en vernieuwbouwplannen van complexen huurwoningen en van openbare gebouwen, waaronder begrepen groot onderhoud en splitsing.

  • 3. De commissie is bevoegd bij de behandeling van enig bouwplan of bestemmingsplan de betrokken architect of enige andere deskundige uit te nodigen om ter vergadering het ontwerp toe te lichten.

  • 4. De commissie brengt haar adviezen uit overeenkomstig het gevoelen van de meerderheid van de ter vergadering aanwezige leden. Desverlangd dient in het advies het standpunt van de minderheid van de ter vergadering aanwezige leden te worden vermeld.

Artikel 3 samenstelling van de commissie

  • 1. De commissie is samengesteld uit:

    • a.

      vier leden, vertegenwoordigend de in de gemeente werkzame woningbouwverenigingen en maatschappelijke organisaties;

    • b.

      één lid, vertegenwoordigend de burgerij, bij voorkeur ouder dan 55 jaar.

  • 2. De leden dienen ingezetenen van de gemeente Bloemendaal te zijn, bij voorkeur verdeeld over de vijf woonkernen.

  • 3. De leden mogen zowel van het vrouwelijk als van het mannelijk geslacht zijn.

Artikel 4 benoeming

  • 1. De leden van de commissie worden benoemd door burgemeester en wethouders.

  • 2. Burgemeester en wethouders gaan pas over tot benoeming van het lid namens de woningbouwvereniging na overleg met die woningbouwvereniging.

Artikel 5 zittingsduur, beëindiging en vervanging

  • 1. De zittingsduur van de leden van de commissie bedraagt vier jaren.

  • 2. Tussentijds opengevallen plaatsen worden vervuld op de wijze als in artikel 4 wordt voorzien.

  • 3. Tussentijds benoemde leden treden tegelijk met de anderen aan het einde van de zittingsduur af.

  • 4. De leden zijn na aftreden opnieuw benoembaar.

Artikel 6 benoeming voorzitter en plaatsvervangend voorzitter

De commissie wijst uit haar midden een voorzitter en een plaatsvervangend voorzitter aan.

Artikel 7 secretaris en penningmeester

  • 1. De commissie wijst uit haar midden een secretaris en een penningmeester aan.

  • 2. De secretaris maakt een beknopt verslag van hetgeen in de vergaderingen is behandeld en stelt aan burgemeester en wethouders uit te brengen adviezen op. De adviezen worden door de voorzitter en de secretaris ondertekend. De secretaris draagt eveneens zorg voor het maken van het jaarverslag (vast te stellen binnen 12 weken na aanvang van het nieuwe kalenderjaar). De commissie zendt dit binnen vier weken na vaststelling toe aan burgemeester en wethouders.

  • 3. De penningmeester verzorgt de declaraties van de vergoedingen als bedoeld in artikel 8.

Artikel 8 vergoedingen

Voor het bijwonen van de vergaderingen van de commissie ontvangen de leden presentiegeld en, voor zover nodig, reis- en verblijfskosten conform de Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden Bloemendaal 2007, zoals die nu luidt of later door een andere verordening wordt vervangen. Deze vergoedingen worden slechts verstrekt voor vergaderingen waarin adviesaanvragen als bedoeld in artikel 2 zijn behandeld of een ongevraagd advies is voorbereid. De penningmeester verzorgt de declaraties onder overlegging van getekende presentielijsten en verslagen van de vergaderingen. Kosten van toepasselijke cursussen worden vergoed na voorafgaande schriftelijke toestemming van burgemeester en wethouders.

Artikel 9 ondersteuning

Voor de vergaderingen als bedoeld in artikel 8 stelt de gemeente vergaderruimte alsmede overige facilitaire voorzieningen beschikbaar. Relevante plannen worden door een ambtenaar toegelicht.

Een door burgemeester en wethouders aangewezen ambtenaar is belast met de zorg voor het tijdig inwinnen van advies als bedoeld in artikel 2.

Artikel 10 restbepaling

In alle gevallen, waarin deze verordening niet voorziet, beslissen burgemeester en wethouders, gehoord de commissie.

Artikel 11 citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als “Verordening VAC Bloemendaal 2010”.

Artikel 12 inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag na publicatie. Dan vervalt de Verordening VAC/Woonconsumentencommissie 2006.

Ondertekening

Aldus besloten in de vergadering van burgemeester
en wethouders van de gemeente Bloemendaal,
gehouden op 6 april 2010.
R.Th.M. Nederveen , burgemeester
A.Ph. van der Wees , secretaris
Gepubliceerd in het Weekblad Kennemerland-Zuid d.d. 15 april 2010.
In werking: 16 april 2010