Regeling vervallen per 01-01-2020

Regeling ouderschapsverlof

Geldend van 01-01-2007 t/m 31-12-2019

Intitulé

Regeling ouderschapsverlof

Inleiding betaald en onbetaald verlof

De regeling betaald ouderschapsverlof is met ingang van 1 januari 2008 ingevoerd. Hieronder wordt ingegaan op de regeling.

Naast het betaald ouderschapsverlof bestaat sinds 1 januari 2009 ook een wettelijk recht op onbetaald ouderschapsverlof van 13 x de arbeidsduur per week.

Op wie is de regeling van toepassing?

Wanneer je één jaar in dienst bent van de gemeente kun je gebruik maken van betaald ouderschapsverlof als je ouder/verzorger bent voor een inwonend kind in de leeftijd tot 8 jaar.

Daarnaast gelden nog de volgende eisen:

  • Je mag niet eerder voor het kind (bij een andere werkgever) ouderschapsverlof hebben genoten;

  • Je moet je verzoek minimaal drie maanden van te voren indienen;

  • Je mag in de tijd van het ouderschapsverlof geen andere betaalde arbeid verrichten;

  • Je moet schriftelijk verklaren op de hoogte te zijn van de terugbetalingsverplichting.

Vaderschapsverlof

De Wet arbeid en zorg biedt de mogelijkheid om het ouderschapsverlof te splitsen in gedeelten. Door gebruik te maken van deze mogelijkheid kan worden voorzien in de behoefte van veel vaders om rondom de geboorte van hun kind korte of langere tijd verlof op te nemen. Het resterende ouderschapsverlof kan op een ander moment, al dan niet in gedeelten, opgenomen worden.

Wat als ik meerdere kinderen of een meerling heb?

Je hebt recht op betaald ouderschapsverlof per kind. Voor een meerling is er echter een uitzondering gemaakt. In dat geval heb je recht op betaald ouderschapsverlof voor één kind. Op grond van de Wet Arbeid en Zorg bestaat er voor de meerdere kinderen wel recht op onbetaald ouderschapsverlof.

Hoe lang duurt het verlof?

Je hebt recht op betaald ouderschapsverlof van 13 maal de arbeidsduur per week. Dit is voor een fulltimer dus 13 x 36 uur = 468 uur. Dit wordt normaal gesproken opgenomen in een aaneengesloten periode van 6 maanden.

Daarnaast bestaat ook nog recht op onbetaald ouderschapsverlof van 13 maal de arbeidsduur per week.

Ouderschapsverlofkorting

Medewerkers hebben over de volledige duur van het verlof recht op de ouderschaps-verlof/korting. Dus zowel over de periode van betaald ouderschapsverlof als over de periode van onbetaald ouderschapsverlof.

De hoogte van ouderschaps-verlofkorting bedraagt voor 2011 € 4,11 per uur.

Hoeveel ouderschapsverlofkorting je krijgt is afhankelijk van het aantal uren per week dat je werkt. Je hebt wettelijk recht op 26 weken ouderschapsverlofkorting. Het aantal uren waar je recht op hebt bereken je door het aantal uren dat je per week werkt te vermenigvuldigen met 26.

Mag ik het verlof ook anders opnemen?

Je mag het verlof ook op een afwijkende manier opnemen, namelijk:

  • Je mag minder dan het maximale aantal uren opnemen;

  • Het verlof wordt uitgesmeerd over een periode langer dan zes maanden;

  • Het verlof wordt opgedeeld in ten hoogste drie perioden waarbij iedere periode tenminste een maand bedraagt.

Als je verlof opneemt volgens de standaard vormgeving dan mag de werkgever zo'n verzoek niet afwijzen. Wel kan de werkgever tot uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum van het verlof bezwaar maken tegen de voorgestelde spreiding van verlofuren over de week. Dit mag echter alleen op grond van een zwaarwegend dienstbelang wijzigen.

Als je verzoekt om ouderschapsverlof volgens de afwijkende vormgeving dan mag de werkgever een dergelijk verzoek afwijzen. Het verzoek om het ouderschapsverlof te splitsen in drie perioden van een maand fulltime verlof hoeft de werkgever dus bijvoorbeeld niet perse te honoreren. De werkgever moet dan wel aantonen dat een zwaarwegend dienstbelang zich tegen inwilliging van het verzoek verzet.

Wat krijg ik doorbetaald?

Je hebt recht op betaald ouderschapsverlof van 13 maal de arbeidsduur per week. Dit is voor een fulltimer dus 13 x 36 uur = 468 uur.

Afhankelijk van de salarisschaal is in de CAO een doorbetalingspercentage afgesproken over de verlofuren. Via de belastingdienst kunnen medewerkers daarnaast een fiscale tegemoetkoming aanvragen: de ouderschapsverlofkorting.

De volgende doorbetalingspercentages gelden:

Schaal 1

90%

Schaal 2

85%

Schaal 3

80%

Schaal 4

70%

Schaal 5

60%

Schaal 6 en hoger

50%

 

 

Dit betekent niet dat de werkgever de aanvulling alleen voor haar rekening neemt. Wanneer een medewerker ouderschapsverlof opneemt kan hij bij het genieten van ouderschapsverlof in aanmerking komen voor een fiscale tegemoetkoming: de ouderschapsverlofkorting. Medewerkers dragen zelf zorg voor het aanvragen en ontvangen van de ouderschapsverlof-korting via de Belastingdienst. Het is de bedoeling dat de werkgever de ouderschapsverlofkorting van de belastingdienst aanvult tot het hierboven genoemde percentage. De werkgever gaat ervan uit dat de korting wordt betaald, ook als dat niet zo is.

Het inkomen ziet er dus als volgt uit (voorbeeld schaal 6) [zie ook de pdf onderaan]

Normaal salaris ouderschapsverlof

100%

50%

Doorbetaling gemeente Bunschoten

ouderschapsverlofkorting

Het is lastig om in deze brochure een rekenvoorbeeld te plaatsen omdat de situatie voor iedereen anders is. Dit is ook afhankelijk van de wijze waarop het verlof wordt opgenomen.

Mag je gedurende je ouderschapsverlof inkomsten verwerven?

Het ouderschapsverlof is bedoeld voor ouders om zich te richten om de zorg voor hun kinderen. De medewerker mag daarom in de tijd van het ouderschapsverlof geen andere betaalde arbeid gaan verrichten.

Wat zijn de gevolgen voor de vakantietoelage, vakantieopbouw en pensioen

Je bouwt gedurende het ouderschapsverlof alleen vakantie op over de gewerkte uren. Ook heeft betaald ouderschapsverlof gevolgen voor de vakantietoelage. Die bouw je alleen maar op over het uitbetaalde salaris. Over de salariskorting bouw je geen vakantiegeld op. Wel blijf je volledig pensioen opbouwen.

Kan ik mijn verzoek intrekken of wijzigen?

Uiteraard mag je verzoeken om het aangevraagde verlof niet op te nemen of niet voort te zetten. Alleen als een zwaarwegend dienstbelang zich hiertegen verzet mag de werkgever dit wijzigen. Met een dergelijk verzoek hoeft niet eerder te worden ingestemd dan vier weken na het verzoek.

Wat gebeurt er als je ziek bent tijdens het ouderschapsverlof?

Als je tijdens je ouderschapsverlof ziek wordt, loopt de periode van ouderschapsverlof gewoon door. Ook de korting op je salaris loopt de eerste 14 aaneengesloten kalenderdagen door. Daarna wordt je salaris (en de opbouw van de vakantietoelage) weer volledig betaald. De periode van verlof loopt echter gewoon door. In de CAO is geregeld dat er bij ziekte een verzoek om wijziging van het ouderschapsverlof kan worden geweigerd.

Terugbetalingsverplichting

Als je binnen zes maanden na het einde van het ouderschapsverlof ontslag neemt of disciplinair wordt ontslagen, moet je je salaris welke gedurende je verlof is doorbetaald, terugbetalen. Dit geldt niet als je bij een andere gemeente gaat werken of als je je partner volgt, die ergens anders in het land gaat werken.

Ook als je binnen drie maanden na het einde van het betaalde ouderschapsverlof minder gaat werken op je eigen verzoek moet je je salaris welke gedurende je verlof is doorbetaald, terugbetalen.

Wanneer je ervoor kiest om aansluitend aan je periode van betaald ouderschapsverlof, gedurende meer dan 3 maanden onbetaald ouderschapsverlof te nemen, is de terugbetalingsverplichting niet van toepassing.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Meer informatie?

Wanneer je overweegt om deel te nemen aan ouderschapsverlof en je hebt meer vragen, of je wilt weten wat het voor je inkomen betekent dan kun je contact opnemen met BMO.

AANVRAAGFORMULIER BETAALD OUDERSCHAPSVERLOF

t.a.v. BMO

GEGEVENS AANVRAGER

Naam : ……………………………………………………

Adres : ……………………………………………………

Woonplaats : ……………………………………………………

  • geboortedatum : ………………………………..

  • datum indiensttreding : ………………………………..

Ben je de ouder in familierechtelijke betrekking tot het kind. ja/nee

Zo nee,

Stuur dan een kopie mee van de gemeentelijke basisadministratie dat je op hetzelfde adres woont als het kind en een schriftelijke verklaring dat hij/zij duurzaam de verzorging en opvoeding van dat kind als eigen kind op zich heeft genomen.

Ik verzoek over de periode ___-___-20__ tot ___-___-20__ om __ uur per week betaald ouderschapsverlof op te nemen.

Ik zou het verlof als volgt willen opnemen:

Naam kind : …………………………………………

Geboortedatum kind : …………………………………………

Heb je uit hoofde van een andere (voormalige) dienstbetrekking voor het desbetreffende kind al eerder ouderschapsverlof opgenomen. ja/nee

Hierbij verklaar ik op de hoogte te zijn van de terugbetalingsverplichting opgenomen in artikel 6:5:5 van de CAR/UWO en van de inhoud van de brochure betaald ouderschapsverlof, voorlichting medewerkers.

NB:

Voor ieder kind waarvoor ouderschapsverlof wordt aangevraagd dient u een apart formulier invullen.

Handtekening werknemer

AANVRAAGFORMULIER ONBETAALD OUDERSCHAPSVERLOF

t.a.v. BMO

GEGEVENS AANVRAGER

Naam : ……………………………………………………

Adres : ……………………………………………………

Woonplaats : ……………………………………………………

  • geboortedatum : ………………………………..

  • datum indiensttreding : ………………………………..

Ben je de ouder in familierechtelijke betrekking tot het kind. ja/nee

Zo nee,

Stuur dan een kopie mee van de gemeentelijke basisadministratie dat je op hetzelfde adres woont als het kind en een schriftelijke verklaring dat hij/zij duurzaam de verzorging en opvoeding van dat kind als eigen kind op zich heeft genomen.

Ik verzoek over de periode ___-___-20__ tot ___-___-20__ om __ uur per week onbetaald ouderschapsverlof op te nemen.

Ik zou het verlof als volgt willen opnemen:

Naam kind : …………………………………………

Geboortedatum kind : …………………………………………

Heb je uit hoofde van een andere (voormalige) dienstbetrekking voor het desbetreffende kind al eerder ouderschapsverlof opgenomen. ja/nee

NB:

Voor ieder kind waarvoor ouderschapsverlof wordt aangevraagd dient u een apart formulier invullen.

Handtekening werknemer

Schema ouderschapsverlof