Regeling vervallen per 07-12-2021

Verordening op het verrichten van werkzaamheden door het Ingenieursbureau Drechtsteden

Geldend van 19-03-2019 t/m 06-12-2021 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2018

Intitulé

Verordening op het verrichten van werkzaamheden door het Ingenieursbureau Drechtsteden

De Drechtraad,

gezien het voorstel van het Drechtstedenbestuur van 23 april 2009, nr. ...

B E S L U I T:

vast te stellen de navolgende:

Verordening op het verrichten van werkzaamheden door het Ingenieursbureau Drechtsteden

Paragraaf 1 Algemeen

Artikel 1

In deze verordening wordt verstaan onder:

Openbaar lichaam Drechtsteden:

het openbaar lichaam Drechtsteden als publiekrechtelijke- en privaatrechtelijke rechtspersoon

Drechtstedenbestuur:

het dagelijks bestuur van het openbaar lichaam Drechtsteden

Bijdrageverordening

de Verordening financiële bijdragen deelnemers openbaar lichaam Drechtsteden

Instandhoudingskosten:

alle jaarlijkse kosten die gemaakt moeten worden voor het in stand houden van de ingenieursbureau Drechtsteden organisatie overeenkomstig de voor dat jaar vastgestelde formatieomvang, waaronder personeelskosten, overhead en bedrijfsvoeringskosten.

Interne opdrachtgever:

een gemeente die deelneemt aan de gemeenschappelijke regeling Drechtsteden én in het Ingenieursbureau.

Externe opdrachtgever:

elke publiekrechtelijke en privaatrechtelijke rechtspersoon, niet zijnde een Interne opdrachtgever, die als opdrachtgever van het Ingenieursbureau optreedt

Ingenieursbureau:

het Ingenieursbureau Drechtsteden, als organisatieonderdeel van het openbaar lichaam Drechtsteden

Directeur:

de directeur van het Ingenieursbureau

DNR 2011:

De Nieuwe Regeling 2011; Rechtsverhouding opdrachtgever – architect, ingenieur en adviseur."

Paragraaf 2 Werkzaamheden ten behoeve van Deelnemende gemeenten

Artikel 2

  • 1.

    Het Ingenieursbureau stelt voor elk kalenderjaar een jaarplan op. In het jaarplan worden de opdrachten voor elke Interne opdrachtgever opgenomen die in dat kalenderjaar worden uitgevoerd of naar verwachting zullen worden uitgevoerd alsmede de opdrachten voor Externe opdrachtgevers, voor zover die bekend zijn bij het opstellen van het jaarplan. Daarbij wordt per opdracht de geraamde, door het Ingenieursbureau in te zetten capaciteit in mensuren opgenomen.

  • 2.

    De directeur voert regelmatig en tijdig overleg met vertegenwoordigers van de Interne opdrachtgevers, gericht op het opstellen van het in het eerste lid bedoelde jaarplan.

Artikel 3

  • 1.

    De Interne opdrachtgevers staan gezamenlijk garant voor de instandhouding van het Ingenieursbureau door het openbaar lichaam Drechtsteden en wel in dier voege dat zij gezamenlijk, in de vorm van opdrachtverstrekking (hierna; omzetgarantie), 90% van de instandhoudingskosten opbrengen. De omzetgaranties bedragen per peildatum 1 januari 2018 als volgt:

    Dordrecht € 2.632.000

    Zwijndrecht € 1.264.000

    Hardinxveld Giesendam € 100.000.

    Het garantiebedrag per Interne opdrachtgever wordt jaarlijks in het jaarplan geïndexeerd en in het Bestuurlijk Overleg vastgesteld.

  • 2.

    Tegenover deze omzetgarantie staat dat het Ingenieursbureau gehouden is tot tenminste dit bedrag opdrachten uit te voeren.

  • 3.

    Een positief of negatief exploitatieresultaat wordt verdeeld op basis van de feitelijk gerealiseerde omzetverhouding tussen de Interne opdrachtgevers. Als bij een negatief exploitatieresultaat blijkt dat een of meerdere deelnemers hun omzetgarantie niet hebben gerealiseerd, dient of dienen deze deelnemer(s) zijn of hun bijdrage aan te vullen tot aan het afgesproken bedrag van de omzetgarantie, alvorens de berekening als bedoeld in de vorige volzin wordt toegepast.

  • 4.

    Geplande opdrachten worden opgenomen in het in artikel 2, eerste lid bedoelde jaarplan, de aanvullende opdrachten worden gedurende het begrotingsjaar verstrekt.

  • 5.

    De Directeur beslist over het aanvaarden van aanvullende opdrachten.  

Artikel 4

  • 1.

    Bij het uitvoeren van opdrachten worden de bepalingen van de DNR 2011 of regelingen die daarvoor in de plaats komen, overeenkomstig toegepast, voor zover dat in de verhouding tussen het Ingenieursbureau en Interne opdrachtgevers wettelijk en redelijkerwijs mogelijk is.

  • 2.

    De Interne opdrachtgevers stellen op voorstel van de Directeur, een interne instructie vast voor de wijze waarop de Interne opdrachtgevers binnen de kaders van het jaarplan tot afname van werkzaamheden komen.

Artikel 5

Onverminderd het gestelde in artikel 4 zijn op de bepalingen van de DNR 2011 of regelingen die daarvoor in de plaats komen in ieder geval de volgende uitzonderingen van toepassing:

  • a.

    Ten aanzien van de vertrouwelijkheid van gegevens als bedoeld in artikel 11, lid 1b en in artikel 12, eerste lid van het DNR 2011 geldt dat de vertrouwelijkheid wordt getoetst aan de wet- en regelgeving en jurisprudentie die daarop van toepassing is voor de Interne opdrachtgever of voor het Openbaar lichaam Drechtsteden.

  • b.

    Voor het beschikbaar stellen van duplicaten van bewaarde gegevens door het Ingenieursbureau aan een Interne opdrachtgever, als bedoeld in artikel 11, twaalfde lid, worden geen kosten in rekening gebracht.

  • c.

    Artikel 12, zesde tot en met achtste lid worden niet toegepast.

  • d.

    De artikelen 13 tot en met 18 worden niet toegepast.

  • e.

    De artikelen 20 tot en met 47 worden niet toegepast.

  • f.

    In tegenstelling tot het gestelde in artikel 48, tweede lid, is het de Interne opdrachtgever wel toegestaan het advies geheel of gedeeltelijk nogmaals te gebruiken zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de adviseur.

  • g.

    Artikel 48, derde lid wordt niet toegepast.

  • h.

    De artikelen 49 tot en met 58 worden niet toegepast.

Artikel 6

In aanvulling op het gestelde in artikel 4 geldt dat:

  • a.

    voor verrichtte werkzaamheden en uitgevoerde projecten geen bijdragen in rekening worden gebracht, anders dan de voor de Interne opdrachtgevers verplichte specifieke bijdrage in de kosten van het Ingenieursbureau op grond van de Bijdrageverordening alsmede de projectkosten voor werken en diensten van derden en leveringen aan de opdrachtgever;

  • b.

    het intellectuele eigendom van producten die door het Ingenieursbureau zijn vervaardigd berust bij de opdrachtgevende Interne opdrachtgever;

  • c.

    geschillen tussen de opdrachtgevende Interne opdrachtgever en het Ingenieursbureau worden opgelost volgens de in de gemeenschappelijke regeling Drechtsteden opgenomen procedure.

Paragraaf 3 Werkzaamheden ten behoeve van andere organisatieonderdelen van het openbaar lichaam Drechtsteden

Artikel 7

  • 1.

    In het in artikel 2, eerste lid bedoelde jaarplan worden de opdrachten voor de organisatieonderdelen van het openbaar lichaam Drechtsteden opgenomen die in dat kalenderjaar worden uitgevoerd of naar verwachting zullen worden uitgevoerd. Daarbij wordt per opdracht de geraamde door het Ingenieursbureau in te zetten capaciteit in mensuren opgenomen. De geraamde capaciteit maakt deel uit van de in artikel 8 genoemde 20% ruimte voor opdrachten van Externe opdrachtgevers.

  • 2.

    De directeur voert regelmatig en tijdig overleg met vertegenwoordigers van de organisatieonderdelen van het openbaar lichaam Drechtsteden, gericht op het opstellen van het in het eerste lid bedoelde jaarplan.

  • 3.

    De artikelen 4 en 5 zijn op het verrichten van werkzaamheden voor organisatieonderdelen van het openbaar lichaam Drechtsteden van overeenkomstige toepassing, voorzover dat in de verhouding tussen het Ingenieursbureau en die organisatieonderdelen wettelijk en redelijkerwijs mogelijk is.

Paragraaf 4 Werkzaamheden ten behoeve van Externe opdrachtgevers

Artikel 8

Het Ingenieursbureau kan per begrotingsjaar opdrachten voor Externe opdrachtgevers uitvoeren tot een bruto bedrag dat gelijk staat aan maximaal 20% van de begroting van het Ingenieursbureau.

Artikel 9

  • 1.

    In het in artikel 2, eerste lid bedoelde jaarplan wordt capaciteit gereserveerd voor het uitvoeren van aanvullende opdrachten voor Externe opdrachtgevers die bij het opstellen van het jaarplan niet zijn voorzien.

  • 2.

    De Directeur beslist over het aanvaarden van aanvullende opdrachten voor Externe opdrachtgevers, indien het uitvoeren daarvan past binnen de op grond van artikel 8 vastgestelde omvang.

  • 3.

    Indien door het aanvaarden van aanvullende opdrachten voor Externe opdrachtgevers de op grond van artikel 8 vastgestelde omvang wordt overschreden of dreigt te worden overschreden, beslissen de Interne opdrachtgevers, op voorstel van de Directeur, over het aanvaarden daarvan. De Interne opdrachtgevers kunnen aan het aanvaarden van aanvullende opdrachten voorwaarden verbinden.

Artikel 10

  • 1.

    Op het offreren voor en het aanvaarden en uitvoeren van opdrachten voor Externe opdrachtgevers is de DNR 2011 van toepassing.

  • 2.

    Het Drechtstedenbestuur is, met inachtneming van een bindend advies van de Interne opdrachtgevers, bevoegd tot het vaststellen van algemene voorwaarden voor dienstverlening door het Ingenieursbureau aan Externe opdrachtgevers."

Paragraaf 5 Slotbepalingen

Artikel 11

  • 1.

    Er is een Bestuurlijk Overleg IBD.

  • 2.

    Elke Interne opdrachtgever wijst een portefeuillehouder aan als deelnemer aan het Bestuurlijk Overleg IBD. Daarnaast is in het Bestuurlijk Overleg een vertegenwoordiger vanuit het Drechtstedenbestuur als adviseur aanwezig.

  • 3.

    Het Bestuurlijk Overleg dient als overlegorgaan over aangelegenheden die het ingenieursbureau betreffen en als besluitvormend orgaan voor aangelegenheden die de bedrijfsvoering van het ingenieursbureau betreffen, waaronder maar niet uitsluitend de instructie als bedoeld in artikel 4, tweede lid, tenzij het besluit door het Drechtstedenbestuur of de Drechtraad als bestuursorgaan of als werkgever moet worden genomen.

  • 4.

    Het Bestuurlijk Overleg geeft een bindend advies aan het Drechtstedenbestuur over aangelegenheden waarover het Drechtstedenbestuur als bestuursorgaan moet besluiten, waaronder maar niet uitsluitend de begroting van het ingenieursbureau, de jaarrekening van het ingenieursbureau en de in artikel 10, tweede lid bedoelde Algemene Voorwaarden.

  • 5.

    In het Bestuurlijk Overleg heeft elke Interne opdrachtgever één stem. Voor besluitvorming is een tweederde meerderheid vereist, waarbij geldt dat een voorstel slechts is aangenomen als, naast een van de andere Interne opdrachtgevers, ook de gemeente Dordrecht voor het voorstel stemt.

Artikel 12

Deze verordening treedt in werking op 1 juli 2009 en werkt terug tot en met 1 januari 2009.

Artikel 13

Deze verordening kan worden aangehaald als: “Verordening op het verrichten van werkzaamheden door het Ingenieursbureau Drechtsteden”.

Ondertekening

Aldus besloten in de openbare vergadering van de Drechtraad van 17 juni 2009

De Regiogriffier, de voorzitter,

J.R. Verheij, R.J.G. Bandell