Beleidsregels Horeca Enkhuizen

Geldend van 27-05-2011 t/m 22-09-2011

De burgemeester van Enkhuizen

Overwegende:

dat de gemeenteraad in de artikelen 2:29 en 2.30 Algemene plaatselijke verordening Enkhuizen 2010 (Apv) het kader heeft bepaald voor het sluitingsuur voor horecabedrijven;

dat als hoofdregel in artikel 2:29 Apv is opgenomen dat het de exploitant van het horecabedrijf is verboden zonder vergunningsvoorschriften van de burgemeester deze voor bezoekers geopend te hebben, of bezoekers in het horecabedrijf toe te laten of te laten verblijven op maandag tot en met zondag tussen 00.00 en 07.00 uur;

dat het voor het verlenen van een vergunning tot uitbreiding van het sluitingsuur wenselijk is dat de toegang- en sluitingstijden voor de verschillende categorieën horecabedrijven in een beleidsregel worden vastgelegd;

dat voor het waarborgen van de openbare orde, het verminderen van overlast, een veiliger woon- en leefomgeving en de volksgezondheid van belang is, dat voor de verschillende categorieën horecabedrijven verschillende toegang- en sluitingstijden gelden;

dat om het indrinken te beperken ter bevordering van het vroeger stappen en het beperken van overlast en agressie door horecabezoekers (met name jongeren) het wenselijk is om de toegangstijden voor vermaakcentra, (eet)café’s en bars in het weekend te vervroegen;

dat na het toegangstijdstip geen bezoekers meer mogen worden toegelaten tot het horecabedrijf;

dat maatregelen van de horeca-exploitanten zelf, zoals toezicht aan de deur, deelnemen aan een ontzeggingenbeleid, toepassen van een cooling down periode en inspelen op het verspreid vertrekken van bezoekers kunnen bijdragen aan de vermindering van het geweld en de overlast in de openbare ruimte;

dat voor verdere onderbouwing van de maatregel wordt verwezen naar de toelichting bij dit toegang- en sluitingsuurbeleid.

Gelet op:

  • Ø

    Titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht

  • Ø

    De artikelen 2:29 en 2:30 van de Algemene Plaatselijke Verordening Enkhuizen 2010

b e s l u i t

vast te stellen de volgende beleidsregels;

BELEIDSREGELS HORECA ENKHUIZEN

Artikel 1 begripsomschrijvingen

In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

  • 1.

    Horecabedrijf: een hotel, restaurant, pension, café, cafetaria, snackbar, discotheek/bar-dancing , buurthuis, clubhuis of daaraan verwante inrichting waar tegen vergoeding logies worden verstrekt, dranken worden geschonken of rookwaren of spijzen voor directe consumptie worden bereid of verstrekt.

  • 2.

    Hotel: een horecabedrijf dat tot hoofddoel heeft het verstrekken van logies ( per nacht) met als nevenactiviteit het verstrekken van maaltijden en/of dranken aan logerende gasten;

  • 3.

    Café: een horecabedrijf, niet zijnde een discotheek of bar/dancing, dat tot hoofddoel heeft het verstrekken van alcoholhoudende en alcoholvrije dranken voor consumptie ter plaatse, met als mogelijke nevenactiviteit het verstrekken van kleine etenswaren al dan niet ter plaatse bereid;

  • 4.

    Restaurant: een horecabedrijf dat tot hoofddoel heeft het verstrekken van maaltijden voor consumptie ter plaatse, met als nevenactiviteit het verstrekken van alcoholhoudende en alcoholvrije dranken;

  • 5.

    Cafetaria/snackbar: een horecabedrijf dat tot hoofddoel heeft het verstrekken van al dan niet voor consumptie ter plaatse bereide etenswaren, met als nevenactiviteit het verstrekken van zwakalcoholhoudende- en/of alcoholvrije dranken;

  • 6.

    Discotheek/dancing: een inrichting die tot hoofddoel heeft het verstrekken van alcoholhoudende en alcoholvrije danken voor gebruik ter plaatse, waarbij het doen beluisteren van overwegend mechanische muziek en het gelegenheid geven tot dansen een wezenlijk onderdeel vormen;

  • 7.

    Jongerencentrum: een inrichting met een sociaal-cultureel doel specifiek ten behoeve van jongeren, waarin naast sociaal-culturele activiteiten, al dan niet bedrijfsmatig, alcoholhoudende – en/of alcoholvrije dranken en/of maaltijden voor gebruik ter plaatse worden verstrekt (hieronder valt een poppodium).

Artikel 2 Vergunning sluitingsuur

Voor cafés, discotheken/dancings kan door de burgemeester een vergunning van het sluitingsuur worden verleend tot 02.00 uur of tot 03.00 uur. De vergunning tot 03.00 uur geldt alleen voor de nacht van vrijdag op zaterdag en voor de nacht van zaterdag op zondag. Hierbij gelden in ieder geval de volgende voorschriften:

  • 1.

    In de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag mag na 01.00 uur geen publiek meer tot het horecabedrijf worden toegelaten.

  • 2.

    De exploitant is verplicht alle noodzakelijke maatregelen te nemen om te voorkomen dat er zich in- en in de directe omgeving van zijn horecabedrijf feiten voordoen die gevaar opleveren voor de volksgezondheid van bezoekers, voor verstoring van de openbare orde en kunnen leiden tot overlast voor de woon- en leefomgeving. De omvang van de directe omgeving wordt daarbij bepaald door de aanwijsbare relatie tussen het feit en de horeca-inrichting.

  • 3.

    De exploitant ziet erop toe dat komende en vertrekkende bezoekers rustig het horecabedrijf betreden en rustig het horecabedrijf verlaten waardoor overlast voor de omgeving tot een minimum wordt beperkt;

  • 4.

    De exploitant neemt alle maatregelen ter voorkoming of ter wering van criminele activiteiten in- en in de directe omgeving van de horeca-inrichting, die gericht zijn op handel in- of gebruik van drugs, geweldpleging en vernielingen. De omvang van de directe omgeving wordt daarbij bepaald door de aanwijsbare relatie tussen het feit en het gegeven of van de exploitant in het onderhavige geval mocht worden verwacht, dat het voorval door of namens hem moest of kon worden opgemerkt.

  • 5.

    De exploitant zorgt voor directe melding bij de politie van ongewenste en/of dreigende situaties in het horecabedrijf of in de directe omgeving van het horecabedrijf. De omvang van de directe omgeving wordt daarbij bepaald door de aanwijsbare relatie tussen het feit en het gegeven of van de exploitant in het onderhavige geval mocht worden verwacht, dat het voorval door of namens hem moest of kon worden opgemerkt. Hieronder vallen in elk geval:

    • a.

      De aanwezigheid van- of de handel in drugs;

    • b.

      De aanwezigheid van (vuur)wapens;

    • c.

      Vernielingen of vandalisme;

    • d.

      Geweldpleging.

  • 6.

    Alle door of namens de burgemeester te geven aanwijzingen worden direct opgevolgd.

Artikel 3 Restaurants

Voor restaurants kan door de burgemeester een incidentele vergunning van het sluitingsuur worden verleend tot maximaal 02.00 uur. Hierbij gelden de volgende voorschriften:

  • 1.

    In de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag mag na 01.00 uur geen publiek meer tot het horecabedrijf worden toegelaten.

  • 2.

    Alle door of namens de burgemeester gegeven aanwijzingen worden direct opgevolgd.

  • 3.

    De reden waarvoor de incidentele ontheffing wordt gevraagd dient in het verlengde te liggen van- en rechtstreeks verband te houden met de restaurantactiviteit.

Artikel 4 Jongerencentrum

Voor een jongerencentrum kan door de burgemeester een vergunning tot uitbreiding van het sluitingsuur worden verleend tot maximaal 02.00 uur. Hierbij gelden in ieder geval de volgende voorschriften:

  • 1.

    De vergunning geldt voor de nacht van vrijdag op zaterdag en de nacht van zaterdag op zondag.

  • 2.

    De vergunning geldt voor de overige dagen tot maximaal 01.00 uur.

  • 4.

    Op de vergunning zijn de voorschriften 1 tot en met 6 uit artikel 2 van overeenkomstigetoepassing.

Artikel 5 Cafetaria’s/snackbars

Voor cafetaria’s/snackbars, kan door de burgemeester een vergunning tot uitbreiding van het sluitingsuur worden verleend tot maximaal 02.00 uur. Hierbij is de verstrekking van alcoholhoudende drank, in welke vorm dan ook, na 22.00 uur verboden.

Tevens kunnen, indien daartoe aanleiding bestaat, (een deel van) de voorschriften als bedoeld in artikel 2 van toepassing worden verklaard.

Artikel 6 Sluitingsuur terras

Voor een bij een horecabedrijf behorend terras geldt een uiterlijk sluitingsuur van 00.00 uur. Afwijkingen hiervan en/of voorwaarden waaronder van deze regel kan worden afgeweken zijn neergelegd in de vastgestelde beleidsregels terrassen van de gemeente Enkhuizen.

Artikel 7 Jaarwisseling

Voor de nacht van 31 december op 1 januari geldt voor de horecabedrijven als bedoeld in artikel 2, in afwijking van het gestelde in artikel 2 een vrije sluitingstijd onder de voorwaarde, dat na 04.00 uur geen publiek meer tot de horecaonderneming mag wordt toegelaten.

De horecaondernemer is verplicht om zo veel als mogelijk is de veiligheid van de bezoekers te garanderen en het sluitingstijdstip zodanig rustig te laten verlopen, dat overlast voor de omgeving tot een minimum wordt beperkt. De voorschriften 2 t/m 6 uit artikel 2 zijn overeenkomstig van toepassing.

Artikel 8 Handhaving sluitings- en toegangstijden.

t.a.v. horeca-inrichtingen met een verlengde sluitingstijd

  • 1.

    Bij eerste overtreding van een bij of krachtens deze beleidsregels gegeven voorschrift inzake de toegangs- of sluitingstijden, wordt de horecaondernemer schriftelijk gewaarschuwd.

  • 2.

    Bij een tweede overtreding binnen één jaar na de eerste overtreding inzake toegangs- of sluitingstijden dient het horecabedrijf op één vrijdag- en de daaropvolgende zaterdagavond om 24.00 uur te sluiten.

  • 3.

    Bij een derde overtreding binnen één jaar na de eerste overtreding inzake toegangs- of sluitingstijden dient het horecabedrijf op vier achtereenvolgende vrijdag- en zaterdagavonden om 24.00 uur te sluiten.

  • 4.

    Bij elke vierde en volgende overtreding binnen één jaar na de eerste overtreding inzake toegangs- of sluitingstijden dient het horecabedrijf tijdens een door de burgemeester vast te stellen aantal weken, op vrijdag- en op zaterdagavond om 24.00 uur te sluiten. Het door de burgemeester vast te stellen aantal weken kan maximaal 26 weken bedragen.

  • 5.

    Onverminderd het bepaalde in het vierde lid komt een horecabedrijf waaraan ingevolge artikel 2 van deze beleidsregels een sluitingsuur tot 02.00 uur dan wel tot 03.00 uur is vergund, na een derde overtreding binnen één jaar na de eerste overtreding, gedurende een jaar niet meer in aanmerking voor een vergunning sluitingsuur tot 02.00 uur dan wel tot 03.00 uur.

Artikel 8a Handhaving sluitingstijden.

t.a.v. horeca-inrichtingen met een sluitingstijd van maximaal 24.00 uur

  • 1.

    Bij eerste overtreding van een bij of krachtens deze beleidsregels gegeven voorschrift inzake de toegangs- of sluitingstijden, wordt de horecaondernemer schriftelijk gewaarschuwd.

  • 2.

    Bij een tweede overtreding binnen één jaar na de eerste overtreding inzake toegangs- of sluitingstijden dient het horecabedrijf op één vrijdag- en de daaropvolgende zaterdagavond om 22.00 uur te sluiten.

  • 3.

    Bij een derde overtreding binnen één jaar na de eerste overtreding inzake toegangs- of sluitingstijden dient het horecabedrijf op vier achtereenvolgende vrijdag- en zaterdagavonden om 22.00 uur te sluiten.

  • 4.

    Bij elke vierde en volgende overtreding binnen één jaar na de eerste overtreding inzake toegangs- of sluitingstijden dient het horecabedrijf tijdens een door de burgemeester vast te stellen aantal weken, op vrijdag- en op zaterdagavond om 22.00 uur te sluiten. Het door de burgemeester vast te stellen aantal weken kan maximaal 26 weken bedragen.

  • 5.

    Onverminderd het bepaalde in het vierde lid komt een horecabedrijf waaraan de in het vierde lid genoemde maatregel is opgelegd na een derde overtreding binnen één jaar na de eerste overtreding, gedurende een jaar niet meer in aanmerking voor een verlenging van het sluitingsuur.

Artikel 9 Handhaving artikel 2, onderdelen 2, 3, 4 en 5.

    • 1.

      Indien uit feiten en/of omstandigheden blijkt, dat niet wordt voldaan aan de veiligheidsvoorwaarden zoals die gesteld zijn in artikel 2, onder 2, 3, 4 en 5, wordt de horecaondernemer daarvan schriftelijk in kennis gesteld en wordt hij in de gelegenheid gesteld om zodanige maatregelen te nemen, dat de veiligheidssituatie binnen 3 maanden op een aanvaardbaar peil is. Zulks dient te blijken uit het merkbaar afnemen dan wel niet meer aanwezig zijn van de feiten en/of omstandigheden die tot de maatregel hebben geleid.

    • 2.

      Indien na de periode van 3 maanden de veiligheidssituatie onveranderd dan wel nagenoeg onveranderd is, wordt de exploitatievergunning voor wat betreft de verlengde sluitingstijd ingetrokken.

Artikel 10 Intrekking oude regeling

De beleidsregels horeca Enkhuizen die op 9 november 2010 was vastgesteld, wordt ingetrokken op het moment van inwerkingtreding van deze beleidsregels.

Artikel 11 Inwerkingtreding

Deze beleidsregel wordt bekendgemaakt in het Weekblad De Drom en treedt in werking op een in de bekendmaking genoemde datum.

Artikel 12 Citeertitel

Deze beleidsregels worden aangehaald als “Beleidsregels sluitingstijden horeca Enkhuizen 2011”.

Ondertekening

Aldus vastgesteld op:

De burgemeester van Enkhuizen,