Regeling vervallen per 08-12-2023

Drank- en Horecaverordening Enschede 2014

Geldend van 19-03-2019 t/m 07-12-2023

Intitulé

Drank- en Horecaverordening Enschede 2014

De raad van de gemeente Enschede,

§ 1 Algemene bepalingen

DRANK- EN HORECAVERORDENING ENSCHEDE 2014

De raad van de gemeente Enschede,

gelet op (de) artikel (en) 147, 154 van de Gemeentewet en 4, eerste tot en met derde lid, en 25a, van de Drank- en Horecawet;

overwegende dat:

  • -

    op grond van artikel 4, eerste lid van de Drank- en Horecawet ter voorkoming van oneerlijke concurrentie, een verordening paracommerciële rechtspersonen dient te worden vastgesteld teneinde voorschriften en beperkingen te verbinden aan de horeca-activiteiten van paracommercie rechtspersonen;

  • -

    het wenselijk is, vanuit oogpunt van openbare orde en veiligheid, voorschriften en beperkingen te kunnen verbinden aan de mogelijkheid om alcoholvrije dranken te schenken in horecagelegenheden waarvoor geen vergunning op grond van de Drank- en horecawet vereist is;

besluit vast te stellen de Drank- en Horecaverordening Enschede 2014:

Artikel 1 Begripsbepalingen

De begripsbepalingen uit artikel 1 van de Drank- en Horecawet zijn op deze verordening van toepassing. Voor zover het de artikelen 7 tot en met 10 van deze verordening betreft, moet daarbij onder het verstrekken van dranken enkel alcoholvrije dranken worden verstaan.

Artikel 2

De artikelen 1 tot en met 4 van de Algemene termijnenwet zijn op deze verordening van overeenkomstige toepassing.

Artikel 3

Paragraaf 4.1.3.3. van de Algemene wet bestuursrecht (positieve beschikking bij niet tijdig beslissen) is niet op deze verordening van toepassing.

§ 2 Paracommerciële rechtspersonen

Artikel 4 schenktijden paracommerciële rechtspersonen

Onverminderd het bij en krachtens artikel 2:28 en 2:29 van de Algemene Plaatselijke Verordening bepaalde, verstrekken paracommerciële rechtspersonen uitsluitend alcoholhoudende drank gedurende de periode beginnende met één uur voor aanvang en eindigende met één uur na beëindiging van activiteiten die passen binnen de statutaire doelomschrijving van de desbetreffende paracommerciële rechtspersoonen/of activiteiten die passen binnen de beschrijving van maatschappelijke vitale activiteiten als bedoeld in artikel 1.

Artikel 5 bijeenkomsten bij paracommerciële rechtspersonen

Paracommerciële rechtspersonen verstrekken geen alcoholhoudende drank tijdens bijeenkomsten van persoonlijke aard en bijeenkomsten die gericht zijn op personen die niet of niet rechtstreeks bij de activiteiten van de desbetreffende rechtspersoon betrokken zijn.

§ 3 Beperking verstrekking sterke drank

Artikel 6

1 Het is verboden sterke drank te verstrekken in inrichtingen die in gebruik zijn van in een of meer lokaliteiten van een inrichting:

  • a.

    waarin uitsluitend of in hoofdzaak geringe eetwaren zoals belegde broodjes, patates-frites en of ander snacks en ijs worden verkocht;

  • b.

    die uitsluitend of in hoofdzaak voor het geven van onderwijs wordt gebruikt;

  • c.

    die uitsluitend of in hoofdzaak in gebruik is bij of geëxploiteerd wordt door jeugdorganisaties of –instellingen of sportorganisaties of –instellingen;

  • d.

    die in gebruik is als wachtruimte voor passagiers van een openbaar vervoersbedrijf.

§ 4 Beperking verstrekking alcoholvrije drank

Artikel 7

1 Het is verboden zonder of in afwijking van een vergunning van de Burgemeester in een inrichting bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholvrije drank voor gebruik ter plaatse te verstrekken of daartoe aanwezig te hebben.

2 Dit verbod geldt niet:

a indien wordt gehandeld krachtens een vergunning ingevolge de Drank- en Horecawet tot het uitoefenen van een horecabedrijf;

b voor legerplaatsen en aan het militair gezag onderworpen lokaliteiten;

c voor middelen van vervoer tijdens hun gebruik als zodanig.

Artikel 7a

Aan de vergunning zijn de volgende voorschriften en beperkingen verbonden:

  • 1.

    Wanneer de inrichting voor publiek geopend is dient tenminste één van de personen die in de vergunning, bedoeld in artikel 7, eerste lid als leidinggevende staan vermeld, in de inrichting aanwezig te zijn

  • 2.

    In de inrichting mag slechts alcoholvrije drank worden verstrekt gedurende activiteiten die op grond van het bestemmingsplan zijn toegestaan.

  • 3.

    De horecavergunning of een afschrift ervan dient in de inrichting aanwezig te zijn.

Artikel 8

  • 1. De vergunning, bedoeld in artikel 7, eerste lid, geldt uitsluitend voor een of meer in deze vergunning vermelde lokaliteiten.

  • 2. Bij overlijden van een vergunninghouder kan het bedrijf waarop de vergunning betrekking heeft, door of namens een van zijn rechtsopvolgers worden voortgezet tot een maand na het overlijden of, indien binnen die termijn ter zake een nieuwe vergunning is aangevraagd, tot het tijdstip waarop op deze aanvraag is beslist.

Artikel 9

  • 1. De vergunning bedoeld in artikel 7 eerste lid, wordt geweigerd indien:

    • a.

      een op de aanvraag vermelde leidinggevende niet de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt en niet voldoet aan de eisen, gesteld bij of krachtens artikel 8, eerste lid, aanhef en onder b en c, en tweede lid , van de Drank- en Horecawet;

    • b.

      redelijkerwijs moet worden aangenomen, dat de feitelijke toestand niet met het aangevraagde in overeenstemming zal zijn;

    • c.

      redelijkerwijs moet worden aangenomen dat in strijd zal worden gehandeld met aan de vergunning verbonden beperkingen of voorschriften als bedoeld in artikel 7a.

    • d.

      de lokaliteiten waarin het horecabedrijf wordt uitgeoefend niet voldoen aan de inrichtingseisen, gesteld krachtens artikel 10 van de Drank- en Horecawet.

  • 2. De Burgemeester kan ten behoeve van een lokaliteit als bedoeld in artikel 7 eerste lid, in verband met het beperkt beschikbare vloeroppervlak, ontheffing verlenen van een of meer van de eisen, gesteld krachtens artikel 10 van de Drank- en Horecawet.

  • 3. Een vergunning ten aanzien van een inrichting, waarvan de vergunning op grond van artikel 10 eerste lid onder b dan wel artikel 31, eerste lid, onder c van de Drank- en horecawet is ingetrokken, kan gedurende een bij die intrekking vastgestelde termijn van ten hoogste vijf jaar worden geweigerd.

Artikel 10

  • 1. De Burgemeester trekt de vergunning bedoeld in artikel 7, eerste lid, in indien:

    • a.

      niet langer wordt voldaan aan de in artikel 9 gestelde eisen;

    • b.

      zich in de inrichting feiten hebben voorgedaan die de vrees wettigen dat het van kracht blijven van de vergunning gevaar zou opleveren voor de openbare orde, veiligheid of zedelijkheid.

  • 2. De Burgemeester kan de vergunning bedoeld in artikel 7, eerste lid, intrekken indien de vergunninghouder de bij artikel 7a gestelde voorschriften en beperkingen, niet nakomt.

  • 3. De vergunning vervalt van rechtswege wanneer gedurende zes maanden geen handelingen zijn verricht met gebruikmaking van de vergunning;

Artikel 11

Overtreding van het bepaalde in artikel 7 en op grond van artikel 7a daarbij gegeven voorschriften en beperkingen, wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie.

§ 5 Overgangs- en slotbepalingen

Artikel 12 Overgangs- en slotbepalingen.

  • 1. Besluiten die genomen zijn krachtens de Drank- en Horecaverordening (laatstelijk gewijzigd 23 januari 2012) gelden als besluiten genomen krachtens deze verordening.

  • 2. Indien vóór het tijdstip van inwerkingtreding van deze verordening een aanvraag om een vergunning of ontheffing op grond van de Drank- en Horecaverordening is ingediend waarop nog niet is beslist, wordt daarop beslist met toepassing van deze verordening.

  • 3. Op het tijdstip van inwerkingtreding van deze verordening vervallen de voorschriften en beperkingen, gesteld op grond van artikel 4, tweede lid, zoals dat luidde voor de inwerkingtreding van artikel I, onderdeel C, van de Wijzigingswet Drank- en Horecawet.

Artikel 13 Inwerkingtreding

  • 1. De Drank- en Horecaverordening wordt ingetrokken.

  • 2. Deze verordening treedt in werking de dag nadat deze op de voorgeschreven wijze bekend is gemaakt.

Artikel 14 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als Drank- en Horecaverordening Enschede 2014.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 3 februari 2014,

Voorzitter,

Griffier,

Enschede, 3 februari 2014