Beleidsregel intrekking omgevingsvergunning

Geldend van 10-08-2011 t/m heden

Intitulé

Beleidsregel intrekking omgevingsvergunning

Begripsbepaling

Artikel 1

In deze beleidsregel wordt verstaan onder:

  • a.

    omgevingsvergunning: vergunning als bedoeld in artikel 2.1 en 2.2 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), alsmede een vergunning die op grond van de artikelen 1.2, 1.2a, 1.3 en 1.4 van de overgangsrechtelijke bepalingen van de Invoeringswet Wabo wordt gelijkgesteld met een omgevingsvergunning;

  • b.

    intrekken: het geheel of gedeeltelijk intrekken van een omgevingsvergunning

Intrekkingsprocedure bij uitblijven aanvang werkzaamheden

Artikel 2 Informatieverstrekking bij uitblijven aanvang werkzaamheden

  • 1. Als een jaar is verstreken na het verlenen van de omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen (art. 2.1, lid 1, onder a Wabo), uitvoeren van werkzaamheden (artikel 2.1, lid 1 onder b), sloopwerkzaamheden (artikel 2.1, lid 1 onder g en artikel 2.2, lid 1 onder a) of vellen van houtopstanden (artikel 2.2., lid 1 onder g) en binnen deze termijn niet is begonnen met de werkzaamheden, dan wordt de vergunninghouder schriftelijk geïnformeerd over het intrekkingenbeleid.

  • 2. Voor de activiteiten gebruiken van gronden of bouwwerken in strijd met het bestemmingsplan (artikel 2.1, lid 1 onder c) en oprichten, in werking hebben of veranderen van de werking van de inrichting (art. 2.1, lid 1, onder e) geldt dat als twee jaren zijn verstreken na het verlenen van de vergunning en gedurende deze termijn geen handelingen zijn verricht met gebruikmaking van de vergunning, de vergunninghouder schriftelijk wordt geïnformeerd over het intrekkingenbeleid.

  • 3. In de brief wordt vermeld dat de vergunning wordt ingetrokken wanneer bij het verstrijken van de in artikel 3 van deze beleidsregel genoemde termijnen nog steeds geen gebruik wordt gemaakt van de omgevingsvergunning.

Artikel 3 Intrekkingsprocedure

  • 1. Voor de activiteiten bouwen (art. 2.1, onder a), uitvoeren van werkzaamheden (artikel 2.1, lid 1 onder b), sloopwerkzaamheden (artikel 2.1, lid 1 onder g en artikel 2.2, lid 1 onder a) of vellen van houtopstanden (artikel 2.2., lid 1 onder g) wordt de intrekkingsprocedure gestart als twee jaren zijn verstreken na vergunningverlening en binnen deze termijn niet is begonnen met de werkzaamheden.

  • 2. Voor de activiteiten gebruiken van gronden of bouwwerken in strijd met het bestemmingsplan (artikel 2.1, lid 1 onder c) en oprichten, in werking hebben of veranderen van de werking van een inrichting (artikel 2.1., lid 1 onder e) geldt dat de intrekkingsprocedure wordt gestart als drie jaren zijn verstreken na het verlenen van de omgevingsvergunning en gedurende deze termijn geen handelingen zijn verricht met gebruikmaking van de vergunning.

  • 3. Als wordt geconstateerd dat de in lid 1 en lid 2 genoemde termijn is overschreden, dan wordt aan vergunninghouder een voornemen van het intrekken van de omgevingsvergunning bekend gemaakt.

  • 4. Alleen als de vergunninghouder in zijn zienswijze de zekerheid kan geven dat op korte termijn maar uiterlijk binnen één jaar zal worden gestart met de werkzaamheden, wordt de termijn met één jaar verlengd.

  • 5. Als de vergunninghouder niet de in het vorige lid vermelde zekerheid kan geven, dan trekken burgemeester en wethouders de verleende vergunning in.

  • 6. Overeenkomstig artikel 3.15 Wabo wordt voor de intrekking van de omgevingsvergunning dezelfde procedure gevolgd als de voorbereidingsprocedure waarmee de vergunning tot stand is gekomen.

Artikel 4 Intrekking na verlenging

Als gebruik is gemaakt van de in artikel 3, lid 4 van deze beleidsregel genoemde mogelijkheid tot verlenging van de termijn en na het verstrijken van deze verlengingstermijn is niet begonnen met de werkzaamheden, dan trekken burgemeester en wethouders de verleende vergunning in. Verdere verlenging is niet mogelijk.

Artikel 5 Verstrijken in de vergunning genoemde datum

In gevallen waarin in de verleende omgevingsvergunning een datum is genoemd waarbinnen de vergunde activiteiten uiterlijk moeten zijn uitgevoerd, zijn de artikelen 2 tot en met 4 van overeenkomstige toepassing.

Artikel 6 Monument

Met betrekking tot de intrekking van een omgevingsvergunning voor de activiteit monument geldt dat van gewijzigde omstandigheden aan de kant van de vergunninghouder op grond waarvan het belang van de monumentenzorg zwaarder moet wegen, in ieder geval sprake is wanneer de vergunning voor de activiteit die onlosmakelijk met de activiteit monument is verbonden, wordt ingetrokken.

Artikel 7 Geheel of gedeeltelijke verwoesting van een inrichting

Burgemeester en wethouders trekken de omgevingsvergunning voor een activiteit als bedoeld in artikel 2.1, lid 1 onder e, in als binnen één jaar na verwoesting van de inrichting geen aanvraag om omgevingsvergunning is ingediend.

Artikel 8 Onlosmakelijke activiteiten

Als sprake is van een verleende omgevingsvergunning voor meerdere activiteiten die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden waarvoor voor één of meerdere activiteiten geldt dat niet binnen de gestelde termijn met de uitvoering van de werkzaamheden is begonnen, dan geldt de intrekkingprocedure van de artikelen 2 tot en met 4 voor die onlosmakelijk met elkaar verbonden activiteiten.

Artikel 9 Leges

Conform de Legesverordening kan de vergunninghouder in bepaalde gevallen verzoeken om teruggave van de geheven leges wanneer de omgevingsvergunning is ingetrokken.

Overgangsbepaling en inwerkingtreding

Artikel 10 Overgangsrecht

Aan deze beleidsregel wordt terugwerkende kracht verleend. Dit betekent dat de intrekkingprocedure ook wordt toegepast ten aanzien van omgevingsvergunningen die voor de datum van inwerkingtreding van deze beleidsregel zijn verleend.

Artikel 11 Inwerkingtreding

  • 1. Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na bekendmaking;

  • 2. De Beleidsregel intrekking bouwvergunning wordt ingetrokken.

Inhoudsopgave

Beleidsregel intrekking omgevingsvergunning

Begripsbepaling

Artikel 1

Intrekkingsprocedure bij uitblijven aanvang werkzaamheden

Artikel 2 Informatieverstrekking bij uitblijven aanvang werkzaamheden

Artikel 3 Intrekkingsprocedure

Artikel 4 Intrekking na verlenging

Artikel 5 Verstrijken in de vergunning genoemde datum

Artikel 6 Monument

Artikel 7 Geheel of gedeeltelijke verwoesting van een inrichting

Artikel 8 Onlosmakelijke activiteiten

Artikel 9 Leges

Overgangsbepaling en inwerkingtreding

Artikel 10 Overgangsrecht

Artikel 11 Inwerkingtreding