Regeling vervallen per 01-01-2021

VERORDENING ONDERZOEKEN DOELMATIGHEID EN DOELTREFFENDHEID

Geldend van 01-01-2008 t/m 31-12-2020

Intitulé

VERORDENING ONDERZOEKEN DOELMATIGHEID EN DOELTREFFENDHEID

De raad van de gemeente Geldermalsen;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van nummer 108,

gelet op artikel 213a Gemeentewet,

besluit:

vast te stellen de: Verordening voor periodiek onderzoek door het college naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het door het college gevoerde bestuur, van de gemeente Geldermalsen.

Artikel 1. Definities

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    Doelmatigheid De mate waarin de aan doelstellingen gerelateerde prestaties worden

    gerealiseerd met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen.

  • b.

    Doeltreffendheid De mate waarin met de geleverde prestaties de gestelde doelen of de beoogde maatschappelijke effecten van het beleid worden bereikt.

  • c.

    Organisatiegericht onderzoek Onderzoek op hoofdlijnen naar de sterke en verbeterpunten van eenorganisatorische eenheid of een onderdeel daarvan met name gericht op de vraag of de voorwaarden aanwezig zijn om doelmatig te kunnen werken.

  • d.

    Themagericht onderzoek Onderzoek naar de uitvoering van een gemeentelijke taak of een clustering van gemeentelijke taken met name gericht op de vraag of er doelmatig en/of doeltreffend wordt gewerkt.

Artikel 2. Onderzoeksfrequentie

Het college verricht jaarlijks onderzoek naar de doeltreffendheid van programma’s en paragrafen en de

doelmatigheid van de bedrijfsvoering volgens de volgende verdeling:

  • 1.

    jaarlijks wordt minimaal één gemeentelijke afdeling of stafeenheid onderworpen aan een preventief organisatiegericht onderzoek;

  • 2.

    jaarlijks wordt minimaal één themagericht onderzoek verricht naar de doelmatigheid van de uitvoering van gemeentelijke taken en/ of de doeltreffendheid van een (deel van een) programma of paragraaf.

Artikel 3. Onderzoeksprogramma

  • 1. Het college stelt jaarlijks op grond van artikel 2 een onderzoeksprogramma op en zendt dit uiterlijk vóór 15 november ter kennisname naar de raad en de rekenkamercommissie.

  • 2. De onderzoeken worden in het onderzoeksprogramma opgenomen op basis van vooraf vastgestelde selectiecriteria.

  • 3. In het onderzoeksprogramma worden de onderzoeken naar de doelmatigheid en de doeltreffendheid benoemd, die in het erop volgende jaar worden verricht. Hierin wordt per onderzoek globaal beschreven: het object, de doelstelling, beschikbaar budget en de reikwijdte van het onderzoek.

  • 4. De onderzoeken in het onderzoeksprogramma worden in de verkenningsfase van het onderzoek nader uitgewerkt in een onderzoeksplan.

  • 5. Het college kan op grond van belangrijke actuele gebeurtenissen of omstandigheden van bijzondere aard het onderzoeksprogramma aanpassen. De motivering van deze aanpassing wordt, binnen vier weken na het nemen van het besluit, ter kennisname aan de raad en de rekenkamercommissie gezonden.

Artikel 4. Voortgang onderzoeken

Het college rapporteert tussentijds in de bestuursrapportages en in de paragraaf bedrijfsvoering bij het jaarverslag over de voortgang van de uitvoering van het onderzoeksprogramma en de getroffen verbetermaatregelen.

Artikel 5. Rapportage en gevolgtrekking

  • 1. De uitkomsten van een onderzoek worden vastgelegd in een rapportage. Elke rapportage bevat tenminste een analyse van de onderzoeksresultaten en indien nodig aanbevelingen voor verbeteringen.

  • 2. Op basis van de resultaten van ieder onderzoek stelt het college indien nodig een plan van verbetering op.

  • 3. De rapportage van de onderzoeksresultaten en de geplande verbeteracties worden ter kennisname aan de gemeenteraad aangeboden.

Artikel 6. Inwerkingtreding

  • 1. Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 januari 2008.

  • 2. Vanaf het in het eerste lid genoemde tijdstip wordt de Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid van de gemeente Geldermalsen, vastgesteld bij besluit van de raad van 28 oktober 2003, ingetrokken.

Artikel 7. Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als: “Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid van de gemeente Geldermalsen”.

Ondertekening

Aldus besloten in de openbare vergadering
van , nummer 7,
de griffier, de voorzitter,