Regeling vervallen per 16-09-2020

BELEIDSREGEL SAMENSCHOLINGSVERBOD GIDEONWEG

Geldend van 31-01-2014 t/m 15-09-2020

Intitulé

BELEIDSREGEL SAMENSCHOLINGSVERBOD GIDEONWEG

DE BURGEMEESTER VAN DE GEMEENTE GRONINGEN,

(BD 14.4147109);

Gelet op artikel 2:1 Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Groningen 2009 (APVG 2009);

HEEFT BESLOTEN:

vast te stellen de Beleidsregel samenscholingsverbod Gideonweg.

Achtergrond

In Groningen wordt wekelijks, op de zaterdagavond, een automeeting gehouden. De gemeente heeft een locatie op/aan de Gideonweg aangewezen waar de autoliefhebbers elkaar kunnen treffen. Met een vertegenwoordiging van de autoliefhebbers zijn afspraken gemaakt over het gedrag tijdens de meetings. Er mag geen sprake zijn van gevaarlijk weggedrag of overlast voor de omgeving, het geluid dat wordt geproduceerd moet binnen de perken blijven en de deelnemers aan de meetings moeten hun afval opruimen.

Er zijn door de gemeente inmiddels meerdere maatregelen getroffen om de veiligheidsrisico`s (voor de deelnemers en de omgeving) en de overlast zo veel mogelijk te beperken.

De meetings op zich leveren geen problemen op. Gebleken is echter dat er deelnemers aan de automeetings zijn die regelmatig gevaarlijk weggedrag vertonen en/of overlast veroorzaken voor de omgeving. Naast de mogelijke strafbaarheid betekent dit gedrag veelal een verstoring van de openbare orde. Ter bestrijding van deze openbare ordeverstoringen is de beleidsregel Samenscholingsverbod Gideonweg opgesteld.

Samenscholingsverbod

Het samenscholingsverbod is opgenomen in artikel 2:1, eerste en tweede lid, van de APVG 2009. Dit artikellid luidt als volgt:

Artikel 2:1 Samenscholing en ongeregeldheden

  • 1. Het is verboden op een openbare plaats deel te nemen aan een samenscholing, onnodig op te dringen of door uitdagend gedrag aanleiding te geven tot ongeregeldheden, dan wel te vechten.

  • 2. Hij die op een openbare plaats aanwezig is bij een voorval waardoor ongeregeldheden ontstaan of dreigen te ontstaan, of bij een tot toeloop van publiek aanleiding gevende gebeurtenis waardoor ongeregeldheden ontstaan of dreigen te ontstaan, dan wel zich bevindt in of aanwezig is bij een samenscholing, is verplicht op bevel van een ambtenaar van politie zijn weg te vervolgen of zich in de door hem aangewezen richting te verwijderen.

Het begrip “samenscholing” is in de APVG 2009 niet nader gedefinieerd. Gelet hierop is het wenselijk om met het oog op de specifieke aanpak van de automeetings op de Gideonweg beleid op te stellen omtrent de wijze waarop aldaar invulling wordt gegeven aan (de handhaving van) het in de APVG 2009 opgenomen samenscholingsverbod.

Inhoud beleid

Gebied

Het beleid samenscholingsverbod Gideonweg geldt voor:

Het gebied dat wordt begrensd door de Gideonweg (langs het Oude Winschoterdiep), de Antwerpenweg, de Europaweg en de Gideonweg tussen het Oude Winschoterdiep en de Europaweg. De genoemde wegen maken onderdeel uit van het gebied waarop dit beleid van toepassing is.

Gelet op de door de gemeente aangewezen locatie op/aan de Gideonweg voor het treffen van autoliefhebbers geldt het beleid primair voor het omschreven gebied. Benadrukt wordt echter dat, als de automeetings zich - tegen de gemaakte afspraken in - zouden verplaatsen naar een andere locatie in de stad Groningen of op andere tijdstippen, het beleid analoog zal worden toegepast. Dit beleid is dus ook van toepassing op automeetings die op andere dan de hiervoor genoemde door de gemeente aangewezen locatie en op andere tijdstippen dan de zaterdagavond plaatsvinden.

Geldigheidsduur

Het beleid samenscholingsverbod Gideonweg geldt tot intrekking daarvan, en is wekelijks op zaterdagavonden van 21.00 uur tot zondagochtenden 01.00 uur van kracht.

Invulling samenscholingsverbod

De verbodsbepaling (artikel 2.1) is opgenomen in hoofdstuk 2 APVG 2009, het openbare orde-hoofdstuk van de APV, waarmee het begrip ‘samenscholing’ een relatie heeft met de verstoring van de openbare orde. Het tijdselement speelt daarbij een rol: het samenzijn in kwestie zal enige tijd moeten duren, wil sprake zijn van samenscholing in de zin van de APVG 2009. Het begrip 'samenscholing' omvat niet slechts het groepsgewijs staan. Ook het zich anderszins ophouden in een groep kan onder dit begrip vallen.

Wat betreft de automeetings aan de Gideonweg wordt het samenscholingsverbod gehandhaafd als gebleken is dat deelnemers aan de automeetings zich schuldig maken aan gevaarlijk weggedrag, overlast voor de omgeving veroorzaken of onacceptabel veel geluid produceren door de wijze waarop ze gebruik maken van hun auto. Gelet op het karakter van de automeetings impliceren deze meetings een bepaalde samenscholing door de deelnemers. Handhaving van het samenscholingsverbod zal doorgaans dus betekenen dat de automeeting dient te worden beëindigd.

Strafbepaling

Overtreding van het samenscholingsverbod is strafbaar gesteld in artikel 6.1 van de APVG 2009. Dit artikel luidt als volgt:

Artikel 6:1 Strafbepaling

  • 1. Overtreding van het bij of krachtens deze verordening bepaalde, en van de voorschriften en beperkingen die zijn verbonden aan de op grond van deze verordening verleende vergunningen of ontheffingen, wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of met een geldboete van de tweede categorie.

  • 2. Overtreding van enige bepaling van deze verordening kan bovendien worden gestraft met openbaarmaking van de rechterlijke uitspraak.

Inwerkingtreding en inzage

Het beleid samenscholingsverbod Gideonweg treedt in werking op de dag na bekendmaking van dit beleid.

Het beleid ligt vanaf vandaag voor iedereen ter inzage.

Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangeduid als: Beleidsregel samenscholingsverbod Gideonweg.

Ondertekening

Aldus vastgesteld op 28 januari 2014.
De burgemeester van Groningen,
dr. R.L. (Ruud) Vreeman.

Bijlage samenscholingsverbod Gideonweg

Samenscholingsverbod Gideonweg