Aanwijsbesluit verblijfsontzeggingen Gele loper

Geldend van 19-10-2016 t/m heden

Intitulé

Aanwijsbesluit verblijfsontzeggingen Gele loper

De burgemeester van Groningen;

gelet op artikel 2.2 Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Groningen 2009 (Apvg);

Besluit het Gebied 5 bijlage 27 Apvg uit te breiden, en het gebied dat wordt omsloten door : Turftorenstraat, Kleine Kromme Elleboog, Academieplein, Oude Boteringestraat, Guldenstraat, Tussen beide markten, Herestraat, Hereplein, het water van het Verbindingskanaal, de Zuiderhaven en de A (vanaf de Herebrug tot aan de A-brug),

aan te wijzen als gebied waar bevelen tot verwijdering (verblijfsontzeggingen) kunnen worden opgelegd.

Achtergrond

Sinds enige tijd is sprake van toenemende (drugs)overlast in het gebied tussen de Werkmanbrug en de Vismarkt (m.n. de Folkingestraat en zijstraten). Deze toename laat zich met name verklaren door de aanpak van de overlast en de beëindiging van de prostitutie in het A-kwartier. Het overlastbeeld dat in het A-kwartier zichtbaar was verplaatst zich meer en meer naar de Folkingestraat en omliggende straten. De overlast concentreert zich vooral bij de bankjes op de Ubbo Emmiussingel (nabij het Groninger Museum), de kruising Folkingestraat-Nieuwstad en de Vismarkt (nabij de Folkingestraat).

Het voorgaande blijkt uit informatie van de politie en het Meldpunt Overlast en Zorg en wordt nadrukkelijk bevestigd door ondernemers en bewoners van de Folkingestraat en omliggende straten. Er is een duidelijke toename zichtbaar van:

  • drugsoverlast, in de vorm van drugshandel op straat

  • het aantal meldingen van ruzies en geschreeuw

  • geluidsoverlast

  • intimidatie van voorbijgangers, ondernemers en/of bewoners

  • mishandelingen

  • handel in gestolen goederen, waaronder fietsen.

Uit een analyse van de politie blijkt dat het aantal meldingen en constateringen van de genoemde overlastfeiten in de periode van mei tot en met september 2016 744 bedroeg. In 2015 lag het aantal meldingen en constateringen in dezelfde periode op 546.

De verplaatsing van de overlast betekent overigens niet dat het A-kwartier helemaal gevrijwaard is van drugsoverlast. Met name op de kruising van de Hoekstraat en de Oude Kijk in ’t Jatstraat en op de Oude Kijk in ’t Jatbrug is nog steeds sprake van drugsoverlast. Het gehele gebied tussen de Oude Kijk in ’t Jatbrug en het Centraal Station wordt aangeduid als de ‘Gele Loper’.

Gelet op de ervaringen met de hardnekkigheid van de overlast in het A-kwartier dient de toenemende overlast in de Folkingestraat en omliggende straten pro-actief en gedegen te worden aangepakt. In een zo vroeg mogelijk stadium dient voorkomen te worden dat in de Folkingestraat en omliggende straten eenzelfde ernstige overlastsituatie ontstaat als in het A-kwartier heeft bestaan. Daarbij is het van belang ook oog te blijven houden voor het A-kwartier omdat, zoals gezegd, de overlast daar nog niet geheel verdwenen is en de politie vreest dat de aanpak van de overlast in de Folkingestraat en omliggende straten tot een terugkeer van de overlast in het A-kwartier kan leiden.

De aard van de problematiek vereist een breed pakket aan maatregelen. In het A-kwartier is gebleken dat een brede, integrale aanpak uiteindelijk tot aanzienlijke afname van de overlast heeft geleid. In het driehoeksoverleg van 26 september 2016 is een maatregelenpakket vastgesteld dat is vastgelegd in een actieplan. Hierbij is gebruik gemaakt van eerdere plannen van aanpak die zijn gehanteerd bij de overlast in het A-kwartier, omdat de problematiek vergelijkbaar is en gebleken is dat de maatregelen effect hadden.

Eén van de actiepunten is het uitbreiden van het gebied waar bevelen tot verwijdering kunnen worden opgelegd omdat het gebied Ubbo Emmiussingel nog niet was aangewezen. Op advies van de politie wordt daarom het gebied uitgebreid waar bevelen tot verwijdering kunnen worden opgelegd.

Oud Bijlage 27 gebied 5

Nieuw Bijlage 27 gebied 5

alle openbare wegen en plaatsen gelegen in het gebied dat begrensd wordt Turftorenstraat, Kleine Kromme Elleboog, Academieplein, Oude Boteringestraat, Guldenstraat, Tussen beide markten, Herestraat, Coehoornsingel, Ganzevoortsingel, Zuider Kuipen, Reitemakersrijge, Kleine der A, Hoge der A tot aan de Turftorenstraat

gebied dat wordt omsloten door : Turftorenstraat, Kleine Kromme Elleboog, Academieplein, Oude Boteringestraat, Guldenstraat, Tussen beide markten, Herestraat, Hereplein, het water van het Verbindingskanaal, de Zuiderhaven en de A (vanaf de Herebrug tot aan de A-brug),

Citeertitel

Dit besluit wordt aangeduid als: Uitbreiding gebied 5 Verblijfsontzeggingen

Ondertekening

Aldus vastgesteld op

12 oktober 2016

De burgemeester van Groningen,
Peter den Oudsten