Beleidsregel samenscholingsverbod Beijum

Geldend van 16-08-2013 t/m heden

Intitulé

BELEIDSREGEL SAMENSCHOLINGSVERBOD BEIJUM

DE BURGEMEESTER VAN DE GEMEENTE GRONINGEN,

(BD 13.3810389);

Gelet op artikel 2:1 Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Groningen 2009 (APVG 2009);

HEEFT BESLOTEN:

vast te stellen de Beleidsregel samenscholingsverbod Beijum.

Achtergrond

Bij zowel het winkelcentrum Beijum-Oost als het winkelcentrum Beijum-West is sprake van structurele overlast die voornamelijk `s avonds en `s nachts plaatsvindt. Deze overlast bestaat uit lawaai door schreeuwen, auto’s etc., vervuiling, hinderlijk aanwezig zijn, intimidatie, alcoholgebruik, drugsgebruik, drugsdealen door personen die zich in groepen ophouden, en overlast door zogenoemde “omhangers” (personen die om de groep heen zich ophouden). Er is daarbij veelvuldig sprake van een samenscholing van personen.

De overlast in het gebied van en in de nabijheid van de winkelcentra van Beijum is het laatste jaar enorm toegenomen. De in de winkelcentra gevestigde bedrijven beklagen zich al geruime tijd over de toegenomen en voor hen zeer belastende overlast, waarbij er een intimiderende en dreigende sfeer is naar ondernemers en klanten. Er is sprake van een toename van het aantal ‘rondhangende’ personen en een toename van de overlast. De overlast heeft in de afgelopen periode geleid tot een toename van gemelde incidenten bij de politie.

Samenscholingsverbod

Het samenscholingsverbod is opgenomen in artikel 2:1, eerste en tweede lid, van de APVG 2009. Dit artikellid luidt als volgt:

Artikel 2:1 Samenscholing en ongeregeldheden

  • 1. Het is verboden op een openbare plaats deel te nemen aan een samenscholing, onnodig op te dringen of door uitdagend gedrag aanleiding te geven tot ongeregeldheden, dan wel te vechten.

  • 2. Hij die op een openbare plaats aanwezig is bij een voorval waardoor ongeregeldheden ontstaan of dreigen te ontstaan, of bij een tot toeloop van publiek aanleiding gevende gebeurtenis waardoor ongeregeldheden ontstaan of dreigen te ontstaan, dan wel zich bevindt in of aanwezig is bij een samenscholing, is verplicht op bevel van een ambtenaar van politie zijn weg te vervolgen of zich in de door hem aangewezen richting te verwijderen.

    Het begrip “samenscholing” is in de APVG 2009 niet nader gedefinieerd. Gelet hierop is het wenselijk om met het oog op de specifieke aanpak van de overlast in de winkelcentra van Beijum beleid op te stellen omtrent de wijze waarop aldaar invulling wordt gegeven aan (de handhaving van) het in de APVG 2009 opgenomen samenscholingsverbod.

Inhoud beleid

Gebied

Het beleid samenscholingsverbod geldt voor het volgende gebied in Beijum-Oost:

Het gedeelte Ypemaheerd tussen Amkemaheerd en Claremaheerd, Claremaheerd, het gedeelte Amkemaheerd gelegen tussen Galkemaheerd/Fultsemaheerd en Emingaheerd, het gedeelte Emingaheerd gelegen tussen Amkemaheerd en Bentismaheerd, Wibenaheerd. Het beleid geldt voor het genoemde gebied inclusief het winkelcentrum en parkeerplaatsen en zoals aangegeven op bijgaande plattegrond.

Het beleid samenscholingsverbod geldt voor het volgende gebied in Beijum-West:

Aan de zuidzijde wordt het gebied begrensd door de Bottemaheerd en de Sibrandaheerd; aan de westzijde wordt het gebied begrensd door het fietspad aangeduid als Heerdenpad; aan de noordzijde wordt het gebied begrensd door het fietspad, aangeduid als Beijumerweg, voor zover gelegen ten westen van de Amkemaheerd; aan de noordoostelijke zijde wordt het gebied begrensd door de percelen Atensheerd met de huisnummers 2 tot en met 8, 9 en 10 tot en met 19 (zijnde de percelen gelegen ten oosten van de busbaan); aan de oostzijde wordt het gebied begrensd door de Emingaheerd, voor zover gelegen tussen de Atensheerd en de Isebrandtsheerd. Het beleid geldt voor het genoemde gebied inclusief het winkelcentrum en parkeerplaatsen en zoals aangegeven op bijgaande plattegrond.

Gelet op de bestaande overlast geldt het beleid voor de omschreven gebieden, waarbij eveneens geldt dat indien de overlast zich zou verplaatsen naar een nabijgelegen locatie, het beleid analoog zal worden toegepast.

Geldigheidsduur

Het beleid samenscholingsverbod Beijum geldt tot intrekking daarvan, dagelijks van 00.00 uur tot 08.00 uur en van 15.00 uur tot 24.00 uur van kracht.

Invulling samenscholingsverbod

Het samenscholingsverbod wordt nadrukkelijk gehandhaafd ten aanzien van zich in bovengenoemde gebieden op een openbare plaats bevindende personen die zich in groepen ophouden en zogenoemde “omhangers” (personen die om de groep heen zich ophouden).

Niet elke groepsvorming kan worden aangeduid als een ‘samenscholing’. Of er sprake is van 'samenscholing', is afhankelijk van de omstandigheden van het geval, ter beoordeling van de politie. De verbodsbepaling is opgenomen in hoofdstuk 2 van de APVG Openbare orde, waarmee het begrip ‘samenscholing’ een relatie heeft met de verstoring van de openbare orde. Het tijdselement speelt daarbij een rol: het samenzijn in kwestie zal enige tijd moeten duren, wil sprake zijn van samenscholing in de zin van de APVG 2009. Het begrip 'samenscholing' omvat niet slechts het groepsgewijs staan. Ook het zich anderszins ophouden in een groep kan onder dit begrip vallen.

Alcoholverbod

De actieve handhaving van het samenscholingsverbod zal gebeuren in samenhang met het alcoholverbod dat o.g.v. een aanwijzingsbesluit van het college, bekendgemaakt op 3 december 2008, geldt in de wijk Beijum.

Strafbepaling

Overtreding van het samenschlingsverbod is strafbaar gesteld in artikel 6.1 van de APVG 2009. Dit artikel luidt als volgt:

Artikel 6.1 Strafbepaling

  • 1. Overtreding van het bij of krachtens deze verordening bepaalde, en van de voorschriften en beperkingen die zijn verbonden aan de op grond van deze verordening verleende vergunningen of ontheffingen, wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of met een geldboete van de tweede categorie.

  • 2. Overtreding van enige bepaling van deze verordening kan bovendien worden gestraft met openbaarmaking van de rechterlijke uitspraak.

Inwerkingtreding en inzage

Het beleid samenscholingsverbod Beijum treedt in werking op de dag na bekendmaking van dit beleid.

Het beleid ligt vanaf vandaag voor iedereen ter inzage.

Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangeduid als: Beleidsregel samenscholingsverbod Beijum.

Ondertekening

Aldus vastgesteld op 13 augustus 2013.
De burgemeester van Groningen,
dr. J.P. (Peter) Rehwinkel.

Bijlage bij Beleidsregel samenscholingsverbod Beijum

Bijlage bij Beleidsregel samenscholingsverbod Beijum

[Klik hier om het document te downloaden]