Regeling vervallen per 01-03-2022

Nadere regels Terrassenbeleid

Geldend van 20-06-2013 t/m 28-02-2022

Intitulé

Centrumgebied Heemstede Nadere regels Terrassenbeleid

als bedoeld in artikel 2:10 lid 2 van de APV

Herziening 28 augustus 2012

Centrumgebied

Deze nota heeft betrekking op het winkelgebied Binnenweg - Raadhuisstraat, inclusief enkele aangrenzende, kleinere delen zoals de Binnendoor en de kop van de Blekersvaartweg. In de Welstandsnota is dit gebied aangeduid als gebied 1.1.

Deze nota betreft een herziening van het terrassendeel van de nota “Deel 3 - Uitstallingen en terrassen”. Voor uitstallingen blijft Deel 3 (31 maart 2011) onverminderd van kracht.

In het winkelgebied zijn terrassen mogelijk en wenselijk. Of een terras en wat voor type terras mogelijk is hangt af van de beschikbare maten en de potenties van de locatie.

De eigendomssituatie speelt daarbij geen rol. De particuliere eigendommen komen in het winkelgebied niet alleen voor als herkenbaar afgebakende terreinen, maar ook als naadloze onderdelen van de openbare ruimte (met slechts een aanduiding "eigen grond").

Algemene uitgangspunten

Terrassen mogen geen permanent karakter hebben. Eventuele wanden, meubilair en parasols mogen daarom niet permanent verankerd zijn. Op die manier blijft een gewenst ander gebruik van de openbare ruimte mogelijk.

Voor elk terras geldt de voorwaarde, dat voor voetgangers een vrije zone van ten minste 2,5 m moet overblijven. Bij royale breedtematen, zoals op het ontmoetingsplein (zie kaartbijlage), zijn eilandterrassen en/of combinaties van eiland- en gevelterrassen mogelijk.

Uitsluitend op het ontmoetingsplein (zie kaartbijlage) mogen eilandterrassen zijn voorzien van wanden. Alle wanden moeten minimaal 1 m uit de aanwezige parkeervakken blijven.

De plaatselijke situatie kan overigens aanleiding geven tot afwijkend maatwerk.

De afmetingen en situering van mogelijke terrassen worden door de aangewezen ambtenaar bijzondere wetten ter plaatse beoordeeld en door middel van merktekens aangegeven. Onderstaande definities en voorwaarden zijn daarbij het uitgangspunt.

Definites

Onder terras verstaan we een gelegenheid met losse tafels, stoelen en/of banken, al dan niet voorzien van afscheidingen, windschermen, parasols, verlichting en dergelijk meubilair, om in de buitenlucht te zitten en consumpties te gebruiken. In het Centrumgebied zijn de volgende types terrassen toegestaan:

Gevelterras

Terras, gelegen direct langs de (voor)gevel van de betreffende vestiging, al dan niet voorzien van een luifel of markies en eventueel voorzien van eenvoudig verwijderbare zijwanden aan de gevel.

Eilandterras

Terras los van de gevel, al dan niet voorzien van eenvoudig verwijderbare wanden.

Voorwaarden

  • ·

    Terrassen zijn uitsluitend toegestaan waar de ruimte dat toelaat. Hoofdvoorwaarde daarbij is dat op alle trottoirs en voetgangerszones een obstakelvrije zone moet worden aangehouden van ten minste 2 m (0,9 m bij bomen, lichtmasten en verkeersborden).

  • ·

    Een combinatie van gevel- en eilandterras is mogelijk, mits tussen beide terrasvormen een vrije loopruimte van minimaal 2 m gegarandeerd is.

  • ·

    Terrassen mogen niet belemmerend of gevaarlijk zijn voor hulpdienstvoertuigen enwinkelend publiek.

  • ·

    Overkappingen zijn niet toegestaan (uitgezonderd luifels bij gevelterrassen).

  • ·

    Een gevelterras mag ten hoogste de lengte van de eigen gevel beslaan en mag niet verder dan 1 m voor de gevel uitsteken.

  • ·

    Een eilandterras mag alleen in de recht voor de betreffende vestiging gelegen zone zijn gelegen; alleen onder strikte voorwaarden kan hiervan worden afgeweken.

  • ·

    Wanden van eilandterrassen mogen buiten de openingstijden aanwezig blijven, maar moeten snel verwijderbaar zijn (demontabel, niet permanent verankerd) .

  • ·

    Terrasmeubilair van eilandterrassen dient buiten de openingstijden ordelijk te worden achtergelaten.

  • ·

    Terrasmateriaal van gevelterrassen mag uitsluitend tijdens de openingstijden aanwezig zijn.

  • ·

    De terrassen inclusief wanden, parasols en meubilair dienen van het ontmoetingsplein te worden verwijderd indien voor het gebruik van het ontmoetingsplein een evenementenvergunning is verleend.

Verschijningsvorm, materiaal, detaillering en kleur

  • ·

    De constructie van terraswanden bestaat uit transparant gelakte houten of beschilderde houten, stalen of aluminium profielen.

  • ·

    De kleurstelling is terughoudend en passend in de omgeving, bijvoorbeeld de grijze kleur van het straatmeubilair (RAL 7016).

  • ·

    De hoogte van de terraswanden is maximaal 1,5 m, waarvan maximaal 1 m boven straatniveau ondoorzichtig mag zijn. De invulling van het transparante deel bestaat uit helder kleurloos glas of kunststof.

  • ·

    Per terraswand mag 1 reclame-uiting worden aangebracht. Deze mag zich uitsluitend bevinden op het onderste, ondoorzichtige deel en niet breder zijn dan 10% van de lengte van de terraswand.

Terrasmeubilair

De gemeente streeft naar goed ingerichte terrassen met een hoge ruimtelijke kwaliteit. Het in het centrumgebied toegepaste meubilair moet stijlvol en passend zijn in de omgeving.

Indien daarover twijfel bestaat kan advies gevraagd worden aan de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Heemstede.

Meubilair

Meubilair waarvan het frame bestaat uit kunststof met een goedkope uitstraling is niet toegestaan. Toetsing en advisering door de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Heemstede is niet nodig als voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:

  • ·

    De rug- en zitgedeelten bestaan uit ongekleurd hout, riet of rotan, of hebben een rotan ”look”. Het meubilair mag maximaal 1 meter hoog zijn.

  • ·

    Het stoelframe bestaat uit hout, rotan of metaal, met daarbij passend overig meubilair.

Zonweringen

  • ·

    Parasols dienen verwijderbaar te zijn (demontabel, niet permanent verankerd) en mogen niet permanent in de grond verankerd zijn.

  • ·

    Alternatieven voor parasols zijn bespreekbaar, waarbij het uitgangspunt is dat zij niet permanent verankerd / aanwezig mogen zijn.

  • ·

    Elk object dient te passen in een vlak van ten hoogste 4 x 4 m.

  • ·

    Parasols en alternatieve zonweringen moeten stijlvol zijn en passend in de omgeving. Felle contrasterende kleuren zijn niet toegestaan.

  • ·

    Het aanbrengen van reclame-uitingen is mogelijk. Hiervoor wordt verwezen naar de regeling voor onder meer zonneschermen en markiezen in Deel 2.

Menu- en stoepborden

  • ·

    Menu- en stoepborden mogen uitsluitend tijdens terrastijden aanwezig zijn.

  • ·

    Per terras zijn ten hoogste twee vrijstaande stoep- of menuborden toegestaan van maximaal 1 m hoog en met een gezamenlijk oppervlak van maximaal 0,75 m².

Ondertekening

Vastgesteld bij collegebesluit van 11 juni 2013

Terrassenlocaties ontmoetingsplan