Beleidsregel Subsidie Coronacompensatie voor maatschappelijke organisaties en verenigingen gemeente Heusden

Geldend van 24-11-2020 t/m heden

Intitulé

Beleidsregel Subsidie Coronacompensatie voor maatschappelijke organisaties en verenigingen gemeente Heusden

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heusden;

gelet op artikel 3 van de 'Algemene Subsidieverordening gemeente Heusden 2016';

besluit

vast te stellen de navolgende 'Beleidsregel Subsidie Coronacompensatie voor maatschappelijke organisaties en verenigingen’.

Aldus besloten in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heusden d.d. 17 november 2020.

het college van Heusden,

de secretaris,

mr. H.J.M. Timmermans

de burgemeester,

drs. W. van Hees

*


Noot
*

[Tabel]

[Rij 1]

[Cel 1]

Beleidsregel Subsidie Coronacompensatie voor maatschappelijke organisaties en verenigingen

[Rij 2]

[Cel 1]

Beleidsdoel

[Cel 2]

Maatschappelijke organisaties en verenigingen, die het hardst worden getroffen door de coronacrisis en die in hun voortbestaan worden bedreigd, (gedeeltelijk) compenseren voor de nadelige financiële consequenties van de coronacrisis in de periode van 1 maart tot en met 31 december 2020.

[Rij 3]

[Cel 1]

Afbakening

[Cel 2]

Maatschappelijke organisaties en verenigingen op het gebied van sport, welzijn en cultuur in de gemeente Heusden.

[Rij 4]

[Cel 1]

Subsidiabele activiteiten

(beoogd effect)

[Cel 2]

Met een financiële compensatie wordt beoogd een bijdrage te leveren aan de gewenste continuiteit en het voortbestaan van maatschappelijke organisaties en verenigingen.

[Rij 5]

[Cel 1]

Aanvragen

[Cel 2]

In de periode van 1 januari tot 1 februari 2021 kan de subsidie worden aangevraagd.

Organisaties moeten zelf een schriftelijk onderbouwd verzoek indienen om in aanmerking te komen voor een eenmalige extra subsidie. Bij de aanvraag moet worden gevoegd:

  • -

    een financieel overzicht van kosten en inkomsten over de periode 15 maart tot en met uiterlijk 31 december 2020 met een vergelijking van kosten en inkomsten over dezelfde periode in 2019;

  • -

    een door het bestuur vastgestelde jaarrekening 2019 met balans per 31 december 2019 waaruit blijkt over welke reserves de organisatie beschikt. Het gevoerde beleid ten aanzien van en de al dan niet aanwezigheid van reserves worden meegewogen in de beoordeling van de subsidieaanvraag. Als er voldoende reserves zijn om de nadelige financiële gevolgen van de coronacrisis op te vangen, is er geen sprake van bedreiging in het voortbestaan van de betreffende organisatie en wordt er geen of minder extra subsidie verstrekt;

Aanvullend moeten organisaties bij de aanvraag schriftelijk aantonen:

  • -

    dat het voortbestaan van de organisatie en/of de activiteiten in gevaar komt/komen;

  • -

    dat, zo mogelijk, maximaal gebruik is gemaakt van de rijksregelingen zoals de NOW- en Tozo-regelingen met een opgave van de toegekende bedragen;

  • -

    wat is gedaan om de uitgaven te beperken en gederfde inkomsten te minimaliseren.

[Rij 6]

[Cel 1]

Besluit

[Cel 2]

Het college neemt voor 1 mei 2021 een besluit over de ontvangen subsidieaanvragen.

[Rij 7]

[Cel 1]

Subsidiehoogte

[Cel 2]

Voor de hoogte van de subsidie wordt gekeken naar de kosten en inkomsten van de maatschappelijke organisatie over de periode van 1 maart tot en met 31 december 2020 in vergelijking tot de kosten en inkomsten over dezelfde periode in 2019.

[Rij 8]

[Cel 1]

Verdelingscriteria

[Cel 2]

  • -

    alleen aanvragen die voldoen aan het in deze beleidsregel gestelde doel en aan de formele vereisten worden in de verdeling meegenomen;

  • -

    in beginsel worden de beschikbare gelden naar rato van de grootte van het aangevraagde bedrag aan compensatie verdeeld;

  • -

    als het totaal aan aangevraagde subsidies het beschikbare compensatiebedrag van het Rijk ad € 334.000 te boven gaat kan het college op basis van bijzondere omstandigheden en gelet op evenredigheid, redelijkheid en billijkheid tot een andere, meer rechtvaardige en doelmatige verdeling komen; daarbij wordt extra getoetst aan de mate van noodzakelijkheid, strekking, effectiviteit van de subsidie en het gevoerde en te voeren beleid van de subsidieverzoeker en of subsidieverzoeker daarbij al dan niet voldoende rekening heeft gehouden met onvoorziene omstandigheden in het algemeen (hardheidsclausule).

[Rij 9]

[Cel 1]

Weigeringsgronden

[Cel 2]

  • -

    De weigeringsgronden genoemd in artikel 10 lid 1 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Heusden 2016’ zijn van toepassing.

  • -

    Subsidie kan tevens geweigerd worden als aan een van de voorwaarden, zoals genoemd in deze beleidsregel, niet is voldaan.

[Rij 10]

[Cel 1]

Voorschot

[Cel 2]

Aan organisaties die in acute financiële problemen verkeren en die minstens voldoen aan het in deze beleidsregel gestelde doel en aan de formele vereisten kan een voorschot worden verleend.

Bij de aanvraag van een voorschot moet worden gevoegd:

  • -

    een financieel overzicht van kosten en inkomsten over de periode 1 maart tot het moment van aanvragen van een voorschot.

Een voorschot bedraagt maximaal 75% van het te verwachten tekort op basis van het hierboven verstrekte financieel overzicht.