Regeling vervallen per 14-03-2014

Beleidsregels eigen bijdragen maatschappelijke opvang en vrouwenopvang gemeente Hilversum 2011

Geldend van 01-04-2011 t/m 13-03-2014

Intitulé

Beleidsregels eigen bijdragen maatschappelijke opvang en vrouwenopvang gemeente Hilversum 2011

Burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum;

Gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Verordening eigen bijdragen maatschappelijke opvang en vrouwenopvang gemeente Hilversum 2011;

Overwegende dat de raad in de Verordening eigen bijdragen maatschappelijke opvang en vrouwenopvang gemeente Hilversum 2011 heeft bepaald dat het college ter uitwerking van die verordening nadere regels kan stellen;

besluiten

vast te stellen de

Beleidsregels eigen bijdragen maatschappelijke opvang en vrouwenopvang gemeente Hilversum 2011

HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

  • a.

    24-uurs opvang: tijdelijk verblijf gedurende een volledig etmaal of langer, al of niet op een geheim adres, voor personen die, door een of meer problemen, al dan niet gedwongen de thuissituatie hebben verlaten en niet in staat zijn zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving dan wel voor vrouwen die, al dan niet gedwongen, de thuissituatie hebben verlaten in verband met problemen van relationele aard of geweld;

  • b.

    Bijstandsnorm: van toepassing zijnde norm als bedoeld in de artikelen 20 tot en met 30 van de Wet werk en bijstand, hoofdstuk 4 van de Wet investeren in jongeren (WIJ) en het gemeentelijke beleid op grond van artikel 12 van de Wet werk en bijstand;

  • c.

    Cliënt: natuurlijk persoon van 18 jaar of ouder, die eventueel samen met minderjarige kinderen gebruik maakt van een voorziening voor 24-uurs opvang als bedoeld in artikel 1 onder a van de verordening;

  • d.

    College: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum;

  • e.

    Eigen bijdrage: eigen bijdrage die de cliënt verschuldigd is voor verblijf in de maatschappelijke opvang of vrouwenopvang als bedoeld onder a;

  • f.

    Instelling: organisatie die een voorziening voor maatschappelijke opvang of vrouwenopvang exploiteert met een subsidie op grond van de algemene subsidieverordening van de gemeente dan wel in opdracht van de gemeente door middel van aanbesteding en inkoop;

  • g.

    Norm voor persoonlijke uitgaven: bedrag dat overeenkomt met het bedrag, vermeld in artikel 23, eerste lid, van de Wet werk en bijstand bedoelde bedrag, vermeerderd met de standaardpremie als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder g van de Wet op de zorgtoeslag.

  • h.

    Verblijf: de onder a bedoelde voorziening die in elk geval een slaapplaats en douchegelegenheid bevat inclusief voeding dan wel de gelegenheid om zelf voeding te bereiden, eventueel aangevuld met andere diensten en faciliteiten zoals begeleiding, energielevering, internet-, televisie- en telefoonaansluiting, schoonmaak, inventaris en linnengoed;

  • i.

    Verordening: Verordening eigen bijdragen maatschappelijke opvang en vrouwenopvang gemeente Hilversum 2011;

  • j.

    Wet: Wet maatschappelijke ondersteuning;

  • k.

    WWB: Wet werk en bijstand.

Artikel 2. Instellingen voor 24-uurs opvang

De in artikel 2, eerste lid van de verordening aan te wijzen instellingen voor 24-uurs opvang, inclusief crisisopvang en begeleid wonen, zijn:

  • a.

    De Cocon;

  • b.

    De Vluchtheuvel;

  • c.

    Opvangcentrum Het Gooi.

HOOFDSTUK 2 EIGEN BIJDRAGEN, VASTSTELLING EN INNING

Artikel 3. Hoogte en vaststelling eigen bijdragen

  • 1. De hoogte van de eigen bijdragen als bedoeld in artikel 3, derde tot en met zesde lid van de verordening wordt per kalenderjaar vastgesteld op basis van de bijstandsnorm en norm voor persoonlijke uitgaven per 1 januari van het betreffende kalenderjaar.

  • 2. Indien de cliënt geen voeding of voedingsbijdrage van de instelling ontvangt wordt de norm voor persoonlijke uitgaven vermeerderd met een extra bedrag.

  • 3. Voor het in het tweede lid bedoelde extra bedrag wordt aansluiting gezocht bij de WWB, in casu het in het tweede lid bedoelde bedrag wordt afgeleid van de maximale toeslag op grond van artikel 25, tweede lid van de WWB en bedraagt:

    • a.

      50% van genoemde toeslag voor cliënten (alleenstaanden en gehuwden) die zonder kinderen gebruik maken van 24-uurs opvang;

    • b.

      75% van genoemde toeslag voor cliënten (alleenstaande ouders en gehuwden) die met kinderen gebruik maken van 24-uurs opvang.

  • 4. Voor cliënten met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm gelden vaste eigen bijdragen.

  • 5. Voor cliënten met een inkomen boven 110% van de bijstandsnorm wordt de in het vierde lid bedoelde vaste eigen bijdrage verhoogd met:

    • a.

      10% van de vaste eigen bijdrage in geval van 24-uurs opvang inclusief voeding,

    • b.

      een bedrag ter hoogte van maximaal het verschil tussen de vaste eigen bijdrage en de vastgestelde kostprijs in geval van 24-uurs opvang exclusief voeding, afhankelijk van de meerinkomsten van de cliënt.

  • 6. De eigen bijdrage geldt voor de duur dat de cliënt gebruik maakt van 24-uurs opvang doch tot uiterlijk 1 januari van het volgende kalenderjaar en indien de cliënt meer dan één kalenderdag gebruik maakt van 24-uurs opvang.

  • 7. Na afloop van het kalenderjaar waarin de cliënt gebruik maakt van 24-uurs opvang wordt de eigen bijdrage opnieuw vastgesteld.

  • 8. Gedurende het kalenderjaar kan de eigen bijdrage slechts worden bijgesteld, indien de meerinkomsten op grond waarvan de eigen bijdrage is vastgesteld, zijn vervallen of verminderd.

  • 9. Voor elk kalenderjaar worden de eigen bijdragen uitgewerkt in een aparte bijlage die onderdeel uitmaakt van deze beleidsregels.

Artikel 4. Bepalen inkomen cliënt

  • 1. Onder inkomsten wordt verstaan alle inkomensbestanddelen waarover de cliënt beschikt of redelijkerwijs kan beschikken, in ieder geval inkomsten uit of in verband met arbeid, inkomsten uit vermogen, sociale zekerheidsuitkeringen, uitkeringen tot levensonderhoud op grond van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek dan wel inkomsten die naar hun aard met deze inkomsten en uitkeringen overeenkomen.

  • 2. Voor het bepalen van het in artikel 3, vierde en vijfde lid bedoelde inkomen wordt uitgegaan van de netto inkomsten van de cliënt in de maand van opvang.

  • 3. De netto inkomsten als bedoeld in het tweede lid worden, voor zover het inkomsten uit of in verband met arbeid en sociale zekerheidsuitkeringen betreft, vermeerderd met 5% vakantietoeslag.

Artikel 5. Vaststelling en inning eigen bijdrage per cliënt

Het college kan de vaststelling en inning van de eigen bijdragen per cliënt, als bedoeld in artikel 3, vierde lid van de verordening, opdragen aan de instelling die de opvang verzorgt.

HOOFDSTUK 3 SLOTBEPALINGEN

Artikel 6. Kortdurend verblijf als gevolg van een crisissituatie

  • 1. De hoogte van de in artikel 2, vierde lid van de verordening genoemde tegemoetkoming in de kosten wordt afgeleid van de eigen bijdrage als bedoeld in artikel 3, vierde lid.

  • 2. Het in het eerste lid bedoelde bedrag per dag wordt als volgt berekend: vaste eigen bijdrage per maand, maal 12, gedeeld door 365,25.

  • 3. Mocht het ingeschatte kortdurende verblijf als gevolg van een crisissituatie toch langer duren dan drie kalenderdagen, dan wordt alsnog een eigen bijdrage vastgesteld op basis van artikel 3 en wordt het eventueel reeds door de instelling in rekening gebrachte bedrag verrekend met deze eigen bijdrage.

Artikel 7. Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden in werking per ingangsdatum wijziging wet.

Artikel 8. Citeertitel

Deze beleidsregels kunnen worden aangehaald als: Beleidsregels eigen bijdragen maatschappelijke opvang en vrouwenopvang gemeente Hilversum 2011.

Hilversum, 22 februari 2011

burgemeester en wethouders voornoemd,

de secretaris, de burgemeester,

I.de Vries E.C. Bakker

Bijlage 1 - Eigen bijdragen maatschappelijke opvang en vrouwenopvang gemeente Hilversum 2011

Maatschappelijke opvang: verblijf inclusief voeding in De Cocon en De Vluchtheuvel vanaf 2011

Toelichting vooraf op tabel ´Verblijf inclusief voeding´

  • -

    Inkomsten bijstandsniveau (derde kolom) zijn de geldende bijstandsnorm/-hoogte inclusief vakantietoeslag, plus zorgtoeslag van resp. € 69,66 voor een alleenstaande/alleenstaande ouder en € 146,08 voor gehuwden per maand. De bijstandshoogte is gebaseerd op de landelijke basisnormen en het gemeentelijke beleid m.b.t. toeslagen/verlagingen en bijzondere bijstand in de betreffende situatie. Hiervoor worden in de bijstand de categorieën alleenstaande, alleenstaande ouder gebruikt (zie zo nodig bijlage 1A voor de definities).

  • -

    Norm persoonlijke uitgaven (vierde kolom) is norm zak- en kleedgeld plus standaardpremie zorgverzekering (€ 114,58 per maand per volwassene) conform wettelijke regelgeving.

  • -

    De eigen bijdragen (zesde kolom) zijn berekend op basis van een inkomen op bijstandsniveau volgens het beleid van de gemeente Hilversum. Deze bijdragen gelden bij een inkomen tot 110% van het bijstandsniveau (analoog aan een grens die bij het bijzondere bijstandsbeleid wordt gehanteerd).

  • -

    Bij een inkomen boven 110% van het bijstandsniveau (zevende kolom) wordt de eigen bijdrage met 10% verhoogd, ook om de uitvoering voor de instellingen zo eenvoudig mogelijk te houden.

NB. De situatie alleenstaande ouder vanaf 65 jaar en gehuwden vanaf 65 jaar komt zelden of nooit voor.

Tabel 1 - Verblijf inclusief voeding

Categorie

bijstandsnorm/-hoogte

Leeftijdscategorie

Inkomsten bijstandsniveau

incl. zorgtoeslag

Norm

persoonlijke uitgaven

Ruimte voor eigen bijdrage bij inkomenssituatie op bijstandsniveau

Eigen bijdrage bij inkomenssituatie tot 110% bijstandsniveau

Extra eigen bijdrage bij inkomenssituatie boven 110% bijstandsniveau

Alleenstaande

18-65 jaar

€ 857,98

(788,32+69,66)

€ 407,15

(292,57+114,58)

€ 450,83

€ 450,00

€ 45,00

Alleenstaande

vanaf 65 jaar

€ 1.077,96

(1.008,30+69,66)

€ 407,15

€ 670,81

€ 670,00

€ 67,00

Alleenstaande ouder

18-65 jaar

€ 1.120,75

(1.051,09+69,66)

€ 407,15

€ 713,60

€ 710,00

€ 71,00

Alleenstaande ouder

vanaf 65 jaar

€ 1.338,38

(1.268,72+69,66)

€ 407,15

€ 931,23

€ 930,00

€ 93,00

Gehuwden

18-65 jaar

€ 1.328,54

(1.182,46+146,08)

€ 684,22

(455,06+229,16)

€ 644,32

€ 640,00

€ 64,00

Gehuwden

vanaf 65 jaar

€ 1.534,24

(1.388,16+146,08)

€ 684,22

€ 850,02

€ 850,00

€ 85,00

Vrouwenopvang: verblijf exclusief voeding in Opvangcentrum Het Gooi vanaf 2011

Toelichting vooraf op tabel ´Verblijf exclusief voeding´

  • -

    Inkomsten bijstandsniveau (derde kolom) zijn de geldende bijstandsnorm/-hoogte inclusief vakantietoeslag, plus zorgtoeslag van resp. € 69,66 voor een alleenstaande/alleenstaande ouder en € 146,08 voor gehuwden per maand. De bijstandshoogte is gebaseerd op de landelijke basisnormen en het gemeentelijke beleid m.b.t. toeslagen/verlagingen en bijzondere bijstand in de betreffende situatie. Hiervoor worden in de bijstand de categorieën alleenstaande, alleenstaande ouder gebruikt (zie zo nodig bijlage 1A voor de definities).

  • -

    Norm persoonlijke uitgaven (vierde kolom) is norm zak- en kleedgeld plus standaardpremie zorgverzekering (€ 114,58 per maand per volwassene) conform wettelijke regelgeving, vermeerderd met een bedrag voor voeding. Het bedrag voor voeding is bij een huishouden zonder kinderen € 131,39 per maand en bij een huishouden met kinderen € 197,08.

Het bedrag van € 131,39 resp. € 197,08 komt overeen met 50% resp. 75% van de maximale toeslag op grond van artikel 25, tweede lid van de Wet werk en bijstand. Deze bedragen zorgen ervoor dat de financiële situatie van andere (niet in een opvanginstelling verblijvende) bijstandsgerechtigden niet aanzienlijk ongunstiger uitpakt dan die van bijstandsgerechtigden die gebruik maken van een opvanginstelling.

  • -

    De eigen bijdragen (zesde kolom) zijn berekend op basis van een inkomen op bijstandsniveau volgens het beleid van de gemeente Hilversum met een maximum van € 510,00 analoog aan het maximumbedrag dat voor verblijf exclusief voeding bij De Cocon en De Vluchtheuvel wordt gehanteerd (dependances). Deze bijdragen gelden bij een inkomen tot 110% van het bijstandsniveau (analoog aan een grens die bij het bijzondere bijstandsbeleid wordt gehanteerd).

  • -

    Bij een inkomen boven 110% van het bijstandsniveau (zevende kolom) wordt de eigen bijdrage voor een alleenstaande van 18-65 jaar met een bedrag van maximaal € 190,00 verhoogd, afhankelijk van de betreffende meerinkomsten. Voor het bepalen van de meerinkomsten wordt uitgegaan van de netto inkomsten in de maand van opvang plus 5%.

NB. De situatie alleenstaande ouder vanaf 65 jaar komt zelden of nooit voor.

Tabel 2 - Verblijf exclusief voeding

Categorie

bijstandsnorm/-hoogte

Leeftijdscategorie

Inkomsten bijstandsniveau

incl. zorgtoeslag

Norm

persoonlijke uitgaven

Ruimte voor eigen bijdrage bij inkomenssituatie op bijstandsniveau

Eigen bijdrage bij inkomenssituatie tot 110% bijstandsniveau

Extra eigen bijdrage bij inkomenssituatie boven 110% bijstandsniveau

Alleenstaande

18-65 jaar

€ 857,98

(788,32+69,66)

€ 538,54

(292,57+114,58+131,39)

€ 319,44

€ 320,00

Max. € 190,00

(tot € 510,00)

Alleenstaande

vanaf 65 jaar

€ 1.077,96

(1.008,30+69,66)

€ 538,54

€ 539,42

€ 510,00

Alleenstaande ouder

18-65 jaar

€ 1.120,75

(1.051,09+69,66)

€ 604,23

(292,57+114,58+97,08)

€ 516,52

€ 510,00

Alleenstaande ouder

vanaf 65 jaar

€ 1.338,38

(1.268,72+69,66)

€ 604,23

€ 734,15

€ 510,00

Maatschappelijke opvang: verblijf op kamer (huur) van De Cocon en De Vluchtheuvel (dependances) vanaf 2011

Toelichting vooraf op tabel ´Verblijf op kamer (huur)´

  • -

    Inkomsten bijstandsniveau (derde kolom) zijn de geldende bijstandsnorm/-hoogte inclusief vakantietoeslag, plus zorgtoeslag van resp. € 69,66 voor een alleenstaande/alleenstaande ouder en € 146,08 voor gehuwden per maand. De bijstandshoogte is gebaseerd op de landelijke basisnormen en het gemeentelijke beleid m.b.t. toeslagen/verlagingen en bijzondere bijstand in de betreffende situatie. Hiervoor worden in de bijstand de categorieën alleenstaande, alleenstaande ouder gebruikt (zie zo nodig bijlage 1A voor de definities).

  • -

    Norm persoonlijke uitgaven (vierde kolom) is norm zak- en kleedgeld plus standaardpremie zorgverzekering (€ 114,58 per maand per volwassene) conform wettelijke regelgeving, vermeerderd met een bedrag voor voeding.

Het bedrag voor voeding is bij een huishouden zonder kinderen € 131,39 per maand en bij een huishouden met kinderen € 197,08. Het bedrag van € 131,39 resp.

€ 197,08 komt overeen met 50% resp. 75% van de maximale toeslag op grond van artikel 25, tweede lid van de Wet werk en bijstand. Deze bedragen zorgen

ervoor dat de financiële situatie van andere (niet in een opvanginstelling verblijvende) bijstandsgerechtigden niet aanzienlijk ongunstiger uitpakt dan die van bijstandsgerechtigden die gebruik maken van een opvangvoorziening.

  • -

    De eigen bijdragen (zesde kolom) zijn berekend op basis van een inkomen op bijstandsniveau volgens het beleid van de gemeente Hilversum met een maximum van de gemiddelde kostprijs kamerhuur bij De Cocon en De Vluchtheuvel. Het betreft overigens een eigen initiatief van de instellingen, waarvoor geen subsidie werd verleend. Deze bijdragen gelden bij een inkomen tot 110% van het bijstandsniveau (analoog aan een grens die bij het bijzondere bijstandsbeleid wordt gehanteerd).

  • -

    Bij een inkomen boven 110% van het bijstandsniveau (zevende kolom) wordt de eigen bijdrage met een bedrag van maximaal € 190,00 verhoogd, afhankelijk van de betreffende meerinkomsten, en daar waar van toepassing (situatie alleenstaande 18-65 jaar en situatie gehuwden met kinderen 18-65 jaar). Voor het bepalen van de meerinkomsten wordt uitgegaan van de netto inkomsten in de maand van opvang plus 5%.

Tabel 3 - Verblijf op kamer (huur) – dependances van De Cocon en De Vluchtheuvel

Categorie

bijstandsnorm/-hoogte

Leeftijdscategorie

Inkomsten bijstandsniveau

incl. zorgtoeslag

Norm

persoonlijke uitgaven

Ruimte voor eigen bijdrage bij inkomenssituatie op bijstandsniveau

Eigen bijdrage bij inkomenssituatie tot 110% bijstandsniveau

Extra eigen bijdrage bij inkomenssituatie boven 110% bijstandsniveau

Alleenstaande

18-65 jaar

€ 857,98

(788,32+69,66)

€ 538,54

(292,57+114,58+131,39)

€ 319,44

€ 320,00

Max. € 190,00

(tot € 510,00)

Alleenstaande

vanaf 65 jaar

€ 1.077,96

(1.008,30+69,66)

€ 538,54

€ 539,42

€ 510,00

Alleenstaande ouder

18-65 jaar

€ 1.120,75

(1.051,09+69,66)

€ 604,23

(292,57+114,58+197,08)

€ 516,52

€ 510,00

Alleenstaande ouder

vanaf 65 jaar

€ 1.338,38

(1.268,72+69,66)

€ 604,23

€ 734,15

€ 510,00

Gehuwden met kinderen

18-65 jaar

€ 1.328,54

(1.182,46+146,08)

€ 881,30

(455,06+229,16+197,08)

€ 447,24

€ 445,00

Max. € 65,00

(tot € 510,00)

Gehuwden met kinderen

vanaf 65 jaar

€ 1.534,24

(1.388,16+146,08)

€ 881,30

€ 652,94

€ 510,00

Gehuwden zonder kinderen

18-65 jaar

€ 1.328,54

(1.182,46+146,08)

€ 815,61

(455,06+229,16+131,39)

€ 512,93

€ 510,00

Gehuwden zonder kinderen

vanaf 65 jaar

€ 1.534,24

(1.388,16+146,08)

€ 815,61

€ 718,63

€ 510,00

Bijlage 1A Definities alleenstaande, alleenstaande ouder en gehuwden

Voor de definitie van alleenstaande, alleenstaande ouder en gehuwden wordt aangesloten bij de begripsbepaling op grond van de Wet werk en bijstand (WWB); zie hieronder.

De geldende bijstandsnorm/-hoogte (die voor een alleenstaande, alleenstaande ouder of gehuwden) in de betreffende situatie bepaalt o.m. de eigen bijdrageberekening voor de maatschappelijke opvang of vrouwenopvang.

Artikel 3. Gezamenlijke huishouding en woning

  • 1.

    In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt gelijkgesteld met:

  • a.

    echtgenoot: geregistreerde partner;

  • b.

    echtgenoten: geregistreerde partners;

  • c.

    huwelijk: geregistreerd partnerschap;

  • d.

    gehuwd: als partner geregistreerd;

  • e.

    gehuwde: als partner geregistreerde;

  • f.

    gehuwden: als partners geregistreerden;

  • g.

    echtscheiding: beëindiging van een geregistreerd partnerschap anders dan door de dood of vermissing.

  • 2.

    In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt:

  • a.

    als gehuwd of als echtgenoot mede aangemerkt de ongehuwde die met een ander een gezamenlijke huishouding voert, tenzij het betreft een bloedverwant in de eerste graad of een bloedverwant in de tweede graad indien er bij één van de bloedverwanten in de tweede graad sprake is van zorgbehoefte;

  • b.

    als ongehuwd mede aangemerkt degene die duurzaam gescheiden leeft van de persoon met wie hij gehuwd is.

  • 3.

    Van een gezamenlijke huishouding is sprake indien twee personen hun hoofdverblijf in dezelfde woning hebben en zij blijk geven zorg te dragen voor elkaar door middel van het leveren van een bijdrage in de kosten van de huishouding dan wel anderszins.

  • 4.

    Een gezamenlijke huishouding wordt in ieder geval aanwezig geacht indien de belanghebbenden hun hoofdverblijf hebben in dezelfde woning en:

  • a.

    zij met elkaar gehuwd  zijn geweest of in de periode van twee jaar voorafgaande aan de aanvraag van bijstand voor de verlening van bijstand als gehuwd en zijn aangemerkt;

  • b.

    uit hun relatie een kind is geboren of erkenning heeft plaatsgevonden van een kind van de een door de ander;

  • c.

    zij zich wederzijds verplicht hebben tot een bijdrage aan de huishouding krachtens een geldend samenlevingscontract; of

  • d.

    zij op grond van een registratie worden aangemerkt als een gezamenlijke huishouding die naar aard en strekking overeenkomt met de gezamenlijke huishouding, bedoeld in het derde lid.

  • 5.

    Bij algemene maatregel van bestuur wordt vastgesteld welke registraties, en gedurende welk tijdvak, in aanmerking worden genomen voor de toepassing van het vierde lid, onderdeel d.

  • 6.

    In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt onder een woning mede verstaan een woonwagen of een woonschip.

  • 7.

    Onder bloedverwant in de eerste graad als bedoeld in het tweede lid, onderdeel a, wordt mede verstaan een meerderjarig stiefkind of een meerderjarig voormalig pleegkind van de ongehuwde.

  • 8.

    Onder voormalig pleegkind wordt verstaan een pleegkind waarvoor de ongehuwde een pleegvergoeding ontving of ontvangt op grond van de Wet op de jeugdzorg of kinderbijslag ontving op grond van de Algemene Kinderbijslagwet.

Artikel 4. Alleenstaande, alleenstaande ouder en gezin

  • 1.

    In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:

  • a.

    alleenstaande: de ongehuwde die geen tot zijn last komende kinderen heeft en geen gezamenlijke huishouding voert met een ander, tenzij het betreft een bloedverwant in de eerste graad of een bloedverwant in de tweede graad indien er bij één van de bloedverwanten in de tweede graad sprake is van zorgbehoefte;

  • b.

    alleenstaande ouder: de ongehuwde die de volledige zorg heeft voor een of meer tot zijn last komende kinderen en geen gezamenlijke huishouding voert met een ander, tenzij het betreft een bloedverwant in de eerste graad of een bloedverwant in de tweede graad indien er bij één van de bloedverwanten in de tweede graad sprake is van zorgbehoefte;

  • c.

    gezin:

1°. de gehuwden tezamen;

2°. de gehuwden met de tot hun last komende kinderen;

3°. de alleenstaande ouder met de tot zijn last komende kinderen;

  • d.

    kind: het in Nederland woonachtige eigen kind of stiefkind of, voor de toepassing van de artikelen 9, 9a, 25, eerste lid, 26 en 30, tweede lid, het in Nederland woonachtige pleegkind;

  • e.

    ten laste komend kind: het kind jonger dan 18 jaar voor wie de alleenstaande  ouder of de gehuwde aanspraak op kinderbijslag kan maken.

  • 2.

    Onder bloedverwant in de eerste graad als bedoeld in het eerste lid, onderdelen a en b, wordt mede verstaan een meerderjarig stiefkind of een meerderjarig voormalig pleegkind van de ongehuwde.

Bijlage 2 – Te registreren gegevens 2011 in het kader van uitvoering eigen bijdrageregeling door instellingen voor maatschappelijke opvang en vrouwenopvang (privaatrechtelijk)

-vooruitlopend op ingangsdatum Verordening en Beleidsregels eigen bijdragen maatschappelijke opvang en vrouwenopvang gemeente Hilversum 2011 -

Eigen bijdrage per maand of deel van maand (artikel 3 Beleidsregels) 

1. Reguliere opvang

  • -

    eigen bijdrage per maand per cliënt (volgens tabellen)

  • -

    ingangsdatum eigen bijdrage per cliënt

  • -

    einddatum eigen bijdrage per cliënt

  • -

    inkomstenbron bij opname per cliënt

  • -

    eigen bijdrage eventueel niet kunnen innen en reden waarom per cliënt

  • -

    aantal cliënten dat afziet van opname vanwege de eigen bijdrage

2. Overgangsregeling 

  • -

    reeds vastgestelde eigen bijdrage per maand per cliënt per 1 januari 2011 (oude situatie)

  • -

    einddatum eigen bijdrage per cliënt

Tegemoetkoming per dag (artikel 6 Beleidsregels)

3. Noodopvang (< 4 kalenderdagen verblijf)

  • -

    tegemoetkoming per dag per cliënt (volgens tabellen eigen bijdragen: maandbedrag delen door 365,25)

  • -

    ingangsdatum opvang per cliënt

  • -

    einddatum opvang per cliënt

  • -

    inkomstenbron bij opname per cliënt

  • -

    tegemoetkoming eventueel niet kunnen innen en reden waarom per cliënt