Regeling vervallen per 01-01-2024

Besluit van de dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland houdende regels omtrent subsidie (Stimuleringsregeling “Klimaatadaptatie In Actie” Delfland (2021))

Geldend van 30-01-2021 t/m 30-04-2021

Intitulé

Besluit van de dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland houdende regels omtrent subsidie (Stimuleringsregeling “Klimaatadaptatie In Actie” Delfland (2021))

Dijkgraaf en hoogheemraden van Delfland,

Gelet op artikel 1.3, eerste lid, Algemene subsidieverordening Delfland,

BESLUITEN

vast te stellen de volgende nadere regels:

Artikel 1. Tegemoetkoming in kosten van klimaatadaptieve maatregelen

  • 1.1 Dijkgraaf en hoogheemraden kunnen een tegemoetkoming toekennen in de kosten van klimaatadaptieve maatregelen, bestaande uit activiteiten en zaken, genoemd in de bijlage bij deze regeling. De klimaatadaptieve maatregelen worden uitgevoerd in het beheergebied van Delfland.

  • 1.2 De tegemoetkoming wordt toegekend nadat de in het eerste lid genoemde kosten daadwerkelijk zijn gemaakt.

  • 1.3 Geen tegemoetkoming wordt verstrekt in de kosten van klimaatadaptieve maatregelen, als bedoeld in het eerste lid, in, op, onder, boven of aan voor gemeenschappelijk gebruik bestemde gedeelten van een onroerende zaak:

    • a)

      die is betrokken in een splitsing in appartementsrechten als bedoeld in artikel 5:106 Burgerlijk Wetboek;

    • b)

      die in eigendom is van een coöperatieve vereniging; of

    • c)

      waarvan bepaalde delen feitelijk bestemd om, krachtens welke titel dan ook, anderszins afzonderlijk te worden gebruikt.

  • 1.4 Geen tegemoetkoming wordt verstrekt in de kosten van klimaatadaptieve maatregelen, als bedoeld in het eerste lid, indien die maatregelen bij of krachtens de wet of verordening zijn voorgeschreven.

  • 1.5 Per huisadres wordt maximaal één tegemoetkoming verstrekt. Voor afzonderlijk gebruik bestemde gedeelten van onroerende zaken als bedoeld in het derde lid die geen eigen huisnummeraanduiding of toevoeging op een huisnummeraanduiding hebben, alsook meerdere van die gedeelten die bij eenzelfde persoon in gebruik zijn, worden voor de toepassing van deze regeling aangemerkt als één huisadres.

  • 1.6 De tegemoetkoming bedraagt ten hoogste € 1.100,--.

Artikel 2. Voorlichting

  • 2.1 Dijkgraaf en hoogheemraden doen van deze regeling en de mogelijkheid om daarop een beroep te doen kennisgeving op de website van Delfland en in een of meer huis-aan-huisbladen.

  • 2.2 De kennisgeving bevat een uitleg voor welke activiteiten en zaken een tegemoetkoming in de daarmee gemoeide kosten kan worden aangevraagd, welke gegevens en bescheiden bij de aanvraag dienen te worden overgelegd en hoe de tegemoetkoming, de omvang daaronder begrepen, wordt bepaald.

  • 2.3 In de kennisgeving wordt voorts vermeld wat de hoogte is van het in artikel 7 genoemde subsidieplafond en wat de betekenis is van dat plafond. Daarbij wordt in het bijzonder vermeld dat als dat plafond door de vergoeding van tegemoetkomingen is bereikt, geen tegemoetkomingen meer worden toegekend.

  • 2.4 Op de website van Delfland wordt zonder enige vertraging vermeld in welke mate het in artikel 7 genoemde subsidieplafond nog niet is bereikt dan wel, indien dat plafond is bereikt, dat – en sinds wanneer – dat het geval is. Voorts wordt op de website gewezen op het bepaalde in artikel 8.

Artikel 3. Hoogte tegemoetkoming

De tegemoetkoming bestaat uit een of meer bedragen, vermeld in de bijlage bij deze regeling, en dat bedrag of die bedragen tezamen gaan het in artikel 1, zesde lid, genoemde bedrag niet te boven

Artikel 4. Aanvragen tegemoetkoming

  • 4.1 De aanvraag om een tegemoetkoming en het overleggen van de gegevens en bescheiden die nodig zijn voor het nemen van een beslissing op de aanvraag, geschieden via een daartoe ingerichte omgeving op de website van Delfland. De indiener van de aanvraag dient zich in die omgeving te identificeren door middel van DigiD/ eHerkenning.

  • 4.2 Tot de gegevens en bescheiden, bedoeld in het vorige lid, behoren in elk geval:

    • a)

      een kassabon ter zake van de aanschaf en betaling van de op die kassabon vermelde zaken en diensten dan wel een factuur ter zake van de aanschaf van de op die factuur vermelde zaken en diensten en een stuk waaruit blijkt dat die factuur is betaald;

    • b)

      een of meer foto’s van de locatie of locaties waarop de onder a bedoelde zaken zijn of worden aangebracht in zowel de situatie vóór het aanbrengen van die zaken als tijdens en na het aanbrengen daarvan, alsmede één of meerdere overzichtsfoto’s.

  • 4.3 Dijkgraaf en hoogheemraden kunnen een aanvrager verzoeken om binnen een in dat verzoek gestelde termijn aanvullende gegevens en bescheiden over te leggen.

  • 4.4 Een aanvraag kan worden gedaan tot en met de laatste dag van het jaar waarin de kosten waarvoor om een tegemoetkoming wordt gevraagd zijn gemaakt.

  • 4.5 De indiening van de aanvraag wordt onmiddellijk bevestigd via de in het eerste lid bedoelde digitale omgeving.

Artikel 5. Weigeringsgronden

Een tegemoetkoming wordt in elk geval geweigerd:

  • a)

    voor kosten die niet zijn vermeld op de bijlage bij deze regeling;

  • b)

    in de gevallen, bedoeld in artikel 1, derde en vierde lid;

  • c)

    indien met die tegemoetkoming zou worden afgeweken van het bepaalde in artikel 1, vijfde lid;

  • d)

    voor kosten die zijn gemaakt vóór het doen van de in artikel 2, eerste lid, bedoelde kennisgeving;

  • e)

    indien het in artikel 7 genoemde subsidieplafond voor het jaar waarin de aanvraag om een tegemoetkoming is gedaan is bereikt;

  • f)

    indien de aanvraag is ingediend na de in artikel 4, vierde lid, genoemde dag;

  • g)

    voor kosten waarvoor een tegemoetkoming is verstrekt op grond van een andere subsidieregeling van het Hoogheemraadschap van Delfland, en die tegemoetkoming niet is ingetrokken.

Artikel 6. Beslissing en betaling

  • 6.1 Dijkgraaf en hoogheemraden beslissen binnen zes weken na de indiening van de aanvraag omtrent de vaststelling van een tegemoetkoming. De beslissing wordt bekend gemaakt via de in artikel 4, eerste lid, bedoelde omgeving.

  • 6.2 Betaling van een tegemoetkoming geschiedt binnen twee weken na de bekendmaking van de beslissing waarin de tegemoetkoming is toegekend en vastgesteld.

  • 6.3 Voorschotten op een tegemoetkoming worden niet verstrekt.

Artikel 7. Subsidieplafond

  • 6.4 Dijkgraaf en hoogheemraden stellen jaarlijks een subsidieplafond vast voor deze regeling. Het subsidieplafond voor 2021 bedraagt: € 125.000,--.

  • 6.5 Het met de vaststelling van het plafond beschikbaar gestelde bedrag wordt verdeeld op basis van ontvangst van de aanvragen die voldoen aan de in de Algemene wet bestuursrecht, de Algemene subsidieverordening Delfland en deze regeling gestelde eisen.

Artikel 8. Communicatie-uitingen

  • 8.1 Het Hoogheemraadschap van Delfland kan de activiteiten en zaken waarop een tegemoetkoming betrekking heeft in woord en of in beeld opnemen in zijn communicatie-uitingen. Daarbij kan worden vermeld dat die activiteiten en zaken mede mogelijk zijn gemaakt door of met een financiële bijdrage van het Hoogheemraadschap van Delfland.

  • 8.2 De ontvanger van een financiële bijdrage is verplicht om de in het vorige lid bedoelde communicatie-uitingen zijn medewerking te verlenen, tenzij die medewerking redelijkerwijs niet van hem kan worden gevergd.

Artikel 9. Slotbepalingen

  • 8.3 Deze regeling wordt aangehaald als Stimuleringsregeling “Klimaatadaptatie In Actie” Delfland (2021).

  • 8.4 Deze regeling treedt in werking daags na de bekendmaking ervan in het Waterschapsblad.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van dijkgraaf en hoogheemraden op 26 januari 2021

de Secretaris,

ir. P.C. Janssen

de Voorzitter,

dr. P.H.W.M. Daverveld

Bijlage 1: Tabel met bedragen per categorie klimaatadaptieve maatregelen

Categorie

Bedrag

Eenheid

Criteria

De regenton

Aangesloten regenton

30

€ per aangesloten regenton

Aangesloten regenton

Op een gebouw

Inrichten zodat het dak hemelwater vasthoudt (zoals: groendak, daktuin of polderdak)

20

€ per m2

In, aan en onder het gebouw

Hemelwater opvangen

100

€ per m3

 

Extra: hemelwater ook hergebruiken

100

€ per m3

 

In en onder de tuin

Terrassen en paden waar het hemelwater doorheen kan, of

groen in de tuin/geveltuin (m2 groene tuin).

25

€ per m2

Een bijdrage kan worden aangevraagd voor het extra (ten opzichte van de huidige situatie) waterdoorlatende oppervlak en oppervlak dat hemelwater vasthoudt dat wordt gerealiseerd ten opzichte van de oude situatie

Hemelwater in de ondergrond van de tuin vasthouden.

100

€ per m3

Tuinontwerp

Ontwerp klimaatadaptieve tuin

100

€ voor ontwerp

Ontwerp bevat tenminste waterdoorlatende/-passerende verharding of beplanting

De tegemoetkomingen samen (exclusief bonus) bedragen maximaal € 1.000,- en € 30% van de opgevoerde kosten van de zaken en/of diensten, die conform artikel 4.2 lid a op de kassabon(nen) of factuur(en) zijn vermeld en zijn betaald.

De tegemoetkomingen samen wordt verhoogd met een bonus als de aanvraag meerdere categorieën bevat. Een aanvraag voor zaken en/of diensten in twee categorieën ontvangt een bonus van 5%. Een aanvraag voor zaken en/of diensten in drie of meer categorieën ontvangt een bonus van 10%.

De totale tegemoetkoming inclusief bonus bedraagt maximaal € 1.100,- conform artikel 1.6.

Artikelsgewijze toelichting

Toelichting behorende bij de Stimuleringsregeling “Klimaatadaptatie In Actie” Delfland 2021

Artikel 1:

In de bijlage van deze regeling staat beschreven welke categorieën klimaatadaptieve maatregelen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming. Een tegemoetkoming in de kosten kan alleen toegekend worden voor klimaatadaptieve maatregelen die gerealiseerd zijn in het beheergebied van Delfland. Een aanvraag voor een tegemoetkoming in de kosten kan aangevraagd worden nadat de kosten daadwerkelijk gemaakt zijn.

Geen tegemoetkoming in de kosten wordt toegekend voor klimaatadaptieve maatregelen die gerealiseerd worden in gemeenschappelijke ruimtes (tuinen of gebouwen) van bijvoorbeeld VVE’s, flatverenigingen, huurappartementen en kantoorgebouwen. Ook voor klimaatadaptieve maatregelen die wettelijk zijn voorgeschreven of in het kader van de watertoets/(voor)overleg van de ontwikkeling van een nieuwbouwlocatie worden gerealiseerd wordt geen tegemoetkoming in de kosten toegekend.

Per huisadres wordt maximaal één tegemoetkoming toegekend. De tegemoetkoming is maximaal € 1.100,-.

Artikel 2

Delfland communiceert op zijn website en in huis-aan-huisbladen hoe een tegemoetkoming in de kosten vanuit deze regeling aangevraagd kan worden. Ook wordt beschreven welke klimaatadaptieve maatregelen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming, welke gegevens in en bij het aanvraagformulier aangeleverd moeten worden en op welke manier de tegemoetkoming wordt bepaald. Tevens worden de hoogte van het subsidieplafond beschreven en wordt toegelicht dat er geen aanvragen meer ingediend kunnen worden op het moment dat het subsidieplafond bereikt is (op=op).

Op de website van Delfland wordt weergegeven of het subsidieplafond van de regeling al bereikt is. Ook wordt op de website toegelicht dat Delfland klimaatadaptieve maatregelen waarvoor een tegemoetkoming in de kosten is vastgesteld in woord en in beeld kan opnemen in zijn communicatie-uitingen.

Artikel 3

De hoogte van de tegemoetkoming staat per categorie klimaatadaptieve maatregel beschreven in de bijlage van deze regeling. Die bijlage maakt deel uit van de regeling. De totale tegemoetkoming bestaat uit één of meerdere bedragen, afhankelijk van de hoeveelheid categorieën klimaatadaptieve maatregelen die gerealiseerd worden. Totaal is de tegemoetkoming maximaal € 1.100,- (zie artikel 1, zesde lid).

Artikel 4

Een tegemoetkoming in de kosten van klimaatadaptieve maatregelen kan worden aangevraagd via www.hhdelfland.nl. Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met de laatste dag van het jaar waarin de kosten waarvoor om een tegemoetkoming wordt gevraagd zijn gemaakt. Aanvragers kunnen zich identificeren binnen de digitale aanvraagomgeving met hun DigiD/eHerkenning. Onderdeel van het formulier is:

  • a)

    een kassabon of factuur waaruit de aanschaf van de klimaatadaptieve maatregelen blijkt. In het geval van een factuur dient ook een betaalbewijs te worden meegeleverd;

  • b)

    foto’s van de situatie vóór dat de klimaatadaptieve maatregelen zijn gerealiseerd;

  • c)

    overzichtsfoto’s van de situatie voordat de klimaatadaptieve maatregelen zijn gerealiseerd;

  • d)

    bij ondergrondse klimaatadaptieve maatregelen die niet zichtbaar zijn na het realiseren daarvan: Foto van de situatie tijdens de aanleg van de voorziening;

  • e)

    foto’s van de situatie nadat de klimaatadaptieve maatregelen zijn gerealiseerd;

  • f)

    overzichtsfoto’s van de situatie nadat de klimaatadaptieve maatregelen zijn gerealiseerd;

Aanvragers ontvangen een ontvangstbevestiging nadat zij een aanvraag hebben ingediend. Wanneer een aanvraag na ontvangst niet compleet is, krijgt de aanvrager een "verzoek aanvullende informatie" toegestuurd. Een aanvrager wordt na het versturen van een verzoek om aanvullende informatie vier weken in de gelegenheid gesteld om zijn aanvraag compleet te maken.

Artikel 5

Een tegemoetkoming wordt in elk geval geweigerd:

  • a)

    voor kosten die niet staan beschreven in de bijlage van deze regeling;

  • b)

    als de klimaatadaptieve maatregelen gerealiseerd worden in gemeenschappelijke ruimtes (tuinen of gebouwen) (zie artikel 1, derde lid);

  • c)

    als de klimaatadaptieve maatregelen wettelijk zijn voorgeschreven (zie artikel 1, vierde lid);

  • d)

    als de klimaatadaptieve maatregelen in het kader van de watertoets of in het kader van een (voor)overleg van de ontwikkeling van een nieuwbouwlocatie worden gerealiseerd (zie artikel 1, vierde lid);

  • e)

    voor kosten die gemaakt zijn om meer kennis op te doen over deze regeling. Zie daarvoor de toelichting op artikel 2;

  • f)

    het subsidieplafond bereikt is. Zie daarvoor de toelichting op artikel 7;

  • g)

    de aanvraag voor de tegemoetkoming in de kosten ingediend is na de laatste dag van het jaar waarin de kosten waarvoor om een tegemoetkoming wordt gevraagd zijn gemaakt;

  • h)

    voor de kosten waarvoor een tegemoetkoming is vastgesteld gebruik gemaakt wordt van een andere subsidieregeling van het Hoogheemraadschap van Delfland.

Artikel 6

Dijkgraaf en hoogheemraden beslissen binnen (uiterlijk) 6 weken na ontvangst van een volledige aanvraag of een tegemoetkoming in de kosten wordt vastgesteld. Het is niet mogelijk een voorschot te krijgen. De betaling van de tegemoetkoming vindt binnen twee weken na het versturen van de beslissing plaats.

Artikel 7

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht dient een plafond voor het vaststellen van de tegemoetkoming in de kosten te worden bepaald. In de regeling is bepaald dat dit jaarlijks gebeurt, vóór de eerste dag van het jaar waarop het plafond betrekking heeft (met uitzondering van het jaar 2021). Het beschikbare budget wordt op basis van de algemene wet bestuursrecht, de Algemene subsidieverordening Delfland en deze regeling verdeeld.

Artikel 8

Delfland kan klimaatadaptieve maatregelen waarvoor een tegemoetkoming in de kosten is vastgesteld in woord en in beeld opnemen in communicatie-uitingen. De regels met betrekking tot de bescherming van persoonsgegevens zullen daarbij in acht moeten worden genomen.

Artikel 9

De Stimuleringsregeling “Klimaatadaptatie in Actie” Delfland 2021 treedt op 1 februari in werking nadat de regeling is bekend gemaakt in het Waterschapsblad. Vanaf die datum kunnen aanvragen worden ingediend.