Verordening lesgeldbijdrageregeling muziekonderwijs

Geldend van 30-07-2012 t/m heden

Intitulé

Verordening lesgeldbijdrageregeling muziekonderwijs

Artikel 1.  Doel en reikwijdte

Deze verordening beschrijft de regelgeving ten aanzien van het verlenen van lesgeldbijdragen voor het volgen van muziekonderwijs aan natuurlijke personen.

 

Artikel 2.  Begripsbepalingen

Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

1. Het college: burgemeester en wethouders van de gemeente Koggenland.

2. Muziekonderwijs: Instrumentaal onderwijs, gevolgd bij een door het college als voldoende bevoegd en bekwaam erkende docent. of muziekvereniging.

3. Erkende docent: Een docent die voldoet aan de eis dat een HBO opleiding succesvol is afgrond voor het instrument waarop hij/zij les geeft, dan wel, naar het oordeel van het college, in voldoende mate in de praktijk heeft bewezen over de benodigde didactische en instrumentale kennis en vaardigheden te beschikken en is geplaatst op de door de gemeente opgestelde lijst met erkende docenten.

4. Muziekvereniging: Een binnen de gemeente gevestigde muziekvereniging die opgenomen is in het subsidieprogramma.

5. Leerling: de persoon die op 1 augustus van het schooljaar waarin de aanvraag voor een lesgeldbijdrage wordt ingediend, woonachtig is binnen de gemeente Koggenland en de leeftijd van 18 jaar nog niet heeft bereikt.

6. Schooljaar: De periode van 1 augustus tot en met 31 juli van het daarop volgende jaar. 7. Lesgeldbijdrage: Een financiële bijdrage als tegemoetkoming in de kosten van muziekonderwijs.

 

Artikel 3.  Reikwijdte van de verordening

1. Op basis van deze verordening kunnen aanvragen worden ingediend voor het volgen van muziekonderwijs bij een erkende docent of muziekvereniging.

2. De lesgeldbijdrage geldt per natuurlijke persoon voor een periode van één schooljaarjaar voor maximaal één instrument.

3. Muziekonderwijs dat wordt gevolgd bij een docent die niet erkend is of bij een vereniging die niet voldoet aan hetgeen gesteld is in artikel 2 lid 4 van deze verordening, komt niet in aanmerking voor een lesgeldbijdrage.

4. Deze verordening is niet van toepassing op de Algemene Muzikale Vorming, waarin op speelse manier kennis gemaakt wordt met algemene muzikale begrippen en de beginselen van het notenschrift.

 

Artikel 4   Aanvraag voor een lesgeldbijdrage

1. Voor het aanvragen van een lesgeldbijdrage dient gebruik te worden gemaakt van een door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld formulier.

2. Een aanvraag moet zijn ingediend vóór 1 oktober van het lopende schooljaar.

3. Het college laat de aanvraag buiten behandeling indien de aanvraag niet op het onder lid 2 genoemde tijdstip is ingediend.

4. Lid 3 is niet van overeenkomstige toepassing op aanvragen die weliswaar tijdig, maar niet volledig zijn ingediend. Alvorens hiertoe te besluiten geeft het college met inachtneming van artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht de aanvrager een termijn van twee weken waarbinnen het verzuim kan worden hersteld. Indien daaraan binnen de gestelde termijn niet is voldaan, laat het college de aanvraag buiten behandeling.

 

Artikel 5   Te overleggen gegevens

Bij de aanvraag tot het verkrijgen van een lesgeldbijdrage moeten de volgende gegevens worden verstrekt:

a. Een kopie van een geldig identificatiebewijs van de leerling.

b. Naam en adres van de muziekdocent/muziekvereniging.

c. Het instrument waarvoor muziekonderwijs wordt gevolgd.

d. De duur van de cursusperiode.

e. Het verschuldigde cursusgeld.

 

Artikel 6   Maximaal toe te kennen bedragen

1. De raad stelt jaarlijks bij vaststelling van de begroting het maximaal voor het muziekonderwijs beschikbare budget vast.

2. Het college bepaalt het maximale bedrag van de lesgeldbijdrage op basis van het door de gemeenteraad vastgestelde budget.

3. Het maximumbedrag van de lesgeldbijdrage kan afhankelijk zijn van het aantal leerlingen. 

4. De lesgeldbijdrage bedraagt maximaal 50% van het door de docent of muziekvereniging bij de (ouders van de) leerling in rekening te brengen lesgeld tot een jaarlijks door het college te bepalen maximum bedrag.

5. Voor muziekonderwijs dat gevolgd wordt bij een docent of muziekschool is het maximumbedrag voor iedere vorm van muziekonderwijs gelijk.

6. Voor muziekonderwijs dat gevolgd wordt bij een muziekvereniging is het maximumbedrag voor iedere vorm van muziekonderwijs gelijk.

 

Artikel 7   Uitbetaling van de bijdragen

De gemeente betaalt het totaalbedrag vóór 1 januari van het cursusjaar in één termijn uit.

 

Artikel 8   Nadere voorwaarden

Indien uit de aanwezigheidsregistratie blijkt dat een leerling minder dan 80% van de lessen heeft gevolgd vordert de gemeente de totaal verstrekte lesgeldbijdrage terug.

 

Artikel 9   Afwijking van de verordening

In gevallen waarin deze verordening niet voorziet, beslist het college.

 

Artikel 10   Citeerartikel

Deze verordening wordt aangehaald als “Verordening lesgeldbijdrageregeling muziekonderwijs”.

 

Artikel 11   Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking met ingang van de eerste dag na bekendmaking.